MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 3, 2011

TERAPIA PRIN IUBIRE!

Filed under: Ideal — Maria Barbu @ 2:39 pm

Va veti intreba poate de ce am folosit in titlu cuvantul terapie. Pentru ca suntem o omenire bolnava, sau imbolnavita, prin absenta iubirii. Nu ma refer la iubirea erotica, aceasta fiind doar una dintre formele Iubirii, ci ma refer la Iubire ca agape, cum se spunea in greceste, Epistola catre corintieni a Sfantului Pavel fiind de referinta ca proslavire a acestui tip de iubire. Aceasta iubire este un sentiment total, pentru oameni, fie ei parinti sau copii, iubit sau iubita, sot sau sotie, frati si surori,  rude sau straini de orice fel si de oriunde, iubire pentru toate fiintele din jur, pentru caini si pisici, pentru animale domestice sau salbatice, pentru orice vietuitoare a pamantului, iubire pentru natura, pentru viata, pentru tot.

Atunci cand Moise (Moshe) i-a scos pe evrei din Egipt, ei au luat de acolo tot ce aveau egiptenii mai de pret, spune Sfanta Scriptura, completand poate pentru cei mai simpli ca spirit ca ar fi fost vorba despre aur si argint, ori eu cred ca departe de a aceasta, evreii au luat din Egipt Cunoasterea si Credinta, au luat Monoteismul si intreaga spiritualitate legata de aceasta, plus cunostintele despre cosmos si despre fiinta umana ca si despre Natura Divina.

Ceva s-a intamplat insa, poate un accident sau poate o deformare neintentionata, sau chiar intentionata cu scopul de a feri Cunoasterea de imixtiuni ale celor neinitiati, pentru ca evreii au dat drmul in lume, mai mult decat alte neamuri, la o spiritualitate de tip maniheist, in care dualitatea dintre Bine si Rau nu poate fi rezolvata decat prin confruntare, fie aceasta de tip razboi sau chiar Apocalipsa. In acest fel, toata civilizatia umana si intreaga fiintare a omului pe pamant, cu exceptia acelor popoare care aveau si au propria lor spiritualitate coerent si puternic conturata, cum sunt indienii ori chinezii de exemplu, deci toti cu exceptia celor ce detineau alte modalitati de a ajunge la Adevar, s-au contaminat, s-au virusat cu aceasta dualitate. De unde sa fi luat evreii acest virus? Din robia babiloniana oare? Ca doar Babilonul este expresia istorica cea mai dureroasa a maniheismului!

Cred insa ca aceasta dualitate a fost doar raspandita de evrei, nu creata de acestia, Doamne fereste! Iar raspandirea ei s-a produs chiar prin crestinism, in mod paradoxal! Este vorba de dualitatea care sta la baza existentei, este exprimata in celulele noastre, in trupul si in psihicul nostru, dar Credinta din toate timpurile a stiut sa gaseasca patternul fundamental al tertului spiritual, divin, patternul Trinitatii, care exista in toate credintele si religiile si care este exprimata in trairile umane ca  al treilea element fiintial,  de tip emotional-sentimental si care reuseste sa depaseasca fizicul, trecandu-l in metafizic, si acest tert este Iubirea!

Unde s-a vazut cel mai bine? In istorie. Istoria umanitatii este o istorie a conflictelor, razboiul insusi fiind una dintre manifestarile predilecte ale dualitatii Bine/Rau, iar acest blestem al dualitatii maniheiste continua si astazi. Dumnezeu sau Cosmosul au facut eforturi de a echilibra aceasta dualitate, extrem de periculoasa si distructiva, atat pentru fiinta umana cat si pentru planeta, si din cand in cand, in omenirea asta muritoare si vulnerabila  a aparut cate un personaj messianic, plin de o foarte inalta spiritualitate, care dadea lectii umanitatii, invatand-o cum sa concilieze dureroasa dualitate Bine/Rau, iar solutia este una singura, Iubirea. Fiecare tip de credinta are propriul sau Messia, se vede asta foarte bine. Daca nu se reface Trinitatea, nu mai ramane nimic, decat dezastrul!

Pe temeiul Iubirii a trait si s-a inaltat la cer  Isus Christos, un mare Messia, nascut in sanul poporului evreu insusi.  Dupa ce El a inviat, multi oameni au crezut si asa a aparut crestinismul, care este, dupa parerea mea si nu numai, o secta iudaica, iar crestinismul este acum dominant peste mai mult de jumatate din planeta si umanitate. Ceea ce este insa teribil, in sensul de ingrozitor, este faptul ca nici macar predicile Lui si modelul Sau spiritual nu au ajuns cu adevarat la sufletele oamenilor si nu au modificat adn-ul spiritual, daca putem spune asa, al omenirii.

Oamenii continua sa traiasca si sa moara cu modelul dual, maniheist, al confruntarii distructive, ucigand in numele unui Bine pe care, daca l-ar intelege cu adevarat, nu l-ar mai lasa sa fie ucigas. Continuam sa ne ucidem, sa ne uram, sa ne chinuim, sa ne distrugem.  Stiu ca este asteptata Apocalipsa din decembrie 2012 (sic!), ca sa rezolve problemele induse in omenire de cateva mii de ani, dar nici o apocalipsa nu ii va face pe oameni mai buni. NUMAI IUBIREA NE FACE MAI BUNI SI MAI ADEVARATI, MAI FRUMOSI SI MAI DEDICATI, MAI PURI SI MAI INALTI SUFLETESTE. 

Asa incat, daca nu putem inca intelege Iubirea ca elementul cel mai inalt al triunghiului spiritual de care avem o nevoie fiintiala, macar SA INTELEGEM IUBIREA CA TERAPIE, CA FORMA SUPREMA A FIINTARII SI ATUNCI OMUL IN SINE SI OMENIREA IN TOTALITATE VA FI CU ADEVARAT SALVATA!

8 Comments »

 1. Da, Creştinismul este o rază a Iudaismului, dar Lumina a fost deformată…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 3, 2011 @ 11:25 pm

 2. Pythagorism…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 3, 2011 @ 11:43 pm

 3. Asta cam asa este!

  Comment by Maria Barbu — May 3, 2011 @ 11:50 pm

 4. a little bit!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2011 @ 3:48 pm

 5. Iubirea cam dispare,ura e aproape totala.

  Comment by balbeck — May 4, 2011 @ 6:39 pm

 6. Ai dreptate, tocmai de aceea trebuie reconstruita Iubirea!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2011 @ 10:39 pm

 7. Buna ziua
  Numele meu este Constantin Iacob si sunt administratorul site-ului http://iasi365.com si va scriu in speranta unui schimb de linkuri. Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ
  In caz ca raspunsul dumneavoastra este pozitiv titlul pentru link este Iasi iar linkul http://iasi365.com.
  Va multumesc anticipat si va doresc multa sanatate si toate cele bune.

  Comment by Iasi — May 15, 2011 @ 8:52 am

 8. de acord!

  Comment by Maria Barbu — May 16, 2011 @ 2:09 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: