MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

September 5, 2010

Poezia, văzută din interior

Filed under: Sinele ascuns — Maria Barbu @ 6:18 pm

Pot să mărturisesc aici, cu mâna pe inimă, că poezia mea pare să se scrie, într-un anume fel, singură. Sau pare să mă scrie ea pe mine. Mi se întâmplă să intru într-un fel de transă şi cuvintele curg de la sine, ca şi când eu aş fi doar instrumentul folosit de un Spirit mult mai Înalt, un Zeu care se exprimă prin mine. Ceea ce este însă absolut fascinant este faptul că această Voce îmi foloseşte trăirile, sentimentele, îmi fură existenţa şi gândurile cele mai secrete, pentru a le aşeza în poeme, cu un fel de necruţare teribilă!

Poate că vă este greu să înţelegeţi cum ceva atât de profund personal, cum este iubirea, poate fi furat pur şi simplu de acel Cineva dinlăuntrul meu şi transformat în poezie. Ei bine, exact aşa se întâmplă, iar eu, Maria, stau cumva deoparte şi privesc la acest spectacol interior ca şi cum aş asista dinafara mea la cel mai profund proces de sublimare a propriilor mele experienţe sufleteşti. Este fantastic, fabulos, suprauman într-un anume fel şi poate că tocmai de aceea se şi spune despre poeţi că sunt gurile zeilor, adică au acele capacităţi care îi fac să fie punţi între uman şi divin.

Sunt prea arogantă poate, sau aşa vi se pare, dar pentru cei ce trăiesc poezia din interior toate lucrurile se văd altfel, tot ce este uman capătă altfel de valenţe, trecând printr-un filtru făcut, într-un fel foarte special, doar din Lumină Divină!

8 Comments »

 1. da,da , am auzit,eu !!Ca profan cunosc sentimentul numai din auzite,asa a primit Moise cele 10 porunci,pare se ca si profetul Mohamed ,sa i fie numele laudat,cazuse intr o transa:))))cu sigurantza e o mana divina,nordicii credeau ca insusi Odin ai sufla versurile poetului[ei il numeau skald]era platit in aur, cu mult aur, ff mult aur,dovada ca cei pe care ai numim noi barbari pretuiau poezia si in fond erau niste oameni cu sentimente nobile ,nu ca idiotii de azi care pun taxe si supra taxe pe munca oamenilor de arta ,oameni daruiti de Divinitate.Din cele mai vechi timpuri oamenii de arta [poeti, scriitori,pictori,sculptori]au fost protejati si stimulati de oamenii potenti ai zilei,nu reamintesc aici decat familia de’ Medici.Cu sprijinul financiar al familiei Medici s-a sprijinit arta: pictura, arhitectura. Giovanni di Bicci în 1419 însărcinează pe Filippo Brunelleschi cu renovarea Basilica di San Lorenzo di Firenze care devine cavoul familiei Medici (aici fiind înmormântați 46 de membri ai familiei). Maeștrii ai artei sprijiniți de Cosimo de Medici erau Donatello și Filippo Lippi. Insă contribuția cea mai însemnată în sprijinirea artei îi revine lui Lorenzo de Medici la masa lui se întâlnesc artiști, gânditori, de rangul lui Michelangelo, Demetrios Chalkondylas, Angelo Poliziano, Christoforo Landino, Giovanni Pico della Mirandola, Francesco Granacci, Sandro Botticelli și Leonardo da Vinci. Fiind colecționari de opere de artă, familia Medici a contribuit la îmbogățirea cu opere de artă a muzeului Galleria degli Uffizi din Florența. Oameni adevarati ,oameni daruiti de dzeu cu puterea de a gusta frumosul,nu ca idiotu’de BOc care murdareste prin prezentza lui tot ce e frumos si divin,in preajma lui totul se usuca ,indoaie, se smochineste, devine mai mic, parca pentru a copia statura acestui dusman al neamului romanesc si al artelor,dusman al logicii si al bunului simtz,acest pui de taran valah,cocotzat in capul mesii,acest cosas al valorilor perene,acest lacheu mizerabil,aceasta matroska romaneasca masculina.[cred ca i ajunge :))))))]

  Comment by peticila — September 5, 2010 @ 7:46 pm

 2. matrioska ,:))))mereu ma grabesc

  Comment by peticila — September 5, 2010 @ 8:00 pm

 3. Adevăratul Creator este posedat de Zeu în actul creaţiei autentice, el creează ca în transă, asta cred şi eu. Acesta este Duhul Profetic.

  Comment by Dr. Mihnea GEORGESCU-DOBROGEA — September 5, 2010 @ 8:30 pm

 4. @Silviu,

  superb, imi place ca ti-ai iesit din fire!

  N.B. te rog sa pui sa scrii normal “ii” pt ca folosesti abuziv a-ul !

  Comment by Maria Barbu — September 5, 2010 @ 10:23 pm

 5. @Mihnea,

  cred, sper ca e adevarat!

  Comment by Maria Barbu — September 5, 2010 @ 10:24 pm

 6. Peste 89% dintre cetatenii Republicii Moldova au votat pentru schimbarea Constitutiei, in timp ce doar 10,8% dintre alegatori au votat impotriva numirii presedintelui direct de catre popor

  Comment by peticila — September 5, 2010 @ 11:33 pm

 7. גוט־יאָר

  Comment by Dr. Mihnea GEORGESCU-DOBROGEA — September 7, 2010 @ 8:15 pm

 8. @Mihnea

  ce minune contine o urare!

  Comment by Maria Barbu — September 8, 2010 @ 12:54 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: