MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 1, 2010

IUBIRE LA RĂSCRUCE

Filed under: Ideal,Poezie — Maria Barbu @ 8:20 pm

mă gândesc la nebunia ta,

la corabia în derivă,

la inima înecată în fumul propriului rug.

îţi văd coastele şi mă înclin,

ca în faţa unui crucificat.

pe viaţa mea ai stat

şi m-ai apucat de destin,

ca de o padelă cu care te-ai fi salvat.

nu ştiu dacă e un păcat,

că eu am intrat în tine

ca-ntr-o colibă,

într-un sevraj de iubire,

într-o şoaptă acoperită de salivă

şi de dorinţă şi de neant.

cred că nu ne vom mai găsi niciodată

unul pe celălalt,

cel puţin nu în aceeaşi viaţă.

sau poate,

într-o simplă dimineaţă,

vei coborî de pe cruce

şi vei spune înseninat:

“femeie dragă, uite că te-am iertat!”

17 Comments »

 1. buna maria. am lipsit de pe aici si am vazut ca romanul ti-a ramas in coada de peste iar lulache sorin lipseste din peisaj.

  Comment by mda — February 2, 2010 @ 3:18 pm

 2. @mda,

  nici prin cap nu-mi trece sa mai postez aici vreo farama din roman, insa te voi anunta sa il cumperi de la librarie cat de curand!

  Comment by Maria Barbu — February 2, 2010 @ 6:06 pm

 3. mda.
  anunta-ma pe blogul tau.nu se stie niciodata.

  Comment by mda — February 2, 2010 @ 6:07 pm

 4. @mda,

  sigur ca (m)da!

  Comment by Maria Barbu — February 2, 2010 @ 6:09 pm

 5. Cât pe ce să cred că este vorba despre preşedinte… 😀

  Comment by Bibliotecaru — February 3, 2010 @ 2:27 am

 6. @bibliotecaru,

  eu te credeam istet!

  Comment by Maria Barbu — February 3, 2010 @ 11:41 am

 7. “Femeie, iată Fiul tău!”
  Imaginea aceasta cu Hristos care se coboară de pe cruce are ceva mistic… uneori mistica se învecinează cu hula… Ştii că i se cerea de către evrei, după relatările evanghelice, să se “coboare de pe Cruce”, dacă era Fiul lui Dumnezeu.
  Mereu am avut o mare dilemă – cum poate Dumnezeu în esenţă să sufere, păstrându-şi Natura Divină impassibilă, o dilemă cel puţin la fel de insolubilă raţional ca şi Dogma Sfintei Treimi. Cum se împacă Demnitatea lui Dumnezeu cu umilinţele la care a fost supus de către iude?
  Cruce… Răs-cruce… Cross-road…

  Comment by Mihnea Georgescu — February 4, 2010 @ 12:13 pm

 8. @Mihnea,

  nu spune “iude”, ca nu e corect!

  “Eu sunt cel ce sunt” punea Dumnezeu catre Moshe, iar destinul cristic a fost cel care trebuia sa fie. Stii bine ca Iuda este revelantul, un rol tragic de fapt!

  Comment by Maria Barbu — February 4, 2010 @ 6:22 pm

 9. P.S. Cristos a fost Om si asta e o taina in sine, mai ales ca se autodenumea “Fiul Omului”! Varful Omul este o statuie gigantica a zeului arhaic sau poate arhetipal OM, silaba vedica cea mai sacra este “om”, etc, etc!

  Comment by Maria Barbu — February 4, 2010 @ 6:24 pm

 10. Credeam că îţi scapă şopârla cu “iudele” 🙂 Interesante clarificări privind expresia OM. Nu m-am gândit la asta. De fapt, în greacă ar fi fost anthropou, dar este mai mult ca sigur că ei vorbeau aramaică…

  Comment by Mihnea Georgescu — February 4, 2010 @ 6:39 pm

 11. SPRE ATENTIA A MILIOANE DE ROMANI !

  SECURISTI BUNI, SECURISTI RAI !

  Nu vreau sa scuz si nici sa acuz. Experienta mea este unica an acest subiect.
  Am cumoscut securitatea mai bine decat altii in situatii cu totul dramatice. Am fost pe drept, acuzat de spionaj agravant si o actiune indreptata impotriva lui Ceausescu personal. Cu alte cuvinte viata mea timp de doi ani de ancheta, a
  atarnat realmente de un fir de par. Imediat dupa absolvirea facultatii am fost trimes sa fac un film despre nepotul de 8 ani ai dictatorului, un “vestit calusar”. Intamplarea sau destinul a facut ca sa vina in Scornicesti chiar sotii Ceausescu insotiti de cativa tovarasi. In sat era o nunta. Dupa ce a facut cadou un porc nuntasilor si batut o hora, seful statului sa asezat la o masa inbelsugata cu un grup de tovarasi. Dupa ce sa cherchelit a inceput sa vorbeasa vrute …si nevrute. Atmosfera era destinsa si seful mi-a spus ” poti sa filmazi ce vrei pentru ca oricum se taie la protocol “. La un moment dat am auzit ca se vorbeste de o bomba atomica ( romaneasca ). Fara sa gandesc ,instantaneu am apasat pe butonul aparatului de filmat. Aceste cateva minute mi-au schimbat viata pentru todeauna, iar dupa cum am aflat mai tarziu, viata multor altora. Scurtand relatarea, materialul a ajuns dupa cateva luni ( co- productie de film ) in mana serviciului francez. In Septembrie 1977 pe ziua de 13 la ora 13 a inceput perchezitia care a durat exact 13 ore. La un moment dat un tanar ofiter de securitate a fost trimis in debaraua din pivnita, unde ascunsesem copia filmului cu pricina. Dupa cateva minute acesta mi sa adresat extrem de politicos ” Domnule Horvath dupa plecarea noastra arunca la gunoi aceasta caseta de film “. Am crezut ca este o provocare ca sa fiu prins asupra faptului. Dar nu a fost asa, acest tanar si-a pus viata in joc ca sa o salveze pe a mea! Comentariul meu poate sa se termine aici.
  In 1977 securitatea era deja rupta in doua. O parte a ei vroia sa ma trimita rapid in fata plutonului de executie iar alta vroia sa ma” schimbe” mai ales ca numele meu aparea pe o lista speciala a presedintelui amarican Carter.
  Se pare ca optiunea a doua a invins. Inainte de a incheia cu adevarat ,voi face o observatie care ai va face nervosi pe multi si chiar aduce noi dusmani. In comunism ( cu exceptiile de rigoare ) crema societatii si toate valorile faceau parte din securitate sau colaborau cu ea. Numai acceptand acest adevar, destul de greu de rostit de altii ,poate incepe o discutie sincera despre rolul securitatii in societatea romaneasca Cu toate ca consider securitatea ca o organizatie criminala , cred ca este mai important ce ai facut in securitate, decat daca ai facut parte din ea.
  Cu alte cuvinte au fost SECURISTI BUNI SI SECURISTI RAI .

  Robert Horvath Deva cineast New York http://www.devagallery.com/

  http://devanewyork.blogspot.com/

  Comment by rhorvath — February 5, 2010 @ 8:30 pm

 12. Domnule Horvath,

  Cu siguranţă nu este uşor să faci muncă informativă. Iar serviciile secrete au interesul să îi recruteze pe cei mai buni. De acord cu ideea, valoroasă în sine, că nu simpla apartenenţă la un serviciu secret te face culpabil, ci modul în care ai slujit Interesul Naţional. Interesul Naţional cere să existe servicii secrete care să îl apare, anticorpi ai Organismului Statal. Numai un vrăşmas al Statului este un duşman indistinct al serviciilor secrete.

  Comment by Mihnea Georgescu — February 5, 2010 @ 11:37 pm

 13. […] de teamă să nu plec de pe-aici!), de atâtea ori viaţa mi se transformă întrucâtva – dar niciodată nu ştiu dacă este pentru totdeauna sau doar până când “uit” prin ce am trecut… Uit […]

  Pingback by Boala ne transformă, dar… « Noaptea iguanei — February 5, 2010 @ 11:41 pm

 14. @dle Horvath,

  singurul criteriu valabil de apreciere a unui serviciu secret, ca si a liderilor politici, este SERVIREA INTERESULUI NATIONAL! Orice altceva lasa loc pentru tradare.

  Comment by Maria Barbu — February 6, 2010 @ 12:54 pm

 15. ti-am spus ca imi place cum ti-ai transformat noul blog? chiar se potriveste numele de poetamariabarbu. sunt, cred, numai poeme aici. si e minunat! mie cel putin imi place grozav sa-ti vizitez blogul si sa ma delectez cu poemele de iubire ideala. din aceea plina de razboaie, contraste si chestii din astea, cum am ajuns noi amandoua sa concluzionam! 😛 hihi.

  Comment by Dana — February 6, 2010 @ 1:32 pm

 16. Poezia e frumoasa.
  @Mihnea,
  De transcendenta nu te apropii dinspre logica, caci o dai in bara.
  Logica iti permite doar s-o sezizezi ca sa constati exact ce ai spus:
  “dilemă cel puţin la fel de insolubilă raţional”

  In schimb la intrebarea :

  Cum se împacă Demnitatea lui Dumnezeu cu umilinţele la care a fost supus?

  Raspunsul ti-l da filmul lui Mel Gibson : The Passion of the Christ / Patimile lui Hristos, desi eu unul nu am gasit pana acum acesta interpretara asa ca pana la proba contrara consider ca imi apartine si daca se va face acea proba voi considera ca anumite minti si sensibilitati se intalnesc uneori pe lungimi similare de unda.
  Asadar : Mesajul filmului este: priviti si intelegeti ce inseamna Ecce Homo: Crucify him! Crucify him!

  In asta sta maretia Christica, care nu este altceva decat splendoarea Dumnezeirii intrupate.
  Adica : Cum Doamne pentru “astia” te jerfesti? Da, pentru astia, caci ei sunt copii mei.
  Poate ma intelegi?

  Comment by ion adrian — February 6, 2010 @ 8:34 pm

 17. @rhorvath,
  Spre atentia doar a dtale:
  Te cred, si eu am avut niste intalniri pot spune ca chiar la misto cu baietii cu ochi verzi, si unii chiar cred ca m-au aparat fara sa ne cunoastem direct placandu-le ce faceam, dupa cum unii mi-au facut rau, dar intr-un cadru de rutina a serviciului, in sensul ca m-au picat le o facultate ca sa ma racoleze fiind olimpic etc, ca mai tarziu nu puteam pleca in strainatate etc.
  Desigur se numeste totusi o viata distrusa.
  Nu stiu insa daca Herta Muller are intrutotul dreptate, de ex cand descrie dezumanizarea in anii 80, in gradinita a copiilor de pana in 6-7 ani, prin cultul personalitatii?
  Daca da, acei vinovati ar merita sa ajunga in ultimul cerc al infernului si asta explica de ce este asa cum este generatia de 30-45 ani mai rau decat chiar cei mai invarsta.
  Sunt unul dintre cei care efectiv, asa cred, am influentat indrazneala celor de la comisia Tismaneanu, sa scrie negru pe alb: Comunismul a fost un regim nelegitim, criminal si securitatea a fost bratul la fel de criminal al acestuia.

  De acord ca or fi fost si din cei pe care i-ai intalnit tu sau eu.

  Oare trebuie sa aplicam ce a targuit Avraam pentru a salva Sodoma , cu cei zece drepti, care nici aia nu s-au gasit sa fie?

  Sau ce solutie propui?

  Comment by ion adrian — February 7, 2010 @ 2:41 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: