MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 9, 2008

MODA BALURILOR DE CARITATE

Filed under: Lumea de azi,Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 7:17 pm

Sigur ca este laudabila orice actiune de caritate, dat fiind ca este o manifestare a generozitatii si compasiunii pentru semenii nostri aflati in nevoie. Sunt atatia copii abandonati, bolnavi, chinuiti si baturi de soarta. Sunt atatia oameni care au nevoie de ajutorul nostru, al celor care avem ceva mai mult decat necesarul.

Dar ceea ce ma uimeste este proliferarea manifestarilor de caritate siub forma de bal, adica o forma de distractie a unei elite care este dispusa sa daruiasca celorlati din preaplinul personal. Dar ideea in sine de bal, combinata cu actul de caritate, desi are o indelungata traditie, nu conteneste sa ma uimeasca oarecum.

Si va spun si de ce. Pentru ca simt o anume exteriorizare, o anume exagerare, o anume exhibare – toate cuvintele astea care incep cu ex!- a unei bunatati si a unei daruiri pe care eu le vad mai degraba menite sa fie discrete, eficiente, bine directionate spre cei aflati in suferinta.

Desi eu insami nu sunt deloc genul de persoana modesta, totusi, atunci cand daruiesc as prefera sa o fac in taina, in secret, ferita de ochii lumii. Poate ca exagerez eu, dar simt un fel de suferinta cand asociez divertismentul cu actul caritabil. Bine, admit ca exagerez, dar parca prea a devenit o moda chestia asta cu balurile de caritate!

Nu credeti? Sunt eu prea sensibila, cer prea mult de la cei care vor si pot sa ofere sa o faca mai discret si cu mai multa delicatete? Offff! O sa invat sa ma limitez la a-mi cere doar mie aceste atitudini pentru ca nu am nici un drept sa le cer asta celorlalti, dar asta simt acum si voiam neaparat sa impartasesc aceste sentimente!

Si, pana una-alta, hai la bal!

32 Comments »

 1. Da, da, corect, nici mie nu imi place sa dau de fata cu toata lumea. Si apoi, dai daca simti, nu asa sa vada X sau Y ca ai dat, si vezi Doamne ce suflet mare ai. Nu mi se pare corect asa. Dau din suflet, daca dau, fara sa ma stie nimeni. Asa-i corect.

  Comment by Oana — May 9, 2008 @ 7:25 pm

 2. Si eu simt la fel, Oana, dar trebuie totusi sa ma pregatesc de bal…. offf Doamne!

  Comment by Maria Barbu — May 9, 2008 @ 7:30 pm

 3. În taină sau prin organizare de baluri de caritate, dacă e să capăt eu, vă aprob, vă susţin şi vă încurajez (am o datorie la Patricia!)…

  Comment by Vania — May 9, 2008 @ 7:31 pm

 4. Eh, atunci sa stralucesti, sa moara toti de invidie 😀

  Comment by Oana — May 9, 2008 @ 7:31 pm

 5. Vania, Vania, hai sa punem de-un bal cand vii in Bucuresti!

  Comment by Maria Barbu — May 9, 2008 @ 7:32 pm

 6. Multumesc, Oana, fug sa ma dichisesc!

  Comment by Maria Barbu — May 9, 2008 @ 7:34 pm

 7. Ori la bal, ori la spital!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 9, 2008 @ 8:26 pm

 8. TRECUTUL SECURIST AL CANDIDATULUI FRAUDA SORIN OPRESCU

  De 18 ani, reprezentanti ai fostei nomenclaturi deghizati in democrat i se tot straduiesc sa puna mana pe Primaria Capitalei.
  Si la aceste alegeri avem parte de un scenariu similar. Numai ca de aceasta data, piesa pusa in scena este aproape perfecta. Avem un candidat rebel, care a copiat partitura castigatoare din 2004 a lui Traian Basescu. Un personaj care se victimizeaza, care se bate cu pumnii in piept ca lupta impotriva unui „sistem ticalosit”. Un „baiat de cartier”, un om popular. Bineinteles, un profesionist in domeniul sau de activitate… Il cheama Sorin Oprescu. Numai ca, daca dai aparent ele de-o parte, incepi sa intreza resti profilul lui Ion Iliescu. Iar cei care nu se multumesc doar cu atat, vor descoperi sub fardul gros de pe obrazul lui Oprescu fata hada a Securitatii. Cine nu-l cunoaste pe Sorin Oprescu? Mai ales acum, dupa balciul mediatic care s-a iscat in jurul candidaturii sale… Dar, totusi, cat de bine il cunoastem pe „independentul” de astazi, Sorin Oprescu? In realitate, nu stim nimic, pentru ca doctorul a avut grija sa-si retuseze atent trecutul. CV-urile sunt laconice, la fel ca si declaratiile de avere. Iar Internetul, surprinzator, nu ofera indicii asupra trecutului lui Sorin Oprescu.

  Generalul Oprescu, un securist de nadejde

  Ca si alti lideri politici, Sorin Oprescu nu prea vorbeste nici de trecutul sau, nici de parinti. De ce, e simplu: revolutia din 1989 pune capat carierei tatalui sau, Mircea Oprescu. General de Securitate. Unul dintre sefii Serviciului D- Dezinformare, direct ie speciala in cadrul Departamentului Securitatii Statului din cadrul Ministerului de Interne comunist. Surse bine informate ne-au declarat faptul ca Mircea Oprescu, tatal actualului candidat- frauda Sorin Oprescu, a fost primit in Brigada Mobila, condusa de colonelul NKVD Alexandru Nicolski, in 1945. Mircea Oprescu avea la acea data 24 de ani. In 1951, deja locotenentcolonel, era incadrat in Serviciul Special de Informatii din cadrul Directiei Generale a Securitatii Statului. Avand origini sanatoase si protectie din est, Mircea Oprescu a contribuit activ, sub comanda lui Alexandru Draghici, la epurarea dusmanilor din interiorul partidului, supravietuind el insu si epurarilor din Securitate din perioada 1960-1965.

  Dosarele „CORBII”

  Facand un arc peste timp, sarim la evenimentele din decembrie 1989, care l-au adus in prim-plan, suspect de repede, pe fostul general ceausist Nicolae Militaru. Acesta fusese trecut la index de Ceausescu din momentul in care Securitatea dovedise, cu inregistrari audio si video, ca generalul comandant al Garnizoanei Bucuresti avea intalniri de taina cu Olga, „turista” de sorginte KGB, si cu atasatul militar al ambasadei URSS. Debarcarea lui Militaru a fost precedata si urmata de alte ca- teva spectaculoase treceri pe linie moarta din aparatul de partid si din Armata. Oamenii lui Pacepa, din Directia de Informat ii Externe, dar nu numai ei, ci intreg mecanismul Securitatii a inasprit masurile de filaj, printre „victime” figurand nume grele, precum Ion Iliescu, Vasile Patilinet, Virgil Trofin, generalii Ion Ionita si Stefan Kostyal. Generic, actiunile au fost inregistrate in dosarele „CORBII”, si dirijate de UM 0110. Pe langa capetele de afis, in colimatorul Securitatii au fost luati in lucru Virgil Magureanu, maiorul Gheorghe Carp, Cico Dumitrescu, Niculae Spiroiu, Vasile Ionel si altii, toti deveniti dupa decembie 1989 apropiati ai lui Ion Iliescu (moartea suspecta a colonelui Trosca, de la USLA, fiind dovedita ca a avut legatura directa cu faptul ca acesta lucrase activ la Dosarele „CORBII”).

  Dorin Oprescu, fratele candidatului-frauda, legat si el de fosti turnatori

  Dupa momentul Berevoie sti, cand o sumedenie de dosare de Securitate au fost plantate intr-o groapa si puse la dispozit ia presei, si alte numeroase dosare de urmarire au disparut ca prin farmec (mai mult ca sigur, in memoriile lui Virgil Magureanu, daca va apuca sa le scrie, vor fi devoalate misterele ciudatelor disparitii). Printre aceia exista nu putini apropiati ai lui Ion Iliescu, ale caror dosare fie ca au fost distruse, fie ca se afla bine puse la conservat. Un general de Securitate, despre care nu s-a prea facut vorbire pana acum, este si Mircea Oprescu, tatal lui Sorin Mircea Oprescu, actualul candidat-frauda la Prima ria Capitalei. Stransa legatura dintre Ion Iliescu si doctorul Oprescu, sprijinul pe care expre sedintele il ofera neconditionat demisionarului din PSD nas- te intrebari, cea mai banala fiind urmatoarea: De unde pana unde prietenia de nezdruncinat dintre cei doi?

  Raspunsul e simplu: Securitatea n-a murit!

  Si ca dovada ca familia Oprescu are o relatie speciala cu sistemul este de remarcat si cariera fratelui, Dorin Oprescu, fost director al OPSNAJ militar, adjunct al sefului Directiei Generale Medicale din MAI, Dan Mihai Marius, fost medic la Penitenciarul Miercurea Ciuc si apoi medic inspector la seviciul sanitar al fostei Directii Generale a Penitenciarelor. Omul a fugit efectiv la revolutie de la DGP si a fost incadrat de noii sefi din MAI la Directia Generala Medicala. De ce a fugit de la DGP? Pentru ca era turnatorul nr 1 al colegilor lui si nu numai la Direct ia de Contrainformatii Militare.

  Recomandat lui Ion Iliescu de KGB-istul Nicolae Militaru

  Reputatul chirurg Sorin Oprescu si-a construit cariera cu ajutorul nemijlocit al tatalui. De la care, se pare, a deprins chiar si obiceiurile specifice. Surse apropiate „parintelui” CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu, afirma ca „Sorescu” era una dintre sursele active ale Securitatii din Facultatea de Medicina Generala. Cu toate acestea, dosarul cu notele informative ale lui Sorin Oprescu referitoare la colegii de facultate nu este de ga- sit. Exista insa referiri in alte dosare… Care au fost insuficiente, cel putin asa s-a decis in urma unor negocieri politice, pentru a porni o cercetare mai serioasa pe aceasta pista. E clar insa ca personajul Sorin Oprescu a aparut in viata politica a Romaniei in anul 1990, recomandat lui Ion Iliescu de insusi generalul Militaru si „confirmat” ca persoana de incredere de Virgil Magureanu. Prima demnitate o capata in 1993, cand „tanara speranta” Sorin Oprescu ajunge consilier al ministrului Sanatatii, Iulian Mincu, celebru ministru ceausist care inventase programul de infometare al romanilor, botezat pompos „Program de alimenta- tie stiintific”.

  Mitul profesionistului

  Pe langa amabilitatea exagerata pe care o obtineai automat, inainte de 1989, cand te recomandai ca fiu al unui grangur din Securitate, cariera lui Sorin Oprescu a fost netezita si prin alte mijloace. De exemplu, ierarhia din Spitalul Municipal a urcat-o rapid nu ca urmare a harului medical, ci ca urmare a casatoriei sale cu fiica directorului acestui asezamant medical. Desfacerea acestei prime casa- torii a pus in circulatie o legenda despre o anumita „orientare” a erosului lui Sorin Oprescu. O alta controversa, in fapt un scandal musamalizat de sistem, este legata de obtinerea titlului stiintific de doctorat, in baza unui dosar masluit.

  Mircea Oprescu a luat cu japca o casa in Primaverii

  Fostul general de Securitate Mircea Oprescu, tatal candidatului- frauda, ocupa abuziv un imobil in cartierul Primaverii, in ciuda faptului ca proprietarul de drept l-a castigat in instanta. Vila in cauza, situata pe strada Maxim Gorki, din Sectorul 1, a apartinut familiei Firica si a fost nationalizata spre sfarsitul anilor -50. Este vorba de o casa impozanta, cu doua etaje si 22 de camere. Astazi, casa este impar- tita in doua apartamente, in suprafata de 420 mp. Vila are o curte spatioasa. Conform traditiei comuniste, dupa nationalizare, in vila au locuit diversi lideri ai Partidului Comunist sau securisti, pentru ca acest cartier era rezervat nomenclaturii. Generalul Oprescu avea sa capete repartitie in vila din Maxim Gorki in 1972, locuinta pe care n-a fost dispus so paraseasca nici dupa revolutia din 1989. In 1994, mostenitorii familiei Firica au obtinut in instanta recunoasterea definitiva asupra dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv. Din acel moment, intre generalul Oprescu si Elena-Firica Marinescu, mostenitoare a fostului proprietar, a inceput o lunga serie de procese. In ciuda deciziei instantelor, desi statul nu mai avea niciun drept de proprietate asupra imobilului din strada Maxim Gorki, generalul Oprescu reuses- te sa incheie, in 1995, un contract de inchiriere cu Primaria Municipiului Bucuresti, condusa la acea data de Crin Halaicu, primarie care apare in actele de inchiriere ca si „proprietar” al imobilului, in ciuda faptului ca mos- tenitorii familiei Firica castigasera in instante, de aproape un an, procesul de revendicare. Dupa opt ani de lupte inutile, abia in 2003, la sesizarea Elenei- Firica, Administratia Fondului Imobiliar a PMB admite ca a incasat ilegal chirie de la generalul Oprescu, pentru un imobil care nu-i apartinea. Culmea ipocriziei, AFI il anunta pe Mircea Oprescu despre „incetarea contractului de inchiriere” si il roaga pe fostul securist sa vina sa-i inapoieze banii perceputi drept chirie. Despre epopeea acestui imobil a scris, in 2006, si ziarul Cotidianul care a reusit performanta sa obtina si o declaratie de la general. In urma cu doi ani, generalul Oprescu declara ca este victima unei intentii netemeinice de preluare a vilei de catre persoane care nu au niciun drept asupra imobilului. Ca proba a afirmatiilor sale a fost adus un singur argument: „Luati de bun ce v-am zis, Oprescu nu minte.” De o buna perioada, generalul Oprescu locuieste in casa de „la tara” a fiului sau, Sorin Oprescu. Este vorba de o vila din localitatea Ciolpani, judetul Ilfov, la cativa kilometri langa Bucure sti. Batranul general este bolnav si ocupa unul dintre dormitoarele spatioase de la etaj. Apartamentul spatios din Maxim Gorki a ramas gol… In ziarul de maine, citit i despre conexiunile subterane de afaceri ale candidatului-fantoma Sorin Oprescu.

  Comment by Stefan RADOVEANU — May 9, 2008 @ 9:13 pm

 9. Ar fi bune şi baluri de claritate.

  Comment by Bibliotecaru — May 9, 2008 @ 11:40 pm

 10. Balurile sunt bune, stimuleaza donatiile din mainile tremurande ale avarilor. Ele au fost concepute ca o petrecere a unei elite, al unui club. Astfel, clubul decide ca balul trebuie sa se termine cu o donatie catre fundatia X. Cei din club, vrand-nevrand participa si ei, ca doar toata lumea o face.
  Practic clubul si nu donatorul este cel care initiaza si dirijeaza asa ceva.
  Deci, la cat mai multe baluri 😀

  Comment by razvanserbu — May 10, 2008 @ 12:01 am

 11. @Mihnea,

  iti dai seama ca prefer la bal!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 12:43 am

 12. Draga mea, este bine ca se organizeaza baluri in scopuri de calitate. Semiologic vorbind, nu se potrivesc cuvintele bal-caritate; insa, aceste evenimente au rolul sa sensibilizeze oamenii instariti fata de nevoile celor nefericiti (si suntt destui nefericiti in Ro). Nu toata lumea are disponibilitatea de a face acte de cariate pe linia de front. “Razboaiele” cu saracia se duc si in saloanele elegante.
  O seara placuta iti doresc. Meriti. I’ll keep in touch. C

  Cristiana Iosef

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 12:45 am

 13. Dle Radoveanu, ati reaparut cu forte proaspete?
  Inteleg ca ii faceti campanie electorala lui Sorin Oprescu. Sunt convinsa ca Sorin va castiga cu atat mai mult cu cat va fi mai contestat!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 12:50 am

 14. @Bibliotecaru,

  sa stii ca ar fi o idee asta!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 12:51 am

 15. @Razvan

  si eu fac parte dintr-un club la care tin f mult si care se ocupa chiar cu actiunile de caritate. De cele mai multe ori aceste actiuni sunt discrete si eficiente, asa cum cred ca este cel mai bine. Organizeaza si cate un bal, dar cand spuneam de moda ma refeream mai mult la “vedetele” de carton din Romania care fac baluri mai mult ca sa se dea in spectacol decat in alte scopuri!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 12:58 am

 16. [Cristiana Josef, mi-ai transmis acest text in particular, dar este atat de substantial incat nu puteam sa nu il pun drept comentariu!]

  @Cristiana,

  ce frumos spui tu ca razboiul impotriva saraciei se duce si in saloane luxoase1 Dar Romania este inca la stadiul de exhibare a luxului cu pretext caritabil! Sigur ca exista si exceptii!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 1:04 am

 17. Dragă Maria, dar şi pentru Bibliotecaru,

  CARITATE sau CLARITATE? Dar măcar, Maria, a fost de CALITATE balul?

  Comment by Mihnea Georgescu — May 10, 2008 @ 12:10 pm

 18. @Maria
  it’s OK. Bine ca ai adus aici numai prima parte a mesajului plus ultimul rand de salut pe ziua de ieri :)))); pe dl cu mesajul anti-Oprescu lasa-l in pace, mananca si dlui o paine (destul de mucegaita, caci nu prea are tranzit din moment ce scrie lung si plin de crampe), cine-l ia in seama ?! Eu ii compatimesc pe cei ca dansul. Ca sa-i calmezi trebuie sa le spui ca-s frumosi si intelligenti, eventual sa confirmi ca sunt ceea ce se cred (Napoleon, Maica Teresa, cetateanul vigilent, etc…)

  @Mihnea
  sorry, ‘calitate’ si ‘cariate’ ar fi trebuit sa fie ‘caritate’. Intre doua ocheade pe mesele de lucru ale studentilor mei aflati in mijlocul unui experiment cu radio-izotopi – citeam discutiile voastre si ii scriam Mariei pe YM (ca Romanul ‘bun la toate’, am facut cateva typo). Despre calitatea balului, sa vedem ce ne spune Maria. Salutari! C

  Comment by CJ — May 10, 2008 @ 2:41 pm

 19. @Mihnea,

  da, pentru ca a fost organizat de niste cluburi specializate in actiouni de caritate, cluburi cu o ramificatie internationala, care cunosc bine retetele acestui tip de actiuni. Balurile care ma oripileaza pe mine sunt cele in care “elita” de la noi, in fapt imbogatitii acestei epoci tulburi, isi etaleaza bogatia tipatoare si generozitatea de parada!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 3:44 pm

 20. @CJ,

  Cristiana draga, ma bucur ca ai acceptat formula pe care am ales-o!

  Cat despre agresiunea insilor a caror profesie este sa atace tintele indicate de putere si mai ales de Capitan… ce sa mai spun! tare ma tem ca se vor trezi din aceasta hipnoza prea tarziu si va fi f trist!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 3:47 pm

 21. Vad ca activezi pe aici si cum la AN imi tin raspunsul iar un timp indefinit la moderat sper sa nu se supere Maria ca-ti transmit aici raspunsul de acolo:


  ion adrian spune: Parerea ta asteapta sa fie OK

  mai 10, 2008 la 12:53 pm
  @Mihnea Georgescu,
  Te-am laudat acolo pe acel fir in care Maria descria cum ii tratam multi dintre noi pe cei mai dragi si apropiati noua. Dar cred ca nu ai avut rabdare sa urmaresti firul.

  Eu sunt sincer tot timpul sau macar incerc si vreau sa cred ca reusesc. Sinceritatea inseamna sa fi de buna credinta fata de adevar adica sa crezi, sa stii ca ce spui este adevarat.
  Eu sunt crestin si stiu ca propozitia cel mai des repetata in Evanghelii este: Adevar graiesc voua

  Vezi ,daca nu ma zbateam cu iesitul de la moderare nu ai fi citit astea, deasemeni nu stiu daca ai citit o postare mai la inceputul acestui fir(a fost oricum decalata si ca pozitie fizicape blog), raspuns dat tie, dar neadresat(ma refeream la poanta ta nostima cu omniprezenta AN-ului)dar care deasemeni a stat la moderare si daca nu faci ca mine adica sa urmaresti firul de la sfarsit spre inceput, nu o observi.
  Vad ca in fine s-au mai rezolvat lucrurile, dar intelegi ca intarzierile astea care la mine cu siguranta au fost voite spre fericirea lui Leo(ca pe Ban nu-l baga decat Leo in seama)provoaca incurcaturi in defavoarea celui obstructionat.

  PS. Firul in care te laudam este aici si este intitulat: Vulcanul sufletului.

  Comment by ion adrian — May 10, 2008 @ 4:05 pm

 22. @Mihnea Georgescu,
  Scuze, postul de deasupra ti-e destinat.

  Comment by ion adrian — May 10, 2008 @ 4:06 pm

 23. Maria balul de caritate a fost este si va fi o metoda de PR extrem de profitabila din punct de vedere al calitatii imaginii

  Comment by georgescu radu — May 10, 2008 @ 5:36 pm

 24. Stiu asta, Radu, dar ai vazut si tu ce grozavi se dau tot felul de insi cu bani facuti din afaceri veroase, prin care banii statului au ajuns in buzunare personale, si care fac dintr-un asemenea eveniment un fel de ocazie pt promovarea pesrsonala, ceea ce este gretos de-a dreptul!
  Dar altfel, ca actiune si scop, este nobil si frumos…. in alta parte mai mult decat la noi!
  In Romania, pana si evenimentele sacre se transforma in circ, cu atat mai mult un bal, fie el si de caritate!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 6:52 pm

 25. Las` ca stiu eu, ca voua femeilor va plac balurile;)

  Comment by ciprian blidaru — May 10, 2008 @ 7:50 pm

 26. @Vania
  Patricia, ce nume turbat de crâşmă, sună a loc de poveste.

  Comment by ciprian blidaru — May 10, 2008 @ 7:55 pm

 27. @Ciprian

  sigur ca imi place si mie sa ma imbrac pentru bal si sa gust atmosfera acestuia.
  Dar nimic din ce am spus anterior nu este anulat de aceasta placere!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 8:10 pm

 28. P.S. Ai dreptate in legatura cu numele birtului sau restaurantului unde merge Vania. Cand vad pe YM statusul lui, ceva de genul “la Patricia” , nu prea imi vine sa cred ca e la birt!!!

  Comment by Maria Barbu — May 10, 2008 @ 8:13 pm

 29. http://www.trilulilu.ro/zott/bc39a63cc722ac

  Comment by Mihnea Georgescu — May 14, 2008 @ 4:05 pm

 30. Multumesc, Mihnea!
  Tie iti place sa mergi la cabaret?
  Dupa melodia pe care mi-ai daruit-o, cred ca da.

  Comment by Maria Barbu — May 14, 2008 @ 6:22 pm

 31. Da, îmi place… 🙂

  http://www.trilulilu.ro/elenalalla/4fbb183e9b63fd

  Comment by Mihnea Georgescu — May 15, 2008 @ 8:51 am

 32. Super tare! Si mie.

  Comment by Maria Barbu — May 15, 2008 @ 5:42 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: