MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

April 16, 2012

IMITATIO DEI – INVIEREA

Filed under: Sarbatoare — Maria Barbu @ 6:05 pm

Asa cum spunea si Mircea Eliade in LE SACRE ET LE PROFAN, omul semnificativ traieste in mod exemplar timpul, raportandu-se la un calendar sacru, la ceea ce facea Zeul, prin Imitatio Dei. Pentru crestini, Sarbatoarea Pastelui inseamna Invierea Domnului, ceea ce pentru credinciosi se traduce in viata lor prin imitarea ciclica, anuala, a acestei Naratiuni Sacre a Crucificarii, Mortii si Invierii.

Semnificatiile acestei Sarbatori depasesc, cred eu, cu mult ceea ce Biserica crestina le spune azi credinciosilor, facandu-i sa fie coplesiti de Naratiunea Sacra, fara sa accentueze importanta actului de IMITATIO DEI. Cum Il putem noi imita pe Fiul lui Dumnezeu? Prin asumarea crucificarii noastre in existenta, greutatile si privatiunile vietii zilnice putand fi interpretate ca o crucificare, dar asumandu-ne cu curaj si cu demnitate si Invierea noastra, dupa modelul cristic si ridicarea din mortificarea existentiala prin Invierea Sufletului, prin ridicarea launtrului nostru, prin elevarea Spiritului nostru cat mai sus, catre Cer, catre Divin.

Fara aceasta Imitatio Dei, Sarbatoarea Pastelui, ca si orice alta sarbatoare, vor fi doar prilejuri de imbuibare nemasurata si imbecilizanta si in loc sa ne ridicam spiritul in Sus, vom cobori tot mai rau in animalitate si in stupizenia care ne face sa nu avem nici curaj si nici demnitate.

Asadar, dragii mei, sa Il imitam pe Hristos si sa Inviem, iar inimile noastre si gandurile noastre sa fie mai inalte, mai curajoase, mai demne!

HRISTOS A INVIAT!

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: