MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 25, 2008

IUBIRE NERABDATOARE

Filed under: Ideal,Poezie — Maria Barbu @ 10:30 pm

dintre toate averile lumii,

vreau doar inima ta.

să-mi fie castel,

hrană

şi stea.

din tot ce e frumos,

vreau doar ochii tăi,

mai înalţi decât bolta

şi mult mai puri.

când o să te înduri

să intri-n grădina mea cu rouă?

să te uzi pe picioare,

să calci peste ierburi şi flori

cu acea nepăsare

de prinţ?

gurile fierbinţi

nici nu mai au răbdare.

poduri şi ape,

punţi peste munţi,

din ce în ce mai aproape,

între trupuri se ţes.

dintre zei şi oameni

te-am ales.

să îţi stau în genunchi,

să te primesc,

când te-nclini,

ca pe-un buchet bogat,

răsărit pe trunchi.

28 Comments »

 1. Dragă Maria,

  Poezia pare naivă, nevinovată, are ceva de idilă pastorală, de Cântarea Cântărilor luată în sens literal.

  Dar fotografia de la urmă m-a făcut să mă cutremur! Până aici mergi cu autoironia? Nu cred că ai pus-o întâmplător… Tu nu faci nimic întâmplător.

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 10:38 pm

 2. Acum ai schimbat şi fotografia… Rugul Aprins în Cer a dispărut… Chiar că nu mai înţeleg nimic!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 10:44 pm

 3. @Mihnea,

  atunci cand ai comentat tu era intr-adevar alta poza, care nu era ce trebuia. Asta exprima apropierea frumoasa, luminoasa, sublima. E o contopire “in bolti” cum spunea Tudor Arghezi, e o iubire in trup, suflet si spirit, o iubire totala, iar momentul suprins este acela dinaintea contopirii!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 10:50 pm

 4. p.S. Intre timp ai citit cred explicatia pt imagine si sper ca ai inteles. Dar ramane valabila comparatia ta, apropierea de Cantarea Cantarilor. Multumesc pentru asta!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 10:54 pm

 5. Nu va cunosc,nu fac parte din lumea voastra,intamplator am apasat pe o tasta dar…,poemul imi place,nu vad nimic naiv in el. Ca sa-l intelegi, transpune-te,macar pentru o clipa,in pielea celui ce sufera. Eu vad in el: O SUFERINTA, greu de redat si totusi dureros de asteptat. Nu prea stiu nimic despre D-voastra,cand am timp o sa aprofundez cele expuse aici! Nu dati inapoi, aveti talent,iar inteligenta briliantina, deranjeaza uneori…SUCCES!!!

  Comment by Paul — May 25, 2008 @ 11:07 pm

 6. @Paul,

  interesanta perceptia dumneavoastra. Multumesc pt comentariu si incurajari!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 11:13 pm

 7. Maria, imi place la nebunie titlul! Si cred ca datorita discutiilor noastre inteleg si semnificatia acestei nerabdari de a avea totul … ooof, dura iubirea!
  Mie imi place si imaginea. 😀

  Comment by Dana — May 25, 2008 @ 11:14 pm

 8. @Dana,

  se vede ca tu conjugi in tine talentul literar cu cel plastic. Iti multumesc pt ceea ce ai scris, mai ales ca ai incercat sa faci o legatura cu realitatea, oricare ar fi ea, pt ca exista o valabilitate generala!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 11:19 pm

 9. Draga Maria,

  Poezia ta e mereu surprinzatoare…
  Dragostea: un sentiment sacru, dublat de gesturi profane.
  Asta imi aduce aminte de urmatoarele versuri ale lui Blaga (Lucian! nu altul):
  “De unde-si are raiul
  lumina? – Stiu: Il lumineaza Iadul
  cu flacarile lui!”

  Comment by Mihnea Stoica — May 25, 2008 @ 11:20 pm

 10. @Mihnea Stoica,

  ce frumoasa analogie ai facut! Este in noi aceasta flacara trupeasca ce ne face sa cautam extazul si, prin el, sa atingem cerul!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 11:23 pm

 11. Va propun un comentariu interesant de Oana Lupea:

  “Campania electorală din 2008 a înmormântat anticomunismul şi anticorupţia, subiecte ce au polarizat opinia publică la alegerile precedente. La înmormântare s-a râs, nu s-a plâns. Au hohotit baronii locali, candidaţii cu dosare la DNA, securişti şi urmaşii lor, de toate culorile politice. Însuşi electoratul şi-a spus că viaţa merge mai departe, morţii cu morţii, vii cu vii. Candidaţi ca Ilie Sârbu, Marian Oprişan, Gheorghe Falcă sau Cristian Boureanu sunt în competiţie, unii au şanse să fie aleşi cu majorităţi zdrobitoare. Nu mai contează ce au făcut înainte de 1989, nici după. Au turnat, au furat, important e să facă treabă.

  A venit vremea validării prin vot a securiştilor de bine şi a corupţilor eficienţi. Important este să vină cu soluţii multe şi să pară puşi pe fapte. Moraliştii, din politică sau din mediul academic, nu mai au trecere fără hărţi sau fără proiecte de autostrăzi suspendate. Programele sunt trase la indigo, viziunea se converteşte în cifre, ideologia în metri pătraţi, calitatea în cantitate. Noul apel către lichele al lui Gabriel Liiceanu a răsunat în pustiu. Şi nu văd să se schimbe ceva până la alegerile generale din noiembrie. Candidaţii pentru parlament vor fi obligaţi, inclusiv de sistemul de vot uninominal, să răspundă nevoilor imediate şi concrete ale alegătorilor, la fel ca şi cei pentru primării şi consilii judeţene.

  Clasa mijlocie, ca venituri şi ca ocupaţii, votantă tradiţională a dreptei, a abandonat proiectele ce au mobilizat-o la urne anii precedenţi. Prima beneficiară a creşterii nivelului de trai din ultimii ani, a început să-şi separe agenda personală de cea politică, să renunţe la reforma morală în favoarea confortului personal, la revoluţii, chiar şi de catifea, pentru consum. I-a ajuns pesemne cât s-a luptat pentru binele comun, e timpul pentru binele propriu, obţinut indiferent de cine vine la putere. Un egoism născut din deziluzie faţă de eşecul marilor bătălii morale, o evoluţie grăbită de integrarea în UE şi de modelele mediatice. Ce le rămâne politicienilor care şi-au făcut din morală platformă politică? Să-şi schimbe abordarea. “

  Comment by neinfectat de comunism — May 26, 2008 @ 11:54 am

 12. Reactie la interviul lu’ oprescu din EZ:

  Si, uite asa, securistii i-au impilat si s-au imbogatit pe seama bunicilor nostri: i-au scos din case, le-au confiscat averile, i-au omorit.
  Copiii lor au avut prima sansa intr-o societate care propovaduia egalitatea. Copiiilor si nepotilor celor ucisi li se refuza pina si accesul in facultati.
  Acuma, ciocoiu’ asta de Oprescu, care spala si gatea pentru fretele lui, vine sa ne-o impinga in fata pe nepoata-sa, intr-un deja vu arc peste generatii: “tata a dus-o bine, tact-o a murit, eu o duc bine, tu o duci de pe o zi pe alta, nepoata-mea va fi celebra, fie-ta va emigra de foame”.
  Acestor viermi, din suflet, un calduros: “Mars, ma!”

  Comment by neinfectat de comunism — May 26, 2008 @ 11:59 am

 13. @neinfectat,

  iti dau o replica la ce spune dna Lupea: asa este, au iesit la iveala javrele, lichelele, dar nu este menirea lui Liiceanu, el insusi aflat sub semnul tradarii, sa faca acest apel catre lichele, decat daca se considera specialistul nr.1 in lichelism!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 6:44 pm

 14. @neinfectat,

  Oprescu nu este ciocoi, pt ca nu s-a imbogatit acum, pe spinarea natiunii. Ciocoi sunt Berceanu, Boc, si slugile pedeliste, care trec de la stanga la drepta fara loialitate, fara credinta, fara onestitate, fara demnitate!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 6:46 pm

 15. Frumoase cuvinte. Le-am citit de doua ori 😉

  Comment by Petrisor Socol — May 26, 2008 @ 7:17 pm

 16. nu ma innebuni mariuco, deci asa, in psd nu sunt deloc lichele si nici ciocoi? or fi toti saraci si cinstiti asemeni prea curatului sfant de ilici?

  Comment by clona lu' adelu — May 26, 2008 @ 7:34 pm

 17. nu ma innebuni mariuco, si zi asa in psd nu cunt lichele si ciocoi? da’ deloc?

  Comment by clona lu' adelu — May 26, 2008 @ 7:35 pm

 18. am inteles maria, in psd nu sunt ciocoi, nu sunt lichele, nu sunt fosti securisti, cu atat mai putin corupti, e un partid sfant, pt popor, prin popor, sa votam masiv, cel putin 97% cu psd si iliescu va salva romania din nou, iar si prin urmare, traiasca partitul si carmuitorul de pururi si in vecii vecilor amin, pardon, proletari rugati-va, ce naiba nu imi iese,
  ma rog votati psd stiti voi urmasii celor din primaverii….

  Comment by neinfectat de comunism — May 26, 2008 @ 7:40 pm

 19. Antena 3 a castigat, in aceasta seara, premiul APTR pentru cel mai bun jurnal de stiri.

  Comment by Petrisor Socol — May 26, 2008 @ 9:42 pm

 20. @Petrisor,

  multumesc pt ceea ce spui.

  P.S. Ma bucur ca Antena 3 a luat premiul, pt ca ei sunt mai puitin slugile puterii! Si asta e un semn de sanatate. Toti astia care se dau cu puterea ma ingretoseaza profund, pt ca nu au curajul de a critica pe cei in functie!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 10:22 pm

 21. @clona,

  in psd sunt, ca si in alte partide, tot felul de insi care au profitat de gashka de partid, dar cea mai oribila politica de gashka de shmekeri o face pdl-ul, si alte partide care se dau acum campioanele cuminteniei! Hai, zau, sa fim seriosi!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 11:07 pm

 22. @neinfectat,

  raspunsul anterior e valabil si la comentariul tau.

  P.S. Mai bine imi scriai ca ti-a placut poemul, care te duce cu gandul la niste minunatii, dar tu… tot o dai pe politica anti-psd, ca o flasneta. Ufffff!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 11:18 pm

 23. Mai vrem poeme!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 26, 2008 @ 11:36 pm

 24. Mariaaa, stii ca poemul asta mi-a amintit de fantasy-urile mele? Hehe, dragoste, castele ale sufletului… ai merge bine intr-o carte fantasy 😉

  Comment by Oana — May 26, 2008 @ 11:36 pm

 25. @Mihnea,

  am postat ceva ce trimite la poeme!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 11:57 pm

 26. @Oana,

  stii ca arta e una singura! Numai modalitatile de expresie difera, asa incat nu ma mir ca ai gasit in poemul meu temele fantasy-urilor tale!

  Comment by Maria Barbu — May 26, 2008 @ 11:59 pm

 27. Somehow i missed the point. Probably lost in translation 🙂 Anyway … nice blog to visit.

  cheers, Irritability

  Comment by Irritability — June 21, 2008 @ 7:18 am

 28. @Irritability,

  realy lost in transation!!!

  Sorry for it. Learn Romanian!

  Comment by Maria Barbu — June 21, 2008 @ 8:38 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: