MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

April 13, 2008

Duminica electorala la Roma

Filed under: Ideal,Lumea de azi,Politica — Maria Barbu @ 8:00 pm

Zilele de duminică sunt, la Roma, chinuitoare pentru mine. Străzile sunt pustii, magazinele sunt închise. Parcă toţi locuitorii at fi la liturghia de Duminică, asta pentru că la prânz, când se termină slujba de la biserică, străzile se umplu de lume, de oameni cu feţe senine, zâmbind aproape serafic, şi îmbrăcaţi elegant, ca pentru o ceremonie fastuoasă.

În duminica aceasta, în afară de biciclişti şi de proprietarii de câini, am văzut că mai ieşiseră şi alte persoane, care, mergând legănat şi într-un ritm domol, se îndreptau spre secţiile de votare. Cum măreţia istorică a Romei este atât de respectată de locuitorii săi şi de administraţia oraşului, nu te poţi împiedica aici oriunde şi oricum de afişe electorale. Nici vorba!

Afişele electorale sunt puse oarecum discret, cel puţin în zona centrală, astfel încât, atunci când urci treptele care fac legătura între nivelele stradale specifice Romei, dai cu ochii de încă un afiş ori panou electoral, dar făcut în aşa fel încât design-ul să nu fie strident şi să nu sfâşie retina privitorului urban. Şi, bineînţeles, plasate deştept, mai mult ca o invitaţie la reflecţie decât ca o agresiune asupra psihologiei alegătorului, aşa cum se întâmplă la noi. La periferia Romei însă, realitatea electorală stradala seamănă mai mult cu cea bucureşteană.

Iubesc Roma, deşi nu mi-ar plăcea să stau acolo. E prea bătrâneasca, prea echilibrată, prea cumsecade! M-am obişnuit probabil prea mult cu mahalaua bucureşteană, cu mitocănia groasă, cu tzafna obraznică a politicienilor mai ţtneri, dar şi cu agresivitatea fără drept de apel a celor mai vârstnici, cu dictatura prezidenţială şi slalomurile guvernamentale, cu circul luptei politice, cu crizele fabricate, cu demagogia deşănţata şi corupţia profundă!

În fine, Roma este pentru mine că o bătrână aristocrată, care ştie când şi cum trebuie să îşi poarte bijuteriile de preţ! De fapt, din toată minunata Romă, care mă copleşeşte bineînţeles cu monumentalitatea istoriei şi cu respectul educat al locuitorilor ei pentru această avere istorică, cel mai mult iubesc locul acela în care, intorcandu-mi deodată privirea, văd Biserică San Pietro de la Vatican.

Off, Doamne, acolo îmi vine să ingenunchiez, în stradă, pur şi simplu. Mă doare şi măreţia artei cuprinse acolo şi măreţia acestei biserici creştine, religie care este în fapt cea mai mare Putere a lumii. După un scurt pelerinaj, m-am oprit să iau prânzul chiar vis-a-vis de vila în care a locuit cardinalul Ratzinger, înainte de a deveni Papa Benedict al XVI-lea, ori Papa Razzi, cum îi spun locuitorii Romei.

O zi de duminică frumoasă, uşor înnorata, într-o Romă care îşi aşteaptă alegătorii la urne. Iar ei nu se grăbesc, ci, tot în ritmul lor molcom şi cu oarece pretenţii de înţelepciune, se duc de la biserică la secţiile de vot, aproape sfidând puterea politică ce e atât de trecatoare pe lângă eternitatea Puterii Divine!

12 Comments »

 1. Despre alegerile din Bucuresti
  Alegerea senatorului Diaconescu pare sa fie iluzionismul maiastru pe care P.S.D il propune bucurestenilor. Fie ca este asul din maneca sau iepurasul din joben, domnul Diaconescu s-ar dori sa fie varianta castigatoare a trio-ului Geoana-Iliescu-Vanghelie. Un om cu o prestatie politica eleganta, neimplicat in afaceri, respectat chiar si de opozantii sai politici, Cristian Diaconescu este omul care ar putea face o comcurenta serioasa lui Vasile Blaga, ca sa nu mai vorbim de Ludovic Orban. Dar P.S.D este P.S.D., iar in spatele lui Cristian Diaconescu se afla … ,,care este”, ,,ce se-ntampla” , ,,si pot , si pot, si pot!” si co.

  Comment by neinfectat de comunism — April 13, 2008 @ 8:07 pm

 2. @neinfectat,

  te rog si cu prietenie, dar si cu fermitate:

  1. fa efortul de a mi te adresa direct, pt ca am nevoie sa stiu ca e un comentariu pt mine;
  2. straduieste-te sa fii cat mai aproape de tema propusa.

  Iti spun ca iti citesc textele cu placere atata timp cat stiu ca sunt pt mine si nu din acelea pe care tu le postezi la nu stiu cati altii. Hai sa incercam o varianta eleganta de comunicare, mai ales ca mi-ai dovedit ca poti face asta!

  P.S. Imi place f mult portretul pe care i-l faci lui Cristian Diaconescu. Aproape ca ma mira asta si ma face sa fiu si mai atenta la textele tale. Si cu o anumita suspiciune, dar si cu speranta!

  Comment by Maria Barbu — April 13, 2008 @ 8:33 pm

 3. Pornind de la un pasaj din text, mi-am amintit de “Roma” lui N. V. Gogol. Eroul fuge de Roma rigidă în Parisul frivol, pentru a redescoperi ulterior frumuseţea Romei. Oricum, ştiu că, în tot occidentul, arta rusă e la ea acasă în Roma. Sigur, pledez un pic “pro domo”…

  Comment by Vania — April 13, 2008 @ 8:43 pm

 4. @Vania,

  Roma are generozitate imperiala, iar radacinile tale rusesti cred ca te fac sa intelegi f bine asemenea propensiuni, pt ca si Rusia le are de multa vreme, si sunt convinsa ca modelul Romei nu i-a lasat indiferenti pe rusi. De altfel, daca nu ma insel, numele de Tzar vine de la Cezar (Czar)!

  Comment by Maria Barbu — April 13, 2008 @ 8:51 pm

 5. Da, Ţar derivă din “pletosul” Cezar.
  În plus, se vorbea oarecând despre Moscova ca despre “a treia Romă”. Cazacul, însă, a adus o corectură acestei viziuni şi, cu generozitate, a numit Roma “a doua Moscovă”…

  Comment by Vania — April 13, 2008 @ 9:07 pm

 6. @Vania,

  eu cred ca este a treia Roma, dar mai stiu si ca noi suntem Bizantul. teribil destin au imperiile, iar simbolistica lor este tulburator de perena!

  Comment by Maria Barbu — April 13, 2008 @ 9:32 pm

 7. În alt registru, aş zice că au cam riscat italienii să pună alegeri în zi de 12+1. Noi n-am mers atât de departe şi tot prost a ieşit, de cele mai multe ori…

  Comment by Vania — April 13, 2008 @ 9:43 pm

 8. @Vania,

  ei au mizat si pe sacralitatea Duminicii si pe faptul ca au si pe 14 zi de vot!
  Nici eu nu as fi facut alegeri in ziua de 13!

  Comment by Maria Barbu — April 13, 2008 @ 9:46 pm

 9. Dragă Maria,

  Deci Bucureştii sunt mai frumoşi decât Roma, aşa cum o fată tânără, deşi necizelată, este mai atractivă decât o bătrână aristocrată, chiar dacă ştie să-şi poarte bijuteriile! LOL

  Comment by Mihnea Georgescu — April 14, 2008 @ 5:11 am

 10. Bucurestiul are farmecul lui, pentru cine-l iubeste. Pe mine ma induioseaza cand merg pe deasupra strazile cu case vechi, sau cladirile vechi din centrul orasului. Am petrecut multe dupa-amieze de duminica prin orasele lumii, dar intotdeauna m-am simtit bine aici.

  Comment by forevergreen — April 14, 2008 @ 9:02 pm

 11. @Mihnea,

  Bucurestiul nu prea pare a fi asemenea unei tinere, ci mai degraba seamana cu o femeie matura, care e cam cocota si se imbraca si se poarta cu o vulgaritate nepermisa. Dar tocmai asta ii poate face pe unii sa se simta mai dezinhibati aici, decat alaturi de batrana aristocrata, rigida si impodobita cu mult prea scumpe giuvaeruri antice!

  Comment by Maria Barbu — April 14, 2008 @ 10:59 pm

 12. @forevergreen,

  da, ai dreptate! Si pe mine ma induioseaza Bucurestiul, dar nu neaparat prin zonele sale vechi, ci mai ales prin gafele urbanistice, care arata ca are pretentii de metropola, dar ca nu prea stie sa se respecte!

  Comment by Maria Barbu — April 14, 2008 @ 11:02 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: