MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

Ce cred eu despre liderii charismatici

Daca pana de curand lumea parea sa aiba mare nevoie de insi providentiali, de lideri charismatici, de conducatori unici, acum cred ca ar trebui sa intelegem ca tocmai acestia au fost cei care au provocat cele mai mari nenorociri popoarelor lor.

Ei au fost cei care s-au situat deasupra intregii umanitati, oricum deasupra poporului, pe care l-au manipulat fara mila. Mi-e groaza sa ma gandesc ca oamenii inca mai vor sa fie manati ca vitele, ca mai vor sa traiasca pasiuni viscerale, ca mai lasa pe unul sau pe altul sa devina tiran ori dictator, in numele a ceva ce nu are nimic de-a face cu adevaratul ideal.

Ar trebui sa lasam balta acest model si sa adoptam modelul liderului inteligent si implicat, care se doreste a fi util si nu adulat. Si ar trebui sa ne ridicam pasiunile spre inima, sa nu le lasam sa zaca acolo jos, sub ombilic!

14 Comments »

 1. Dupa cum este lesne de observat,liderii carismatici au trac la public.Conteaza mai putin abilitatile(si acum ma gandesc la cele politice) si mult mai mult capacitatea de a cuceri oamenii vorbindu-le pe limba lor si sarmul.

  Comment by rainbowmih — November 5, 2007 @ 5:33 pm

 2. Ce ai vrut sa spui prin “trac la public”? Eu cred ca tocmai liderii charismatici nu sufera deloc de trac. Dar, prin restul textului ma faci sa inteleg ca este vorba de priza la public, ceea ce este corect si perfect adevarat.

  Comment by Maria Barbu — November 5, 2007 @ 7:31 pm

 3. Dar oare care om politic, de oriunde ar fi el nu doreşte să fie adulat, care om politic nu doreşte să-i fie strigat numele de o mulţime de oameni… care se comportă întocmai ca o turmă de vite, după cum ziceai şi tu… există oare astfel de oameni… eu cred că da… numai că aceştia sunt suficient de inteligenţi să-şi dea seama că nu merită să-şi piardă preţiosul timp pe politică, când ar putea face ceva muuult mai măreţ… dar poate, cine ştie, se mai întoarce vrunul şi se răzgândeşte şi poate încearcă să facă ceva cu lumea în care trăim… să sperăm că nu are să dureze atâta până are vrunul să se răzgândească… 😀

  Comment by Dacy — December 23, 2007 @ 11:24 am

 4. @Dacy

  sigur ca fiecare om politic doreste sa fie adulat, asa cum spui tu, dar tocmai asta il face sa fie marunt si neimportant. Poate ca singura speranta a lumii raman oamenii valorosi care pana la urma vor interveni si in politica!

  Comment by Maria Barbu — December 23, 2007 @ 4:34 pm

 5. puterea schimba ,noi oamenii suntem slabi,Oricat de valoros,de dezinteresat,oricat de voluntar ar fi iluzia puterii l-ar transforma ,l-ar subjuga.
  eu propun sa ne alegem reprezentatul prin tragere l-a sorti sau in urma unui concurs de darts.
  Toti marii dictatori au fost oameni carismatici,ma refer la dictatorii alesi de popor:Lenin,Stalin,Hitler,Mousolini,Franco,Tito,si prietenul Fidel Castro nu au fost alesi din cauza viziunii lor politice sau abilitatilor manageriale,au fost alesi pentru ca oamenii se identificau cu ei si aveau ceva talent oratoric…uneori ajuta si politia secreta.

  Comment by Resto — May 20, 2008 @ 11:22 am

 6. Nu merge, pentru ca oamenii inteligenti au fost prea ocupati cu studiul, si in general nu au foarte bine dezvoltata latura sociala.. nu prea prind la public.

  Sigur e foarte frumos ce spuneti, insa ca idee daca poporul e “obisnuit” cu un model anume (servit de media), imi vine totusi greu sa cred ca se gaseste cineva sa “intervina”.

  Comment by Alex — June 27, 2008 @ 8:21 pm

 7. @Alex,

  modelele de lideri sunt si creatii media dar, mai ales, sunt modele create si cerute de societate. Societatea preseaza mediul politic in asa fel incat acest mediu scoate in fata scenei un anume model cerut, fie ca e mai bun sau mai prost. Liderii politici nu isi dau seama ca poporul e cel care le comanda anumite trasaturi, ei fiind doar materialul in care se imprima aceste cerinte populare. Cand societatea romaneasca a cerut un lider echilibrat, l-a avut in presedintele Iliescu. Atunci cand a cerut un lider histrionic si decerebrat, il are acum pana la saturatie. Noua comanda pentru liderul de top va fi in anul viitor de o alta factura, sunt absolut sigura de asta!

  Comment by Maria Barbu — June 28, 2008 @ 12:45 am

 8. @Resto,

  raspunsul de mai sus nu face decat sa confirme, in buna parte, spusele tale. Ai perfecta dreptate!

  Comment by Maria Barbu — June 28, 2008 @ 12:47 am

 9. Ma uitam zilele trecute la “Yes We can” – Speach-ul lui Obama din New Hampshire si comparam cu un discurs extraordinar: Ronald Reagan

  Te rog mult, take a look si spune-mi ca un lider asa trebuie sa fie.

  Comment by Sky — September 23, 2008 @ 1:01 pm

 10. @Draga Sky,

  genial discurs! Mare presedinte! Reagan, desi actor, a reusit sa evite capcana histrionismului, pastrand din arta actoriei doar capacitatea de a se folosi de o retorica entuziasmanta si de o dictie si o voce captivanta! In exercitiul prezidential insa, Reagan a dat dovada de o forta a personalitatii si de un demers de leadership de mare putere si capacitate. DA, asa trebuie sa fie un mare lider.

  Comment by Maria Barbu — September 23, 2008 @ 2:41 pm

 11. trasaturile caracteristice ale unui lider sau altul nu se pot construi ci,sant date din nascare cum spune romanul.nu masele creaza liderul ci liderul este cel ce-si extrage forta si puterea din nazuintele maselor .este cu atat mai valoros cu cat raspunde aspiratiilor a cat mai multe secmente din ierarhia sociala. pentru asta trebuie sa ai in sange arta conducerii.niciodata nu poti plamadi un lider pentru ca nu va raspunde nici unei cerinte intrisece rolului si menirii sale.poti cizela, poti indruma,orienta, dar nu poti fabrica.prin natura lucrurilor este un individ cu foarte multa personalitate si aceasta se manifesta deplin in momentele de criza ,atunci cand trebuie sa conlucreze forte de cele mai multe ori potrivnice ,sau cu idealuri diferite.nu se poate spune daca este rau sau bun decat si daca ajunge intr-o pozitie de decizie si faptele incep sa-l defineasca .de cele mai multe ori abia atunci se arata in adevarata sa valoare iar aici un cuvant greu de spus il au celelalte structuri sau entitati de putere prin inraurirea incrucisata pe care trebuie s-o pastreze asupra acestuia.

  Comment by marius — October 6, 2008 @ 8:09 pm

 12. @marius,

  in ciuda faptului ca folosesti putin altfel termenii de cat o fac eu insami, exact la fel gandesc si eu! Multumesc mult pt acest extrem de interesant comentariu.

  Comment by Maria Barbu — October 6, 2008 @ 8:28 pm

 13. Lucrurile se complica atunci cand vine vorba de leadership. Eu am participat odata la un un curs organizat de Extreme Training si am inteles cum stau lucrurile. De fapt mai degraba am simtit. Am vazut ca Extreme training reia programul si sunt oarecum suparat…pentru ca sunt niste discounturi de-ti sta mintea-n loc. Gasiti detalii pe http://www.traininguri.ro Mie personal mi-a placut mult legatura care s-a facut intre leadership si inteligenta emotionala si pana la urma intradevar asa este, un leader bun lucreaza la partea emotionala a lui si a oamenilor din echipa!

  stefan

  Comment by stefan — March 23, 2009 @ 5:16 pm

 14. @Stefan,

  imi face mare placere ca ai trecut pe aici. Tu faci o treaba extraordinara si ar fi bine sa iti faci mai multa publicitate la site-ul tau, pe care l-am vizitat si pt care te felicit!

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2009 @ 8:20 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: