MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 14, 2008

LINIA DE SOSIRE

Filed under: Ideal,Sinele ascuns — Maria Barbu @ 1:33 am

M-am gandit intotdeauna la existenta ca la un concurs cu premii.De cand eram foarte mica simteam ca asa trebuie sa fac: sa fiu cea mai buna, cea mai atenta, cea mai rapida, cea mai desteapta, cea mai buna in toate daca se poate. Ajunsesem chiar sa cred ca nici macar iubirea nu o pot primi decat daca sunt cea mai!

In scoala s-a intamplat acelasi lucru, la facultate , peste tot. Am facut un curs postuniversitar foarte dificil si un doctorat si mai si. Dar trebuie sa marturisesc totusi ca pe mine dificultatile ma amuza, ma stimuleaza, ma fac sa am mintea mai limpede si imaginatia mai inflacarata.

Nu ma simt aproape niciodata obosita ori plictisita. Dimpotriva, gasesc mereu ceva si mai grozav de facut, mai dificil si mai incitatnt. De aceea, relatiile mele de orice fel, dar mai ales cele de iubire, sunt un fel de concursuri. Stiu intotdeauna ca voi primi iubirea ca pe o coronita de premianta si asta ma face sa ma simt fericita si implinita, dar e oare adevarat?

Dincolo de tot ce fac si ce sunt e lumea asta mare de care, intr-un fel sau altul, ma simt raspunzatoare. Simt ca am o menire, un destin si toti cei pe care ii intalnesc in calea vietii mele se cuprind in acest destin. Si familia, si iubirile, si natiunea, si…. omenirea!

Linia de sosire este pentru mine fiecare zi, fiecare proiect, fiecare pasiune, fiecare iubire. Linia de sosire e fiecare clipa din viata mea, fiecare moment, fiecare eveniment, fiecare traire. Si vreau sa fiu prima. Vreau sa ies invingatoare si sa primesc laurii victoriei. Oh, Doamne, cununa de lauri! Asta este imaginea mea preferata.

28 Comments »

 1. Pe mine niciodata nu m-a pasionat chestia asta. Sa fiu prima in toata. E foarte adevarat ca simti o satisfactie extraordinara cand ai reusit ceea ce ti-ai propus si chiar ai ajuns in fruntea tuturor celorlalti! Insa sa fiu prima la scoala n-am putut fiind distrasa de o multime de alte chestii. Si asta pentru ca pun mai mereu pe primul loc joaca si abia apoi munca. Nu tocmai bine, dar singura mea adevarata competitie este aceea cu mine insami. Sa fiu mai buna decat am fost pana acum. Uneori imi reuseste, alteori ba, dar si infrangerile iti dezvaluie o groaza de chestii care te ajuta pe viitor. Ideea e sa fie putine. 😆 Optimista stiu.

  Comment by Dana — May 14, 2008 @ 1:45 am

 2. @DAna,

  asta e cealalta fateta a dorintei mele de a fi cea mai… sa fiu azi mai buna decat ieri, sa fiu maine mai buna decat azi, etc.
  Tu ai dreptate ca cel mai important este sa fii tu insuti/insati, dar asta este pentru mine ceva de la sine inteles. Nici nu pot altfel, nu pot sa ma tradez nici pe mine nici pe altii!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 1:52 am

 3. Hehe, Maria, uite ca avem si o deosebire. Nu mi-am dorit niciodata sa fiu prima, dar cu toate astea am fost. Sunt plictisita adesea, ma ia lenea, renunt la cursuri, pentru ca ajung la saturatie, uneori ajung sa nu mai am ce invata, asa ca le dau dracu’. Dar tu esti o invingatoare pentru ca iti doresti si e bine sa iti doresti. Sa poti fi asa. Eu sunt mai indiferenta 🙂

  Comment by Oana — May 14, 2008 @ 1:55 am

 4. Pe mine, dificultăţile mă determină să beau. Şi, când mă prinde flama, adeseori mă văd încununat cu lauri…

  Despre cum e să fi prima, ne povesteşte Oana, căci ea a fost prima blondă la mine pe blog (sper că şi ultima!)…

  Comment by Vania — May 14, 2008 @ 8:14 am

 5. Se simte dorinţa ta fierbinte de a fi prima! Ăsta e un semn că eşti din Rasa celor Aleşi şi o garanţie că vei reuşi… cei care au inteligenţă ar trebui să fie alături de tine, pentru că eşti o învingătoare.

  Comment by Mihnea Georgescu — May 14, 2008 @ 9:00 am

 6. @Oana,

  aceasta dorinta nu este intotdeauna evidenta ori explicita, ci este intrinseca personalitatii mele. Nu cred ca tie iti lipseste aceasta propensiune! E in tine, stiu sigur!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 12:01 pm

 7. @Vania,

  cu tine a alta poveste, mai complicata pt ca tine si de universul religios, de mantuire si de permanenta lupta cu Sinele. Asta e si in mine, poeta!
  Iti place sa cochetezi cu realitatea si inteleg f bine ai asta.

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 12:03 pm

 8. @Mihnea,

  fiecare om isi implineste destinul in felul lui, dar eu stiu ca am obligatia, datoria, si fata de mine si fata de ceilalti, sa tind spre treapta cea mai inalta!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 12:04 pm

 9. Si totusi cand incepe si anticoruptiada aia mult profetita?… Unde sunt cohortele de corupti pe valul carora Basescu & ciracii goldenblitzisti au venit la tabloul national de comanda?… De ce in actuala campanie electorala nu auzim nici un pas despre probarea-condamnarea-confiscarea averilor ilicite?… De ce accepta societatea civila de stanga (cata o fi ea…) sa se de finitiveze crearea claselor conducatoare de parveniti in dauna celor multi si oropsiti, …majoritari?… Cateva “de ce-uri” la care va rugam cu stima sa achiesati d-na MB si stimati bloggeri… http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/14/si-totusicand-incepe-anticoruptiada/

  1=

  Comment by SorinPLATON — May 14, 2008 @ 12:25 pm

 10. Imi place aceasta idee de a dori tot timpul sa fii invingator in competitii si “leii” lupta onest nu prea recurg la siretlicuri ca alte zodii. Pe mine nu ma mira faptul ca ai fost o invingatoare si reusesti sa atragi atentia asupra prezentei tale pentru ca esti subtila, inteligenta, spontana si stralucitoare. Sa nu iei aceste vorbe ca lingusiri dar stiu si inteleg foarte bine despre ce vorbesti si partea cu comunicarea ti se potriveste ca manusa.

  Comment by mirelateodorescu — May 14, 2008 @ 1:42 pm

 11. @Sorin,

  in afara de faptul ca imi displace formalismul tau, in rest iti dau perfecta dreptate. Luptatorul, eroul cu tzeapa, adica Basescu, nu a facut decat sa ne dea tzeapa, sa ne pacaleasca pe toti, iar pedelistii continua pe acelasi ritm al minciunilor marelui lor guru. Stanga din Romania se pare ca a suferit o mutatie, este o stanga mutanta, asa cum pd-ul fost socialist a devenit popular-crestin! Asta nu inseamna ca voi inceta sa cred in valoarea ideilor social-democratiei si in nevoia Romaniei de o guvernare de aceasta factura!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 6:20 pm

 12. @Mirela,

  iti dai seama cata placere imi fac aprecierile tale! As fi ipocrita sa nu recunosc asta, iar o Leoaica ipocrita… nu se prea poate!

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 6:21 pm

 13. Eu nu vreau să fiu prima. Cu sublinierea lui “nu”.
  Pur şi simplu, deşi nu vreau şi mă străduiesc din toate puterile să nu fie aşa, sunt altfel.
  Nimic nu mi-a ieşit “din prima”, cum se spune.
  Mult prea reflexivă, mereu analizez ca un Roentgen ce anume mişca sufletele oamenilor sau ce vor, sau ce urmăresc din spatele vorbelor… Asta îmi încetineşte mult reacţia. Dar şi când reacţionez!
  Acum nu mai reacţionez pentru că viaţa mea e între paranteze. Aşa că nu-mi rămâne decât să scriu; nu fac parte din societatea din jur pentru că nu vreau, nu particip pentru că n-am de ce să-mi irosesc energiile şi nu e un timp pentru cei ca mine, ştiu asta.
  Mă bucur că eşti o luptătoare; e bine că e aşa. Eu lupt doar când mă scoate rău din sărite ceva.

  Comment by Gabriela Savitsky — May 14, 2008 @ 7:29 pm

 14. @Gabriela,

  in idee sunt intotdeauna prima, dar nu neaparat si in fapta. La mine, faptele vin incet, ca un fel de consecinta a gandului. Cu o singura exceptie: atunci cand iubesc!
  Si sigur ca asta ma face sa si sufar prima. Intotdeauna prima nu inseamna neaparat si fericire, dar e frumos sa ma simt asa: PRIMA! Asta imi da energie si curaj, entuziasm si optimism, asta ma face sa imi gasesc lumina, calea, destinul. Altfel… ma intunec, ma eclipsez si nu pot trai.

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 7:45 pm

 15. Aaaa adica despre ce formalism e vorba?…

  1=

  Comment by SorinPLATON — May 14, 2008 @ 11:13 pm

 16. @Sorin, dragul meu,

  faptul ca ne-am ciondanit putin atunci nu inseamna ca trebuie sa fim de-acum inainte asa de “oribil” de ceremoniosi, zau!
  Hai sa lasam garda jos, ca nu se poate intampla nimic rau. Esti de acord?

  Comment by Maria Barbu — May 15, 2008 @ 12:00 am

 17. Am ajuns si eu pe inca o linie de sosire si tragandu-mi sufletul ma intreb si intreb:

  Cu ce epitete infamante ar putea fi calificati acei etnici romani care-l fac pe Liiceanu lichea?

  Comment by ion adrian — May 15, 2008 @ 1:47 pm

 18. @Ioane drag,

  crezu tu ca are nevoie Liiceanu sa fie aparat? Sau merita el asta mai mult decat altii? Pt ca vad ca e la moda termenul, a devenit insulta nationala, ceea ce este inadmisibil. Se trezeste cate un neica nimeni si te face lichea! E corect, e drept? Pe mine, pe tine, pe noi, cine ne apara?

  Comment by Maria Barbu — May 15, 2008 @ 5:41 pm

 19. Tocmai si de aceea ma gandesc serios sa renunt la cetatenie fara sa parasesc tara, ca sa nu mai fiu concetatean cu cei de care ar trebui sa fiu aparat.Intre noi, eu ma apar si singur, caci nu ma jenez sa-i spun taraturii ca e taratura, dar nu vreau sa mai fiu concetatean cu ei ,a ajuns sa fie sub cat poate inghiti demnitatea mea.

  Comment by ion adrian — May 15, 2008 @ 8:07 pm

 20. @Ion,

  la ce bun sa mai fim asa de sensibili? Vrei sa fim victime ale fenomenului Emo? Vezi noul articol pe care l-am postat , pt ca nu are rost sa fii asa de necajit!

  Comment by Maria Barbu — May 15, 2008 @ 10:36 pm

 21. @Maria,
  Ce spun eu este o solutie politica si tu ar fi bine s-o analizezi putin.
  Daca sunt in Romania sute de mii sau un milion s-ar putea organiza si face o cerere colectiva semnata desigur de toti, s-ar gasi un ziar care sa sara pe astfel de idee de formidabil rating si sa adune semnaturi, si pe motiv ca ei considera sub demnitatea lor sa fie concetateni cu lichelele lui Liiceanu, dar si cu cele ale lui Vantu et co, sa solicite renuntarea la cetatenie fara sa doreasca alta cetatenie in schimb. Ce crezi ca ar fi?

  Comment by ion adrian — May 16, 2008 @ 10:07 am

 22. Nu stiu, Ioane, ce ar putea insemna asta, daca nu cumva e o renuntare dramatica la responsabilitate si la lupta impotriva raului de orice fel. O sa ma mai gandesc.

  Comment by Maria Barbu — May 16, 2008 @ 12:55 pm

 23. Intotdeauna am simtit si voi simti o puternica satisfactie atunci cand stiu ca am fost mai bun fata de unul sau de altul,cand am luat un premiu sau am fost laudat pe meritul meu.Dar nu imi place sa fiu primul.La scoala sunt printre primii la invatatura,nu pt ca asta urmaresc ci pt ca imi place ceea ce fac[asta ma refer la atelier]dar imi si place sa dobandesc cunostinte si sa am o minte plina de informatie si cunostinte din orice domeniu.Dar daca e sa ne gandim mai bine ,intreaga viata este o competitie, atat cu tine insuti cat si cu ceilalti.Spiritul tau competitiv te face sa fi in fruntea celor mai buni, doar ca imi place sa am si dezamagiri, esecuri.Asta pt ca sunt de multe ori sunt ca un dus rece si te fac mai puternic,mai constient de propiile tale imprefectiuni.Asta ne face atat de frumosi pe noi oamenii,imprefectiunile noastre…faptul ca nu suntem si nici nu vom ajunge sa fim un epicentru de perfectiune.

  Comment by lex — May 17, 2008 @ 12:46 am

 24. Dragul meu Lex,

  in mare masura aceasta afirmatie a mea, adica dorinta mea de a fi prima, este o metafora pentru un perfectionism extraordinar, chiar fata de mine insami. E o nevoie interioara care ma face sa imi doresc sa fiu mereu mai, cea mai, daca se poate…. dar nu reusesc intotdeauna. Si chiar in genunchi sa fiu, ma ridic si merg mai departe, dorind cu si mai multa ardoare sa castig aceasta perpetua competitie a vietii.
  Sunt perfect de acord cu ce spui, dar eu am dus la extrem, ca exprimare, aceasta teribila dorinta a mea de a fi mereu mai sus, aceasta sete teribila de ideal!

  P.S. Mi-e dor de blogul tau? Unde l-ai ascuns?

  Comment by Maria Barbu — May 17, 2008 @ 1:22 am

 25. Momentan am disparut…

  Comment by lex — May 17, 2008 @ 2:39 am

 26. @Lex,

  te cred ca esti preocupat de altceva, ca proritatile tale sunt altele. Dar un blog este o constructie care, odata facuta, te poate astepta!

  Comment by Maria Barbu — May 17, 2008 @ 1:17 pm

 27. Apel catre clasa politica in a boicota achizitionarea produselor italiene!
  http://sorinplaton.wordpress.com/2008/05/17/chemare-la-boicot-varianta-de-ras-si-plans/

  Comment by SorinPLATON — May 17, 2008 @ 3:34 pm

 28. @Sorin,

  asta e intr-adevar o lovitura de maestru!
  Numai asa se poate pune corect problema cu italienii, sa ii doara la buzunar si sa n-o mai faca pe nebunii, ca si noi am prins pe aici o gramada de mafioti!

  Comment by Maria Barbu — May 17, 2008 @ 3:37 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: