MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

CARTILE MELE


Celor interesați de datele mele trebuie să le spun că sunt membră a Uniunii Scriitorilor din anul 2000, secția Poezie. Fac parte dintr-o generatie de poeți lansați dupa Revoluție, dat fiind că volumul meu de debut a apărut in anul 1994, iar lirica mea are un conținut complex, care necesită decodificare elaborată, atat pentru “Psalmii” din volumul “Cântec mut”, cât și pentru poemele ermetice din “Exercițiu spiritual”, dar și pentru poemele erotice, din “Anotimpurile inimii”, care au numeroase trimiteri la lirica mistică. Poemele din cele trei volume le-am strâns într-o antologie superbă, în care am adus și poeme inedite dar și apoftegme, apărută în condiții grafice de excepție în anul 2003, sub titlul “Sunt Fiica Regelui David”! Poezia mea se înscrie mai mult într-o formulă destul de rară în lirica românească, fiind un expresionism neo-modernist, în timp ce toată trupa de poeți de după Revoluție s-a aruncat ca la comanda în “apele” tulburi ale unui așa-zis postmodernism,  focalizat pe aspectele mediocre, mizere și chiar morbide ale existenței,  formulă pe care eu o consider discutabilă și lipsită de substanță poetică.

După ce v-am prezentat sfera  liricii mele, pot să vă mărturisesc și pasiunea mea pentru politică, care s-a coagulat în anul 2000 într-o carte ce conținea în prima secțiune eseuri ale mele, în a doua secțiune portrete și dialoguri politice, iar în a treia diverse texte scrise de invitații mei. În acea carte, intitulată “Romania în pragul mileniului III” am adus, în felul meu, un omagiu special celui despre care cred  că a avut un rol important în menținerea unității și integralitții teritoriale a României dupa revoluția din decembrie 1989. Nu am avut însă nici un fel de raporturi politice cu PSD și nici nu am obținut vreun avantaj din scrisul meu, pentru că nu am urmărit niciodată acest lucru.

Pasiunea pentru sfera politicii m-a determinat să mă lansez într-un doctorat pentru care am făcut eforturi serioase, dat fiind că a presupus examene de mare densitate cum ar fi geopolitica și geostrategia, strategia și securitatea, ori managementul situațiilor de crizș. Din teza de doctorat pe care am susținut-o în decembrie 2006 la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” am publicat deja prima parte, sub titlul “Postmodernismul, liderii și crizele”, urmând să public și partea a doua, “Arhitectura europeană – politică, securitate, identitate”.

Apoi am făcut o pauză editorială pe care am simțit-o ca necesară, pentru că nu sunt adepta cărților scoase pe bandă rulantă. Chiar și “Parabolele despre Putere” le-am amânat și sunt convinsă ca a meritat, penyru că ele s-au îmbogățit și cu parabole ale Iubirii, care este o formă mult mai subtilă de putere!

Tentația unui al doilea doctorat, în Estetică și hermeneutică și posibilitatea de a preda la o facultate de arhitectură au avut ca rezultat alte două cărți, provenite din două cursuri minunate și spectaculoase, primite cu mare entuziam de către studenți. Este vorba despre Semiotica Arhitecturii și Poetica Arhitecturii, pe care le veți regăsi la titlurile de cărți.

Deasemenea, un nou volum de poezie rezultat din experientșa intensă a virtualului “Între virtual și real”.

Am publicat urmatoarele carti:

1. “CANTEC MUT” – poezie, 1994, editura Studio Plan, Bucuresti. Editie epuizata.

2. “ANOTIMPURILE INIMII” – poezie, 1997, editura Semne, Bucuresti. Editie epuizata.

3. “EXERCITIU SPIRITUAL” – poezie, 1997, editura Semne, Bucuresti. Editie epuizata.

4. “ROMANIA IN PRAGUL MILENIULUI III. RENASTEREA OPTIMISMULUI” – eseuri, portrete si dialoguri politice.,2000, editura MondoMedia, Bucuresti. lansare iunie 2000, la Palatul Elisabeta, impreuna cu Ion Iliescu si Adrian Nastase. Mai exista cateva exemplare razlete prin librarii.

5. “SUNT FIICA REGELUI DAVID” – antologie de poezie, editura Orion, Bucuresti. Lansata la Muzeul Literaturii Romane, cu o prefata de Eugen Simion. Exemplar splendid, de colectie. Mai exista cateva zeci de exemplare.

6. “POSTMODERNISMUL, LIDERII SI CRIZELE” – teorie de leadership, 2007, Editura Militara, Bucuresti. Carte rezultata din prima parte a tezei de doctorat, simplificata desigur, de dragul cititorilor. Mai exista inca aproxomativ 100 de exemplare.

Va recomand de asemenea:

“SEMIOTICA ARHITECTURII sau Arhitectura ca filosofie a Libertății”o carte cu un demers critic și analitic inedit, o premieră în România și nu numai!   Carte lansata in noiembrie 2012 la Targul International de Carte de Invatatura Gaudeamus, publicata de Editura Capitel, Bucuresti 2012.

“POETICA ARHITECTURII” –  o carte superbă, în curs de apariție. cel mai probabil la inceputul lui 2014.

– “PARABOLE”- text integral, predat la editura.

– “ARHITECTURA EUROPEANA – politica, securitate, identitate” – carte in curs de predare la editura, reprezentand partea a doua a tezei de doctorat.

– Un roman de cine-fiction, care urmeaza a  fi predat la editura.

POEME MAGICE – (gata de a fi date la editura).

POLITICA, SOCIETATE, CULTURA sau drama modernitatii -( in curs ).

************************************

Imi puteti scrie ori solicita vreun exemplar pe adresa de email maria_barbu_68@yahoo.com


11 Comments »

 1. Cred ca le voi comanda si le voi lua direct caci locuiesc in Bucuresti.
  Dupa ce o citesc pe prima voi comenta, poezia eu nu o comentez, daca pot s-o traiesc e bine daca nu, nu.

  Comment by ion adrian — February 24, 2008 @ 7:32 pm

 2. Ioane, hai sa vorbim pe email si poate ne vedem. Iti voi aduce cartile cu dedicatie!

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 7:38 pm

 3. Multumesc Maria, asa vom face.

  Comment by ion adrian — February 25, 2008 @ 12:51 pm

 4. @Ion,

  ok. Vorbim si stabilim concret.

  Comment by Maria Barbu — February 25, 2008 @ 5:39 pm

 5. Incercam poate saptamana viitoare luni marti sau miercuri caci joia ,vinerea si sambata lipsesc din bucuresti.
  Care sunt orele si zona care ti-ar fi mai agreabile?

  Comment by ion adrian — February 27, 2008 @ 1:45 pm

 6. @Ion,

  iti voi trimite un email, cu datele necesare!

  Comment by Maria Barbu — February 27, 2008 @ 5:51 pm

 7. Draga Maria, este o onoare pentru mine sa descopar ca am primit de la tine cuvinte simple intr-un ocean incurcat, cu atat mai mult cu cat ajungi greu la sufletele oamenilor simpli, dat fiind faptul ca ce este simplu a devenit incurcat si invers.Asa incepusem sa cred pana acum.Sigur cu cat un om este mai erudit cu atat este mai simplu, si chiar mai usor de abordat, numai ca de unde sa sti pe loc care dintre noi este simplu si care incurcat.
  Iti multumesc din suflet pentru atentia ta.
  God bless you.
  Ioana/Oradea

  Comment by Ionela HORGE — May 14, 2009 @ 6:47 am

 8. @Ionela,

  imi face o deosebita placere ca ai venit aici si ca mi-ai lasat acest mesaj emotionant. Te astept oricand, cu mult drag!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2009 @ 11:56 am

 9. As dori si eu cartea ‘SEMIOTICA ARHITECTURII’.O pot gasi in Ploiesti?Multumesc!

  Comment by aura iacob — January 11, 2012 @ 10:08 am

 10. Cred ca peste vreo 2 luni voi scoate mai multe exemplare ca sa pot trimite si in provincie.

  Comment by Maria Barbu — January 11, 2012 @ 5:24 pm

 11. Foarte curios. Cea ce am rasfoit pe pagina despre CARTILE MELE | MariaBarbu Blog – IDEAL si CREATIE m-a impresionat. Va felicit pentru realizarea poetamariabarbu.wordpress.com, care e un site care merita distribuita.

  Comment by tv online — December 23, 2013 @ 11:37 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.