MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 23, 2008

JOC DEMIURGIC

Filed under: Ideal,Poezie — Maria Barbu @ 8:36 pm

un joc de foc,

o lume se naşte

din celule vinete-albastre,

din cuvintele noastre.

se topeşte cerul încet şi plăpând,

gura mi-o cauţi,

flămând de o hrană mai savuroasă.

lună şi stele pe masă,

lângă paharul de apă curată.

nu mă simt vinovată,

mi-e cântecul pur,

un arc peste bolţi prinde contur.

în fiecare clipă,

alte porţi se deschid,

spirale de lumină.

în aura mea pari mai matur.

ca un vânător încercat,

după ce ai ucis o felină.

m-ai tulburat,

m-ai incendiat.

dintre toate iubirile

numai una singură are

fântâna plină.

54 Comments »

 1. Draga Maria,

  Imi revine deosebita placere de a fi primul care comenteaza “Jocul divin”. 🙂
  Sincer, mi-a fost foarte greu sa-mi ridic ochii de pe aceste versuri, care sunt construite pe un ermetism perfect si a caror lectura iti cere sa revezi la nesfarsit fiecare cuvant fie si doar pentru a-i savura placerea la justa valoare.
  Un sentiment pur, care, insa, necesita sacrificiul pentru a se implini! Acesta este mesajul principal pe care mi-l transmite poemul. Dragostea, in viziunea Mariei Barbu, penduleaza intre joc si vanatoare, dezvaluindu-si cele doua fatete atat de contrastante, si totusi, complementare prin insusi natura lor.
  Din nou, o minunata opera semnata Maria Barbu! Felicitari si multumesc!

  Comment by Mihnea Stoica — May 23, 2008 @ 9:19 pm

 2. Cuvinte-simbol pe care doar unii le inteleg.
  Initiatii…

  Comment by gmmail — May 23, 2008 @ 9:24 pm

 3. e frumoasa dar nu am putea sa ne concentram in perioada asta mai mult pe campania agricola electorala?

  Bogdan Olteanu,unul dintre cele mai amare deziluzii ale reinnoirii politice ale Romaniei, surpriza pe care ne-a produs-o bunica matale, Gizela Vass, romanca get-beget dupa cum se vede, este mai amara. Pentru Basescu este un individ pe care il ataca o haita intreaga de patrioti: Iliescu,Patriciu,Voiculescu,Olteanu,Orban,Antonescu,Geoana,Gusa,Vadim,rusofilii,Bomboneii,PeNaLii de tot felul…si pe care il apara: Liiceanu,Patapievici,Cartarescu,o seama de alti intelectuali,Golanii Pietii Universitatii,Diaspora romana de peste tot…
  De ce am senzatia ca Mafiotii sunt in spatele lui Oltenu-Vass ?
  Marele PNL si PNTcd ,bineinteles,sunt sufocate de “infiltratii” bolsevicului Iliescu. Cum ar fi altfel cand nepotul Gizelei Vass-tartora comunista este LIBERAL si sef al Camerei DEputatilor! Observati absurdul total “a la ” Eugen Ionescu ?

  Comment by neinfectat de comunism — May 23, 2008 @ 9:27 pm

 4. Panarama creata de candidatura pesedisto-independenta a doctorului diploma-falsa este una din incercarile kgb-iste a bolsevicului de a pune mana pe ciolanul numit Bucuresti. Avand in vedere ca comunistii, de la lovitura de stat din 89 nu au ‘supt’ maduva ciolanului bucurestean, aceasta strategie e singura care le poate asigura cat de cat o feliuta. De ce? E simplu – unul dintre cei 2 pesedei, in speta O-frec-su sau Diamant-escu, vor ciuguli cateva firmituri de la toti ceilalti candidati, iar psd-u’ se bazeaza pe aceasta manipulare ordinara pentru a-si asigura spatele ca, unul din 2 va merge cel putin in finala din 15 iunie. Surpriza insa va fi daca in turul 2 va merge Blaga si Orban, atunci abia, strategia kgb-ista devine nula. Pe linga toate acestea eu, pun la bataie salariul meu pe o luna, desi e modic ca, daca Oprescu castiga se va reintoarce in psd. Oprescu spune ca ‘FLY-ROAD’ va costa doar 385mil euro. Eu mai pun un salar ca va trece de 1milrd lejer … restul e tam-tam …

  Comment by neinfectat de comunism — May 23, 2008 @ 10:26 pm

 5. @Mihnea Stoica,

  e o bucurie imensa pentru mine sa constat ca am cucerit in tine un cititor avizat si sensibil, pasionat si initiat!
  Iti multumesc mult pentru cuvintele tale, care au devenit, fie ca ai vrut sau nu, un ecou liric!

  Comment by Maria Barbu — May 23, 2008 @ 10:56 pm

 6. @gmmail,

  stiu sigur ca si tu esti unul dintre cei care pot decodifica lirismul, la nivelul lui cel mai inalt!

  Comment by Maria Barbu — May 23, 2008 @ 10:58 pm

 7. @neinfectat,

  daca iti place poemul, de ce nu spui ceva despre el?

  Comment by Maria Barbu — May 23, 2008 @ 10:59 pm

 8. P.S. De ce te zbati atat, cand Basescu nici nu are nevoie de tine? Ii are pe P,C,L, si alti pacalici de vaza. De ce vezi ceva rau in a lua primaria Capitalei de catre PSD? A fost bine cu Trainel, care si-a batut joc de Bucuresti si acum a trecut la toata tara? Sa mai lase ciolanul peledeii si sa treaca si la treaba, nu la mancat…. rime!

  Comment by Maria Barbu — May 23, 2008 @ 11:01 pm

 9. nu sunt critic literar, nu stiu ce sa spun…prefer “analizele politice”
  dorinta mea cea mai mare e ca iliesscu sa se retraga din politica si sa il duca de mana tanti nina la buda….

  Comment by neinfectat de comunism — May 24, 2008 @ 12:18 am

 10. Maria, si acest poem ca si ultimul ma face sa ma gandesc intens la iubirea trupeasca. Cred ca incep sa interpretez aiurea cuvintele. Oricum imi place. 😀

  P.S. neinfectat, lasa poeta sa scrie ce vrea. destul e invadat blogul de atatea articole politica, ca si blogosfera de altfel 😐 😆

  Comment by Dana — May 24, 2008 @ 12:20 am

 11. P.P.S. Ca sa scapi de avatarele astea “timbrate”, mergi in Settings la Disscution si poti modifica sa nu mai apara. 😛 Pe mine una ma streseaza rau.

  Comment by Dana — May 24, 2008 @ 12:21 am

 12. Dana dragă,

  Lasă-l pe neinfectat, este util… pentru contrast… el ne face cel mai mare serviciu!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 12:24 am

 13. @Dana,

  nu interpretezi deloc aiurea. Pot sa marturisec ca si eu am descoperit de f putin timp ca se poate trai atat de intens incat diferenta intre fizic si metafizic sa dispara, ceea ce nu credeam ca e posibil!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 12:25 am

 14. P.S. Ma amuza timbrele astea. Mi se pare ca cei care apar asa sunt niste sectanti!
  Sorry ca azi ai fost si tu timbrata!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 12:26 am

 15. @neinfectat,

  pentru ca tin f mult la tine, o sa iti spun ca si eu visez la ziua cand marinarul se va retrage la ligheanul in care se va juCA CU vaporase de hartie! [Orice cacofonie este neintamplatoare!]

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 12:28 am

 16. @Mihnea,

  doar stii ca il ador pe neinfectat… pana cand o sa ma supar pe el!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 12:29 am

 17. Maria 🙂
  Joc divin… in adevar divin, trairile si tresaririle din zvacnetul fiecarui cuvant, mai mult, simtamintele de dincolo de cuvinte, cele nerostite, ma duc cu gandul la nemurire, caci, dragostea tasneste izvor de dragoste nesecat, putini sunt aceia care stiu a-i asculta susurul si a-si mangaia sufletul in limpezimea-i vie, te felicit !
  Un sfarsit de saptamana senin ,
  pretuire si recunostinta,
  Sibilla

  Comment by sfinx667 — May 24, 2008 @ 12:42 am

 18. “nu mă simt vinovată,”

  MIDRAŞUL MEU

  Foarte interesantă “justificarea.” Nu te simţi, dar nici nu eşti? Interesant că nu spui că nu eşti, ceea ce ar fi foarte categoric: “nu sunt vinovată.” Ci spui “nu MĂ SIMT vinovată,” ceea ce poate fi interpretat în mai multe sensuri.

  1. Eşti vinovată, dar nu te simţi. Adică accepţi că eşti vinovată, “raţional” sau “moral” dar “fiinţial”, poftim, “ontologic” nu te “simţi.”

  2. Nu eşti vinovată şi nici nu te simţi. Şi atunci de ce nu o declari deschis, rămâi la jumătatea drumului? Laşi deschisă poarta pentru interpretări, pentru că nu afirmi deschis: “Nu sunt vinovată.” Ambiguitatea îţi serveşte interesul ludic.

  Pentru că vinovăţia, sau mai bine zis SENTIMENTUL vinovăţiei este la baza moralităţii, a eticii (în sens iudaic), atitudinea ta pare a fi un a-morală, nu imorală, fireşte. (Că nu este aşa, aici e o altă discuţie!)
  Adică se simte aceeaşi superioritate ca în versul “în aura mea pari mai matur…” Foarte mândră şi seducătoare…

  Auzi: “PARI,” nu “MĂ SIMT”! Farmecul tău poetic stă în faptul că nu afirmi categoric, te tocmeşti, te în-tocmeşti, dai înapoi, avansezi puternic, te retragi strategic…

  Hai că am scris deja prea mult şi nu sunt critic literar! 🙂

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 12:47 am

 19. @Sibilla,

  chiar cred ca ai o intuitie a miraculosului… o intuitie miraculoasa! Tot ce ai spus e foarte frumos si f adevarat. Iti multumesc din suflet!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 1:12 am

 20. @Mihnea,

  dragul meu, ma coplesesti! Pur si simplu ma uimesti prin rafinament, abilitate, patrundere, subtilitae! Ce mai, o analiza de zile mari!
  Bravo!
  Si multe multumiri mirate!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 1:15 am

 21. Maria dragă,

  Ştiu că glumeşti, că te joci ca de obicei. Doar bietele mele speculaţii pălesc în faţa harului tău poetic! Ştiu că sunt penibil de analitic faţă de sentimentele tale totale. Chiar mă simt prost!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 1:17 am

 22. @Mihnea,

  chiar si sa ma joc, nu pot cu oricine! Tu esti un partener fermecator!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 1:26 am

 23. Da, prin naivitate.

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 1:39 am

 24. Oprescu vs Blaga la Nasu’

  Oprescu e incoerent in gandire, nu are mesaj clar si este total pe dinafara la administratie. Blaga a punctat clar si fara echivoc. L-a legat pe Oprescu de Ion Iliescu, mentorul lui si si-a prezentat profesional toate proiectele. Oprescu nu are nici un proiect caci autostrada suspendata este o gogorita de Primaverii aruncata prostimii care poate crede asa ceva. Unul dintre consilierii voluntari a lui Oprescu este marele analist Pastia, omul lui Vantu si fost director la INSOMAR. Va mai mirati de ce INSOMAR a dat o asa bataie de joc de sondaj pe piata? Una dintre flasnetele lui Voiculescu, Radu Tudor spunea ieri ca intr-un sondaj foarte recent Oprescu este in cadere libera iar Blaga urca vertiginos, urmand ca in saptamana urmatoare cei doi sa ajunga la egalitate. Eu nu cred nici asta pentru ca Oprescu nu poate avea 39% din voturi. Cititi pe cotidianul.ro despre cum si-a luat diploma Oprescu. Blaga ia din primul tur!

  Comment by neinfectat de comunism — May 24, 2008 @ 12:40 pm

 25. eu cred ca mihnea e usor indragostit de tine maria…are si de ce…

  Comment by neinfectat de comunism — May 24, 2008 @ 12:42 pm

 26. Draga neinfectat, afirmatia “usor indragostit […] are si de ce” poate fi interpretata in multe feluri. Vorba lui Mihnea in legatura cu anumite expresii din poemul Mariei.

  Comment by Victor — May 24, 2008 @ 6:39 pm

 27. Dragă neinfectatule,

  Victor are dreptate, corect este “are şi de cine,” nu “are şi de ce…” 🙂

  P.S. Nu-l mai înjura pe Iliescu la mine pe blog, că nu ţi le public în veci… vino şi tu cu argumente, cum ne-ai obişnuit…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 8:59 pm

 28. Victor, Neinfectat etc.

  Se pare că Poeta ne-a părăsit, precis face vreun Drum Iniţiatic…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 24, 2008 @ 9:01 pm

 29. Mihnea, lol sambata ?

  Comment by Victor — May 24, 2008 @ 9:36 pm

 30. Poate joaca un joc. Divin.

  Comment by Victor — May 24, 2008 @ 9:37 pm

 31. ce te faci mihnea daca maria nu iti impartaseste dragostea ascunsa? daca nu esti tipul ei? si nici macar nu e membreu psd ca tine!! ce te faci?

  Comment by neinfectat de comunism — May 24, 2008 @ 10:51 pm

 32. @Mihnea,

  farmecul tau nu sta in naivitate!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:01 pm

 33. @Neinfectat.

  nu-mi place Blaga in aceasta campanie, desi il simpatizez in general! Dar…. ia hai sa-i mai lasam sa se bata intre ei, ce ne pasa noua de asta?

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:03 pm

 34. P.S. Offfff!

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:03 pm

 35. @Victor,

  de ce crezi ca sambata nu e o zi buna pt un drum initiatic, ori pt un joc, fie el si divin? Eu cred ca e o zi chiar foarte potrivita pt asa ceva.

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:05 pm

 36. @neinfectatule,

  de ce il necajesti pe Mihnea? Este chiar un om extraordinar, numai ca lui Minhea ii trebuie o directie clara si te asigur ca atunci cand o va gasi, va fi un adversar redutabil. Cel putin mie asa mi se pare.

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:08 pm

 37. maria
  daca mihnea si-ar lua inima in dinti si te-ar invita la o cafea ai accepta?

  Comment by neinfectat de comunism — May 24, 2008 @ 11:23 pm

 38. Draga neinfectatule,

  eu si Mihnea ne-am vazut de mai multe ori la niste manifestari oficiale, asa ca nu e nevoie sa ma invite la o cafea! Putem bea cafea pe banii altora!!!
  (glumesc)

  Comment by Maria Barbu — May 24, 2008 @ 11:44 pm

 39. Dragă Maria,

  Nu e cazul să-i dai tu socoteală neinfectatului când ne-am văzut, deşi e public knowledge, faptul că ne-am întâlnit la anumite conferinţe, fiind confirmat inclusiv pe Blogul Iliescian.

  În altă ordine de idei, eu cred că neinfectatul ar dori să te invite la o cafea, dar îi lipseşte curajul şi mă bagă pe mine la înaintare!

  Şi, în fine, dacă s-ar putea aranja o întâlnire în 3, eventual la Fundaţia Titulescu, dar când va reveni ANul printre (ne)muritori (asta apropo şi de articolul cu extratereştrii, m-ai lăsat perplex, Maria!)ar fi extraordinar…

  Ce zici, neinfectatule, te ţine cureaua, să dai ochii cu ANul pe care îl înjuri (pardon, critici) ?

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 8:06 am

 40. Apropo de Drumuri Iniţiatice SÂMBĂTA…

  Dumnezeule, a fost Shabatul! Măcar un scurt ( 🙂 ) drum iniţiatic, tot s-ar fi putut face, măcar unul mental, pentru că nu-i aşa, legea iudaică interzice drumurile pe o distanţă prea mare în această zi…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 8:08 am

 41. Continuând analiza mea… acum că problema cafelei s-a rezolvat! (Maria, chiar am bani să plătesc două cafele, fie şi la Inter, nu trebuie să stau la pomana lui Năstase, sincer… 🙂 )

  Cele două cazuri de mai sus, porneau de la asumpţia că Maria este sincer când recunoaşte că nu se “simte” vinovată… Dar dacă declaraţia ei “nu mă simt vinovată” este nesinceră, hai poate e un cuvânt cam dur – să spunem că se joacă… şi chiar se simte vinovată, interior fireşte, nu faţă de o instanţă exterioară, ci în primul rând faţă de Destinul ei?

  Atunci mai avem două cazuri adiţionale:

  3. Ea este vinovată, se simte vinovată, dar nu vrea să recunoască, ceea ce înseamnă că practivă un soi de evaziune. Maria este elusivă…

  4. Ea nu este vinovată, absolut vorbind! Dar se simte vinovată, deşi nu vrea să o recunoască! Aici să fie adevărul?! Eu cred că aici, în această ultimă pătrăţică se găseşte ea. Dar ea se simte vinovată nu faţă de o instanţă morală exterioară, fie ea şi transcendentă, ci faţă de Sine, faţă de Destinul ei, şi totuşi nu vrea să recunoască faţă de neiniţiaţi…

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 10:48 am

 42. Conversatiile Maria-Mihnea sunt cele mai interesante dintre toate conversatiile de pe toate blogurile pe care ma plimb.

  PS. Nu sunt singurul care gandeste asa. Stay the course.

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 1:21 pm

 43. PPS. Este buna si interventia neinfectatului. Vorba lui Mihnea : pentru contrast. Neinfectat : Stay the course.

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 1:24 pm

 44. @Mihnea,

  dragul meu, ceea ce spui despre Neinfectat poate sa fie chiar valabil. Oricum, simpatic de tot, personajul!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 2:07 pm

 45. P.S. Analiza ta depaseste cu mult poemul, ajungand la relatia esentiala dintre fiinta poetei (EU) si expresia lirica. Ultimele doua puncte ale analizei completeaza de o maniera exceptional de subtila ceea ce incepusesi, iar ultimul punct e intr-adevar remarcabil.
  Multumirile mele sunt prea putin!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 2:10 pm

 46. @Victor,

  nu imi dau seama daca a fost doar ironica observatia ta, dar sa stii ca e adevarat ca discutiile mele cu Mihnea sunt f interesante. Ele se desfasoara si dincolo de spatiul blogului, abordand aspecte extrem de interesante ale realitatii si supra-realitatii!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 2:11 pm

 47. Nu nu. Nu a fost deloc ironica. Cu Nutica doar imi place sa glumesc-:). Nu pai altfel nu va citeam.

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 3:40 pm

 48. PS. Chiar sunt misto

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 3:41 pm

 49. PPS. Si acum poate cu tine as mai incerca o ironie dar cu maestrul Mihnea chiar nu m-as baga.

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 3:42 pm

 50. @Maria,

  Cu suprastructura ideologică ne mai îndeletnicim şi in private, yes.

  Comment by Mihnea Georgescu — May 25, 2008 @ 4:06 pm

 51. @Victor,

  daca tu ai acest curaj, inseamna ca iti asumi si consecintele!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 4:10 pm

 52. @Mihnea,

  macar noi sa ne indeletnicim, cum spui tu, cu suprastructura, ca substructura ii copleseste pe cei multi!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 4:12 pm

 53. Maria, nu e vorba de “curaj”. Ce naiba curaj iti trebuie ca sa fii ironic? Doar ca mi-am dat seama ca esti buna la suflet si prefer sa vorbesc pe bune cu tine asa ca nu ma mai suspecta de ironie tot timpul. Ma faci sa ma simt prost. Numai soacra mea ma suspecteaza tot timpul ca sunt ironic cu ea. :))

  PS. Bine, ea nu greseste. :))

  Comment by Victor — May 25, 2008 @ 7:48 pm

 54. @Victor,

  a fost o ironie, prietene!

  P.S. Suntem colegi de generatie, cred ca de aceea si avem acelasi tip de soacra!

  Comment by Maria Barbu — May 25, 2008 @ 8:01 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: