MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

Puterea cuvintelor

Dacă aşa cum se spune în Biblie, Dumnezeu a creat lumea prin Cuvânt, înseamnă că fiecare dintre noi, oamenii, are şi el, la rândul lui, puterea de a crea o lume sau mai multe lumi, prin cuvintele sale. Puterea cuvintelor noastre poate fi devastatoare, aşa cum poate fi şi edificantă . Prin cuvinte poţi răni, umili, desfiinţa, înjosi, poţi face atât de mult rău încât nici Iadul însuşi nu te-ar mai putea primi de rău ce eşti. Dar tot prin cuvinte poţi iubi, poţi lăuda, adora, cânta, mângâia, poţi face pe cineva atât de fericit, încât Paradisul însuşi poate părea prea puţin!

De ce nu ne dăm seama oare de puterea cuvintelor noastre? Sau ne dăm seama doar de puterea lor distructivă şi le folosim ca pe o armă letală. Dar câţi dintre noi sunt conştienţi oare de puterea miraculoasă a cuvintelor frumoase, a acelor cuvinte care ne pot înălţa, ne pot da sentimentul că suntem stăpânii lumii?

Avem atâta nevoie de cuvinte frumoase, de cuvinte calde, de cuvinte care să ne edifice sufletul şi mintea, să ne purifice şi să ne mântuiască de tot răul din lume.

Să cultivăm cuvintele ca pe nişte flori, să le culegem ca pe nestemate, să le împărţim ca pe ceva plin de har! Asta poate fi o cale spre fericire. Poate una dintre cele mai simple şi mai la îndemână!

8 Comments »

 1. Daca asa cum spune in Biblie, Dumnezeu a creat lumea prin Cuvant, am putea crea si noi, caci suntem asemeni Lui. Epistola lui Iacov, cap. 1 versul 22 indeamna sa fim POESIS (lb. greaca), poeti, facatori ai Cuvantului. Sta si in puterea celui ce crede a crea, re-crea pe sine si pe altii prin puterea Cuvantului. A mestesugi cuvinte, a le folosi ca pe o unealta sau o arma inseamna a fi om. Omenia insa e mai mult: creatia Cuvantului impartit cu har, cu caldura care sa purifice si sa ne mantuiasca de noi insine si sa deschida spatii de iubire pt altii. Calea Cuvantului e calea spre fericire. “Povestea vorbei” e un lucru dumnezeiesc, si prin mila Sa, si un lucru omenesc.

  Comment by Liviu Anastase — September 24, 2007 @ 12:28 am

 2. @Liviu, ma bucur sa te regasesc. Daca ar fi atat de simplu sa dezvalui Dumnezeirea din om, am putea reface Paradisul. Da, Liviu, e f adevarat ce spui tu, si eu cred cu tarie ca poti crea realitati si poti reface lumea prin cuvant, cu conditia ca acesta sa vina din inima, pentru ca acolo e Divinul din noi. Esti minunat si te mai astept, oricand, cu placere.

  Comment by Maria Barbu — September 24, 2007 @ 12:35 am

 3. Ce frumos spus despre cuvinte, şi ce mare dreptate ai n legătură cu ele… dar din păcate oamenii le ştiu folosi mai mult pentru a răni, iar când vine vorba de a mângâia pe cineva pe care chiar noi l-am rănit, când vine timpul să îl lăudăm, să ne refacem cumva greşala… parcă avem un uriaş lapsus, nu mai ştim ce să spunem…
  Dar sigur că există oameni care jonglează cu cuvintele, formând, în cele mai multe cazuri, versuri, şi pe aceea îi numim poeţi, pe care nu îi prea luăm în considerare de prea multe ori, când ar trebui… Sau mai sunt alţi, care le leagă în fraze, formând, povestiri… pe aceia îi numim povestitori… dar, din păcate eu văd că ambele categorii menţionate sunt cam pe cale de dispariţie… sau apar noi feluri de a se exprima… unele dinte aceste feluri sunt, după părerea mea, prea moderne, şi cam îşi pierd din adevărata menire, şi din talentul dat de Dumnezeu… 😀

  Comment by Dacy — December 21, 2007 @ 6:30 pm

 4. E adevarat ca sunt tot mai putini creatorii sensibili in domeniul cuvintelor si e mare pacat, pentru ca puterea cuvintelore este infinita! Sunt in schimb din ce in ce mai multi cei are folosesc forta acasta mai mult pentru maculare si nu pentru creatie!

  Comment by Maria Barbu — December 21, 2007 @ 9:49 pm

 5. un text scris de dumneavoastră a avut puterea de a linişti – măcar preţ de câteva minute – furtunile stârnite de cuvânt.

  Comment by harra — January 5, 2008 @ 9:44 pm

 6. @harra

  multumesc, dar nu e nevoie sa fii chiar atat de formal/a (sic!). Poti sa ma tutuiesti fara probleme si o sa imi faca la fel de multa placere.

  Comment by Maria Barbu — January 6, 2008 @ 1:25 am

 7. Sunt de acord cu tine, Maria. Mi-a placut foartefoarte mult acest articol, plin de adevar. Cred ca ,,, cuvintele frumoase au puteri miraculoase…uneori mai mari decat ne putem astepta.

  Comment by ioanacezara — April 29, 2008 @ 3:20 pm

 8. @Ioana,

  cine mai crede oare in Logos? Numai cei care cred in Dumnezeu si noi, cei care scriem si folosim cuvintele pentru a crea o lume noua. Dar chiar si in realitatea curenta, cuvintele pot transforma totul, pot coagula realitatea insasi, astfel incat ea sa raspunda dorintelor noastre, cu conditia ca acestea sa fie pozitive si constructive, pentru ca nu exista pacat mai mare decat folosirea cuvintelor in scopuri distructive!

  Comment by Maria Barbu — April 29, 2008 @ 5:01 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: