MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 6, 2010

POSTMODERNISMUL SIMPLIFICAT (1)

Filed under: Arta — Maria Barbu @ 10:41 pm

Predand la facultatea de arhitectura cursul de Poetica Arhitecturii si pe cel de Semiotica Spatiului Arhitectural, la anul VI si respectiv anul IV, a trebuit sa reflectez mai profund inclusiv asupra istoriei arhitecturii.

Cum una dintre caracteristicile mintii mele de artist este si aceea de a crea mereu cate o noua teorie si de  a ma ridica mereu la nivelul generalitatii maxime pornind de la concretul cel mai detaliat, si in acest caz am elaborat o teorie. Si anume:

Parcurgand istoria arhitecturii in felul meu propriu, mi-am dat seama ca de fapt exista 2 directii sau modele fundamentale care sunt la concurenta in diverse epoci.

Unul dintre modele /ordine este ORDINUL COLOSAL, caracterizat de constructii care au dimensiuni si proportii raportate la cosmosul la cer, asa cum a fost arhitectura egipteana, aarhitectura Evului Mediu si cum reapare in Postmodernism.

Cele afirmate anterior se pot corela cu faptul ca exista 2 teme fundamentale ale filosofiei aciuale si anume Supraomul si Postmodernismul! Supraomul apare in opera lui Nietzsche  si este de fapt un fel de creare a unui model uman supradimensionat, care incearca sa-l inlocuiasca pe Dumnezeu (vezi afirmatia Dumnezeu e mort!) si in acelasi timp renunta la morala si isi permite sa faca orice, ceea ce este absurd!

Postmodernismul este un curent al contradictiilor. Apare dupa modernim, cand se spunea ca less is more, mai putin e mai mult, adica simplitatea e cea mai buna solutie si contrazicand aceasta asertiune aduce in prim plan o aglomerare de detalii in arhitectura de ex, un amestec de stiluri si o supradimensionare absurda a proportiilor, pana la grotestile turnuri din Dubai!

Celalalt model sau ordin este ORDINUL CLASIC, care are dimensiuni si proportii raportate la scara umana, si caracterizeaza arhitectura clasica greco-romana, arhitectura Renasterii si arhitectura modernista.

Modernismul a facut figura de avangarda, parand sa simplifice cu severitate si sa epureze toate aberatiile decorative pe care le putusera aduna atatea secole predominant achizitive in domeniul formal. Intr-un anume fel, in ciuda faptului ca Modernismul pastreaza din ordinul clasic proportiile si raportarea la statura umana, in princiipiile sale, acest curent este totusi cel care reia simplitatea arhetipala venita tocmai de peste milenii, din ordinul colosal egiptean, de exemplu.

Sa nu uitam ca Miscarea Modernsita este cea care a adus in prim plan zgarie-norii, adica o reinterpretare a ordinului colosal! Modernismul face astfel uz de o situatie  paradoxala, fiind un fel de prefigurare a sintezei totale pe care abia Postmodernismul a teoretizat-o si realizat-o, o unitate a tuturor contrariilor!

Modernismul a pledat cu eleganta pentru simplitate si puritate formala si a adus in scena un fel de socialism constructiv, prin masinile de locuit proclamate de Le Corbusier, adica blocurile care au transformat in cel mai scurt timp peisajul urban al tuturor oraselor lumii civilizate!

Daca Modernismul a fost cel care a adus in prim plan paradoxul conceptual (less is more),

Postmodernismul a fost cel care a adus cu sine eclecctismul formal, la modul total!


3 Comments »

 1. CRIMINALUL BASESCU IN ATENTIA INTERPOLULUI !

  AM PREDAT SERVICIULUI INTERPOL DE LA ONU
  (Office of the Special Representative for the International Criminal Police Organization (INTERPOL) to the United Nations
One United Nations Plaza, Room 2610, New York, NY 10017)
  URMATOARELE DOCUMETE PERTINENTE ACTIVITATII CRIMINALE AL ACTUALULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI TRAIAN BASESCU
  http://blog.imperiaonline.me/

  http://blog.imperiaonline.me/2009/12/12/traian-basescu-recunoaste-o-falsificare-de-probe/
  2 inregistrari cu Traian Basescu recunoscand:
  Falsificare de probe
  Sechestrare de persoane
  Incendiere de nave
  Contrabanda in zone de razboi

  Ascultati-l pe el personal, cu atentie maxima in jurul minutului 2 al inregistrarii audio:
  Inregistrare AUDIO 1:

  BASESCU TRAIAN
  1. IN CALITATE DE COMANDANT AL NAVEI CRISANA (1983), A SECHESTRAT LA BORDUL NAVEI SI A RAPIT DE PE TERITORIUL SIRIEI CINCI CETATENI SIRIENI PE CARE I-A ADUS IN ROMANIA, LA CONSTANTA (NU SE CUNOASTE PRETUL RASCUMPARARII);
  2. IN CALITATE DE COMANDANT AL NAVEI ARGES, IN 1981, A INCENDIAT 38 DE NAVE SI RADA PORTULUI ROUEN – FRANTA SI A FALSIFICAT PROBELE.
  ADEVARUL A FOST AFLAT IN 1998;
  3. IN CALITATE DE COMANDANT AL NAVEI PETROLIERE CRISANA, A EXECUTAT ACTIVITATI DE CONTRABANDA (1983-84) CU PRODUSE PETROLIERE, PENTRU UNUL DINTRE STATELE COMBATANTE, IN ZONA DE CONFLICT – RAZBOI (LIBAN), ZONA SUPUSA EMBARGOULUI ONU PROBA FAPTELOR TERORISTE.
  – APOLOGIA FAPTELOR TERORISTE ENUMERATE MAI SUS, FACUTA DE BASESCU TRAIAN IN EMISIUNEA “STAREA DE VEGHE – IN SPATELE USILOR INCHISE” REALIZATA DE ZIARISTUL SORIN ROSCA STANESCU – DIRECTOR AL COTIDIANULUI IN LIMBA ROMANA “ZIUA”, IN CARE BASESCU TRAIAN A FOST SINGURUL INVITAT EMISIUNEA A FOST DIFUZATA IN DIRECT DE CATRE POSTUL DE TELEVIZIUNE NATIONAL DIN ROMANIA “PRIMA TV BUCURESTI”.
  DATA REALIZARII EMISIUNII, IN DIRECT CU TELESPECTATORII A FOST IN 23/24 IUNIE 1998,
INCEPAND CU ORA 23:30.
  SUBIECTUL DE BAZA AL DEZBATERII A FOST “COLABORAREA LUI TRAIAN BASESCU CU ORGANELE FOSTEI SECURITATI DIN ROMANIA”.
  Inregistrare AUDIO 2:

  ROBERT HORVATH -DEVA
  http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

  Comment by rhorvath — May 7, 2010 @ 9:54 am

 2. Maria ,azi se implinesc trei ani de la trecerea in nefiinta a MAESTRULUI OCTAVIAN PALER,cat de mult IMI si NE LIPSESTE 😦

  Comment by octavpelin — May 7, 2010 @ 4:28 pm

 3. RIP pentru Octavian PAller, un mare om si un adevarat roman!

  Comment by Maria Barbu — May 7, 2010 @ 6:30 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: