MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 19, 2008

DESPRE BRANCUSI – adevar dezvaluit

Filed under: Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 10:01 pm
==================================================================================
“Este o problema mai grava cu Brancusi. Am aflat dela un doctor de aici, care acum este mort (a murit in 1999) si care a locuit lânga Tg.Jiu. Parintii sai au fost directori la scolile din Tg. Jiu: cea de baieti si cea de fete.
Tatal sau, Matei Stoicoiu, a cumparat o casa chiar in Tg.Jiu ca sa fie aproape de scoala. Intr- o vara, când se plimba prin parcul de la Tg.Jiu l-a intâlnit pe Brâncusi in parc. Ei se cunosteau, caci fusesera colegi in clasele primare.
L-a intrebat de ce a venit, iar el a spus ca a venit ca sa cerceteze locul in parc, unde sa amplaseze niste monumente, care au fost comandate in memoria eroilor din primul razboi mondial. Apoi Matei i-a spus ca o sa-i faca cunostiinta cu fiul sau, doctorul de care v-am spus, Traian Stoicoiu.
Astfel ca atunci când Traian l-a cunoscut pe Brâncusi, a ramas impresionat.
Traian era suparat când imi povestea cum comunistii au schimbat adevaratele nume ale operelor lui Brâncusi si anume:
– Nu se chema “Coloana infinitului”, ci “Coloana sacrificiului infinit” dat de eroii nostri. Pe de alta parte, daca numarati modulele din care este alcatuita coloana, veti obtine un numar care reprezinta anul când a fost primul razboi mondial si se termina cu o jumatate din modul, care reprezinta jumatatea anului respectiv.
– Al doilea monument, asa cum l-a conceput Brâncusi, este o masa inconjurata de 12 scaune. Deci nu “Masa tacerii”, ci “Masa apostolilor neamului”, iar in mijloc s-ar afla Iisus Christos.
– Al treilea monument, arata ca o poarta, dar nici pe departe nu este poarta. Deci, nu se numeste “Poarta sarutului”, caci nu are legatura cu memoria eroilor, ci monumentul “Intregirii neamului”, deoarece fiecare stâlp este alcatuit din 4 stâlpi uniti sus cu o grinda. Sarutul mai inseamna si unitate. Deci acestea reprezinta 8 regiuni care trebuiau sa se alipeasca patriei mame, România.
Trebuie sa stie lumea ca Brâncusi a fost un sculptor simbolist. Comunistilor nu le-au placut numele date de Brâncusi operelor lui.
De atunci a ramas asa, iar romanii parca sunt drogati, nu vor sa schimbe nimic.
Doctorul inainte de a muri, mi-a spus sa transmit in tara aceste lucruri pe care el le stia perfect.
Cu stima, Liviu Popp”
====================================================================================

Mesaj primit cu rugamintea de a-l da mai departe!

19 Comments »

 1. Foarte interesantă simbolistica numeralogică! Chiar nu ştiam asta!

  Maria, pot împrumuta postarea pentru blogul meu?

  Comment by Mihnea Georgescu — June 19, 2008 @ 10:20 pm

 2. @Mihnea,

  acest mesaj l-am primit pe mail. Daca vrei, fa un link aici, dar nu iti dau textul! Sorry!

  Comment by Maria Barbu — June 19, 2008 @ 10:25 pm

 3. Eu unul o sa-l dau mai departe, caci cunosc niste exegeti ai operei brancusiene.

  Comment by ion adrian — June 19, 2008 @ 10:49 pm

 4. @Ion,

  cred ca e bine ca aceste informatii sa ajunga la specialisti, pt ca aceste informatii sa fie publice si sa isi recapete semnificatiile.

  Comment by Maria Barbu — June 19, 2008 @ 11:03 pm

 5. Sunt multe lucruri reinterpretate în lumea despoţilor; e greu să redai grandoarea reală, căci lumea de azi e preocupată de propria-i persoană. Nu are timp de alţii, şi mai ales de cei care le lumineză sufletul.

  Comment by George Gross — June 19, 2008 @ 11:44 pm

 6. @George,

  lumea poate sa fie mai frumoasa decat este. Si merita sa ne straduim pentru asta!

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2008 @ 12:09 am

 7. Cred ca pe vremea raposatului cineva mi-a spus acest lucru, nu l-am bagat in seama si nici nu puteam,chiar daca vroiam, insa acum perceptia este cu totul alta.Interesant de vazut de ce nu se poate reveni la denumirile reale.
  Felicitari Maria!

  Comment by Paul — June 20, 2008 @ 12:14 am

 8. Multumesc, Paul!
  Nu e meritul meu ci al unor oameni preocupati de adevar.
  Eu doar am simtit ca e de datoria mea sa il pun in circulatie si voi face si alti pasi in acest sens. Mi se pare ca asa este corect!

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2008 @ 12:29 am

 9. Maria Barbu, da, cred ca e adevarat … ” Coloana Sacrificiului Infinit “, ma duce cu gandul la stramosii nostrii ce nu aveau frica de moarte, la daci…
  si, da, cred din suflet ca nu ” Masa Tacerii ” ci , ” Masa Apostolilor Neamului “, multe adevaruri sunt bine ascunse sau masluite, nu are nimeni interes sa fim priviti ca fiind Leaganul Civilizatiei Europene, desi noi am intemeiat o civilizatie pe valea Danubiului, scrierea sumeriana de ex nu este cea mai veche, tablitele de la Tartaria demonstreaza clar ca a aparut mai tarziu… Zamolxe invatatul, inteleptul ( nu zeul ) se pare ca sunt multe voci care sustin ca e mai mult decat posibil sa fi fost Iisus, exista aceasta teza, de care prea multi se tin deoparte, cu capul in nisip… e mai simplu sa fim cool, burghezi, cosmopoliti, increzatori in castele de nisip, si noi de fapt sa nu ne cunostem propria istorie, dar pozam in specialisti in toate…pacat…
  Felicitari Maria Barbu !!!
  stima si respect,
  Sibilla

  Comment by sfinx667 — June 20, 2008 @ 1:11 am

 10. @Sibilla,

  da, si eu cred ca sunt multe adevaruri ocultate si inca nu inteleg care sunt motivele acestei ocultari. Sau poate nu indraznesc sa le insir aici, sau cine stie care este momentul cand vom putea formula motivele, iar advarurile sa tasneasca singure!

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2008 @ 1:52 am

 11. Foarte interesant.
  Este perfect posibil ce spune dl. Liviu Popp. Nu “comunismul” în sine a deformat aceste realităţi ci unii dintre ţucălarii regimului. Cozi de topor şi aflători în treabă au fost şi sunt în toate epocile.
  Oricum s-ar numi, sculpturile rămân semnul genialităţii unui mare artist.
  Porta Sărutului se poate numi Bob de Grâu sau Fecunditate sau cum vrei tu. Tot simbolul unei uniri rămâne.
  Vorbesc de limbajul încifrat îm sculptura respectivă.
  Nu tot comunismul a fost ticălos, criminal, negru şi distrugător. Dacă ar fi fost aşa, ar fi fost exterminaţi toţi românii şi nici noi n-am fi scris astăzi. A fost un sistem. Cel de acum e un sistem. Care-i diferenţa?
  Nu ne sunt ascultate telefoanele şi acum?
  Nu există nedreptate?
  Nu tot hoţii şi şmecherii trăiesc mai bine?
  Sunt sintagme. Orice sistem se sprijină pe negarea valorilor altui sistem. Atât. Viaţa e aceiaşi…

  Comment by Gabriela Savitsky — June 20, 2008 @ 3:20 pm

 12. Foarte interesant! Intotdeauna este absolut superb cand afli ce se ascunde in spatele unor opere de arta. Poate ca, in viitor, cand vom ajunge si noi sa ne preocupam de interesul national si nu de interesul personal, se vor schimba inapoi denumirile. Sau cel putin asa sper.

  Comment by Emanuela — June 20, 2008 @ 3:35 pm

 13. @gabriela,

  ai perfecta dreptate, mai ales in contextul acestui post-comunism care poarta inca in sine virusii cumplitei boli politice de care a suferit societatea romaneasca timp de jumatate de secol. Si nici nu ar putea sa fie altfel atata timp cat toata clasa politica actuala este alcatuita din oameni (de)formati in comunism, astfel incat nu avem alta posibilitate decat sa ratacim in desert precum a facut Moise…. numai ca noua nu ni se da mana cereasca, din pacate!

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2008 @ 5:33 pm

 14. @Emanuela,

  asta e miracolul pe care il poarta in sine opera de arta. Are destin propriu si viata intensa, mult dincolo de existenta artistului!

  Comment by Maria Barbu — June 20, 2008 @ 5:36 pm

 15. Si nu Maiastra ci Pasarea Sfanta.

  ,,Faptura, care-ai uitat sa mori,
  spune-ne-pasare esti?”
  Lucian Blaga-Pasarea Sfanta

  ,,Intruchipata in aur de sculptorul C.Brancus”-Revista Gandirea nr.1 anul vi

  Comment by PELERINUL — June 21, 2008 @ 11:13 am

 16. @Pelerinul,

  se prea poate sa fi avut dreptate!

  Comment by Maria Barbu — June 21, 2008 @ 4:22 pm

 17. Această poveste este foarte prezentă pe internet. Nu explică însă ceva, anume de ce Brâncuşi are lucrări în Franţa care se cheamă tot cu “denumiri comuniste”.
  Iată că Sanda Miller vorbeşte tot despre “coloana infinitului” în cartea sa The Burlington Magazine, Vol. 122, No. 928, Special Issue Devoted to Twentieth Century Art şi despre “poarta sărutului” şi despre “masa tăcerii”…
  În cartea sa Fugue Brancusi, J. Michael Yates numeşte sculptura, “coloana fără sfârşit”, o altă formă folosită iarăşi la noi, mai ales în primii ani de la ridicarea grupului sculptural de la Tg-Jiu.
  Este evident că dacă comuniştii ar fi avut ceva împotriva denumirii, străinii nu ar fi avut nimic împotrivă să consemneze numele reale.

  Comment by Bibliotecaru — June 23, 2008 @ 5:16 pm

 18. @Bibliotecaru,

  mesajul pe care l-am postat a ajuns la mine de la o persoana care e in legatura cu romanii din Canada si Statele Unite. Acolo sunt multi urmasi ai legionarilor fugiti di Romania si care au ramas cu anumite formule anti-comuniste cu orice pret.
  Nici eu nu cred ca este doar interventia comunistilor , ci mai ales o alta optiune a lui Branusi insusi, care ar fi intervenit brutal daca nu i-ar fi convenit denumirile, pentru ca, din cate spun biografii, era un om extrem de dur!

  Comment by Maria Barbu — June 23, 2008 @ 5:34 pm

 19. cine ti-a trimis informatiile astea sau ti le-a povestit are perfecta dreptate! si inca nu ti-a spus tot necazul lui Brancusi care astazi e mai celebru in Franta si SUA decat in Romania, al carui fiu a fost. sunt amica chiar cu nepoata lui, care mi-a povestit mult mai multe, asa ca, nici dupa vremurile oribile ale comunismului, nu s-a facut dreptate. din contra! pacat!

  Comment by snake — July 22, 2009 @ 9:45 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: