MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 11, 2010

REDESCOPERIREA ROMÂNIEI – Fundaţia Noua Românie

Filed under: Cultura,GOD BLESS ROMANIA — Maria Barbu @ 12:03 pm
TROVANTII sau pietrele care cresc
Reproducerea textului se face cu acordul conducerii Fundaţiei Noua Românie, prin preşedintele-fondator, poeta MARIA BARBU.

Textul mai poate fi găsit pe Internet şi la adresa  http://www.enciclopedia-dacica.ro/webring/nouaromanie.ro/redescoperirea%20romaniei_files/locuri%20misterioase.htm

Credem că acest fenomen al trovantzilor (am pus tz pentru că programul de diacritice nu recunoaşte cuvântul) merită o atenţie cu totul specială din partea noastră, a tuturor, cu atât mai mult cu cât două dintre confruntările sângeroase destul de recente, dintre mineri şi autorităţi, au avut loc tocmai la Costeşti!  Se răzbună pietrele strămoşilor pe noi, nevrednicii urmaşi? Se răzbună pietrele vii!

Satul Costesti, comuna Otesani, judetul Vâlcea. Stranii formatiuni, construite  predominant din siliciu pietrificat stau raspândite prin vai si dealuri. Aceste roci par a fi ivite de sub dalta unui sculptor modernist.   Taranii din zona le-au numit “pietrele care cresc”. Intr-adevar, aproape aceeasi forma, asemanatoare unor tuberculi, se repeta la dimensiunea de câtiva milimetri pâna la formatiuni care ating 6-10 metri. Cele mai mari pietre de acest fel au fost deja adunate la “Muzeul trovantilor” – denumirea stiintifica a rocilor. Geologii afirma ca ele ar fi rezultatul unor cimentari care s-au produs cu milioane de ani in urma. Procesul insa nu este foarte bine explicat si multi recunosc ca nu stiu cu exactitate despre ce este vorba.trovanti6.jpg (17636 bytes) Stranietatea acestor pietre rezida in formele aproape identice pe care le au. In natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre care sa semene perfect una cu cealalta. Ori pe dealurile de la Costesti ai sa gasesti mii de “indivizi” asemanatori.

Fireste, atunci când alaturi de o piatra ai sa gasesti câteva pietricele mici, identice ca forma, dar foarte fragile, usor de sfarâmat, nu te poti gândi decât la o matrice care repeta aceeasi structura, si asta nu intâmplator.

“Pietrele care cresc” au fost gasite mai ales in perimetre nisipoase. Cele foarte mici sunt sfarâmicioase si prezinta chiar niste excrescente ce sugereaza radacinile. Cele mari au un miez dintr-o roca extrem de dura, in timp ce zona lor periferica pastreaza caracterul nisipos. Daca sunt taiate, sectiunile seamana cu un trunchi de copac, prezentând “inele” de dimensiuni, culori si specificitati particulare.

O alta bizarerie a locului este aceea ca, in urma unei ploi de pilda, nisipul ud incepe sa prezinte cam in 30-40 de minute mici elemente in formare, asemanatoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gândul la o “inmultire” si “crestere”.

Ele au doua forme de baza: sferica si elipsoidala. Ea se poate complica atunci când se unesc intr-un singur punct, obtinându-se aspectul cifrei opt. Cele mai frumoase pietre gasite in zona sunt formate din mai multe elemente sferice.

In “Muzeul trovantilor” se gasesc câteva pietre uriase, cu dimensiuni cuprinse intre 6 si 10 metri. Taranii obisnuiesc sa-si ornamenteze gradinile cu ele, desi marturisesc ca in preajma lor nu se simt prea bine.

Senzatia de stranietate pe care o resimti inca de la o prima privire este accentuata de starea de disconfort pe care par sa o induca. Fenomenul nu a fost inca studiat de oamenii de stiinta. Deocamdata, explicatiile ramân cantonate in zona ipotezelor. Singurii care par sa-l considere natural sunt oamenii locului.

“Pietrele care cresc” exista si motivul pentru care par sa o faca il stie numai bunul Dumnezeu!


Copyright © 2001, FUNDATIA NOUA ROMANIE. Toate drepturile rezervate.

5 Comments »

 1. Pana si in universalitatea unei simple clipe poti descoperi spiritul, care fiinteaza alaturi de materie. Si pana la urma, ca materia e viata, sub orice forma “banala’ sau “ciudata” ne-ar parea privirii, nu stiu de se mai indoieste cineva. Interesante observatiile tale, si ma duc cu gandul acum la “cine-i vinovat, sa arunce primul piatra!”…

  Comment by teonegura — May 11, 2010 @ 7:02 pm

 2. @ Teo,

  multumesc de comentariu. cred ca singura ciudatenie din toata natura suntem doar noi, oamenii, si nu oricum, ci oamenii asa-zis civilizati!

  Comment by Maria Barbu — May 11, 2010 @ 7:08 pm

 3. […] De ce in Bucuresti, pensionarii protesteaza la Cotroceni si sindicatele la Palatul Victoria? […]

  Pingback by DE CE NU PROTESTAM IMPREUNA? « Hai ca se poate! — May 12, 2010 @ 2:49 pm

 4. Mafia portocalie a dat ordin de lupta ! Ne sunt batuti parintii, bunci, pensionari care, spre deosebire de noi au demonstrat ca au DEMNTATE si-au iesit in strada sa protesteze impotriva celui CE S-A ALES NU a fost ales , si care A CIURUIT UN POPOR INTREG, infractorul, NASUL FAMIGLIEI PD-L, TRAIAN BASESCU !!!
  Noi, ce-avem de gand ?? Alaturi de parinti si bunicii nostri , in strada trebuie sa fim !
  Ce urmeaza ? Va da buldogul Blaga ordin de lupta tuturor sa fim opriti… da, si ? Important E SA NU RENUNTAM, SA IESIM CU TOTII IN STRADA, SA CEREM CA ACEST BASESCU, PRINCIPALUL VINOVAT PENTRU DEZASTRUL DIN ROMANIA, CAPO DI TUTTI CAPI, SA PLECE !!!

  In Resita, Caras-Severin, * absolut intamplator *, niciun mijloc de tansport NU a circulat, multime de pensionari ce se-ndreptau spre Centrul Civic pentru a protesta impotriva actualei guvernari Basescu-Boc neavand nicio posibilitate de deplasare ! Conducerea PRESCOM S.A. , evident cu penajul portocaliu , astfel a inteles sa trateze batranii, obstructionandu-i, umilindu-i, executand ordinele primite de la stapanii feudei carasene, proprietatea privata a baronului Frunzavarde… inutil sa mai amintim ceea ce toata suflarea stie: Whisky-man trateaza feuda caraseana ca fiind privata din fundul curtii!

  In judetul Caras-Severin, pensionarii au protestat iesind in strada in numar mare, in fata primariilor din cateva localitati. Mitingurile pensionarilor caraseni, fiind autorizate, nu au fost in niciun fel obstructionate de catre autoritatile locale si nici de catre fortele de ordine.Pensionarii caraseni au cerut demisia guvernului Basescu-Boc si au stabilit ca in cel mult 10 zile sa organizeze un MARS AL DISPERARII!!

  Mitocanul Basescu nu doreste decat sa-si salveze camarila portocalie pe spinarea poporulu amarat!

  De ce sa plateasca populatia jaful, hotiile la drumul mare facute de PD-L in campaniile electorale si nu numai… Mafia PD-L&Basescu care tartori, infractori au dezechilibrat bugetul de stat…??!!! SA PLATEASCA EI, FAMIGLIA, caci ei traiesc bine, ei de ei, intre e si numai ei !
  * Nu libertatea lipseşte, ci lipsesc oamenii liberi. * E timpul să ne câştigăm libertatea! ÎMPREUNĂ!

  http://sfinx777.wordpress.com/2010/05/12/ne-ati-ciuruit-va-ciuruim-cinste-batranilor-nostri-urmam-noi-iesim-in-strada-pana-cand-inlaturam-de-la-putere-mafia-pd-l-si-pe-nasul-famigliei-tr-basescu/

  Comment by Sibilla — May 12, 2010 @ 3:28 pm

 5. INSTITUTUL ANTICULTURAL SI ANTIROMANESC
  ” TRAIAN BASESCU ”

  CINEASTUL ROBERT HORVATH CERE REINTRODUCEREA LIMBII ROMANE SI A LUI EMINESCU LA INSTITUTUL CULTURAL ROMAN – NEW YORK. REFUZA SA VORBEASCA ENGLEZESTE INTR-O SALA NUMAI CU ROMANI.
  FAPT PENTRU CARE I SE INTERZICE PARTICIPAREA LA ACTIVITATIILE INSTITUTULUI DE DOI ANI DE ZILE
  REVOLTAT
  ION T MORAR AI DA O LECTIE DE NATIONALISM SI PATRIOTISM

  “CULTURA ROMANEASCA BRUIATA LA NEW YORK DE UN PAPAGAL UNGUR”
  ION .T. MORAR

  Nu e vorba de un text extremist, in cele ce urmeaza. E vorba de constatarea unei realitati penibile care , de ani de zile, se desfasoara la New York. Orice actiune se face la ICR NY (si au fost unele care chiar au avut ecou acolo, nu doar in ziarele noastre!), la un moment dat apare un individ turbulent, pe numele lui Robert Horvath, ungur originar din Romania, casatorit cu o japoneza, care face scandal. Indiferent despre ce e vorba, Horvath se ridica si striga tot felul de sloganuri, uneori anti-securitate, alteori anti-autoritatile din Romania.
  Refuza sa vorbeasca engleza cerand sa se vorbeasca romaneste ca si cum ICR New York nu ar functiona in America.

  Dar, in deruta sa mentala, Horvath mai face si altele. De pilda, s-a dus la Muzeul Holocaustului, unde l-a aparat pe Antonescu. Dela Antonescu sare la Eminescu despre care spune ca nu era antisemit si nu este prafuit. Cere sa nu i se sparga statuia.
  Am avut si eu parte de bruiajul lui, intr-o seara cind citeam din Lindenfeld si erau cam o suta de romani in sala . S-a ridicat in timpul lecturii si a vorbit singur, apoi i-a injurat pe cei prezenti. A fost linistit cu greu, dar el a fost cel care a amenintat ca daca nu e lasat sa vorbeasca romaneste va chema politia. Si, uneori, la manifestarile romanesti, acest tip cheama politia. iar dupa aceea face diverse reclamatii la MAE. Cind aude de Horvat, toata diaspora romana din NY isi pune miinile in cap. Si, decit sa dea ochii cu el si sa-i auda elucubratiile, oamenii mai bine nu se mai duc la ICR NY.
  O fi Horvath un vechi spion al serviciilor romanesti pe care nu au avut cum sa-l aduca acasa, la tratamente? Al altor servicii? Nimeni nu poate da un raspuns, iar personalul Centrului Cultural nu stie cum sa reactioneze. Cum credeti ca ar putea fi oprit un astfel de tembel de la compormiterea faptelor culturale romanesti din NY? Ii rog pe eventualii fosti colegi ai lui Horvath sa se abtina de la accese de solidarizare, pe acest blog!
  Tags: Horvath, ICR, nebuni, New York, spioni

  Articol mentionat de Papagalul Robert Horvath Deva
  http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/

  Comment by robert HORVATH — May 14, 2010 @ 2:10 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: