MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 23, 2008

DURERE IMPARTASITA

Filed under: Literatura,Naratiune — Maria Barbu @ 4:10 pm

Elena isi simtea lacrimile in colturile ochilor, dar si in gat, si tristetea ii sfasia pieptul. Sorin statea in fata ei, si el la fel de trist, iar privirile lor spuneau atat de mult desi niciunul nu era in stare sa se exprime cu adevarat. Nici ei nu mai stiau de ce se suparasera, dar durerea ii sfasia deopotriva. Oricine i-ar fi vazut din afara isi putea da seama cat de mult se iubesc acesti doi oameni, ceea ce nu-i impiedica sa sufere profund si sa se teama ca iubirea lor este in pericol.

Poate ca tocmai asta este marca cea mai sigura a iubirii, aceasta suferinta, aceasta durere impartasita si reciproc, dar traita si separat, aceasta sfasiere in doi, ca si cum inima comuna ar fi disputata si rupta, ca si cum iubirea ar fi putut fi retrasa din celulele profunde ale fiintei!

Apoi, deodata, Sorin spuse ceva, un fel de invitatie la a face dragoste, dar era o oferta trista, ca un sacrificiu pe acest nemilos altar al iubirii. Cu ochii in lacrimi Elena refuza, desi asta isi dorea cel mai mult, sa isi primeasca iubitul in tainicul culcus al misterului ei feminin, sa il tina in lumina ei launtrica, sa il asimileze delicat si subtil in propria ei substanta. dar nu putea accepta acum, pentru ca din cate intelegea ea Sorin nu simtea la fel de intens… De fapt, Elena era atat de departe de adevar! Sorin facuse acest pas tocmai pentru ca simtea in el un impuls irepresibil de comuniune erotica, de nunta a celulelor, de basm al sangelui uimit si furat de miraculosul spectacol al trupurilor.

Si asta era ceva atat de caracteristic iubirii adevarate, aceasta trecatoare neintelegere, traita insa ca o drama totala, ca o catastrofa cosmica, ca pe o problema de viata si de moarte, asa cum de altfel spusesera amandoi, si Elena si Sorin, atunci cand evocasera sinuciderea…. Asa este tipicul iubirii, mai ales al iubirii foarte intense, asa cum era cazul iubirii lor.

Amandoi stateau tristi si sfarsiti la o masuta mica dintr-o cafenea la moda, frecventata indeosebi de “intreprinzatori si curve” cum spusese Sorin! Dar cei ce se perindau pe langa ei nici nu contau, asa cum nu mai conta nici minunata zi de primavara biruitoare care se vedea pe geam. Ei continuau sa sape in rana launtrica, sa scormoneasca in acea durere care le provoca atata suferinta, dar care ii facea sa fie, in adevarul lucrurilor, intr-un moment al adevarului asa cum nu mai avusesera niciodata.

“Ce fenomen ciudat este iubirea! Cu cat doare mai mult, cu cat simti ca fara iubitul tau nu ramane in tine decat ruina, cu atat parca iubesti mai intens, chiar daca n-ai vrea sa fie asa.” – isi spunea Elena, privind gura indurerata a lui Sorin, ochii lui incercanati si fata nebarbierita. Era tot doar tristete, dar ceva din el iradia forta si determinare, ca si cum deodata s-ar fi hotarat sa se arunce in aceasta iubire cu tot ce are, cu tot ce tinuse in rezerva pana acum, dar venise momentul sa fie pus la bataie.

Platira cafelele si iesira in soarele crud de primavara, desi nu il vedeau si nu simteau nimic in afara de ceea ce se intampla in ei, privirile fiecaruia fiind fixate pe celalalt, cu intensitate, cu toata rana aceea launtrica si parca se produsese acel efect de lipire a carnii atunci cand e pusa rana pe rana. Se urcara in masina de parca ar fi fost in transa, incercara sa schimbe cateva cuvinte dar era evident ca gandurile amandurora erau tot la suferinta comuna, si roseata care le flutura pe chipuri din cand in cand dezvaluia valuri de emotie pe care sangele lor aproape ca nu le mai putea suporta.

Sorin parca undeva, in apropierea unei curti si, aproape sfasiat de durere, se rezema de volan. Aceasta disperare declansa insa in sufletul Elenei nevoia de a-l impaca si, aproape fara sa-si dea seama, ii lua mana lui Sorin – mana aceea minunata pe care o visa in fiecare noapte ca e pe sanul ei! – si, dulce si incet, i-o saruta! Urma inevitabil momentul de uimire al lui Sorin, de durere si de iluminare, de intrare in posesia iubirii lui nesfarsite, ca si cum era o nastere din nou.

Simtira deodata amandoi cum toata lumina aceea de inceput de primavara cade pe ei, facandu-i sa inmugureasca subit, sa-si simta sevele si toate infiorarile intr-un mod nou si revigorant. Se privira zambind, indragostiti peste puterea lor de exprimare si parca lumea si viata si totul capatasera intelesuri pe care numai ei doi le stiau si asta ii facea sa fie stapanii absoluti ai unei averi care-i putea face atat de fericiti, dar care-i indurerase atat de tare! Privirile lor, legate si ingemanate intr-o traire a desavarsirii, renasteau una din cealalta, asa cum in iubirea lor se generau pe rand unul din celalalt si amandoi din izvorul comun!

28 Comments »

 1. Aproape ca ma deprima. E asa trist fragmentul asta. 😥 Mi-a placut foarte mult sfarsitul. Ca n-ai lasat durerea aia sa curga si sa curga si sa nu se mai opreasca… parca e mai bine asa. 😀 Ce-mi place! Dar sentimentele descrise sunt oribile! 😦

  Comment by Dana — February 23, 2008 @ 4:54 pm

 2. @Dana,

  credinta mea este ca iubirea este un sentiment suprem, dar iesirea din egoism doare, si suferinta ii face pe cei care se iubesc cu adevarat sa constientizeze si mai mult forta iubirii lor.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 5:05 pm

 3. Domnule AN,

  Sunt un expert al comunicatiei.
  Hitler avea o echipa care se manifesta prin nume diferite sa-si arate simpatia fata de el.

  Daca numaram lingaii actuali a lui An, nu sunt mai mult de 30.
  In retea dispuneti sub forta si amenintari de post si statut de câteva sute.

  Unde este succesul NASTASE ?

  Credeam ca orgoliul cedeaza ratiunii, de data aceasta maladia a câstigat.

  Cât priveste Domnul Ion ILIESCU la 78 de ani isi cauta scutul si dece nu sustinatori.
  Adrian NASTASE si nitcai câtiva MAFIOTI au acceptat jocul.
  Domnul Ion ILIESCU isi doreste sa incheie mandatul pe plansa, dar actorii care nu stiu sa abandoneze scena ies pe usa din spate.

  Il cunosc pe Ion Iliescu din 1976, chiar a fost amabil cu mine dar RAUL facut ROMANIEI si mai ales continuarea in acest RAU ma face sa-l demasc.

  Demascarea nu este ceva personal, mai mult este ceva mai important, NATIUNEA sa-si dea seama de acest pericol ce urmareste ROMANIA, CATACLISMUL ROMANIA.

  Nastase reprezinta al doile caz patologic, ambitia de a se razbuna, de a ascunde ADEVARUL si apararea intereselor personale.

  Cum doriti sa vorbim de un Adrian NASTASE social democrat, sofer la scara, masini utilizate din banul public, arogant, in comunicabil, un bolnav de putere, complexat si inavutire ilicita.

  Judecati si comparati cu socialisti democrati din UE, modestia, contactul, onestitatea, sinceritatea si bunul simt.

  Exemplul socialistilor din Elvetia, fara sofer de servici in afara programului de servici, om ca tot omul la cumparaturi, se bucura de legile de asigurari sanatate ca toti cotizanti la casa de asigurari, etc.

  Ma adresez natiunii, tineretului, sunteteti mintiti si manipulati, acest Adrian NASTASE este un ciocoi, un dusman al natiunii.

  Asum mesajul meu.

  Cu stima,

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 23, 2008 @ 5:40 pm

 4. parca ar fi doi copii, pe cuvint. doi copii care simt ceva prea mult/intens pentru sufletul lor. bine cel putin ca se bucura si sufera impreuna.

  Comment by mda — February 23, 2008 @ 5:44 pm

 5. @Dle Radoveanu,

  commentul dv este off-topic. Si oricum l-am citit si pe alte bloguri.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 6:16 pm

 6. @mda,

  cred ca amandoi simt cum sufletul lor se redimensioneaza tocmai pentru a putea primi acest sentiment mare, puternic si intens. Si, asa cum spui, e bine ca ceea ce simt e trait impreuna.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 6:19 pm

 7. Nu sustineti Adrian Nastase, este noua forma de fascism in Romania.
  Prigoana pe care a declansat-o impotriva celor care se opun ideiilor sale este asemenea obisnuintelor lui HITLER

  Datoria social democratilor din Romanie este sa indentifice de unde vine RAUL.

  Ca simpatizant al social democratiilor moderne anunt pericolul neo fascist in ROMANIA, Nastase si echipa sa intruneste calitatile fascismului modern in ROMANIA.

  !!!,

  Sa nu ne amagim, interesele lui personale sunt inaintea natiunii.

  Cu stima,

  Asum mesajele mele

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 23, 2008 @ 6:47 pm

 8. @Dle Radoveanu.

  de fapt il descrieti pe Traian Basescu, si inca f bine!

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 6:53 pm

 9. Un risc trebuie anuntat la fel ca o catastrofa,

  Incerc sa va anunt riscul care se intrevede.
  Adrian Nastase, este un pericol national, natiunea nu exista la el, interesul personal, razbunarea si folia puterii sunt calitatile lui.

  Are manifestari neo fasciste, este obsedat de lipsa de luare in seama, plateste in stânga si dreapta pentru a apare si a fi luta in seama.

  !!!,

  Cu el ofcina psd s-a transformat in KOLHOZUL neo fascist psd.
  Cu ani in urma MELESCANU simtind pericolul s-a separat si a ales cale democratiei.

  Speram Mircea GEOANA, cu cei care reprezinta grupul Popescu vor crea adevarata SOCIAL DEMOCRATIE din ROMANIA.

  Tineretul socialist democrat nu poate accepta Ditatura nastase si Dogmatismul iliescian.

  Deja tinerii dela studii din Geneva si-au exprimat neincrederea in viitorul politic creat de Nastase.

  Cu stima,

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 23, 2008 @ 9:11 pm

 10. @Dle Radoveanu,

  ma tem ca acestea sunt diversiuni.
  De ce le luati in seama? Lasati realitatea sa se manifeste si vom trage mai tarziu concluziile. Din pacate, mai prolet-fascist decat Traian Basescu e greu sa fie cineva!

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 9:25 pm

 11. Maria draga, parca am vazut acest articol la Adrian Nastase, sau ma insel ?

  Comment by Ovidiu — February 23, 2008 @ 10:13 pm

 12. @Ovidiu,

  cred ca te referi la ping-back-ul pe care i l-am trimis de la articolul anterior.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 10:18 pm

 13. Cum ? Adrian Nastase pericol national, fascist ???????? Radoveanule ai luat-o razna

  Comment by Ovidiu — February 23, 2008 @ 10:19 pm

 14. Nu inteleg in feedback sau pingback, dar cum ai facut-o ???

  Comment by Ovidiu — February 23, 2008 @ 10:20 pm

 15. Maria draga schimba imediat sablona, imi este greu sa comunic..

  Comment by Ovidiu — February 23, 2008 @ 10:22 pm

 16. @Ovidiu,

  iti explic mai usor pe mess.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 10:43 pm

 17. Maria, te rog sa nu te superi, am doua forumuri, si 400 de useri, anul trecut m-am hotarat sa pun punct si sa nu mai folosesc Mess, problema este ca daca pun mess-ul inapoi trebuie sa comunic cu 400 de useri, si alti nebuni care mi-au bagat virusuri, sa stii ca messengerul e periculos, dar maine o sa incerc sa-l pun in functiune pe messenger hotmail acolo am mai putini useri online. , ok ? sa nu crezi ca vreau sa ocolesc, nici vorba, daca ai hotmail sa-mi zici

  Comment by Ovidiu — February 23, 2008 @ 10:55 pm

 18. @Ovidiu,

  nu e nici o problema. Nu am hotmail dar putem comunica si pe email.

  Comment by Maria Barbu — February 23, 2008 @ 10:59 pm

 19. @Ovidiu
  Îmi permit să sugerez o nouă adresă de yahoo, e mult mai simplu.

  @ Maria Barbu
  Observ că personajele devin din ce în ce mai abătute, din ce în ce mai triste, dragostea lor se reduce din ce în ce mai mult la natura fizică a relaţiei, la mişcarea sevelor, cum spui tu. Nu cred că o astfel de relaţie ar rezista în timp dacă nu ar fi nici o discuţie relativă la o emisiune politică, la cât costă kilogramul de carne, la ce film a luat Oscarul, faptul că Fane s-a însurat…
  “Apoi, deodata, Sorin spuse ceva, un fel de invitatie la a face dragoste”. Evenimentul din relaţie apare în momentul “dragostei fizice”. Deja impresia mea este că plăcerea sexuală acoperă raţiunea personajelor. Dimensiunea dragostei face natura sexuală să pară în timp un apendice şi nu un punct central. Poate de aici blazarea şi tristeţea. Iubirea satisfăcută nu oferă o cale de introspecţie şi nici una de explorare. Lupta nu este în consumarea relaţiei ci în obţinerea consensului. Este motivul pentru care, în lipsa unui conflict real, personajele “trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi”.
  Aş sugera ca el să piardă casa la cărţi sau ea să sufere un viol… o dramă reală, rece, posibilă care să interpună o problemă curentă reală, dincolo de iubiri ideale şi drame cosmice. Dar şi mai importantă este incertitudinea, gelozia, disperarea, teamă, constrângerea fizică, dispreţul, mercantilismul, nepotrivirea de caracter… unde sunt piedicile pe care iubirea trebuie să le depăşească? Măcar un accident de maşină mutilant, o mică paralizie, chiar şi temporară, un anevrism, un cancer tratabil, o operaţie de glaucom… ceva care să pună sub semnul întrebării dragostea pentru fiinţă sau pentru trup.
  “Trăirea desăvârşirii” nu se poate atinge fără luptă, nu e drept. Unii doar o visează şi alţii o au ca urmare a simplei întâmplări de incidenţă a două destine? Nu-ţi poţi împlini visul în realitate doar închizând ochii şi dând frâu liber imaginaţiei, ar deveni o iluzie neîmplinită, asemenea actului lui Onan care găsea plăcere într-o îndatorire sfântă.

  Comment by Bibliotecaru — February 24, 2008 @ 1:38 am

 20. @Bibliotecaru,

  ceea ce apare aici sunt doar cateva franturi, pentru ca povestea are multe “ochiuri”, si chiar drame. Nu vreau sa le pun pe blog toate acele aspecte, pentru ca s-ar scrie cartea aici, si s-ar si dezvalui prea tare. Imi place sa ma joc doar cu ei doi, mai ales in momentele de dulce sau de amar!
  In rest, tot ce ai spus tu e perfect valabil.

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 2:07 am

 21. DRAGOBETELE, lepsa Corinne CRETU,

  O veste buna pentru barbati si doamnele care nu au cunoscut, ….

  Le professeur Emmanuele Jannini, de l’Université de l’Aquila en Italie aurait trouvé le moyen de prouver l’existence – ou non – du point G chez chaque femme. C’est ce qu’affirme son étude déjà en ligne et à paraître le 6 mars dans le Journal of Sexual Medicine.

  – On parle depuis des dizaines d’années du point G. Qu’est-ce que votre étude apporte de nouveau?

  – Cet OVNI de la sexualité qu’est le point G peut enfin être vu et mesuré. Jusqu’à maintenant, on n’en parlait uniquement à un niveau théorique. Mais désormais, il est possible de déterminer si une femme en a un ou pas.

  – Comment avez-vous procédé?

  – Nous avons étudié les cas de dix femmes affirmant connaître l’orgasme vaginal et dix femmes qui ne l’ont jamais ressenti. Nous avons observé la présence d’un point G, un épaississement de la paroi vaginale, chez chaque individu du premier groupe. Et son absence chez les autres. Tout simplement au moyen d’une échographie, que chaque gynécologue équipé d’un ultrason peut pratiquer.

  – Cela paraît très simple. Pourquoi cette expérience n’a-t-elle jamais été menée auparavant?

  – La sexualité féminine est un domaine très peu étudié. Jusqu’en 1998, les descriptions anatomiques du clitoris étaient erronées!

  – Où se trouve exactement le point G?

  – Sur la paroi vaginale antérieure, sous l’urètre et sous l’os. A un ou deux centimètre de l’entrée du vagin.

  – Le complexe masculin du petit zizi n’a donc pas de raison d’être…
  – Effectivement! Et les femmes l’ont toujours dit. La preuve que le point G se trouve à cet endroit permet d’affirmer qu’il est inutile pour un homme d’être «superdoté». D’ailleurs dans les manuels de sexualité indienne, il est considéré comme indélicat de pratiquer la pénétration profonde à l’occidentale, le missionnaire.

  – Un échantillon de vingt femmes est-il bien sérieux?

  – Le nombre ne compte pas. Ma méthode montre le lien direct entre la présence du point G et l’orgasme clitoridien. La prochaine étape sera d’analyser un plus grand échantillon d’individus, afin de déterminer statistiquement combien de femmes ont un point G et combien n’en ont pas.

  – Quelle utilité votre recherche a-t-elle? Une mauvaise nouvelle pour les femmes qui n’ont pas de point G?

  – Ce n’est pas une maladie! Celles qui en sont privées ne pourront jamais connaître l’orgasme vaginal, ce qui ne les empêche pas de ressentir du plaisir à cet endroit. Et dans la sexualité féminine, l’orgasme est certes important mais pas central comme pour les hommes. Le plaisir psychologique d’être unie à leur partenaire compte beaucoup.

  – Pourquoi le point G suscite-t-il autant la curiosité?

  – Ce thème a provoqué un grand débat idéologique. Les féministes ont nié l’existence du point G car elles refusaient que l’homme puisse jouer un rôle dans la sexualité féminine. Selon elles, la pénétration était inutile.

  – Votre travail sonne-t-il comme une revanche masculine sur les féministes?

  – Non. C’est une revanche de la vérité sur l’ignorance. Il est au contraire important pour les femmes de mieux connaître leur corps. Cela les rend plus libres et maîtresses d’elles-mêmes. Et il est utile pour un couple de mieux connaître son fonctionnement sexuel.

  Preluat di TDG

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 24, 2008 @ 12:01 pm

 22. @Dle Radoveanu,

  ce v-a apucat cu acest text? Ori sunteti in varsta si cu probleme serioase ori voi considera acest comentariu ca fiind ireverentios. Chiar nu aveti capacitatea de a comenta pe subiectul articolului postat?

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 3:37 pm

 23. Draga Doamna sau Domnisoara,

  Nu stiu unde sa va gasesc, politica reprezinta pentru mine 20 % restul este viata.
  Cred ca sunteti responsabila de ceea ce faceti.

  Subiectele mele sunt realiste si pline de viitor.

  AN ( adrian nastase) este un episod fara viitor, un subiect sa succes.

  CU EL SAU FARA EL ROMANIA ISI ARE VIIRORUL SAU

  Cu MAFIOTI si smecheri de moment nu se rezolva ROMANIA

  Adriane,

  Daca ati inteles social democratia cu Iliescu suntei in mormânt.
  Am inteles ce mi-ati comunicat, in victorie trebuie utilizat forta ca re invinge, pentru succesul final schimbarea este necesara.

  Ati fost de accord cu principiul,
  “Le changement c’est la vie, l’immobilisme c’est la morte .”

  Stiu ca nu sunteti un imbecil, trecerea la realitae va costa 2’000’000 Eu.

  Si o mica remarca nu sunteti bun pentru a reprezenta social democratia din ROMANIA.

  Ion ILIESCU a vrut sa ascunda adevarul cu ATANASIU, cel care a vândut Social Democratia din ROMANIA.

  Sper ca nu sunteti un profiteur al unui comert las.

  Cu stima,

  NB

  Aveti curajul a lasa mesajul, el va apare pe alte bloguri

  Merci pentru amabilitatea de a ma gazdui sur votre site

  Voi fi la Bucuresti in curând, doresc sa va cunosc si sa va ofer un moment tranquil

  Cu respect,

  Stefan RADOVEANU

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 24, 2008 @ 6:39 pm

 24. @Dle Radoveanu,

  faptul ca sunteti incorigibil va da o anume forta si mie imi trezeste o ciudata simpatie!

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 6:54 pm

 25. @
  Marie BARBU

  Ciutadata simpatie imi face placere, sunteti o MARE DOAMNA.

  Mme sau Mlle Corinne CRETU m-a mis sur, Parerea ta asteapta sa fie OK .

  O ceausista transformata de iliescu în sclava si cazuta sub biroul lui Adrian NASTASE.
  Un fel de poloneza lui Clinton.

  Merci pentru amabilitatea sinceritati,

  Stefan RADOVEANU

  NB

  La o anumita vârsta le point “G” este foarte important, in politica si in viata privata.
  Iliescu era depasit de asemenea gândiri
  Sunt la dispozitia Dvs, am toate argumentele a va demonstra succesul politic si familial

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 24, 2008 @ 7:23 pm

 26. @
  Marie Barbu

  Cred ca sunteti singura Doamna Distinsa care îsi merita sesul adevarat al comunicatiei.
  Mesajele mele sunt realiste si se pratica in comunicatia directa din Elvetia.

  Sa nu-mi spuneti ca la vârsta Dvs nu stiti nimic de le point “G”
  Si apoi Corine CRETU, ma censureaza, demonstreaza ca a stat mult timp sub biroul lui Iliescu.

  Clinton a avut si el o poloneza, Ion ILIESCU a fost generos, a plasat-o in PE.

  Anca este o fata formidabila, o face pe fata mare, la vârsta ei ar fi o rusine.
  Le point “G” este o realitate a succesului familiar.

  Nu mai stiu nimic de Mihnea Georgescu, este adevarat, bolnav de o maladie incurabila ?

  Va transmit cele mai sincere sentimente.
  Transmiteti in acelasi timp omagiile mele.

  Cu stima,

  Stefan RADOVEANU

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 24, 2008 @ 8:18 pm

 27. @Dle Radoveanu,

  ca sa pastram totusi niste reguli in acest joc, am sa va spun ca nu sunteti dv persoana cu care sa discut despre “le point G”!

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 8:24 pm

 28. @Stefan Radoveanu

  P.S.Imi displace sa vorbiti despre prietenele mele astfel.

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 8:25 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: