MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 6, 2010

RITM SECRET

Filed under: Ideal,Poezie — Maria Barbu @ 12:48 pm

noapte, cer scobit,

suflet oprit în eprubetă,

într-o germinare secretă

care mă scoate din minţi.

îngeri mărunţi, demonii sluţi,

sarabandă de stele.

câteodată revii  şi apoi iarăşi pleci,

cu pietroaie de plâns,

cu dezinvolta sevă

din petalele mele.

ruptură de ritm,

apăsare nebună şi retragere suplă

din fiecare anotimp,

timp tâmp,

maci de câmp,

armonii nenăscute,

toate obsesiile mele

te subjugă încet,

tatuaje pe piele,

destin în formă de yin,

mister închis în fier,

viaţă şi moarte.

tu eşti aici,

eu sunt departe.

17 Comments »

 1. Vai, vai! Ce poem nebun! Asta e ritmul secret al felului in care curg poemele in gandurile tale? Foarte putini reusesc sa imbine toate elementele astea si sa nu iasa un kitch: timp tamp, tatuaje, eprubeta, petale, stele, armonii … wow! e greu de depistat ce anume vrei sa spui si cred ca asta e si chestia minunata. ca te poti ascunde si totusi alina prin cuvinte/poeme.
  m-ai lasat masca, pe bune! il citesc si-l recitesc si de fiecare data parca descopar alta lume. fir-ar sa fie, trebuie sa invat sa-ti analizez poemele cu adevarat, ca sa pot lasa comentarii pe masura! :)) 😀
  foarte frumos. pupici!

  Comment by Dana — February 6, 2010 @ 1:29 pm

 2. DE LA HITLER LA BASESCU VIA PATAPIEVICI. 
 ( POSIBILA VIZITA A DICTATORULUI GERMAN LA ICR NEW YORK )
  HITLER nu a fost chiar un pictor fara talent. La Viena pasii sai sau incrucisat cu “degenerati” ca Freud, Gustav Mahler sau Egon Schiele. Incercand sa devina un artist ,el a incercat sa intre la Academia de Arte. A fost respins de doua ori. El dispretueste pe Klimt si Secesonisti, considerand arta lor, ca o insulta data idealurilor artei clasice. Mai tarziu ei sunt trecuti pe lista de respinsi a artistilor decadenti. Cu timpul arta lui HITLER inbratiseaza un stil simplu si elegant bazat pe abstractionismul geometric. In acest stil el realizeaza extraordinarul steag nazist cu zvastica la mijloc. La fel ca PATAPIEVICI el este fascinat de frumusetea estetica a acestui simbol asiatic.
Conceptul sau estetic este realizat prin patronajul unor reale talente ca cineasta
Leni Riefenstahl si arhitectul Albert Speer. La distanta de ani este greu de a face o disociere categorica intre estetica nazista si importantantele miscari moderniste in arhitectura si design including Bahaus . Ele au o radacina comuna in avangarda Vieneza.
Expoziitiile de arta nazista creiate sub ochiul atent a lui ADOLF HITLER au vrut sa corespunda idealurilor artei grecesti. Ele au vrut sa dea un raspuns virilitatii
demonice a raselor inferiore, felationism acceptat insa de domnul Patapievici.
Arta ariana pan germanica a primit un raspuns surprinzator in pan mioritism.
Expozitia antisemitica din vara trecuta organizata de ICR la New York renunta la idealul clasic prefarand un manelism deloc temperat. Renunta deasemenea la puritatea de rasiala ,lasand un cetatean arab sa se amestece cu niste artisti romi recrutati de la marginea canalului timisorean. Fara un plan estetic bine conturat mizgaliturile lor sugereaza un individualim nepotrivit cu linile clare si precise ale manifestatiilor naziste. Lucrarile lumpenilor sunt anti academice. Antisemitismul icerist nu este deloc rigid si puritanic. Intrebuintind un limbaj scatologic si antisocial el nu are nimic comun cu stilul oratoric preferat de estetica nazista. Idealul nibelug german este inlocuit cu vanitatea maidanului. Lucrarea cea mai vizionara, plasata pe un perete intreg poarta denumirea abjecta “Desecrarea Menorei”. Cuvantul Fuck cu rosu singeriu este plasat plasat grafic pe simbolul poporului ales. Trebue remarcat temeritatea simboica a gestului. Puntea de legatura intre doua spiritualitati fascizante, care se intalnesc peste timp si spatiu, este o lucrare unde niste evrei religiosi abia iesiti dintr-un lagar de concentrare sunt tatuati din nou pe brat cu insemnele SS. O lucrrare surprinzatoate prin prin lipsa de intelectualism, pentru niste degenerarati care traiesc din droguri, si dorm in cimitire sau saltele infestate de sobolani, este lucrarea “Patriarhii se pregatesc de un un sex strasnic”. Aici ca intr-o opera Wagneriana cu decorul si montarea de rigoare, se pruduce un schimb sacru. MOSES ai da lui DAVID steaua primind in schimb un penis. Expozitiile germane ca si cea organizata la centrul anticultural romanesc au fost au fost sponsorate de stat.
Sa ne imaginam cu ochii mintii o vizita a lui Hitler la expozitia de la Galeria Romana de pe 3 Avenue colt cu Ant Defamation League. La intrare va fi intampinat de Presedintele de Onoare ( si de facto )al Institutului Cultural Roman, Traian Basescu. Chelia dictatorului roman, care nu demult a descoperit nationalismul, se va reflecta in cizmele bine lustruite a delegatiei germane.
Vizita va fi scurta. La lucrarea unde rabinii care se reguleaza cu un elefant ,fata i se va inrosi de manie, Va ordona imediata deportarea intregului clan patapievici cu presedinte cu tot, intr-un lagar de concentrare german. La alegere. Motivul se pare lipsa de intelect si inbecilitate ereditara periculoasa. Se svoneste gazarea lui Patapievici si a Basescu si internarea directoarei Corina Suteu.intr-un lagar de femei. Singura actiune ciilturala de la ICR Naw York de la inceputul anului a fost prezentarea unui film in care Marlene Dietrich cana Lili Marleen in limba germana.
  Robert Horvath Deva Cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

  Comment by ROBERT HORVATH NEW YORK — February 6, 2010 @ 1:35 pm

 3. @Dana,

  ce sa mai inveti ca stii deja sa analizezi poemele cu un fel de bisturiu al sufletului!

  Comment by Maria Barbu — February 6, 2010 @ 3:26 pm

 4. @dle Horvath,

  inteleg ca Patapiepici e un biet om, aflat la varsta critica, obsedat de sex dar inactivat practic, imbecilizat de aroganta si neputincios in toate felurile!

  Comment by Maria Barbu — February 6, 2010 @ 3:30 pm

 5. Daca pe politica suntem ca yin si yang dar respingandu-ne poate ca citindu-ti poeziile sa simt altceva.
  Poate ca ai inteles ca de regula nu te citeam decati in eseistica politica m-am hotarat sa -ti citesc si versurile si sa-ti spun impresia.
  Si asta mi-a placut.

  Comment by ion adrian — February 6, 2010 @ 8:20 pm

 6. @Ion,

  politica nu cred ca merita pasiunea mea!

  Comment by Maria Barbu — February 6, 2010 @ 9:21 pm

 7. […] minţii Geanina Lisandru – Nu te compromite! Nu te ai decât pe tine! Leo – Secunde Maria Barbu – Ideal şi creaţie Iren – Mintea de ceai – Poveşti Paula – Pe culmile conştientizării Raluca […]

  Pingback by Cum ne botezăm blogurile? « Noaptea iguanei — February 7, 2010 @ 12:31 am

 8. @noaptea iguanei,

  spui ca Gandul/Ideea reprezinta aproape o obsesie a numelor de blog.

  Ori, mie tocmai Ideea nu mi se pare a fi decat in mod exceptional alegerea principala pt numele blogurilor! Ceea ce inseamna ca aceste bloguri reprezinta elita, cel putin asa imi place sa cred.

  Comment by Maria Barbu — February 7, 2010 @ 12:36 pm

 9. MOGULUL SI MARINARUL.
  ( RITM SECRET)
  La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial americanii au fost in fata unei probleme monumentale, Cum sa actioneze in calitate de invingatori fata unui popor invins, care a fost majoritar de partea lui Hitler si a partidului nazist. Solutia a fost deadreptul geniala. Dupa ce esalonul intai al regimului si responsabilii genocidul din lagarele de concentrare a trecut prin tribunalele internationale sau nationale, fiecarui cetatean german i sa intins o foate de hartie aproape alba. In aceasta foaie trebuia sa spuna ce a facut si ce functii a detinut sub Hitler. Daca spunea adevarul era iertat iar daca era prins cu minciuna primea automat 20 de
  ani de puscarie. In pagina a doua se preciza ca o persoana avand functii superiore in partidul nazist , SS sau Gestapo nu aveau dreptul de a detine nici o functie publica sa participe in viata politica etc pe timp de 7 ani. Masura a fost un succes
  find privita de poporul german cu gratitudine. Nu sa perturbat viata economica punandu-se baza miracolului economic german.
  Daca i se dadea o foaie actualului Presedinte Traian Basescu ea continea urmatoarele date: Subsemnatul Traian Basescu am fost racolat de Directia a IV-a a Securitatii in 1972, pe vremea cind eram student la Institutul de Marina.
- Numele lui Traian Basescu se regaseste in Registrul Jurnal pentru retea informativa al U.M. 02150 Mangalia, registru care cuprindea toti colaboratorii Securitatii de la Institutul de Marina.
- Dupa ce am terminat studiile, dosarul meu de retea cu nr. 3990 a fost transferat la Securitatea Constanta, in 1976, cu adresa nr. 00151392/29.09.1976.
- Numele meuTraian Basescu se regaseste in Registrul inventar – arhiva al fondului retea Constanta, registru care cuprindea toti informatorii Securitatii din judet.
- Dosarul meu de colaborator nr. 3990/1972 al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.
  In partea doua recunoscand ca a facut parte din nomenclatura fiind ambasador
  maritim la Anvers, ar fi semnat pentru interzicerea de a ocupa o functie politica, gest pentru care societatea romaneasca ar fi si azi recunoscatoare.
  In incheiere va asigur ca foaia mogulului comparandu-se cu foaia marinarului era aproape virgina.

  Robert Horvath Deva cineast New York http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

  Comment by ROBERT HORVATH NEW YORK — February 7, 2010 @ 1:45 pm

 10. Şi eu cred că avem nici puţini-nici mulţi eroi, însă suficienţi. Şi mie îmi place domnul C. Coposu, însă am nevoie de valori mai noi care s-au născut din cele foarte vechi şi durabile. Vă rog citiţi subsolul postării mele de astăzi, 7 fev. 2010, pe siteul meu. Vă mulţumesc, Amy

  Comment by amycommunications — February 7, 2010 @ 5:19 pm

 11. BASESCU A AJUNS CELEBRITATE MONDIALA !

  ( MONSTRUOSUL SCANDAL INTERNATIONAL GIULIANI )
  Pentru majoritatea pamantenilor Romania este asimilata cu triungIul , Dracula, Nadia Comanici, Ceausescu. Pentru a deveni celebritate trebue sa ai calitati cu totul iesit din comun. Aceste calitati pot fi pozitive sau negative dar oricum speciale.
  De aceia va surprinde aparitia pe coperta a celor mai cunoscute reviste sau ziare depe mapamond, a figurii huliganice de batus de port ,a actualului presedinte Traian Basescu. Ceace este drea dreptul uimitor este asocierea sa cu o stea de prima marime a politicii americane,Rudolf Giuliani. Deschideti:
  http://www.mic-associates.com/business3.php (Romanian – American Strategic Partnesiip Forum) Cu alte ciuvinte” Mr. Rudolph Giuliani, former Mayor of New York and presidential candidate” devine cu ajutorul unei sume uriase de dolari purtatorul de cuvant al mafiei de arme romane. Aceasta suma frumusica la facut pe un fost potential presedinte al USA sa uite faptul de notorietate genela, ca armele romanesti trimise prin contrabanda au invadat teritoriul american devenind ” un pericol existantial pentru Statele Unite”. ( vezi scrisoarea adresata de 53 membrii ai Camerei Reprezentantilor adresata Presedintelui Obama pe acest subiect ca si discursul Senatoarei D.Feinstein care vorbeste de cele ” 8.000 de arme pornind din portul Constanta au ajuns arma preferata a celor certati cu legea.) Sau poate ar fi trebuit sa cunoasca comentariul CNN ” Armele romanesti au dus la moartea a 8.000 de catateni, Acest razboi nedeclarat al statului roman inpotriva Americii ar trebui sa inceteze……….. Totusi ca sa acord circumstante atenuante politicianului meu preferat, pentru care de altfel am votat, nu avea de unde sa stie ca aceasta companie este condusa direct si personal de Presedintele Basescu prin consielirul sau personal, care a preluat oficial aceasta compania principala a mafiei de armament :
  “Retired four-star gen. Constantin Degeratu ended his tenure as Senior Security and Defense Advisor to the President of Romania Traian Basescu on December 31, 2009. General Degeratu will oversee, advise, manage and implement all aspects of Defense and National Security work from MIC & Associates in East Central Europe and worldwide, particularly with its US clients.”
  In comentarul urmator, vorbind in termeni militari, veti citi desvaluirea unei adevarate bombe care va cadea peste palatul Cotrocenilor. Compania super oficiala a mafiei romane de arme este acuzata oficial de Ministerul de Justitie american de SPARGEREA EMBARGOULUI CU SUDANUL, UN ALT FAPT CRIMINAL AL PRESEDINTELUI BASESCU . Ma opresc aici pentruca oricum orice nemernicie, orice scandal va fi imediat musamalizat in Romania. De aceea singura speranta ca aceasta mafie de arme care dispunand de sume fabuluase de bani sa nu stranga de gat institutile statului si sa pune in pericol democratia ,nu sunt politicieni sau ziaristii, ci este omul de rand …..care va iesi in curand in strada. Scuzati sinceritatea randurilor mele.

  Robert Horvath Deva ziarist USA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  http://www.devagallery.com/

  Comment by ROBERT HORVATH NEW YORK — February 9, 2010 @ 7:45 am

 12. Maria, mereu îndrăgostito! 🙂 Mulţumesc pentru mesajul de pe blogul meu. Din partea ta, e chiar un omagiu. Exagerat. 😳

  P.S. Foarte mult mi-a plăcut asta: “îngeri mărunţi/demonii sluţi”

  Comment by Roxana Iordache — February 9, 2010 @ 10:14 am

 13. @Roxana,

  ma bucur grozav ca mi-ai facut vizita asta, chiar aveam nevoie de tine. Poate ne vedem cumva.

  Comment by Maria Barbu — February 9, 2010 @ 2:29 pm

 14. CINE A FOST SFANTUL TRAIAN ?
  Corpul celui mai popular si mai controversat sfant al vremurilor moderne a fost expus public in Biserica Cotroceniului .20.000 de pelerini au stat la coada ore intregi pentru a arunca o privire corpului sfant cunoscut mai mult drept BASE sau Marinarul cel chior. Liturghia celebrata inainte de dezvelire, a fost transmisa live de televiziunea romana de stat, si de multe alte canale, printre care si Antena 3.
  Prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, Dan Voiculescu a declarat: “Astazi veneram corpul sau TRAIAN nu este numai un corp mort. Privind la ramasitele sale pamantesti ne aducem aminte de tot binele pe care l-a facut”, il citeaza ziarul britanic The Independent, monitorizat de Rompres.
  Traian Basescu a fost sanctificat de Papa Ioan Paul al II-lea, acm cateva zile in fata celei mai mari multimi pe care a vazut-o vreodata Piata Sfantul Petru din Roma. A fost salutat de milioane de oameni din lumea intreaga drept facator de minuni, iar micul oras
  din sudul Dobrogei in care a trait si murit a devenit locul unui pelerinaj in masa si a prosperat deja in mare masura in urma acestui eveniment. La acest eveniment a participat inbracata in rosu aprins si tovarasa sa de viata Elena Udrea.
  SFANTUL TRAIAN a murit acum patru zile . In cursul zilei de ieri a fost exhumat, astfel ca starea in care se afla corpul sau sa poata fi certificata inainte de a-si gasi locul permanent de odihna. Cauza mortii este neclara, certificatul medical mentionand doar, o cantitate minima de sange in alcol.
  Oficialii care au examinat corpul au declarat ca se afla ”in stare buna”, cu exceptia capului, o mare parte din acesta fiind redus la os. O echipa formata din oameni de stiinta din domeniul medical si biochimisti au lucrat de la exhumare pentru a aduce corpul la o stare prezentabila. Fata a fost acoperita cu o masca de ceara, comandata companiei care furnizeaza produsele de ceara Muzeului Madame Tussauds.
  Traian este ortodox.Care este pozitia Bisericii Catolice? Dupa nopti nedormite ,indoieli si suspiciuni, conducerea Bisericii a adoptat pozitia ca nu trebuie combatuta reputatia si faima colosala a lui TRAIAN, iar singurul lucru ce trebuie facut este ca el sa fie BINECUVANTAT.

  Corespondenta speciala de la Bucuresti pentru Nipon Press
  by Robert Horvath Deva
  http://devanewyork.blogspot.com/

  http://www.devagallery.com/

  Comment by rhorvath — February 10, 2010 @ 2:16 am

 15. ” bibliotecaru
  Dragă bibliotecarule, nici eu nu mai înţeleg nimic din mascarada asta romînească şi EUropeană. Eu mi-am depus în mod oficial candidatura la P.S.D. adulţi, pt. că, de ani de zile, mă tot bat cu corupţii care nu îmi recunosc drepturile individuale şi sociale totodată. Au promis că mă sună ca să semnăm împreună contractul pt. candidatura mea în partid, însă a trecut aprox. 1 lună şi tot nu au făcut-o. Singura explicaţie care rămîne în cazul ăsta este că, din moment ce eu am primit ajutor ne-făţiş(cam deghizat spionăreşte, adică) de la unii dt. membrii activi ai P.S.D.(pers. mature, în exclusivitate) singurul lucru care i-a împiedicat să o facă în mod totallmente direct, pe lîngă conducerile PD-L şi PNL, a fost şi conducerea de la nivelul înnalt al P.S.D. care habar nu a avut cum să obţină ajutoare financiare de la sponsorii mai puţini vagabonzi precum Mazăre d.e.
  În cţiile în care citesc şi aflu, pe pielea mea, de atîţia ani, că societatea prin definiţie este imprevizibilă, îţi trebuie atît un experimentat sportiv cît şi unul intelectual şi social profund, ca să poţi sta împotriva acesteia. (m-aş propune pe mine, însă trebuie să devin şi eu puţin de consum, într-un fel sau altul, ca să pot candida..iar de tineretul ăsta ca şi societatea de babe şi moşi corupţi chiar dacă ei nu se consideră aşa, nici nu ştii cît de profundă scîrbă am). Pînă atunci, se pare că numai organizaţiile de femei din SUA mă ascultă fiindcă îmi trimit petiţii pe care să le semnez, ca să aibă efect imediat la Guvernul ăstora care adoptă legi. Şi nici nu îţi închipui că, de vreo 2 ani, m-am apucat să învăţ din ce în ce mai multe de una singură (fiindcă eu pot şi o voi putea mereu, infinit mult mai mult decît altele şi alţii-sic!) şi am început să emit legi şi explicaţii pt. 3ele pe internet. Mi-e cel mai ciudă însă că nimeni nu va avea vreodată timpul şi puterea să le facă de unul singur-singură pe toate şi eu sunt scîrbită de singurătatea asta normală -şi nu între atît de mulţi tîmpiţi, aşa că nu are rost să mai fac nimic de una singură, pe veci. Dar, dintre toţi, m-au ales şi i-am ales în acelaşi timp(cu toate că ei sunt mult mai maturi decît sunt eu) pe aceşti P.S.D.işti corecţi..după ce viaţa m-a plimbat puţin mai mult..pînă acum 2 ani. Dar sunt femeie şi, mai mult decît atît, sunt femeie în această ţară pe care, alături de S.U.A., Canada şi Elveţia, o iubesc. Aşa că, ce îmi rîmîne de făcut altceva decît să mă conformez..şi să devin chiar îmîndrîă că aştept ? ! Mulţam.

  Comment by amycommunications — February 10, 2010 @ 11:12 am

 16. Dragă Robert,

  Este genial textul tău, are fervoarea Marilor Mistici! 🙂

  Comment by Mihnea Georgescu — February 10, 2010 @ 2:50 pm

 17. […] Airinei, Dellianas, Ela Roseni, Gabriela Savitsky, Geanina, Jamilla, Lady A, Lisabeth, Maminineta, Maria Barbu, Sssfinxxx, Stropi de suflet, X-Exergy, cam ăştia… Îi treci pe toţi, le laşi comentarii, […]

  Pingback by Ars Poetica « Ioan Usca — February 12, 2010 @ 11:06 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: