MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

May 4, 2008

DIMENSIUNEA NOII TALE FIINTE

Filed under: Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna,Sinele ascuns — Maria Barbu @ 2:26 pm

Ce te faci atunci cand simti ca te sufoci in dimensiunile prea mici ale existentei tale de pana acum? Ai crescut, ti-e sufletul mai incapator, idealul mai inalt, statura, personalitatea, mai impozante. Unde te duci? Cum redimensionezi realitatea astfel incat sa te poata cuprinde?

Nici mintea nu mai incape in maruntisurile rutinei, nici sentimentele nu mai accepta micile iubiri, furtive, de o noapte sau cateva ore fierbinti, dupa care sa pleci incercand sa uiti ca exista poate si mari iubiri. Nu poti sa nu te vezi in oglinda interioara cat de mult ai crescut, cat de adevarat incepi sa fii, cate minuni ai adunat in tine si pe care trebuie neaparat sa le impartasesti si altora, dar de la o tribuna mai inalta decat este acum vocea ta.

Sa te alaturi unei structuri in care altii si-au facut deja loc si se poarta de parca ar fi casa lor, mostenita de la strabuni? Sa iti faci tu o noua structura care sa raspunda valorii tale, orgoliilor tale, dar si responsabilitatii uriase pe care o simti crescand in tine ca un fel de planta tropicala ce creste permanent, hranindu-se din tine?

Sigur ca ai nevoie si de altii, nu numai personal, de omul acela drag de tot care sa iti iubeasca si calitatile si defectele si sa te inteleaga in tot adevarul tau, oricat ar fi de straniu, ci si de ceilalti, mai multi, care gandesc oarecum asemanator cu tine si care simt si ei ca au nevoie de o constructie mai mare.

Eu cred ca trebuie sa avem curaj. Curaj in planul personal, sa cautam omul care ne da bucuria si fericirea existentei si sa il tinem langa noi, de tot si pentru totdeauna. Sa reconstruim realitatea dupa noile dimensiuni ale fiintei noastre, dupa noul nostru adevar, care e mai mare si mai inalt. Sa facem astfel ca viata noastra intreaga sa aiba semnificatie si impact.

Dar pentru asta ne trebuie si curaj, si inteligenta, si tarie de caracter. Dar numai asa merita sa traiesti, numai asa poti spune despre tine ca meriti iubire si pretuire, iar ceilalti sa vada asta cu adevarat. Numai asa poti trai la maximum dimensiunea noii tale fiinte!

44 Comments »

 1. Draga Maria,

  Citind textul tau despre Dimensiunea Fiintei, m-ai pus in fata unor unor idei si sentimente pe care le credeam ingropate, de mult…

  Ne inchinam la fel si fel de lucruri neimportante, iar unii dintre noi suntem atat de preocupati de propria noastra persoana, incat uitam ca traim in mijlocul celorlalti, izolandu-ne, devenind intoleranti. In general, cand afirmam ca suntem indragostiti sau ne daruim cuiva, suntem de fapt indragostiti de propriile sentimente; nu suntem fascinati de puterea dumnezeiasca care ne aseaza unul in fata altuia, nu ne intrebam de ce ne intalnim unii cu altii. Mai mult, nu intelegem forta binelui si nu vedem frumusetea din jur. La fel se intampla si cu aceia care sunt robiti unor ideologii uitand ca suma ideilor trebuie sa duca in final la armonie, bunastare si frumusete.

  Daca oamenii ar fi atat de intelepti incat sa-si dea seama ca Dumnezeu este unic, atunci ar lua iubirea crestina si-ar amescteca-o cu speranta mesianica a iudeilor, cu pacea si smerenia budhistilor si cu taria credintei islamice. Abia atunci s-ar putea sa ne pese unul de celalalt. Pe de alta parte ne pretindem crestini, dar, un crestin adevarat ar trebui sa fie politicos in orice imprejurare, deoarece ar trebui sa vada chipul lui Hristos in orice semen al sau. Nu se intampla asa, pentru ca, marele gap dintre credinte este transferul de responsabilitate, iar asta nu inseamna decat lasitate. Crestinul fata de Budhist (spre ex) crede in misiunea spirituala a Occidentului. Ortodoxul are un interior putin mai mic, in timp ce budhistul pretinde ca are in el un intreg univers; iar isalmicii n-au decat taria credintei. Oricare dintre noi poate deveni fanatic. Devenim inchisi in noi si fanatici pt ca nu suntem in stare sa exteriorizam martiriul interior, pe care multi dintre noi il traim. Ar trebui sa invatam ca, martiriul interior poate fi tot atat de dramatic precum cel fizic. Asta cred eu ca ne lipseste – puterea de intelegere a martiriului interior. Intelegem numai martiriul fizic, si numai acesta mai impresioneaza din cand in cand.

  In rest: Despre saptamana ce a trecut pt mine a fost foarte grea. Filozofii: nimic in afara de cetava lecturi despre CD Gherea, de fapt “polemicile” sale cu Missir si Noir in care le explica notiunea de “intelectual proletar”. Adica, asa cum zicea el: “cel ce-si vinde stiinta pe banii necesari subzistentei” . Yay! Proletar ca mine…:))) Glumesc, ei isi puneau intrebarea daca intelectualii liberi sunt cei mai prolifici si mai profunzi, in sensul puterii de a crea curente stiintifice, literare, politice. Gherea clasificase intelectualii in “liberi si proletari” iar ceilalti il combateau (Lit si Stiinta, vol 2, 1893).. Evident, iti spun toate astea ca sa te bine-dispun si sa-ti urez o saptamana buna!

  Comment by CJ — May 4, 2008 @ 3:28 pm

 2. Draga Maria, vad in tine liderul unui nou partid politic. Un adevarat lider. Sunt convins ca toti te vor urma. Le vei impartasi din curajul, inteligenta si taria de caracter ce te descriu. Nu ca toti netrebnicii astia care se cred in partide de parca ar fi acolo de cand lumea. Vorba ta , de parca ar fi casa lor. Ar trebui dati afara si sa vina oameni noi. Nu sunt buni de nimic. Altii sunt mai buni.

  Comment by Victor — May 4, 2008 @ 4:04 pm

 3. Adeseori imi simt nimic-ul, inutilitea, hidosenia sufletului, meschinaria persoanei sociale! Si ma supar, ma perpelesc teribil in ideea fixa k de aici incolo chiar nu mai pot merge inainte. Iar apoi, nu stiu cum se face, o stare extatica, recunosc, adesea falacioasa, invartoseaza simtirile proprii. Cel mai des mi se intampla in natura. O plimbare la asfintit cu teribilul meu haschi, o drumetie pe munte(acolo betia inaltimii, remiscentele raiului pierdut), un zambet al unei funtionare de la un ghiseu, un gest frumos de la o cunostinta, toate astea isi gasesc in sinele meu o imagine viu colorata. Ma simt atunci implinita. Poate ma multumesc eu cu putin!

  Comment by ddunia — May 4, 2008 @ 6:06 pm

 4. @CJ,

  draga mea Cristiana, cand te gandesti ca ideile de stanga au fost initial apropiate de crestinism, si apoi vezi ce au facut din ele toti neputinciosii, te ingrozesti! Sunt multe tari unde numai aoamenii fara probleme financiare sunt de stanga, in timp ce amaratii se vor de dreapta, din ignoranta, din inconstienta, din prostie!

  Am primit pe email un text interesant, conceput ca un fel de profesiune de credinta, ca un juramant de fidelitate fata de tara, iar tara din text se numeste Israel. Il voi reproduce aici de dragul tau si al altora, care pot sa vada cum merita iubita o tara!

  This is Israel!
  This is the only country where the unemployed strike. This is the only country where 60 year olds still hate their tiranut commander. This is the only country that has 2 treasury ministers and neither of them has a dime, a 101 year old establishes a political party, the prime minister is not allowed to be the minister of defence. This is the only country where the corporals mother has the commanders telephone number. This is the only country that has a communication sattelite, but nobody lets u finish a sentence. This is the only country where missiles from Iraq have exploded, catiushas from Lebanon, suicide bombers from Gaza and rockets from syria, and still a 3 room apartment costs more than in Paris.
  This is the only country where female porn stars are being asked “what does your mother say about it”, soccer players come to the fields with their daddy to shout at the coach, and on Friday night when going to the parents you sit on exactly the same chair you were sitting on when you were five!.
  This is the only country where an Israeli meal is made from an arab salad, romanian kebab, iraqi pita bread and bavarian mousse. We must like eating anti semitics.
  This is the only country where the guy with the open shirt and stain on it is the honourable minister and the guy beside him with the suite and tie is his driver. This is the only country where the phrase “i didnt interfere” means that i want to interfere.
  This is the only country where moslems sell sacred souveniers to christians in exchange for bills that have the Rambams’ face on them.
  This is the only country where at age 18 you leave home and at 24 you still live in it.
  This is the only country where people who come to visit you for the first time ask you if its ok to take something from the fridge.
  This is the only country where u can tell what the security situation is from the songs that are being played on the radio. This is the only country where the rich are on the socialist left, the poor on the capitalistic right and the bourgeouis pay for everything.
  This is the only country where its no problem to get software that launches a space shuttle, but you have to wait a week for your washing machine to be fixed. And only here !!!!!!!!!!! (if we’re touching the subject) there’s a time unit called “i’ll come sometime between 11 and 6. This is the only country where on the first date you ask a girl where she served in the army. And this is the only country where she was probably in a more militant job than you. This is the only country where between the happiest day and the saddest day there are exactly 60 seconds.
  This is the only country where most people cant explain why they live in it but they have loads of reasons why they cant live elsewhere.
  This is the only country where if you hate politicians, hate clerks, hate the situation, hate the taxes, hate the quality of service, and hate the weather, it must mean that you like the country.
  This is the only country i could live in !!! Its my country!!!
  Efraim Kishon

  P.S. Me mine m-a impresionat f mult, sper sa placa si altora. E o lectie!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 6:08 pm

 5. @Victor,

  multumirile ar fi superflue pentru ceea ce spui!
  Sper din tot sufletul sa pot implini un destin mai inalt pe care il simt pregatit pentru mine. Stiu ca imi vei fi alaturi intr-un fel sau altul!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 6:12 pm

 6. @ddunia,

  aceste momente de crestere interioara pot sa fie un simptom general, dar numai unii dintre noi stim, vrem si putem sa le transformam in trepte de inaltare, si personala si sociala!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 6:15 pm

 7. Tu ma lovesti mereu acolo unde ma doare, parca ai fi in gandul meu.

  Comment by Oana — May 4, 2008 @ 6:23 pm

 8. @Oana draga,

  asta cred ca e un semn bun, nu-i asa?
  E semnul ca ceva se misca in noi sau noi crestem launtric intr-un ritm similar, ceea ce ne face sa ne intelegem mereu f bine si sa consonam, si pe probleme personale si pe probleme de interes general, ori national!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 6:34 pm

 9. Draga Maria, invitatia de a-ti fi alaturi intr-un fel sau altul ma onoreaza.

  Comment by Victor — May 4, 2008 @ 6:39 pm

 10. @Victor,

  am folosit aceasta formula pentru ca inca nu suntem in situatia de a ne insera intr-o structura deja configurata, dar cand va veni acest moment, – si sper sa se intample asta cat mai repede! – vom vedea exact care este locul potrivit pentru fiecare dintre noi!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 6:55 pm

 11. Asa e, Maria. Asa e. Tocmai de aia m-am bucurat sa te cunosc, si ma voi bucura si mai mult saptamana asta 🙂

  Comment by Oana — May 4, 2008 @ 7:40 pm

 12. @Oana,

  ce bine!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 7:45 pm

 13. Ahhhh cata dreptate ai! Parca ma simt mai bine stiind ca nu sunt numai eu aia nebuna care simte ca trece prin noi dimensiuni, pentru maturizare cred ca, si tot trec si nu stiu cum sa ma opresc. :))) Glumesc eu acum ,dar ideea este ca ma bucur ca textele tale imi sar asa in ochi si imi scot la iveala adevaruri ale unor fenomene care se intampla, adevaruri pe care eu le ignor. 😆 😀

  Comment by Dana — May 4, 2008 @ 8:26 pm

 14. @Dana,

  ma bucur extraordinar sa aflu ca eu dau expresie unor fenomene care ni se intampla mai multora, dar care de foarte multe ori raman tainice si chiar, pentru cei mai multi, insesizabile!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 8:56 pm

 15. Draga Maria, iti multumesc pentru comentariul facut pe blogul meu

  Comment by Victor — May 4, 2008 @ 9:03 pm

 16. Maria, iarta-ma dar sunt usor confuzat – vorba Corinei. Am vazut pe blogul Ancai Alexandrescu un comentariu scris de tine si care este extrem de laudativ la adresa romanilor din State:

  “Impresionant, Anca, ce pot face romanii adevarati!
  In timp ce Romania, tara-mama, da atat de putine semnale, acestia continua sa ramana atasati tarii si fac totul pentru a promova romanismul! Am tot respectul si toata pretuirea pentru astfel de oameni.
  Te rog sa transmiti felicitarile mele si ale prietenilor mei Cristinei si lui Stefan Minovici! Niste oameni mareti, niste romani supremi!”

  in timp ce aici afirmai mai devreme ca

  “sa parasesti tara este o lasitate si o forma de egoism, care trece peste demnitatea personala. Eu cred ca noi toti suntem responsabili fata de aceasta tara, pentru ca suntem odraslele ei. Romania este tara-mama, si are acum nevoie de noi poate mai mult ca oricand!”

  Eu sincer iti scriu ca nu mai inteleg nimic. Ori sunt “romani supremi” astia care au ales calea exilului ori sunt lasi si egoisti.

  Sau sunt eu prea obosit si nu se mai invart rotitele la ora asta?

  Comment by Victor — May 4, 2008 @ 9:41 pm

 17. Offfff, Victor!
  Nu e interzis sa pleci din aceast infern, cu atat mai mult atunci cand exista motive de natura sa te oblige sa faci asta!
  Dar odata plecat poti alege intre a ramane un roman stabilit acolo sau un ins care nu recunoaste decat cu greu si cu greatza ca e roman!
  Lasitate este sa pleci numai asa, de kiki, cum fac o gramada de insi care se duc prin strainatate ca au bani babacii, sau merg ca e trendy sau se duc sa faca prostitutie, simpla sau intelectuala!
  Nu o mai fa pe naivul si incearca sa nu iriti leoaica din mine!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 9:49 pm

 18. P.S. Pe blogul tau era o asemenea gramadeala incat nu am rezistat si am preferat sa te trimit la Ciprian unde e mai liniste!!!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 9:51 pm

 19. Maria, acum m-ai luminat. Am sa incerc sa fiu mai atent pe viitor pentru ca esti foarte agresiva. Am incercat sa ies din confuzare -vorba Corinei. Acum totul este limpede ca lumina cerului. Nu stiu de ce oamenii ma considera mai putin naiv decat sunt…

  Comment by Victor — May 4, 2008 @ 10:08 pm

 20. @Victor,

  n-ai aflat ca stelele mele sunt agresive in aceasta perioada?
  Glumesc! Nu esti naiv deloc, esti un pic rautacios, dar… e placut din cand in cand sa te mai “intepe” cineva1 Nu Tepes, nici Basescu!

  P.S. Daca ma mai superi, ii spun lui Andreiutzu sa imi ia apararea si atunci o sa vezi tu situatie dificila!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 10:12 pm

 21. Dragă Maria,

  Să comentez mai întâi un pasaj din scrisoarea lui Efraim Kishon.

  This is the only country where the rich are on the socialist left, the poor on the capitalistic right and the bourgeouis pay for everything.

  Vezi tu, eu am simţit acelaşi lucru când spuneam că doar un om bogat poate fi cu adevărat de stânga, adică nu din interes. Dar am fost greşit înţeles, ca şi cum aş fi legimitimat bogăţia unui AN, care nici nu este aşa de mare, până la urmă.

  Comment by Mihnea Georgescu — May 4, 2008 @ 10:29 pm

 22. @Mihnea,

  am pus acest citat in raspunsul pt Cristiana Josef si pt ca am enuntat o idee asemanatoare!
  Romanii cred ca a fi de stanga inseamna sa fii proletar exploatat? Dumnezeule, de multe decenii nu mai este valabila aceasta imagine, numai la noi totul ajunge si cu intarziere si cu deformari!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 10:37 pm

 23. Apoi, să comentez un pasaj din ceea ce scrii tu.

  Sa reconstruim realitatea dupa noile dimensiuni ale fiintei noastre, dupa noul nostru adevar, care e mai mare si mai inalt. Sa facem astfel ca viata noastra intreaga sa aiba semnificatie si impact.

  Îmi pare rău, dar nu pot să rezonez la aşa ceva. Pentru că exact la fel gândesc şi eu şi nu mi se pare un îndemn la luptă, cum ar putea părea în aparenţă pentru cei neiniţiaţi, ci un fel de confesiune. 🙂
  Fireşte că reconstruim realitatea după cum avem noi chef, doar nu o să o lăsăm să ne domine ea pe noi. Dar mi se pare atât de intim adevărat ceea ce spui, încât nu pot decât să mă recunosc, deci nu o pot interpreta ca pe un îndemn… Pot doar spune că ai fost neaşteptat de sinceră!

  Comment by Mihnea Georgescu — May 4, 2008 @ 10:43 pm

 24. Mihnea draga,

  ai cateodata niste momente din astea inocente, pure, sincere, cum spui tu, ca ma lasi fara replica!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 10:55 pm

 25. Asta-i instigare în toată regula!
  Dacă mă prind zorii viu, voi analiza mai temeinic sugestiile din scriere.

  Comment by ioanusca — May 4, 2008 @ 10:57 pm

 26. @Vania /ioan usca

  instigarea la curajul de a fi si de a trai cu adevarat!

  Comment by Maria Barbu — May 4, 2008 @ 11:04 pm

 27. Draga Maria, ai reusit sa ma manglesti. Ai facut ce ai facut si umbland la coarda sensibila m-ai anihilat. Ce inseamna stiinta asta a leadership-ului. Dar mai zic eu cate ceva, tot nu ma las complet. Oricum esti avantajata pentru ca nu inteleg chiar toti. Decat daca mai trimiti linkuri pe blogul meu spre comentariile tale facute in alte parti pt a iti preciza punctele de vedere. Atunci incepe sa inteleaga toata lumea. 😉 🙂

  Comment by Victor — May 5, 2008 @ 1:20 pm

 28. @Victor,

  stiam ca esti vanitos, dar chiar asa? Oricum, am facut-o si intentionat, ca sa vad cum reactionezi!
  Big hugs!

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 2:10 pm

 29. Iluzia, chiar daca lupta cu mainile goale, ea se opune indoielii si refuza consolarea si tristetea.
  Dar nicio indoiala nu trebuie sa transforme gesturile noastre in nisip.
  Pup Maria.
  Off topic…
  Te rog sa citesti aici http://octavianpaler.ro/anunturi/saptamana-viata-cu-octavian-paler/

  Comment by gabi — May 5, 2008 @ 4:28 pm

 30. Draga Maria si eu te imbratisez. Unitate! Vorba pesedistilor. Dar noi nu suntem pesedisti, nu-i asa?

  Comment by Victor — May 5, 2008 @ 4:30 pm

 31. @Maria
  Mulumesc de linkuire, desi nu ma omor dupa celebritate pe bloguri si nici comentariile de tip chat nu ma prea atrag.
  Aceasta postare ma face sa intuiesc o anumita vocatie publica, pe care m-as bucura sa ti-o implinesti intr-o zi.
  Succes!

  Comment by ciprian blidaru — May 5, 2008 @ 5:05 pm

 32. @gabitzubitzu,

  multumesc de vizita, chiar mi se facuse dor de tine!

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 6:35 pm

 33. @Victor,

  nu suntem INCA psd-isti! Dar, cine stie, poate devenim.

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 6:36 pm

 34. @Ciprian,

  imi face placere ca ai intuit asta. Eu am declarat mereu slabiciunea mea pentru Putere, dar inca ma impart intre Arta si Putere si nu stiu cum le voi impaca pe amandoua! Sper sa o pot face intr-un mod cat mai constructiv.
  Multumesc de urari.

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 6:38 pm

 35. Draga Maria, inteleg ca traiesti drama intelectualului roman de dupa Revolutie. Cu un ochi la Putere si cu altul la cultura. Sunt convins ca vei fi prima care va demonstra ca poti fi si Poeta si lider de partid si cine stie? viitor Prim Ministru sau poate – de ce nu?, putem forta si o candidatura la Presedintie. Ar putea fi o imitare a ceea ce a incercat Lia Roberts cu ceva timp urma. Banii necesari pot veni din vanzarea poeziilor. Dar asta ar insemna sa nu mai le publici gratis aici pe blog. Tu decizi. Eu te sustin.

  Comment by Victor — May 5, 2008 @ 6:57 pm

 36. Si mie mi se facuse dor de tine.
  As vrea sa te rog sa te alaturi celor care vor sa comemoreze frumos un an de la trecerea in nefiinta a lui Octavian Paler.

  Comment by gabi — May 5, 2008 @ 7:03 pm

 37. @Victor,

  daca o sa astept sa ma invechesc precum Lia Roberts…
  Glumim si noi, dar cine stie ce ne rezerva destinul?

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 9:31 pm

 38. @Gabi draga,

  cu tot sufletul ma alatur acestei comemorari!

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 9:32 pm

 39. Multumesc anticipat.
  Esti un inger !

  Comment by gabi — May 5, 2008 @ 9:38 pm

 40. Da. Sunt un inger trandafiriu!!!

  P.S. Sper ca ai vazut ca ti-am dat o leapsa muzicala acum cateva zile!

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 9:43 pm

 41. Draga Maria,

  Colegul Mihnea a scris un articol exceptional. Ti-l recomand cu caldura. Poate devine o sursa de inspiratie si pentru tine. Mie mi-a placut.

  PS. Unitate!

  Comment by Victor — May 5, 2008 @ 9:44 pm

 42. PPS. Inaripat

  Comment by Victor — May 5, 2008 @ 9:45 pm

 43. @Victoooooooooooooor,

  ma lasi?

  Comment by Maria Barbu — May 5, 2008 @ 9:45 pm

 44. Maria, n-am vazut nimik, daca despre mine era vorba.N-am primit nimik.

  Te pup draga mea si astept sa ne vorbim!

  Comment by gabi — May 5, 2008 @ 11:26 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: