MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

January 23, 2008

RASPUNSURI – despre leadership-ul transformational vs. tranzactional

Raspuns pentru DANIEL A.

 

Dacă ne referim la modelul de leadership tranzacţional, ca şi la modelul de leadership transformaţional, vom observa că cele două modele privesc în principal tipul de motivaţie a oamenilor, aparţinînd unei organizaţii, sau societăţii pur şi simplu.

Sistemul social, ca şi cel organizaţional, spun analiştii încă tributari modernismului, funcţionează cel mai eficient în condiţiile în care aşa-numitul lanţ de comandă este clar decelabil, astfel încît autoritatea liderului să fie legitimă, iar responsabilităţile sale să fie clar identificate.

Aşa spun moderniştii, iar postmoderniştii se mai sfiesc câteodată să îi contrazică, dat fiind că postmoderniştii acceptă că lanţul de comandă nu trebuie să fie expresia unei autorităţi discreţionare şi a unor ordine transmise de “sus în jos” ci o mai complexă reţea de interacţionări ale deciziilor luate, şi la cel mai înalt nivel şi la nivele intermediare, în consens.

Leadership-ul tranzacţional priveşte motivarea financiară a subordonaţilor, prin răsplata pecuniară, în timp ce leadership-ul transformaţional priveşte doar motivarea morală, prin convingerea cu argumente etice ori spiritual-morale ori cu auto-motivaţii venite din interior, în urma unei evoluţii individuale, şi nu prin plata în bani a performanţelor.

Despre aceste două importante direcţii de leadership organizaţional a scris cu multă aplicaţie celebrul specialist în domeniul leadership-ului, James Burns, care a dedicat în cartea lui de referinţă, intitulată chiar simplu şi semnificativ, “Leadership”, patru capitole modelului tranzacţional şi cinci capitole modelului transformaţional.

Leadership-ul tranzacţional promovează în organizaţii ori în societate un model de negociere pentru a se ajunge la o “motivare”, exprimată printr-o sumă aceptată, în timp ce leadership-ul transformaţional se referă la convingeri morale şi responsabilităţi asumate. Modelul tranzacţional priveşte în cea mai mare măsură stilul managerial, iar modelul organizaţional în care se practică este mai ales cel al companiilor, al firmelor de diferite profiluri. Acesta este modelul preferat de societăţile capitaliste moderniste liberale.

LEADERSHIP-UL TRANSFORMATIONAL, ca şi leadership-ul vizionar, motivează membrii organizaţiei apelând la principii şi idealuri comune, la viziuni împărtăşite, la strategii care să îi convingă pe cei care îi urmează pe lideri că membrii organizaţiei sau ai societăţii respective participă împreună şi din proprie convingere la atingerea unor scopuri superioare, de a căror valoare sunt cu toţii convinşi.

Acesta pare mai apropiat de postmodernism şi de principiile etice şi morale promovate de acesta. În cartea lor de referinţă, ”Leadership Challenge” (“Provocarea Leadership-ului”), apărută în prima sa ediţie din 1989 ca un eveniment remarcat pe plan mondial, James Kouzes şi Barry Posner au făcut o analiză in extenso a modelului de leadership transformaţional, deşi abia mai târziu acesta a fost denumit ca atare. Cei doi autori au decelat cinci principii ale acestuia, de care se ţine cont şi acum, şi anume: provocarea în procesul de leadership, viziunea împărtăşită, modelarea căii de urmat, însufleţirea celorlalţi şi încurajarea entuziasmului.

Aceste modele de leadership, cum sunt cel transformaţional ori cel vizionar-creativ, îi pot conduce pe oameni pe perioade îndelungate de timp, făcându-i să îşi asume privaţiuni personale ori eşecuri de parcurs, dar cu convingerea că fac un demers benefic şi că participă la progresul real al organizaţiei ori al societăţii date.

Liderii implicaţi în aceste modele de leadership sunt lideri de caracter, posedând o inteligenţă strategică activă şi o creativitate fertilă, totul subsumându-se responsabilităţii morale asumate şi a binelui general.

Liderii promovaţi de leadership-ul transformaţional pot fi lideri charismatici, dar nu sunt nici narcisişti şi nici paranoici, precum cei care reprezintă modelul individual de leadership charismatic, care profită de propria charismă în scopuri ignobile, ci pun în slujba binelui general toate calităţile lor individuale, oricât de puternice ar fi acestea.

Dorinţa liderilor implicaţi în actul de leadership transformaţional ori vizionar-creativ este de a transforma în mai bine, de a schimba organizaţia ori societatea, conform unei viziuni progresiste reale şi nu conform unor vanităţi ori orgolii personale, care, hiperbolizate, pot deveni pernicioase.

Aceste modele, dorite de modernismul evoluat şi adoptate de postmodernism, reprezintă cu adevărat, cele mai înalte şi mai progresiste modele de leadership, capabile să conducă oamenii, fie ei membrii unei organizaţii sau ai societăţii, pe drumul spre mai bine, spre acel mâine care să fie pe o mai înaltă treaptă decât azi.

 

NOTA BENE. Acest model de raspunsuri a aparut mai intai pe blogul lui Adrian Nastase si apoi pe cel al presedintelui Ion Iliescu.

10 Comments »

 1. asa..sa te mai stresez si aici, iti dau un sfat. Viziteaza pur si simplu timp de cateva zile o biserica de cult baptist si ai sa’mi dai dreptate..ai sa intelegi ce inseamna asta cu lidershipul ba mai mult ai sa’l vezi si pus in practica! sa fi iubita si nu mai fi asa tafnoasa cand nu intelegi ceva nou ptr tine. Toata vara ma pricopsit soacra’mea cu stundeti si universitari canadieni, a trebuit sa le fiu translator spre “bucuria “mea,

  Comment by daniel A — January 23, 2008 @ 2:12 am

 2. Hopa tropa PENELOPA , sa te minunezi cati o sa-ti comenteze anii de munca [ teza de doctorat ]
  De ce te risipesti POETO ?
  Nu trebuie sa-mi raspunzi , desi ma pot intreba eu Pelerinul : Pana cand Doamne Poeta se …?.

  Comment by PELERINUL — January 23, 2008 @ 2:53 am

 3. @Pelerinul,

  tu crezi ca nu stiu asta, cu risipirea? Dar ma impinge ceva dinlauntrul meu spre actiune, pentru a face din cei din jur oameni mai buni. E o prostie, nu-i asa? Mai ales ca masa nu evolueaza, ci se rostogoleste!

  Comment by Maria Barbu — January 23, 2008 @ 12:22 pm

 4. Nu este o prostie , este o chemare si bine faci. La tot pasul se nimereste insa cineva sa-ti dea un sfat , deobicei cel mai ,,intelept” .

  Comment by PELERINUL — January 23, 2008 @ 1:23 pm

 5. Scurt, concins, P E R F E C T !

  Comment by George Gross — January 23, 2008 @ 2:48 pm

 6. @daniel A,

  acesti universitari canadieni despre care vorbesc sunt si generali, si ma cauta pe mine, in calitatea mea de director de programe de securitate internationala si leadership in Ministerul Apararii!
  Dar asta nu e ceva care sa te intereseze!

  P.S. Nu sunt tafnoasa. Sunt chiar amuzata.

  Comment by Maria Barbu — January 23, 2008 @ 5:53 pm

 7. @Pelerinul,

  ai observat ca mie imi place sa ma joc de-a fetita naiva!
  Ma lasa destul de indiferenta sfaturile “inteleptilor”. Dar tin cont de modalitatea in care ele se formuleaza ca sa imi dau seama din ce zona vin si ce vizeaza.

  Comment by Maria Barbu — January 23, 2008 @ 5:57 pm

 8. @George,

  multumesc mult de tot.

  Comment by Maria Barbu — January 23, 2008 @ 6:00 pm

 9. si uite asa apar “amazoanele” la interval :))

  apropos de directorate , am o amica foarte buna la Vancouver si era foarte incantata ca si’a gasit de munca un post de director de vanzari…noroc ca ma lamurit barbasu’ ..
  era ceva de genul director de vanzari la sectorul incaltaminte adica vanzatoarea sefa).Tzafnoasa nu esti da’ te gadila al dreaq la orgoliu denumirile astea …si inca ceva
  daca ai sa poposesti prin tarile astea anglo saxone si vezi scris mare cat ziua de post “General Store ” sau mai stiu ce alti “generali” nu te grabi sa le expui cine stie ce programe de securitate internationala. Sper sa citesc in stele ca tu esti cea care aduce pacea pe pamant..boala dracului si asta , Bush se crede si el Mesia… de ce nu si tu?

  Comment by daniel A — January 24, 2008 @ 3:46 pm

 10. @daniel A,

  sincer, nu te inteleg.
  Cine esti si de ce esti asa de arogant si de atot-cunoscator? Ca eu ma indoiesc f tare de genul asta de oameni. Hai, fii mai decent, Daniel, ca nu strica.
  Daca tu faci o egalitate intre pantofi si securitate, inseamna ca nu mai avem ce discuta.
  Asa incat, am sa te rog politicos sa eviti acest blog.
  Toate cele bune!

  Comment by Maria Barbu — January 24, 2008 @ 7:06 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: