MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 14, 2010

Fascinantul “AVATAR”

Filed under: Arta,Cultura,Fictiune,Ideal — Maria Barbu @ 3:15 pm

Minunat film acest “AVATAR” !

Minunat mai întâi pentru că e o poveste de care ne e dor tuturor, acel tip de poveste în care eroismul şi  erotismul se îmbină în mod subtil, făcându-te să te simţi nu doar atras în naraţiune ci chiar intrat în ea, ca şi cum protagonistul însuşi ar fi propriul tău avatar!

Dincolo de spectacularele efecte speciale, de halucinant de frumoasa natură de pe planeta “Pandora”, dincolo chiar de simboluri şi de magice schimburi energetice şi spirituale la care visează toată pletora asta de new-agisti, filmul este atât de simplu şi de frumos, cum numai poveştile ce urmează scheme arhetipale pot să fie.

SIGUR CĂ EROISMUL DERIVĂ DIN LUPTA DINTRE BINE ŞI RĂU, DINTRE EROII MINUNAŢI CARE APĂRĂ FRUMUSEŢEA ŞI ARMONIA ŞI BRUTELE HIDOASE CARE EXTERMINĂ NUMAI DE DRAGUL DE A FACE RĂU SAU PENTRU BANI, BANI, BANI!

Dar ceea ce este cu adevărat fascinant este faptul ca nu mai simţi diferenţele dintre eroii pământeni si cei pandorieni, mă refer la eroii pozitivi, adevăraţii eroi ai poveştii, nu se mai simt acele diferenţe care fac din existenţa noastră pământeană un iad chinuitor, împiedicându-ne să fim fericiţi. În ‘Avatar” diferenţele se anulează prin miraculoasa trăire a iubirii si a curajului, prin conectarea la acele izvoare de sentiment şi de emoţie care fac din fiinţa umană cea mai fascinantă creaţie din întreg cosmosul.

Mi se pare absolut firesc ca acest film să aibă fabulosul succes pe care îl are, penrtu că reuşeşte să fie unul dintre, dacă nu cumva chiar cel mai, minunat basm al lumii de azi, de mâine şi poate chiar de poimâine! Un basm care face din trăirea umană inefabilă cea mai mare putere din univers!

ENJOY IT!

http://www.youtube.com/watch?v=cRdxXPV9GNQ

8 Comments »

 1. TRIUNGUL GANSTERESC TISMANEANU – BASESCU – PATAPIEVICI

  ( FURT DE MILIONE DE DOLARI DIN BANII STATULUI IN PLINA CRIZA ECONOMICA ,IN TIMP CE SE REDUC PENSIILE SI COPII PLANG DE FOAME ! )

  SCRISOARE DE LA AMBASADA ROMANIEI LA WASHINGTON

  Stimate domnule Horvath,

  Vă confirm primirea mesajelor dvs. transmise Ambasadei României la Washington la 1, 12 şi 16 Ianuarie 2010, înregistrate la ambasadă cu nr. P 2330 Ambasada a transmis mesajele respective in tara.

  Cu stimă,

  Adrian Tudorache
  Ambasada României la Washington

  Cu alte cuvinte Guvernul Romaniei si Presedintele Traian Basescu au luat
  cunostinta de urmatoare scrisoare oficiala (fragment)

  Domnului Traian Basescu Presedintele de onoare ICR.
  “AL Capone a sfarsit la inchisoare pentru evaziune fiscala. De el sa ocupat aceiasi institutie care se ocupa de dumneavoastra” U.S. Treasury ;” Office of Terrorism and Financial Intelligence (TFI) TFI are ca scop is to disrupt and dismantle money laundering organizations and prosecute money launderers to the fullest extent of the law. “ICR NEW YORK IS A CRIMINAL ENTERPRISE ACTING IN U.S. Sa va dau un exemplu clasic al operatiei TRIUGHIUL. Seful organizatiei mafiote(BASESCU ) da ordin. Financiarul ( PARAPIEVICIi ) face un cec 100.000 $ Mesagerul (MIHAES ) pleaca cu cecul bine ascuns spre USA. Spalatorul (TISMANEANU) deschide FICTIV un “Centru de Studiu” al comunismului pe langa Universitatea din Mariland. Nu conteaza ca la 20 de ani de la caderea comunismului subiectul nu intereseaza pa nimeni . Banca este BUGETUL ICR. (CECURILE ADUNATE INSUMEAZA CATEVA MILIOANE DE DOLARI) Pentru a da acoperire actiunii spalatorul devine agentul diversiunie si purtator de cuvant.
Pentru a conecta pe spalator ( tismaneanu ) de bugetul urias de milioane de dolari ICR ( basescu ) Tismaneanu este plimbat la toate icr-uri din jurul lumii. Actiunea gansterilor in care unul este presedintele tarii, continua de 4-5 ani si ar fi continuat multi ani daca nu eram eu. Fiind cetatean american am atentionat TFI….In incheiere va sugerez o solutie. Deschideti o ancheta prezidentiala, dati vina pe altii si si semnati demisia. In caz contrar nu pot decat sa va urez puscarie usoara !
  Document atasate.-Partituri şi roluri de Mircea Mihăieş
  -romania literara- in care Vice- presedintele ICR viorbeste de primul cec de 100.000 acordat lui Tismaneanu din Bugetul ICR,in 2004 La ora actuala cecurile insumeaza mai multe milione de dolari furati din buzunarul romanilor.

  ROBERT HORVATH DEVA cineast USA http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com

  Comment by ROBERT HORVATH NEW YORK — February 14, 2010 @ 5:34 pm

 2. FILM FENOMEMAL. VA SCHIMBA ISTORIA FILMULUI. MULTUMESC PENTRU EXCELENTUL COMENTARIU !

  TRAIAN NOUL SFANT SI EROU IN ETERNITATE !
  Pe blogurile romanesti a aparut o miscare spontana in vederea sanctificarii presedintelui reales mereu, Traian Basescu.

  Cu modestia care ma caracterizeaza trimet un text monumental.
  Biografia Sfantului Traian facator de minuni. ( Disparitia dosarului de colaborator al securitatii )
  Acum catva timp cautand o lucrare scrisa de Cioran mi-a cazut in mana o carticica extraordinara intitulata BIOGRAFIA SFINTILOR.. In randuri de deosebita sensibilitate autorul descrie faptele luminoase, minunile infaptuite si mai ales sufetintele sfintilor. Trebue sa marturisesc ca citind aceste randuri mi-au dat deseori lacrimile,
  Cred ca la aceasta carte deosebita trebuie adaugat un scurt capitiol dedicat prea fericitului sfant Traian: Traian Basescu a fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cind era student la Institutul de Marina.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina.
- Dupa ce Traian Basescu si-a terminat studiile, dosarul sau de retea cu nr. 3990 a fost transferat la Securitatea Constanta, in 1976, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul inventar – arhiva al fondului retea Constanta, registru care cuprindea toti informatorii Securitatii din judet.
- Dosarul de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.
  Aceste randuri trebue sa devina inscriptii in piatra ca sa fie citite dealungul anilor. Trebue sa marturisesc ca de si sunt un om greu de clintit si trecut prin multe , de fiecare data cand citesc aceste randuri …..a-mi dau lacrimile.Cred ca majoritatea oamenilor de buna credinta al acestui nefericit popor, fac acest lucru. Sa ne inclinam adanc. Nu cred ca a existat in istoria simtirii crestine sa existe un sfant care a coborat atat de jos si a ajuns atat de sus. Sper cat mai departe de noi, in eternitate !

  Robert Horvath Deva cineast New York
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

  Comment by ROBERT HORVATH NEW YORK — February 15, 2010 @ 10:23 am

 3. Părerea mea sinceră este şi o spun precum o tipă cu ceva experienşă în relaţiile externe este un ‘0’ tăiat şi îi apreciez pe colaboratorii noştri chinezi care au interzis filmul în varianta sa tridimensională..tocmai fiindcă acea chestiune a subliminalului şi a ştiinşei cognitive nu este deloc o joacă, cu toate că nici măcar dl. Mircea Miclea nu o înţelege prea bine, cu tot cu faima dlui în S.U.A. (De altfel, cred că şi dl. Geoană se bucură de faimă în S.U.A….) Permiteţi-mi să vă redau o altă pagină din cartea mea nepublicată încă care este bazată pe situaţii realşe de viaţp..vă las pe dumneavoastră să trageţi concluziile..dintr-un pct. mai complex de vedere decît cel simplu al îeticiiî. Vă mulţumesc. Şi iată:
  ‘Mă apucasem să citesc cărţi încă din copilărie în timp ce priveam analitic lumea şi-apoi continuasem să o fac în perioada primei mele tinereţi adică adolescenţa-mi chinuită . Şi însuşi faptul că citeam atât de frecvent şi o făceam cu mare bucurie în domenii variate, mă făcuse să mă structurez de-a lungul timpului meu personal într-un anume fel adică într-o precisă direcţie.
  Şi de aceea nu mai alergam îîntocmai ca aceia foarte mulţi şi de toate vîrstele care se vuiau nevăzuţi şi doar cîţiva dintre ei vizibil în jurul nostru în absolut toate direcţiile , precum o bezmetică între bezmetici. Şi nu o făceam nici măcar cu mintea-mi şi pe măsură ce colecţionam aceste cărţi care îmi dădeau numai mie acea siguranţă de care aveam nevoie c a să exist ca fiinţă cu mintea-mi mai bine organizată biologic decît a celorlalţi, simţeam cum devin din ce în ce mai stăpână pe mine însămi.
  Şi într-adevăr am şi demonstrat ulterior aceste în multe-diferite şi nenumărate situaţii de viaţă şi îmi amintesc mai ales ultima secvenţă în care mă apucase ne-subit nevoia să îmi vizitez iubitul la Ministerul meu de Externe . Cu toate că mă gândeam la el în permanenţă şi mai ales de ani şi ani de zile o făceam într-una. Şi asta cu toate că eu cunoşteam prea bine că lui nu îi era niciodată posibil să mă întâmpine nedeghizat şi afişîndu-şi liber şi direct către mine dragostea lui către aceea care îl aştepta întotdeauna cuminte şi se gîndea la el mereu mai ales în cuminţenia ei profundă de acasă.
  Şi exact la intersecţia de străzi pornind din faţa măreţei porţi al Institutului de Externe de pe Aleea Alexandru m-au întâmpinat trei potăi de cîini maidanezi însă de-ai locului. Care s-au repezit de a dreptul furioşi spre mine. ….Cât despre mine însămi: tocmai fiindcă eu am făcut şi am să fac mereu distincţie între bidimensionalitatea mascată a Hertei Muller şi acea tridimensionalitate atît de seducător de masculină al lui Orhan Pamuk, am reuşit să înţeleg cînd s-au repezit toţi trei spre mine că nu trebuie să îmi cultiv fărîma naturală de teamă care mă încolţise întocmai cum ar fi cuprins pe orişicine. Şi, mai mult, calmul meu trebuia să fie exprimat printr-o voce cât se poate de dulce şi de legînată: vă luaţi voi de mine?
  Iar în seara aceea am înţeles încă o dată în anul acesta ceea ce gîndisem de cîteva ori şi chiar exprimasem în comunicările mele publice, ultimii cîţiva ani care tocmai trecuseră: că maturitatea se aseamănă mult atît cu bătrîneţea dar mai ales cu tot ceea ce eu citisem şi văzusem la mine şi la alţii şi simţisem eu, despre feminitate.
  Şi însemnează asta că experienţele vieţii ţi-au dat în cele din urmă calmul acela al răbdării de a nu te mai repezi cu impulsivitate înainte şi de a gîndi mai profund înainte de a emite o părere. Fapt pentru care tocmai de aceea cred că nu pot şi mai ales nu vreau să îmi scriu cartea maik mult de o dată pe săptămînă şi numaik cînd am calm şi linişte deplină în jurul meu şi mai ales în mine. Şi asta în pofida faptului că inspirată am învăţat să fiu de-a lungul timpului în absolut orişice moment al zilei în care trebuie să îmi folosesc într-un fel sau altul abilităţile mele native de comunicare mercuriană.
  Şi maturitatea însemnează deci că toate experienţelew vieţii tale ţi-azu dat calmul acela al răbdării care să te facă să nu te repezi mult înainte şi mai ales chiar de gîndeşti cu repeziciune şi la mai multe lucruri deodată.
  În acest context, fiindu-mi de-a dreptul imposibil să nu mă gîndesc la mine aşa cum eram în perioada tinereţii mele, mi-am amintit că am fost întotdeauna cu mult mai deşteaptă decît ceilalţi. Şi asta se întîmpla cu cazul în care eram numai şi numai eu cu alţi încă câţiva vreo 2 cel mult vreo trei băieţi şi nicio altă fată, fiind capabili să învăţăm profund chiar şi în mijlocul sărăciei. Şi asta se întâmpla probabil fiindcă numai studiul cu profunzime descoperisem noi că ne deschide drumul spre libertate şi spre bogăţie şi ne clădeşte biologia specifică a moleculei noastre.
  După aceea când organismul meu s-a maturizat şi deja eu mă luptasem cu viaţa mult mai mult decît alţii şi mai ales decît toate celelalte, am devenit mult mai sensibilă genetic iar porii mei deschişi larg de către suferinţă nu mi-au mai dat acea putere să strîng din dinţi şi să pot suporta durerea şi frigul în timp ce îmi câutam drumul siguranţelor mele complexe în viaţă.
  Dar încă reuşeam eu să învăţ mult mai repede şi mai în profunzime decît alţii şi arătam prin asta că sunt şi voi fi întotdeauna o mutantă prin genele mele combinate şi cu toate astea unice şi în acelea două care sunt în mine însâmi.
  Şi am înţeles că învăţând să aştept şi aşteptînd să în văţ în acelaşi timp în care învăţam aşteptînd mi-a adus acea putere să îmi aleg mai bine cuvintele. Şi repetiţia acestora specifică în capacitatea analitică a minţii mele mi-a dat puterea să fiu din ce în ce mai concisă-concretă-directă şi mai ales să spun exact ce doream în momentul acela şi nu mai tîrziu adică aşa precum m-au determinat să o tot fac de-a lungul vremii prostia imensă al oamenilor alături şi de stres şi suferinţă de orice fel ar fi aceasta.
  Şi tocmai acesta este motivul pentru care citeam mereu şi o fac mai ales acum cu acele scene de dragoste din cartea ‚Zăpada’ al arhitectului meu turc laureat cu Nobel pentru Literatură în anul 2006. Şi numai el m-a făcut să înţeleg că nu mă pot obişnui cu tridimensionalitatea bărbatului şi mai ales cu aceea a ta pe care eu am ales-o, decît încetul cu încetul şi fiindcă natura m-a făcut femeie intelectuală şi cu o morală mai profundă decît toate celelalte.
  Însă, deşi eu nu sunt o nesimţită precum este prea mare majoritate al angajaţilor de la Externe ca şi acei de oriunde de altfel şi mai ales în cazul ăstoria din Romînia, totuşi mă simt de-atîţia ani de zile întocmai precum o pisică pe jumătate gri şi neagră care se îndreaptă cu paşi calculaţi spre părculeţul din spatele blocului şi lasă urme mici pe zăpada albă şi orbitoare neatinsă încă. Fiindcă oricît de mică şi cu formă aerodinamică aş fi, cu toate acestea paşii mei mărunţi şi mereu gîndiţi au reuşit să atingă acea zăpadă de oriunde. Şi asta i-a deranjat pe nătărăi ca şi pe multitudinea de nătărăi perverşi din jur şi de orişiunde.
  Cu toate astea ghinionul meu este că natura m-a făcut atăt de prea seducătoare în acelaşi timp cu raţională şi deci echilibrată în puterea-mi de femeie clădită precum o mutantă pe lume. Şi asta tocmai fiindcă, deşi aspir de cînd mă ştiu ca femeie în formare încă din copilărie cînd mă gîndeam numai eu la prinţi şi la zâne care fac dragoste atît de nine precum în ‚Zăpada’ de exemplu, totuşi descopăr acum în ‚Animalul inimii’ de ce domnii cu carte aşa cum îmi plac mie preferă ţărăncile needucate. .’

  Comment by amycommunications — February 15, 2010 @ 10:56 am

 4. Îl am! (Nu mă întreba cum am făcut rost de el, da? S-ar putea să-ţi şi spun… 😛 )
  Încă nu l-am vizionat. N-ai să crezi (ori poate da) dar, de câte filme (muuult lăudate!) am fost dezamăgit, mi-e cam frică. Deocamdată, doar urmărind promo-urile, recunosc, nu simt nici un imbold. Poate fiindcă nu mai am 16 ani ci exact de trei ori mai mult. Aia mică, după ce l-a urmărit (la cinema, în tridimensional, ori cum fras i se zice 🙂 ) a fost entuziasmată. E clar că tare dezamăgit voi fi. Mai aştept până trece tăvălugu’ să nu intru în polemică cu ea. 😉

  Comment by SuKăRiT — February 16, 2010 @ 8:15 am

 5. @SuKaRiT,

  pe mine ma lasa rece chestia cu 3D, alea sunt doar senzatii…
  Eu urmaresc ideea, esenta, trirea emotionala, poetica si la capitolul asta e super tare filmul!

  Si la Matrix tot ideea m-a atras, ca scenele alea SF au un anume grad de previzibilitate trecatoare, insa trairea emotiei, ca si voluptatea ideii raman etern valabile.

  Comment by Maria Barbu — February 16, 2010 @ 12:03 pm

 6. Hi
  E primul film care prezintă legătura holistică între oameni, şi între oameni şi alte regnuri. Superb realizat. O să ne bucurăm în curînd şi de filme ale tinereţii în realizare 3D

  Comment by George Gross — February 16, 2010 @ 2:50 pm

 7. Maria, nu l-am vazut pe 3D…si nici nu a contat, cum bine spui…insa…m-a facut sa-mi doresc sa-l revad…Da, este un film exact cum il descrii, ideea e cea care conteaza 🙂

  Comment by Manole — February 21, 2010 @ 10:24 pm

 8. @Manole,

  eu cred chiar ca e o teribila capcana sa-l vezi pe 3D inainte sa il traiesti poetic! Pentru ca devii prizonierul senzorialului exaltat!

  Comment by Maria Barbu — February 21, 2010 @ 11:18 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: