MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 25, 2010

Despre români şi modelul învingătorului

Filed under: Avem nevoie de curaj si demnitate,GOD BLESS ROMANIA — Maria Barbu @ 10:38 pm
Tags:

M-am întrebat mereu de ce în basmele româneşti protagonistul învinge doar prin metode neortodoxe, prin şiretlic, prin fraudă, prin minciună, ori folosindu-se cu o “nostimă” lipsă de scrupule de calităţile excepţionale ale unor fiinţe pe care şi le aserveşte într-un mod abuziv! Ei bine, încep să cred că am găsit abia de curând un răspuns.

Românilor le place ca eroul să învingă fără sacrificii. Pare prea obositor şi chiar de netolerat pentru mentalul colectiv românesc să fii de partea unui martir, ori a unui erou care îţi pune imediat probleme de conştiinţă şi de identitate, făcându-te să te simţi mic şi stupid. Mai bine să trasformăm nimicnicia şi stupiditatea, la care adăugăm hoţia, mârlănia şi despotismul încropind astfel un model de erou absolut, un fel de chintesenţă a sufletului românesc de acum, rămas involuat şi mizer!

Numai aşa se explică atât fascinaţia pentru protagoniştii celor mai multe basme româneşti, cât şi succesul mai recent al unui “erou” politic cam de aceeaşi factură  şi mă refer aici la Traian Băsescu. A, şi mai e ceva! Românii admiră paricidul politic! L-au iubit pe Nicolae Ceauşescu şi l-au admirat pentru felul în care l-a păcălit pe Gh. Gheorghiu-Dej, tot aşa cum îi admiră acum pe toţi trădătorii care-şi reneagă taţii politici, alipindu-se rapid la ceata de hămăitori a Făt-Frumosului ciudat de la Cotroceni!

Aşa încât, a-l demoniza exclusiv pe Traian Băsescu e şi inutil şi oarecum nedrept, pentru că acest Comandant exprimă cele mai puternice năzuinţe ale sufletului colectiv românesc de azi , iar basmul pe care-l desfăşoară sub ochii noştri uimiţi seamănă foarte mult, izbitor de mult aş spune, cu basmele cele mai cunoscute pe la noi, pe aici, la gurile Dunării. Destul de straniu e faptul că numai prin raportarea la un basm cult cum este Harap Alb înţelegi că de fapt personajul Traian Băsescu pare să fie mai mult Spânul, care era întruchiparea Diavolului, decât a lui Făt-Frumos!

Am de mai multă vreme convingerea că noi, românii, purtăm povara unui blestem venit din stră-istorie, un blestem istorico-mistic dacă se poate spune aşa! Şi mă gândesc la blestemul care a făcut ca toate popoarele care practicau în străvechime sacrificii umane să dispară din istorie, mai devreme sau mai târziu.

Ştim că dacii îi aruncau pe tineri în suliţe, ca să ducă mesaje în Cer, dar şi mayaşii ori aztecii trimiteau solii sinistre spre un Cer care poate să fi fost mai negru decât credem. Şi cam toţi au dispărut dramatic. Noi suntem urmaşii unor sacrificatori de oameni vii, şi chiar mai purtăm însemnele oripilante ale unei lipse de compasiune pentru semenii noştri ca şi pentru alte fiinţe în general, lipsă de compasiune pe care îmi este foarte greu să o accept ca făcând parte din compoziţia sufletească a unor oameni adevăraţi.

Dat fiind că omul nu este şi nu a fost niciodată necesar naturii, că nu face parte din lanţul trofic, există cred eu o singură explicaţie pentru prezenţa omului pe pământ, dincolo de cea religioasă/mistică, conform căreia omul este teofor, adică purtător de Divinitate!

Această explicaţie ar fi aceea că Omul este singura fiinţă cu o conştiinţă activă, ceea ce îl face să poată fi recunoscut ca superior tuturor animalelor şi să-şi asume rolul de protector al întregii naturi pământene. Cerescul divin din om  îl face capabil să înţeleagă şi să protejeze tot ce e pământean/pământesc!

Şi atunci, cum de românii ignoră cu atâta încăpăţânare tocmai conştiinţa? Nu ştiu, dar e straniu şi dureros să văd asta şi să văd cum blestemul istorico-mistic continuă să lucreze! Unde vom ajunge oare? Probabil la aneantizarea definitivă a fiinţei naţionale, a acestei fiinţe care a generat mentalul românesc colectiv, cel care ne face să idolatrizăm tocmai acel model de învingător ce-şi canibalizeaza semenii!  Aşa încât nu ne rămâne decât să schimbăm cât mai repede cu putinţă modelul, patternul cum îmi place mie să spun,  învingătorului, să ne străduim să adoptăm acel model de erou adevărat, care să determine o regenerare a  sufletului nostru colectiv, în care să înmugurească germenele unui basm eroic şi benefic cu adevărat!

(fragment din cartea în lucru “Românii şi istoria blestemată”)

32 Comments »

  1. Capul ce se pleaca sa nu pice sub sabie nu e dovada de umilinta, ci e chintesenta filosofiei de viata a unui popor intelept. Definitorie pentru noi prin umbre de veacuri, am si reusit s-o aducem la rang de concept.
    http://teonegura.wordpress.com/2009/10/29/avem-o-placere/

    Comment by teonegura — February 26, 2010 @ 5:46 pm

  2. @Teo,

    din pacate, cred ca este intelepciunea unui popor care si-a ascuns mereu suoerioritatea sau a refuzat, din teama sau din rusine, sa si-o afirme.

    Unde este onoarea noastra? In postura de supus? Iarta-ma, dar refuz sa cred ca asta e tot ce merita acest neam, pe care-l iubesc nesfarsit!

    Imi doresc sa reconstruim demnitatea nationala, sa fim cu adevarat mandrii, nu fuduli, cum spun batranii, pt ca nu-i destul!

    Comment by Maria Barbu — February 26, 2010 @ 9:06 pm

  3. Draga mea, îmi pare rău că-i musai să te contrazic. În basmele tuturor popoarelor eroul învinge prin orice mijloace, mai mult ori mai puţin ortodoxe. Cel puţin, în basmele acelor popoare pe care le cunosc io. Cât despre DACI… indiferent cât de mult ar încerca unii să le minimalizeze locul în istoria europeană (şi nu numai!) ridiculizând credinţa, ritualul, durerea şi jalea lor în faţa vieţii şi bucuria cu care întâmpinau moartea (sunt muuulţi “lucrători” anti, şi de pe aici şi de pe aiurea!) rămân totuşi cei mai drepţi şi mai viteji dintre traci! Eu nu mă voi îndoi de aceasta, nici chiar dincolo de moarte (de-ar fi să fie alte vieţi)! Istoricii antici nu aveau nici un interes să-i laude, dar au făcut-o. Istoricii contemporani, au tot interesul să ne facă să ne ruşinăm cu imensa şi incomparabila moştenire. Ce-ar mai fi ei?!

    Comment by SuKaRiT — February 27, 2010 @ 12:51 am

  4. “PSD pierde un simbol

    Sunt foarte trist. Prietenul si colegul meu Marian Sarbu a anuntat ca paraseste PSD dupa 16 ani de activitate neintrerupta in acest partid. Este pentru prima oara, in cariera mea de om politic, cand imi gasesc foarte greu cuvintele. Dincolo de a-mi fi prieten, Marian este unul dintre putinii lideri de stanga autentici din Romania, este un simbol pentru PSD. Cei care spun ca plecarea lui nu e mare lucru habar n-au ce inseamna politica de stanga, habar n-au ce inseamna social-democratie. Iar cei care timp de un an si jumatate s-au uitat la lupta mea cu Geoana si fie m-au criticat, fie au tacut academic sa se uite acum unde au adus partidul. N-au nici o remuscare pentru situatia critica in care a ajuns astazi PSD?”

    Aceasta este ultima postare a lui Miron Mitrea pe blogul lui si care cred eu trebuie cunoscuta.
    I-am mai retras un credit lui Ponta 🙂

    Comment by ion adrian — February 27, 2010 @ 12:21 pm

  5. @SuKaRiT,

    da, ai dreptate pana la un punct, adica toti eroii sunt creativi si capabili sa foloseasca natura insasi pt a invinge. Dar admiratia noastra pt shmekerii si fraude ma tem ca ni se trage dintr-un pattern nu doar narativ ci mai ales meta-narativ, adica intrat deja in psihologia colectiva!

    Comment by Maria Barbu — February 27, 2010 @ 12:46 pm

  6. @Ion,

    ce simbol poate fi un mitocan stupid si nemernic ca insul asta?

    HAi sa fim seriosi!

    Comment by Maria Barbu — February 27, 2010 @ 12:46 pm

  7. Am fost şi suntem învingători… acum stăm puţin să ne tragem sufletul.. suntem osteniţi… dar ne vom ridica iar… nu cred în blesteme… e doar pentru o vreme starea în care ne-am înfăşurat.

    Comment by denisia — February 27, 2010 @ 7:44 pm

  8. @ Denisia,

    oricum am folosit oarecum o licenta poetica, e in blestem si in sens metaforic!

    As vrea foarte mult sa ai tu dreptate si nu eu!

    Comment by Maria Barbu — February 27, 2010 @ 8:18 pm

  9. […] Laura Iancu, Gala, Leo, Lilick, Lisabeth, Madelin, Madi, Maminineta, Mana Ciutacu, Manole, Maria, Maria Barbu, Matilda, Melami, Metemorfoze, Michaela, Micile Mizerii, Mihaela Anghel, Mihaella, Mioara, Mirela […]

    Pingback by De Mărţişor « Ioan Usca — February 27, 2010 @ 9:23 pm

  10. […] Laura Iancu, Gala, Leo, Lilick, Lisabeth, Madelin, Madi, Maminineta, Mana Ciutacu, Manole, Maria, Maria Barbu, Matilda, Melami, Metemorfoze, Michaela, Micile Mizerii, Mihaela Anghel, Mihaella, Mioara, Mirela […]

    Pingback by De Mărţişor « Ioan Usca — February 27, 2010 @ 9:23 pm

  11. Maria, zău (uite cum mă pui tu să mă juruiesc 😛 ) de-s căzut în admiraţia şmecherilor făţarnici şi plini de ifose aflaţi deasupra legii, sau a delicvenţilor apăraţi de legi şi legiuitori împotriva noastră, a celorlalţi. La fel ca mine, sunt (slavă Domnului şi lui Zamolxis! 😀 ) milioane de români (urmaşii acelor traci, ştii tu! 😉 )
    (Evident, milioanele care l-au reconfirmat pe Fraudă Vodă, sunt urmaşii veneticilor, da?! Că doară trecut-au peste noi valuri, valuri, era normal să lase şi sămânţă rea. 😛 )

    Comment by SuKaRiT — February 28, 2010 @ 4:10 am

  12. […] Verona ca mi-a zis ca-s istet, maminineta, Mana Ciutacu, Maria Postu, Matilda, Mirela Pete, Oana, Poeta Maria Barbu, Primadona, Roxana Iordache, Sibilla, Simona Ionescu, Stefy, Strumful, de fapt o fata, […]

    Pingback by Marţişoare, marţişoare, la doamne şi domnişoare! | Blogul lui Nea Costache — February 28, 2010 @ 9:55 am

  13. […] Adina – Niciodată Singură – Codrutza – Elisa- Ştrumfiţa cu eşarfă – Maria Barbu – Gabriela Savitsky – Paulet – Raluca – Simona Ionescu – Sfinx – […]

    Pingback by Mărţişoare « Noaptea Iguanei — February 28, 2010 @ 5:45 pm


  14. No coment

    spedy/28/02/2010

    Comment by spedy — February 28, 2010 @ 7:41 pm

  15. O LOVITURA TERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU. AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !
    AMBASADA ROMANIEI IN SUA.
Ministru Consilier
Domnule Cristian Gaginsky
Va rog trimiteti Presedintelui Romniei acest document.

    Presedintele Romaniei Traian Basescu.
    Excelenta
    Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
    sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
    Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare.
    Robert Horvath Deva
    cineast USA
    DESCHIDETI: http://devanewyork.blogspot.com/

    DESCONSPIRAREA AGENTULUI VLADIMIR TISMANEANU
    Actiunea de infiltrare a Europei Libere cunoscuta sub numele de cod Cain a fost o
    actiune bilaterala a securitatii romane ( Unitatea 0617 din Directia 2 DDS spionaj ) -Brigazile Rosii Intenationale format din fosti luptatori ai razboiului civil din Spania ( controlat de NKVD ) – Partidul Comunist Spaniol. Cordonarea sa facut zilnic prin mesajele codificate al postului de radio Pirinei in limba spaniola.cu sediul la Bucuresti. Documente despre aceasta actiune pot fi gasite in arhivele sectiei internationale a PCR.
    In Septembrie 1981 Gizela Vass sefa sectiei deschide un pasaport cu o viza turistica unica pe numele Vladimir Tismaneanu cu dreptul de a vizita toate tarile din vestul Europei. Ajuns cu mama sa in Franta vorbeste la Europa Libera impotriva dictatorului Ceausescu si a familiei sale. In curand actiunea de infiltrare intra pe linia moarta. Cererea sa de azil politic in Franta este respinsa ca si cea de intrare in SUA . Intrand in filajul serviciului francez si a celui american agentul Volodea se ascunde sau calatoreste vestul european cu un pasaport fals, timp de 4 ani de zile. ( Ceausescu avea la dispozitie cinci sute de paşapoarte în alb, originale, obţinute de comuniştii lui care lucrau în poliţia spaniolă.).
    Dupa patru ani situatia devenise disperata. Nu se putea intoarce in Romania, avea interdictia de a sta in Franta….etc. Cazul este transferat serviciului cubanez. Conform documentelor, Tismaneanu a sosit in SUA, prin Philadelphia, la 1 octombrie 1985, dupa ce i s-a refuzat a viza de intrare in SUA. Brigazile Rosii Internationale l-au ajutat sa plece in Venezuela si abia in 1985 serviciile roman si sovietic si-au realizat scopul. Sa organizat o casatorie ….. cu o cetateanca romana americana de care a divortat curand. –PENTRU A SE iINFILTRA IN SUA AGENTULUI VOLODYA I SA CREIAT O NOUA BIOGRAFIEi ,UN NUME NOU SI UN NOU PASAPORT !
    PASAPORTUL DE INTRARE IN USA POARTA NUMELE VLADIMIR TISMANETKY SI ESTE DIFERIT DE CEL PE NUMELE VLADIMIR TISMANEANU, CU CARE A PLECAT DIN ROMANIA. AM LUAT CUNOSTINTA DE ACEST LUCRU FIIND PRIETEN CU FOSTA SOTIE A LUI VOLODEA, PE NUME TAMARA TISMANESKY CU CARE AM FOST CHIAR VECINI CU MAI MULTI ANI IN URMA. DOAMNA TISMANETKY ESTE UN TALENTAT ARTIST CARE PREDA ILUSTRATIA DE MODA LA UNIVERSITATE, (FIT NEW YORK.) DANSA A PRECIZAT CA A PRELUAT ACEST NUME PRIN CASATORIE. Orice comentariu in plus este de prisos, agentul Volodya fiind desconspirat.
    Robert Horvath DEVA Cineast USA
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

    Comment by rhorvath — March 1, 2010 @ 7:49 pm

  16. Multumesc, Maria, pentru gandul cel bun si pentru aceasta provocare eseistica extrem de interesanta. Sa ai parte de o primavara cu fericire si inspiratie!

    Comment by corinacretu — March 1, 2010 @ 8:53 pm

  17. @CORINA,

    SI TU SA FII PLINA DE LUMINA, IN SUFLET SI IN GAND!

    Comment by Maria Barbu — March 1, 2010 @ 10:33 pm

  18. S-ar putea scrie o carte despre inhibitorul conştiinţei.

    Comment by Bibliotecaru — March 2, 2010 @ 12:50 pm

  19. @ Bibliotecaru,

    ai dreptate! O carte sau mai multe!

    Comment by Maria Barbu — March 2, 2010 @ 9:06 pm

  20. INDUSTRIA ANTICOMUNISMULUI IN FUNCTIUNE !
    IN PLINA CRIZA ECONOMICA ,IN TIMP CE SE MICSOREAZA PENSIILE SI COPII PLING DE FOAME O DELEGATIE DE 12 PERSOANE ATERIZEAZA LA NEW YORK . SIMPOZIONUL ORGANIZAT DE ICR LA COLUMBIA UNIVERSITY A AVUT SUCCES DEOSEBIT…… IN FATA UNEI SALI ABSOLUT GOALE ! DEMENTA CONTINUA PE BANII CONTRIBUABILULUI ROMAN.
    Simpozionul a oferit o analiză a evenimentelor din 1989 din spaţiul est-european şi a
    evoluţiilor care le-au urmat, a modului în care au fost ele percepute în spaţiul american, a
    schimbărilor intervenite în aceşti 20 de ani în percepţia asupra regimurilor comuniste şi a
    schimbărilor de la sfârşitul deceniului nouă, a felului în care este definit “post-comunismul”, a
    moştenirilor comunismului şi a mişcărilor de dizidenţă din regiune şi la nivel global.
    Participanţii români invitaţi – Prof. Vladimir Tismăneanu (Director, Center for the Study of Post-
    Communist Societies, University of Maryland); Prof. Paul Dragoş Aligică (Senior Research Fellow,
    Mercatus Center din cadrul George Mason University); filosoful Vlad Mureşan; prozatorul, criticul
    literar şi eseistul Angelo Mitchievici; Horia-Roman Patapievici, preşedintele, şi Mircea Mihăieş, vicepreşedinte
    (Institutul Cultural Român) – au susţinut prezentări în cadrul simpozionului.

    ACEASTA ESTE PROBABIL ULTIMA VIZITA A AGENTULUI VOLODYA TISMANEANU IN SUA DESCHIDETI :
    Robert Horvath DEVA Cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/

    Comment by rhorvath — March 3, 2010 @ 11:07 pm

  21. Interesant punct de vedere.
    Dacă ne uităm și la Miorița și la Meșterul Manole, ne ia cu frig.
    Asta-i tipologia noastră, ce să facem?

    Comment by Gabriela Savitsky — March 4, 2010 @ 3:39 pm

  22. @Gabi,

    pai tocmai asta ma tenteaza pe mine: sa schimbam acest pattern, sa il motivam in asa fel incat sa redevina optimist si demn, pt ca eu am convingerea ca a fost, candva, astfel!

    Comment by Maria Barbu — March 4, 2010 @ 6:44 pm

  23. EXACT, va intelegem misiunea.Multe “Succesuri”!

    Comment by InnovaNet — March 6, 2010 @ 1:11 pm

  24. @InnovaNet,

    nu stiu daca e de bine sau nu, dar cred ca merita sa meditam la arhetipurile colective!

    Comment by Maria Barbu — March 6, 2010 @ 7:34 pm

  25. Buna Seara,
    Eu cred ca lui Basescu i-ar placea mai mult sa fie “Albu ca Zapadu”.
    A zis de cateva ori ca “este perfect”
    Pitici are destui.
    V-am adaugat in blogroll.
    Sunt Theodora Marinescu pe Facebook si theodora0303 pe blog.
    O seara buna!

    Comment by theodora0303 — March 7, 2010 @ 7:06 pm

  26. @Teodora,

    imi face o deosebita placere ca ai venit aici, Ai perfecta dreptate in ce spui, Basescu ar vrea sa fie Albu… dar e de fapt tare, tare Negru!

    te astept oricand cu prietenie!

    Comment by Maria Barbu — March 7, 2010 @ 7:44 pm

  27. […] Verona ca mi-a zis ca-s istet, maminineta, Mana Ciutacu, Maria Postu, Matilda, Mirela Pete, Oana, Poeta Maria Barbu, Primadona, Roxana Iordache, Sibilla, Simona Ionescu, Stefy, Strumful,  Theodora0303, […]

    Pingback by Brâncuşi în suferinţă | Blogul lui Nea Costache — March 15, 2010 @ 12:35 pm

  28. @Nea Costache,

    puterea portocalie este complet anti-romaneasca si cele mai elocvente exemple au fost si sunt date de presedinte, guvern si ICR=Institutul National Roman. Sunt cu totii niste mercenari fara scrupule, platiti de o putere straina sa distruga cu orice pret tot ce este bun si valoros in Romania!

    Comment by Maria Barbu — March 15, 2010 @ 10:16 pm

  29. […] Verona ca mi-a zis ca-s istet, maminineta, Mana Ciutacu, Maria Postu, Matilda, Mirela Pete, Oana, Poeta Maria Barbu, Primadona, Roxana Iordache, Sibilla, Simona Ionescu, Stefy, Strumful,  Theodora0303, […]

    Pingback by Bacio din nou la festival | Blogul lui Nea Costache — March 24, 2010 @ 11:03 am

  30. […] Verona ca mi-a zis ca-s istet, maminineta, Mana Ciutacu, Maria Postu, Matilda, Mirela Pete, Oana, Poeta Maria Barbu, Primadona, Roxana Iordache, Sibilla, Simona Ionescu, Stefy, Strumful,  Theodora0303, […]

    Pingback by Mă dau rotund: sunt premiat! | Blogul lui Nea Costache — March 28, 2010 @ 7:50 am

  31. @ nea Costache, chiar esti rotund!

    Comment by Maria Barbu — March 28, 2010 @ 3:24 pm

  32. […] un cais înflorit! Ştrumfiţa cu eşarfă – oferă idei pentru felicitări de Paşte… Maria Barbu – oftează de primăvară… Gabriela Savitsky – s-a liniştit un pic… […]

    Pingback by Paşte fericit! « Noaptea Iguanei — April 1, 2010 @ 7:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Blog at WordPress.com.