MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 9, 2011

“POEZIA MA FACE NEMURITOARE” – Interviu dat scriitorului Andrej Kazic (partea aII-a)

Filed under: Cultura,Literatura — Maria Barbu @ 3:48 pm

M.B. – Andrej, pot sa te intreb si eu ceva?

A.K. – Bineinteles, desi eu fac un interviu cu tine si nu invers. Dar…. hai sa facem o exceptie!

M.B. – Multumesc. Voiam sa te intreb despre tine, cum ai ajuns sa fii unul dintre putinii scriitori bilingvi.

A.K. – Cum sa-ti spun, cred ca stii ca familia mea este alcatuita dintr-o mama de origine romana si un tata sarb. Cand vin in Romania scriu in limba romana, cand merg in Serbia scriu in sarba. Ce mai… numai eu si Samuel Beckett avem opera bilingva (sic!).

M.K. – Oricum, ce ma impresioneaza cel mai mult in proza ta este prezenta temelor arhetipale, iar felul in care stii tu sa prelucrezi folclorul este absolut genial, cred ca de la Alecsandri incoace nu a mai existat un asemenea talent in prelucrarea folclorului romanesc.

A.K. – Ma faci sa rosesc, sa ma simt ca un premiant cu coronita si nu stiu daca o merit cu adevarat. Tu insati esti o poeta care adora temele arhetipale, asa ca hai sa ne batem in genialitati, vrei?

M.B. – Sigur ca vreau! Stiu ca niciunul dintre noi nu este un  naiv, desi pentru tine folclorul reprezinta sursa simbolistica fundamentala, pe mine ma pasioneaza si simbolurile spirituale arhetipale dar si felul in care acestea au fost preluate de puterea zilelor noastre, fie ca vorbim despre puterea Bisericii fie ca vorbim despre puterea politica nationala si mondiala.

A.K. – Da, tu esti o pasionata de simbolistica  si, asa cum spui tu, iti place sa pendulezi intre Arta si Putere! Ce-ai facut cu parabolele , ca nu le-am vazut aparand la nici o editura?

M.B. – Iti marturisesc ca s-a intamplat o nenorocire, am trait o mare drama din cauza lor. Cineva mi-a distrus laptopul si nu am putut recupera Parabolele, decat in foarte mica parte, numai pe cele aparute pe blog, dar voi scrie altele si tot o sa apara cartea mea de Parabole, n-ai nici o grija!

A.K. – Ce pacat ca s-au pierdut! Nu ma mir ca ai fost disperata. Dar, asa cum te cunosc, sunt convins ca vei face o carte si mai grozava de Parabole. Cine scrie Psalmi, cum scrii tu, in poezie, nu are cum sa nu ajunga la Parabole in proza! E un parcurs spiritual, in aceeasi masura in care e literar.

M.B. – Ai formulat minunat, mai bine si mai adevarat chiar decat as fi putut spune eu insami. Da, ai dreptate si sper din tot sufletul sa se implineasca! Am constatat ca ma simt extraordinar scriind parabole, aproape la fel de bine ca atunci cand scriu poeme! Altfel de proza nu e genul meu si nu ma reprezinta cu adevarat, chiar daca am fost tentata la un moment dat sa scriu un roman de dragoste in stil cinematografic!

A.K. – De ce spui ca nu te reprezinta altfel de proza?

M.B. – Pentru ca ma face sa raman in sfera subiectiva, in timp ce poezia ma ridica in sfera ideala, la fel ca si parabolele. Proza simpla ma lasa prea mult la voia realitatii imediate, traita subiectiv sau prelucrata in momentaneu, ceea ce nu ma multumeste.

A.K. – Asta pentru ca tu esti fundamental poeta, nu prozatoare. Cred insa ca esti in elementul tau atunci cand scrii eseuri pe teme majore, nu?

M.B. – Da, asa este. Sau cand scriu si tin cursuri universitare pe care le scriu cu pasiune. Raman mereu poeta, cred ca asta se intampla!

A.K. – Si cred ca te simti minunat in aceasta postura. Ai fost predestinata sa fii Poeta, poeta cu P mare cum mi-ai marturisit ca iti spunea mentorul tau din copilarie!

M.B. – Da. Uite ca m-am emotionat… parca mi se umplu ochii de lacrimi… offf!

A.K. – Nu e cazul sa te rusinezi, lacrimile spala sufletul, asa cum spun sfintii.

M.B. – Da, asa este. Sotul meu, care este arhitect, a facut mai demult  o excursie cu Uniunea Arhitectilor in Bucovina, la manastirile pictate. Si mi-a povestit ca ploua intr-una, iar la una dintre manastiri, preotul de acolo le-a spus ceva minunat si anume ca manastirile din Bucovina pot fi vazute in sensul de descoperite prin ploaie, asa cum Dumnezeu poate fi descoperit prin lacrimi. Sublim, nu-i asa?

A.K. – Absolut sublim!

 

(va urma)

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: