MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 20, 2010

Despre intimitate

Filed under: Dileme — Maria Barbu @ 8:56 pm

De multe ori femeia din mine s-a revoltat pentru ca cineva i-a incalcat intimitatea, in sensul violarii unor jurnale electronice, a sms-urilor de pe telefonul mobil ori altceva de genul asta. Dar intimitate inseamna ceva mai mult decat personal, ori cu un aer oarecum secret. Intimitate inseamna acele momente de existenta in care te daruiesti complet, trup si suflet, inseamna nuditate si la propriu si la figurat.

Trairea intimitatii este adeseori conceputa ca fiind sinonima cu sexualitatea sau cu placerea dar eu cred ca e sinonima cu bucuria gustata plenar, ceea ce inseamna mai mult decat placerea. Placerile pe care le primim sunt pe masura dorintelor noastre, sunt niste daruri pe care le chemam cu gandul, cu sufletul si cu trupul. Daca am intelege ca in  sfera intimitatii nu trebuie sa existe nici o inhibitie, nici o bariera , nici un obstacol de netrecut, atunci am atinge poate fericirea mai repede si mai autentic decat sarguinciosii practicanti de tantra. Am fi liberi sa daruim si sa primim, am exista intr-o formulare nelimitata.

Dar noi ne oprim la pragul bucuriei si apoi plangem ca nu avem parte de ea. Dar cine ne opreste sa culegem roadele acestei bucurii, cine tine sfoara marionetei? Pentru ca atunci cand nu esti capabil sa fii liber/a inseamna ca esti doar o marioneta, chiar daca papusarul e nevazut si te tine prin fire de prejudecati, dogme, interdictii, stupiditati.

In Eden totul era liber, dar insusi Dumnezeu, Marelel Papusar, si-a dovedind neputinta formuland o interdictie. Daca oamenii ar fi fost fiinte create de El nu ar mai fi fost nevoie de interdictii, pentru ca regulile ar fi fost cuprinse in softul fiintei umane insesi.  Si totusi, in esenta noastra intima, suntem cu adevarat liberi, putem iubi, putem face orice fara sa punem sarma ghimpata in jurul nostru.

Simturile noastre sunt libere, dar lor le trebuie doar educatia bucuriei, nu educatia frustrarii, asa cum se intampla cel mai adesea. La fel ca si educatia estetica, educatia placerii trebuie facuta cu grija, pentru ca existenta insasi depinde de felul in care stim sa ne bucuram de intimitate.

10 Comments »

 1. Suntem un popor ignorant,Maria.Cine ne-a dat noua lectii de libertate?Si papusarul ala monstruos pe care l-ai descris e inca activ.Sper, sa te citeasca cat mai multa lume.Eu…multumesc!

  Comment by lucia — June 20, 2010 @ 9:06 pm

 2. Vai, ce frumos text! Si ce adevarat!
  Poate ca tocmai asta este. Ca daca vom sti cum sa ne educam bucuria intimitatii si pana la urma bucuria libertatii de a fi intimi in adevaratul sens al cuvantului, am sti cum sa educam si bucuria pe celalalte planuri.

  Comment by Dana — June 20, 2010 @ 10:06 pm

 3. Cine ţi-a violat intimitatea? Serviciile?

  Deci omul nu este creat de Dumnezeu, pentru că altminteri porunca nu se justifică. Ideea este interesantă.

  Comment by Mihnea Georgescu — June 20, 2010 @ 10:40 pm

 4. @Lucia,

  si eu iti multumesc.

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2010 @ 11:19 pm

 5. @Dana,

  ma bucur sa te-a pus pe ganduri.

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2010 @ 11:20 pm

 6. @Mihnea,

  nu-i asa?

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2010 @ 11:21 pm

 7. Aşa e… ai “idei străine”… I love it!

  Comment by Mihnea Georgescu — June 21, 2010 @ 11:38 pm

 8. […] George Valah, Ghliotina de campanie, IOAN USCA, IOAN SORIN, KINR, LILICK, LUCIA VERONA, MARCUS,   Maria Barbu, Mihnea Georgescu, Mircea Rusnac, Natasa, Motanul Filozof, Nea Costache , Nedumeritul, Octav Pelin, […]

  Pingback by Diversiunea Dan Diaconescu « Hai ca se poate! — June 22, 2010 @ 12:51 pm

 9. […] Ana Usca; Ioan Usca; Cati Lupașcu; Flavius Obeadă; Smeu Mihai; World of Solitaire; Mirela Pete; Maria Barbu; Băsescul; g1b2i3; Supraviețuitor; Cristian Lisandru; Cristian Dima; Gabriela Elena; Bogdan […]

  Pingback by Cai verzi – Sânge balcanic (96) poem « Cosmin Stefanescu's Blog — June 23, 2010 @ 2:04 am

 10. RICHMOND HOTEL**** este o adevarata perla a hotelurilor,situat in centrul statiunii Mamaia la 50 m de Marea Neagra.
  Hotelul imbina luxul cu tehnologia moderna avand scopul de a crea o ambianta placuta atat pentru cei care vor sa se relaxeze cat si pentru oamenii de afaceri.
  Situat in centrul statiunii Mamaia,cu o amplasare de exceptie,Richmond Hotel reuseste sa puna intr-un echilibru perfect rafinamentul si stilul elegant,oferindu-va linistea si confortul optim pentru o vacanta
  perfecta.
  Evenimentele speciale cer locatii cu totul speciale.Indeplineste-ti visul si petrece la noi un sejur placut intr-o atmosfera exclusivista.

  http://www.richmondhotel.ro
  reservations@richmondhotel.ro
  tel:0241879073/0734747505
  fax:0241879076

  Comment by dragnea madalina — June 29, 2010 @ 3:12 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: