MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

February 17, 2008

LIDERII ROMANI SE ASCUND DE KOSOVO?

Filed under: Dileme,Lumea de azi,Politica — Maria Barbu @ 9:01 pm

Undeva in Europa se intampla ceva. Un moment istoric, grav, cu repercusiuni asupra continentului. Kosovo pare sa fie mica scanteie care poate declansa un incendiu, sigur, cu conditia sa existe si substante inflamabile, acceleratori. In politica europeana inca fragila se manifesta nationalisme, etnicisme ce pot fi niste acceleratori deosebit de periculosi.

Dar in acest moment, cand Kosovo isi declara independenta, nici un lider politic roman nu a iesit public sa formuleze nici o asertiune. Din lasitate? Din indiferenta? Din iresponsabilitate? Unde sunt liderii romani in aceasta zi de duminica, 17 februarie 2008? Cine ar trebui sa formuleze in aceasta zi pozitia oficiala a Romaniei? Sau liderii nostri nu gandesc si nu actioneaza in mod independent si asculta de niste directive venite de undeva din exterior? Pur si simplu sunt siderata.

De fapt totul este amanat pe maine sau poate pe poimaine, cand nici nu se mai recepteaza la fel de intens. Politica romaneasca de azi se face caldut si moale, sau cum este ea oare? Ca nu mai percepem nici coerenta, nici substanta si nici semnificatia pozitiilor politice ale Romaniei, pentru ca liderii nostri sunt prea ocupati sa se lupte intre ei, sa se maculeze si sa ne maculeze pe noi toti cu lipsa lor de responsabilitate si de atentie fata de ceea ce este cu adevarat important in tara si in lume.

Late edit. Presedintele Traian Basescu explica, luni, 18 februarie, la ora 19,15, ca nici presedintele si nici primul-ministru roman nu au putut sa dea declaratii politice inainte de formularea pozitiei europene!

26 Comments »

 1. Ati surprins realitatea clasei noastre politice, politicienii sunt lasi, subordonati intereselor directe cu asa zisa forta exterioara de care depind.

  Nastase & cie cu Rusii, Basescu & Tariceanu cu Spania, Geoana se moduleaza deja cu SUA.
  Dintre toti Geoana se remarca sensibil pozitif la aceasta independenta.

  Serbia are avantajul Presedintelui nou ales si va ceda in fata UE
  Statele din jur vor declara recunoasterea pâna vineri.
  Si bine inteles cu anumite amendamente care au fost discutate cu ocazia lui SARKOZY la Bucuresti.
  Politica este un circ, este si normal.

  Nu se mai poate vorbi de un conflict, totul a fost aranjat, sunt lasate morile sa duruie.

  O seara buna

  Comment by Stefan RADOVEANU — February 17, 2008 @ 10:35 pm

 2. @Dle Radoveanu,

  cat de mult penibil mai incape in peisajul politic romanesc? Dar in cel european? Si care sunt de fapt avantajele acestei atitudini?
  Imi puteti spune?

  Comment by Maria Barbu — February 17, 2008 @ 11:11 pm

 3. Asta e soarta naţiunilor mici!
  Ce să facem, să susţinem independenţa Kosovo? Se supără Maica Rusie şi aşa plătim gazul cât nu face!
  Să condamnăm independenţa Kosovo, ne arde Marele Licurici!
  Din această dilemă (nu DilEMA) nu puteţi ieşi! Am zis!

  Comment by Mihnea Georgescu — February 18, 2008 @ 12:19 am

 4. @Mihnea,

  ce bine ar fi daca am invata sa facem fata dilemelor gandind paradoxal. Maestrii acestui tip de gandire sunt,cum bine stii, evreii. Ajung la concluzia ca Romania are mare nevoie de evrei, adevarati, intligenti, dedicati.

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 12:35 am

 5. Romania si-a exprimat pozitia si nu cred ca este cazul sa comenteze violentele din Belgrad.
  Se pare ca azi Cioroianu va reiterea pozitia noastra si acum dupa producerea evenimentului programat ptr duminica, asa ca…?

  Comment by ion adrian — February 18, 2008 @ 10:42 am

 6. Liderii români studiază problema, acesta este răspunsul diplomatic.
  Cât timp le ia, pînă se va cristaliza situaţia în cadrul unei Sesiuni ONU.

  Situaţia este delicată, căci sunt multe minorităţi ce cred în autonomie=independenţă politico-economică. Semnul = indicînd greşeala în gîndirea atât pe termen scurt cât şi în persectivă.

  Comment by George Gross — February 18, 2008 @ 11:18 am

 7. @ion adrian,

  stiu ca exista mereu scuze, justificari, dar… ramane dezamagirea!

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 12:40 pm

 8. @George,

  ar trebui sa nu fie invocat Kosovo ca precedent politic, dar in rau, din pacate, posibilitatile sunt nelimitate.

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 12:41 pm

 9. Independenta provinciei este deja un fapt ireversibil.
  Orice iesire irationala nu ar crea decat noi probleme pe care nu suntem in masura sa le si controlam.

  Comment by radupress — February 18, 2008 @ 4:17 pm

 10. @radupress,

  sunt convinsa ca este ireversibil acest act, sprijinit pe ascuns sau pe fata de mari puteri. Dar voiam mai multa sinceritate in aceasta zi din partea liderilor politci romani, pt ca aceasta politica a strutului este complet penibila.

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 5:28 pm

 11. Da bineînţeles. A aşteptat să-i scrie Taubmann mesajul.

  Comment by Gabriela Savitsky — February 18, 2008 @ 7:26 pm

 12. @Gabriela,

  exact ce scriam si eu ieri! Asteptarea semnalului din exterior. Offff, Doamne!

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 7:34 pm

 13. Cristian Tudor Popescu a surprins foarte bine: daca americanii vor vrea autonomie pentru Harghita si Covasna, atunci ea se va face. Totul e la mana americanilor, care dau lovituri sub centura, Rusiei. Traim intr-un etern razboi rece.

  Comment by ciprian blidaru — February 18, 2008 @ 9:29 pm

 14. @Ciprian,

  cred ca acum loviturile nu sunt date Rusiei, ci Uniunii Europene, care e pe cale sa se afirme ca un lider global. Rusia este de fapt aliata Americii in destabilizarea UE si a NATO. Sunt actiuni paradoxale, un fel de biliard politic la scara mondiala.

  Comment by Maria Barbu — February 18, 2008 @ 9:34 pm

 15. Eu sunt de parere totusi ca UE isi merita soarta acceptand jocul Americii, care cred eu, este inca in rivalitate cu Rusia. Oricum iti respect parerea si numai pentru faptul ca scrii atat de frumos…

  Comment by ciprian blidaru — February 19, 2008 @ 12:06 pm

 16. @Ciprian,

  sigur ca si tu ai dreptate, in sensul ca maniheismul bipolaritatii continua sa fie activ, in ciuda declaratiilor de fatada ori a aparentelor.

  Multumesc de apreciere, imi face o deosebita placere!

  Comment by Maria Barbu — February 19, 2008 @ 12:20 pm

 17. Cred ca intre timp te-ai lamurit de ce au asteptat pana seara, iar pozitia adoptata este cea corecta si care este neschimbata de mult timp ceea ce ne avantajeaza si cu totii stiam asta. Si UDMR a procedat conform asteptarior si nici asta nu e motiv de isterizare, si a explicat (e o scuza gasita post factum, dar s-a ostenit s-o dea), ca referirea la precedent, se refera la ideea ca de acum incolo UE se implica in probleme legate de reglementari ale unor siuatii etnice si nu la ideea de model Kosovo ptr alte secesiuni.
  De aceea m-a enervat reactia isterica a presei, dar ea din asta traieste si din isteriea pe care o poate induce, care daca nu exista se chinuies-o produca, dar cred ca este nevoie sa ne tinem cumpatul in situatii delicate. De regula, e mai bine sa taci sau sa amani sa vorbesti, decat sa spui prostii.
  De ex toti cred ca UDMR trebuie sa paraseasca obligatoriu guvernarea, dar asta este adevarat, si de data asta i-am dat dreptate lui Crin Antonescu, caci devine culpabila in guvernare, doar daca refuza sa indeplineasca prin ministrii si functionarii pe care-i are in baza cooptarii la guvernare, anume decizii guvernamentale.(ca sa fie mai clar ce spun este ca si cum un evreu ar refuza cu motivele lui personale, religioase, sa faca ceva sambata intr-un colectiv care are sambata treaba, ori pleaca ori este demis, dar daca evreul lucreaza nu ma deranjeaza ca e iudeu si ca de cate ori poate tine sabatul) In rest sunt liberi sa aiba pareri despre Kosovo, care nu trebuie sa fie identice cu ale altor partide.
  Basescu a fost si el atent si nuantat cand s-a referit la UDMR.
  Chiar daca stim care-i adevarul mai ascuns, nu trebuie sa procedam ca Vadim si Funar, care au fost cei mai buni agenti ai intereslor etnice exagerate uneori ale UDMR .

  Comment by ion adrian — February 19, 2008 @ 1:59 pm

 18. Scuze, vad ca ma grabesc din nou si tastez(nu suport tastele)aiurea si uit sa recitesc si-i dau drumul ca din pusca, adica exact ce criticam mai sus la presa. Sper ca totusi sa ma fac inteles.

  Comment by ion adrian — February 19, 2008 @ 2:02 pm

 19. @ion adrian,

  imi place sa facem schimb de commenturi aici, chiar daca nu suntem intotdeauna de acord. Pe mine, iti marturisesc, ma sperie faptul ca Romania s-a raliat pozitiei rusesti, pt ca imi evoca legaturi obscure, pe care nu le-as vrea. Dar, dincolo de asta, in ciuda acestui aparent curaj al liderilor politici romani, si Romania va recunoaste Kosovo ca stat independent, poti sa fii sigur de asta. Nu ma satisface actuala pozitie a Romaniei decat la nivel subiectiv, national(ist), daca vrei, dar nu sunt convinsa ca este chiar ce trebuie!

  Comment by Maria Barbu — February 19, 2008 @ 9:20 pm

 20. Maria,
  Eminescu stia, simtea, intuia. Pentru rusi noi suntem doar marionete utilizabile si colonizabile, si tragedia este ca sunt langa noi.
  Tu stii de ce Petre Carp si Marghiloman dorau sa intram in razboi de parea germaniei?

  Comment by ion adrian — February 20, 2008 @ 9:20 am

 21. Iti spun eu: Considerau ca in orice conditii rusia este adversalul principal al romanismului. Si aveau oarecum dreptate caci daca Rusia nu cadea sub bolsevism., armatele victorioase ale tarului ar fi ocupat pe aliatul lor numit Romania si l-ar fi facut gubernie tarista fara ca Antanta sa scoata o vorba.
  Am avut noroc ca aprecierea politica a Bratienilor la fel de patrioti ca “tradatorii” Carp si Matghiloman, a fost ajutata de norocul de intamplarea neprevazuta sau luata in calcul de Bratieni .

  Comment by ion adrian — February 22, 2008 @ 8:49 pm

 22. PS Am vrut sa spun ca revolutia bolsevica si caderea tarismului nu putuse fi prevazuta si luata in calcul de nimeni, si stunci se putea intampla ca istoria sa dea dreptate lui Carp desi cu atat mai mult un tar victorios ar fi ocupat o Romanie aliata cu Germania si deci invinsa dar daca intram in razboi ca aliati ai nemtilor nu intram cu intentia de a-l pierde.

  Comment by ion adrian — February 22, 2008 @ 8:52 pm

 23. @Ion,

  orice ai spune, slugarnicia creata de comunism si obedienta Romaniei fata de Rusia este o chestie condamnabila, pentru ca politicienii romani ar putea face efortul sa fie mai demni.

  Comment by Maria Barbu — February 22, 2008 @ 9:17 pm

 24. Dar, Maria, ce am spus eu, mai sus si care sa indreptateasca sintagma ‘orice ai spune”?

  Comment by ion adrian — February 24, 2008 @ 7:26 pm

 25. @Ion,

  a fost doar o expresie, care sa ma faca sa ma simt incitata la o formulare pe care o stiam ca fiind aspra! Nu ai de ce sa te superi!

  Comment by Maria Barbu — February 24, 2008 @ 7:35 pm

 26. Pentru mine, inca nu este destul de aspra.Si nici vorba de suparare. Daca ma supar spun asta si nu dau doar a intelege.
  M-a ingrozit “Neintelegerea” lui Camus si nu vreau sa fac nimic in sensul acela.

  Comment by ion adrian — February 24, 2008 @ 7:50 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: