MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

March 22, 2008

FILME CARE M-AU MARCAT

Filed under: Blogosfera,Leapsa — Maria Barbu @ 7:22 pm

Am primit de la Mihnea o leapsa mult prea draguta ca sa o pot refuza! Filme care m-au marcat! Wow! Mi-e greu sa ma hotarasc, dar o sa insirui macar cateva:

KAGEMUSHA (= Umbra /Sosia) – realizat in 1980 de Akiro Kurosawa, eu l-am vazut ceva mai tarziu, dar a avut asupra mea un impact extraordinar. Am simtit in mine cum se incinge picatura de sange asiatic, cea care face sa am ochii semibridati. Ador povestile astea despre lupta si onoare, ceea ce este neobisnuit pentru natura feminina!

PARFUM DE FEMEIE (Scent of a Woman) – film de Oscar, cu Al Pacino si frumosul, la acel moment, Chris O’Donell, filmul asta pune degetul pe “rana” invatamantului de leadership politic american, care uita adesea ca mai presus de principiile insesi este morala, cea care te faci sa respecti principiile. Orice abatere de aceasta morala te descalifica automat, indiferent cat de important esti ca pozitie in societate, ori in elita. Asta stie sa afirme raspicat colonelul orb interpretat magistral de Al Pacino.

MATRIX – un film colosal, o trilogie vizionara, pur si simplu o intalnire cu genialitatea. Mie mi-a prilejuit o calatorie in cer, in supra-timp si supra-spatiu ….. si gata! I-am gasit un milion de interpretari, care mai de care mai super-simbolice! Of, si Keanu Reeves in personajul Neo, si toata povestea cu Zion ca fiind ultima reduta a umanitatii, si nenumaratii Agents Smith, si toata povestea de iubire si credinta intr-un Messia care vine mereu, iar si iar, salvand ceea ce mai e de salvat!

CONTACT – un film minunat, delicat si nuantat despre o aventura cosmica, sau cine stie, poate doar un mister insondabil. Minunat, cu Jodie Foster pe care o admir enorm. Mi-a placut cel mai mult faptul ca acea calatorie in spatiul cosmic duce in fapt la o intalnire realizabila in “spatiul” spiritual, ori in suflet.

TACEREA MIEILOR – film teribil, brrrr! Dar exceptional realizat. M-a impresionat si m-a facut o fana a filmelor despre psihologia criminalilor. Anthony Hopkins in rolul lui Hannibal Lecter, criminal canibal, cu o inteligenta brilianta si cu un rafinament psihologic atat de intens si pervers incat o poseda complet pe gingasa psiholoaga politista, interpretata de Jodie Foster!

TITANIC – superb! Eu am inteles acest film ca pe o lectie despre iubirea vazuta ca incredere fara limite, dincolo de viata si de moarte. Personajul lui Di Caprio moare ca trup, dar ramane perpetuu in femeia iubita, pe care o salveaza tocmai increderea netarmurita in iubirea lui. Doamne, de ar fi posibila o asemenea iubire in existenta fiecarui om, umanitatea ar evolua miraculos!

BASIC INSTINCT – super-senzual, manipulativ, excitant, frematator. Asta a fost pentru mine. Puterea femeii frumoase si insolente, inteligenta ucigasa, jocul de roluri intersanjabile, au facut un film dinamic, palpitant, cu o la fel de mare tensiune ca suspans, ca si o mare tensiune erotica!

7 ANI IN TIBET o comunicare curata, limpede, fluida intre micul Dhalai Lama si frumosul blond, interpretat de Brad Pitt. Peisajele din Tibet, fantastice. Si tradarea, la fel de urata, ca oriunde pe lume.

ULTIMUL SAMURAI – o reiterare a obsesiei mele pentru Japonia si samurai. Din nou, despre razboi si onoare, cu un Tom Cruise de zile mari!

MEET JOE BLACK (Intalnirea cu Joe Black) – este de fapt intalnirea cu moartea a unui mare om de afaceri. Dar nu moartea pur si simplu, ci Moartea personificata! Un film perfect, absolut perfect, cu Anthony Hopkins si Brad Pitt, care interpreteaza Moartea. Offff, Doamne… si ce superb era Brad in rolul spiritului mortii, care, ca un fel de Hyperion, isi traieste iubirea in trup de muritor! Si scena aceea din final cu cei doi coborand treptele din spledida gradina, ca si cand ar fi plecat din gradina lumii!

Dau leapsa mai departe in primul rand lui Mely, si tuturor celor care cred ca exista filme care, asemenea cartilor, si-au pus amprenta pe mintea si sufletul lor!

33 Comments »

 1. Ce frumoase filme. 😀 Eu nu prea raman marcata de filme… adica nu cred ca as putea gasi ceva care intr-adevar sa-mi fi ramas in minte prezent, in afara de Titanic, insa o sa scriu despre filme pentru ca imi place leapsa. 😀
  Interesante intepretarile tale.

  Comment by Dana — March 22, 2008 @ 7:40 pm

 2. @Dana,

  eu ador sa ma uit la filme! Am descoperit filmul cu savoare de cand aveam varsta gradinitei si nu ma mai satur! Nu rade de mine, te rog. Imi place deasemenea sa compar ecranizarile cu propriul meu film interior elaborat in timp ce citeam sau citesc respectivele carti. Ultima confruntare pe care am facut-o a fost “Codul lui Da Vinci”, dar filmul nu m-a impresionat la fel de puternic cum a facut-o cartea, de aceea nici nu l-am mentionat!

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 7:47 pm

 3. Oho, ce bine ca mi-ai amintit de el. Sunt atatea filme ca e greu sa te concentrezi si sa alegi cateva.

  Comment by Dana — March 22, 2008 @ 8:15 pm

 4. @Dana,

  intentionat am si mentionat acest film care stiu ca te-a impresionat f mult, pentru ca mi-ai spus asta!

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 8:28 pm

 5. Oh, multumesc 😀 Misto leapsa. Acum trebuie sa ma gandesc la filmele pe care le-am vazut. Imi place cum ai expus tu optiunile. 😀

  Comment by cupcake — March 22, 2008 @ 9:06 pm

 6. @cupcake,

  multumesc. Ma bucur ca ti-a placut lista mea! Abia astept sa vad ce vei scrie si tu.

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 9:11 pm

 7. Ce film a fost “Meet Joe Black”, şi cât de puţin s-a vorbit de el. Şi Brad Pitt, ca Brad Pitt, dar Hopkins este din altă lume…
  Aş mai adăuga “Rămăşiţele unei zile”, dacă vrei să vezi ce înseamnă cu adevărat să te dedici.

  Comment by DeMaio — March 22, 2008 @ 10:02 pm

 8. @DeMaio,

  asa, bine ca mi-ai amintit titlul complet. Multumesc mult. Asa este, un film de zile mari. Dar si Ramasitele…

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 10:10 pm

 9. Mulţumesc pentru răspuns… Scent of a Woman este şi pentru preferatele mele. La fel şi Basic Instinct, deşi nu l-am menţionat. Sharon Stone, ce femeie!

  Comment by Mihnea Georgescu — March 22, 2008 @ 10:46 pm

 10. @Mihnea,

  mie mi-a placut teribil, la Basic Instinct, combinatia dintre sex si crima!

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 11:14 pm

 11. @Maria
  Te referi la scena cu cuţitul de spart gheaţă?

  Comment by Mihnea Georgescu — March 22, 2008 @ 11:16 pm

 12. @Mihnea,

  da, si la ascena aceea, coplesita de fapt de superba scena in care personajele fac dragoste, dar si la faptul ca eroina este scriitoare, ca este fascinata de experientele erotice dar si de fenomenul crimei, ca si la personajul psiholoagei, cea care ar putea fi autoarea crimelor, fiind manipulata de scriitoarea pe care o idolatriza.

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 11:24 pm

 13. @Maria,
  Complicat… la 14 ani, când am văzut filmul, am reţinut mai mult scena în care îşi schimba poziţia picioarelor…
  Vezi, asta e aiurea la filmele americane (valabil şi pentru Matrix), că sunt greu de înţeles.

  Comment by Mihnea Georgescu — March 22, 2008 @ 11:30 pm

 14. @Mihnea, Mihnea,

  dar erai precoce de tot, daca la varsta aceea ai retinut miscarea respectiva!

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 11:33 pm

 15. @Maria

  Well, let’s just say I was fascinated by her beauty…

  Comment by Mihnea Georgescu — March 22, 2008 @ 11:36 pm

 16. @Mihnea,

  yeah, right!

  Comment by Maria Barbu — March 22, 2008 @ 11:38 pm

 17. Avem Kagemusha. Dar, altceva am vrut să întreb, dacă veni vorba de Kurosawa: A fost relativ de curând un basm realizat de el, pe TVR, pe care l-am prins doar fragmentar; cum s-o fi numind? Am scotocit ulterior şi… canci! N-am aflat.

  Sper că ieri a urmărit toată Ţara “Bărbierul din Siberia”!…

  Comment by Vania — March 23, 2008 @ 7:23 am

 18. Filmul nu e cea mai mare realizare a “tarului” Mihalkov, dar e plin de farmecul pitoresc al Rusiei. Cristian Tudor Popescu il analiza ca pe un film artificial, nesesizând umorul burlesc al filmului. Chiar daca are accente de melodrama e si multa pofta de viata ruseasca. Bine, de la un om complet lipsit de umor, precum CTP, e greu sa astepti aprecieri vizavi de latura comica.

  Comment by ciprian blidaru — March 23, 2008 @ 12:26 pm

 19. @Vania,

  nu stiu in acest moment despe ce e vorba, dar pot sa ma interesez.
  Cu tot dragul.

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 3:48 pm

 20. @Ciprian,

  ce pretentii ai tu de la CTP? Dupa parerea mea, exprimata de altfel chiar fata de el, CTP este un fel de Savonarola degradat, care are ifose de autoritate sacra, ceea ce este o aberatie!

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 3:49 pm

 21. CTP este un inginer frustrat, o Savarină fără frişcă…

  Mai degrabă un Torquemada fără Inchiziţie…

  Comment by Mihnea Georgescu — March 23, 2008 @ 3:51 pm

 22. @Mihnea,

  esti bun de pamfletar!

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 4:04 pm

 23. Pamfletar, dar nu în genul lui Vadim, sper…

  Comment by Mihnea Georgescu — March 23, 2008 @ 5:28 pm

 24. @Mihnea,

  not at all.

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 6:16 pm

 25. M-am liniştit…

  Comment by Mihnea Georgescu — March 23, 2008 @ 6:24 pm

 26. Ok, Mihnea, Ok.

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 6:25 pm

 27. Ce spui de asta, nu e dulce?

  Noi, ca anglofoni…

  Comment by Mihnea Georgescu — March 23, 2008 @ 6:26 pm

 28. ar fi bună de o dedicaţie pentru sărmanul Tom Gallagher, nu?

  Comment by Mihnea Georgescu — March 23, 2008 @ 6:27 pm

 29. Toate filmele enumerate în analiză înseamnă LEADERSHIP.

  Comment by George Gross — March 23, 2008 @ 10:11 pm

 30. @George,

  serios? Nu m-am gandit la asta! E super interesanta observatia ta. Multumesc.

  Comment by Maria Barbu — March 23, 2008 @ 10:18 pm

 31. Daca ti-a placut Contact (o iubesc pe Jodie Foster in acel film) poate ca daca am timp o sa-ti spun numai tie, o poveste despre LINCOS.

  Comment by ion adrian — March 24, 2008 @ 2:04 pm

 32. @Ion,

  multumesc mult.

  Comment by Maria Barbu — March 24, 2008 @ 10:25 pm

 33. Cautam pe net sa vad ce filme bune am ratat pana acuma dar din pacate le-am vazut aproape pe toate.
  As vrea sa mai amintesc in aceasta categorie si
  GREEN MILE
  piratii din caraibe(rolul personajului Jack este perfect,ma refer doar la identitatea caracteristicile si psihologia personajului,intradevar si interpretatrea lui j deep a fost de nota 10)
  CITY OF ANGELS
  INCHISOAREA INGERILOR
  PAY IT FORWARD
  THE CELESTINE PROPHECY
  MISIUNE PE MARTE
  MEMENTO
  AL 6-LEA SIMT
  K-PAX(super tare filmu)
  si multe altele
  cred ca fiecare m-a impresionat cu ceva

  Comment by mytylyn — February 7, 2009 @ 4:17 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: