MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

December 9, 2009

LIDER=COMANDANT?

Filed under: Leadership — Maria Barbu @ 8:28 pm

Există în fiecare profesie o frumuseţe aparte. În ce măsură însă profesia iniţială a liderului politic determină anumite caracteristici în demersul de leadership al acestuia? Sigur că un intelectual va fi mai înclinat poate să elaboreze strategii de leadership mai fundamentate, în timp ce un lider cu o meserie mai dinamică va fi eventual mai înclinat spre un leadership activ, poate chiar excesiv.

Toată presa românească a preluat la un moment dat ştirea conform căreia preşedintele Traian Băsescu şi-a reînnoit permisul de comandant de navă. Interesant gest!  Iar comentariul preşedintelui care sublinia că “a fi un bun lider înseamnă a fi bun şi în profesie” este şi mai interesant. Ceea ce mă determină să fac acest comentariu  este caracteristică profesiei de bază a domnului preşedinte Băsescu: comandant.  Trebuie amintit faptul că un comandant de navă este vârful unui lanţ de comandă, că el este cel care cere obedienţă totală din partea subordonaţilor şi, mai presus de orice, este un post de conducere ale cărui atribute sunt puse mai presus decât ale oricui altcuiva, ceea ce determină un comportament discreţionar şi autoritarist!

Ce putem deduce de aici? Întâi de toate că un lider politic ce are că profesie de bază aceea de comandant de navă este, ori va fi, un lider care va cere că el însuşi să reprezinte şeful suprem, ale cărui decizii sunt indiscutabile. În al doilea rând, acest tip de lider este obişnuit să reprezinte poziţia supremă, drept care nu se simte dator să răspundă în faţă nimănui, asumându-şi o impunitate totală, ştiind clar că nu poate fi pedepsit, indiferent ce ar face. Şi, în al treilea rând, acest tip de lider este cel care se simte cel mai bine în condiţii de criză, situaţie în care autoritatea să poate excede fără probleme orice fel de limite, sub pretextul soluţionării crizei respective.

Seamănă oare în vreun fel acest model, creionat de mine, cu liderul prezidenţial, Traian Băsescu? Vă rog să vă gândiţi singuri la asta şi eventual să îmi comunicaţi şi mie la ce concluzii aţi ajuns! Nu e de neglijat faptul că cei mai mari dictatori ai lumii au fost tentaţi să se auto-intituleze comandanţi supremi. Nu-i aşa că este într-adevăr interesant?

6 Comments »

 1. După logica ta, pe care nu o contest, un Preşedinte modern ar trebui să aibă o formaţie diplomatică sau juridică. Avem unul care a candidat în 2004 şi care, poate, va mai candida în 2014!

  Comment by Mihnea Georgescu — December 9, 2009 @ 8:48 pm

 2. Gabi,pentru mine Traian Basescu nu este presedinte,o zi frumoasa ,cu stima Tavi 🙂

  Comment by octavpelin — December 10, 2009 @ 2:31 pm

 3. Maria,

  e interesant potretul pe care-l realizezi cu ochiul specialistului.
  Eu m-am tot gândit la genul de votant al lui Traian Băsescu, pentru că există şi o asemenea tipologie. Este extrem de interesantă. Vorbesc de cei care votează conştient nu de cei care nu disting între politicieni.

  Comment by Gabriela Savitsky — December 10, 2009 @ 8:26 pm

 4. @Gabi,

  cred ca genul de votant real al lui TB este un om cu ceva spoiala de scoala, cu o psihologie agresiv-dominanta sau dimpotriva timorat-frustrata, dar in ambele cazuri e vorba de persoane cu un mental usor de manipulat. De fapt, acest model este cel mai periculos pentru ca ceea ce poate alege poate sa fie contrar democratiei si impotriva oricarui model lider serios, competent ori capabil de bine general. Asemenea tipologie accepta cu usurinta un lider autoritarist, fie pt ca i se aseamana, fie ca il face sa se simta satisfacut ca si cand ar fi facut el insusi diverse ispravi virile!!!

  Dramatic pentru noi toti, in orice caz.

  Comment by Maria Barbu — December 10, 2009 @ 8:49 pm

 5. Maria, eu nu sunt un specialist in politica dar cred ca am un raspuns la intrebarea pe care mi-o pun si eu de cand s-au ispravit alegerile: cum de a fost pozibil sa se gaseasca 5 milioane de fraieri sa-l voteze pe stim noi cine. Reiau cateva idei postate pe blogul Danei.
  Democratia este buna intr-o tara civilizata in care toti oamenii respecta legile, adica regulile convietuirii in comun. Noi traim din nefericire inca intr-o zona (care cu greu mai poate fi numita tara), unde cei ca Basescu, care violeaza cu cinism legile, ii inving prin frauda pe cei care respecta aceste legi. Constatam cum legile, intr-o astfel de tara sunt facute pentru a fi respectate numai de oamenii cinstiti, pentru ca atata timp cat la guvernare sunt infractorii insisi, niciodata cei care nu respecta legea nu vor fi pedepsiti. Astfel incetul cu incetul devenim o natie de infractori, delatori, trisori, pe scurt “smecheri”. Este firesc ca Basescu sa fi fost votat de asa de multi oameni. Pentru ca toti isi imagineaza ca vor putea in continuare sa fure, sa insele, sa nu respecte legile. Aici nu este vorba de lipsa de logica, cum pare sa creada unii, ci de o logica foarte clara: cei care l-au votat pe Basescu au facut-o in perfecta cunostinta de cauza, din dorinta de a-si pastra pozitia de :”smecher” sau cu speranta ca vor accede cat de curand la acest statut. In Romania de azi majoritatea cetatenilor sunt invidiosi pe cei care fura, nu pe cei care reusesc sa castige din munca cinstita. De aceea a si fost usor ca Basescu sa fure alegerile atat de spectaculos: a avut milioane de complici, in fiecare colt de tara. Important este sa ne pastram lucizi, cu mintea intreaga si, chiar daca azi sunt mai multi “smecheri” decat oameni cinstiti sa asteptam cu rabdare si sa ne luptam pentru societatea de maine in care noi vom fi mai numerosi. Fii fara grija. Vine si vremea noastra.

  Comment by arhiprofesor — December 17, 2009 @ 12:03 am

 6. @arhiprofesor,

  complicitatea asta la furt este o vinovatie care, din pacate, se poate constitui intr-un tip de solidaritate mai puternica decat a oamenilor onesti sau de valoare. Este solidaritatea pe care o au si mafiotii, pe viata si pe moarte, si tocmai acest aspect este cel care ma ingrijoreaza cel mai mult. Aceasta mazga morala care se coaguleaza tot mai tare, ingloband tot mai multi insi, care se complac in viciu si care ajung sa isi faca din asta o adevarata credinta. Stiu ca e infiorator ce spun, dar ma tem ca am dreptate… desi sper totusi sa nu am!

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2009 @ 12:09 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: