MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

January 13, 2008

VOTUL NU ESTE UN ACT DE IUBIRE

Filed under: Dileme,Leadership,Politica — Maria Barbu @ 5:45 pm

Am ramas foarte neplacut impresionata de cuvintele presedintelui Traian Basescu, spuse la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele scuzandu-si greselile si erorile politice prin cuvintele: “eu am fost ales, cu bunele si cu relele mele”.

Dar, pentru numele lui Dumnezeu, cand va intelege domnul presedinte ca votul nu este un act de iubire? Votul este un act de incredere, asa incat aceasta scuza incepe sa sune sinistru. Si spun sinistru pentru ca ea poate continua asa: “m-ati ales, deci trebuie sa suportati orice, sa ma tineti in brate (= in functie) orice as face!”

Daca votul ar insemna un act de iubire, acolo sus la Cotroceni ar fi oamenii nostri dragi, iubitii sau sotii, fii sau fiicele, nepotii sau nepoatele, nu domnul Basescu. Ori, in urma votului, domnia sa a fost investit cu increderea unui sfert din populatia Romaniei sa faca treaba buna, sa fie serios si nu mistocar, sa fie echilibrat si nu criza(n)t, sa fie sobru si nu hlizit, sa fie un model pozitiv si nu unul teribil.

Nu mai spun ca trei sferturi din populatie nu au aratat nici iubire si nici incredere fata de domnul Basescu! Dar ce conteaza aceste trei sferturi din populatia votanta, ce mai conteaza ceva sau cineva atunci cand esti deja acolo sus si poti sa faci tot, dar absolut tot, ce vrei?

Unde ar putea duce o astfel de conceptie, cum este cea dezvaluita de afirmatia presedintelui Traian Basescu? Intr-o singura directie: la dictatura si la un leadership discretionar. Aceasta ar putea fi epoca lui “daca nu-mi faceti pe plac, va scot dosarul si va dau la cap!”

Cineva spunea, zilele trecute: “Ce seamana, domle, Basescu asta cu Ceausescu! Ala ne facea dosare, asta ne arunca-n cap dosarele facute de ala! Ce blestem pe capul nostru!”

Ceea ce spunea acest alegator arata ca omul respectiv si multi altii ca el nu mai vad votul nici macar ca pe un act de incredere, ci ca pe o pedeapsa! Iar asta este ceva extrem de periculos pentru Romania!

30 Comments »

 1. Buna Seara,

  Stimata Printesa a informatiei,

  Nu v-am uitat iata o mica reflexie,

  1. La capacité d’apprendre est un don ;
  2. La faculté d’apprendre est un talent ;
  3. La volonté d’apprendre est un choix.

  compatrioti nostri unde se gasesc.

  Microbul blogist m-a contaminat. voi avea un blog.
  Deja multi mi-au solicitat posibilitatea motorului meu de cautare.

  Cred ca l-ati ascultat pe Tony BLAIR, in curând vom avea versiunea vidéo
  Daca aveti vreo necesitate sunt la dispozitia Dvs.
  Acel x, mihnea georgescu isi pierde timpul cu cei de type vanghelie.

  Romania are tinere si tineri extraordinari, daca se mai rezuma la un vanghelie, nastase sau la nu stiu cine ar mai putea …, se va scrie VAI TRISTA ROMANIE.

  S-a anuntat deja vizita Domnului Nicolas SARKOZY le 04.02.crt en Roumanie, o vor intelege Românii ?

  Comment by Stefan RADOVEANU — January 13, 2008 @ 7:55 pm

 2. Stimata Printesa,

  Doresc sa cunosc CV Dvs.

  Imaginez sa montez ceva la Bucuresti, ceva in domeniul publicitati internet, doresc sa stiu daca sunteti de accord

  Comment by Stefan RADOVEANU — January 13, 2008 @ 8:41 pm

 3. @St. Radoveanu,

  asta e ceea ce ma intereseaza in cel mai inalt grad, si anume, tinerii pe care ii simt aproape aici in virtual sunt tinta demersurilor mele politice viitoare. Mi-i doresc alaturi in politica romaneasca si tocmai de aceea si fac eforturi sa decodific anumite elemente de leadership si sa le si canalizez interesul pentru creionarea destinului viitor al Romaniei.

  Cat despre vizita lui Sarkozy, cred ca va fi un aparent succes, dar fara vreo substanta politica reala. Nu am incredere in modelul de lider pe care il reprezinta Sarkozy cum nu am incredere in modelul de lider al lui Traian Basescu. Sigur ca in matematica, minus cu minus da plus, dar nu si in politica!

  Comment by Maria Barbu — January 13, 2008 @ 8:46 pm

 4. P.S. In legatura cu CV-ul meu, el se gaseste si pe net, in Dictionarul de personalitati al Fundatiei Noua Romanie, desi este neactualizat, lipsind activitatea doctorala din domeniul de leadership si securitate internationala. Il puteti vizualiza la adresa http://www.nouaromanie.ro

  Comment by Maria Barbu — January 13, 2008 @ 8:50 pm

 5. P.S.2 Lipsesc si niste titluri de carti publicate intre timp.

  Comment by Maria Barbu — January 13, 2008 @ 8:52 pm

 6. A reapărut domnul RADOVEANU-DIJMĂREANU-PORUMBARU-MIMI-ETC.!

  Lăsăm la o parte cacofonia “CU Relele mele…”
  Puterea prezidenţială are un caracter funcţional, mandatat, nu este un datum ontologic, prin voia zeilor… asta nu pricepe Marinarul. Păcat că acest popor îl mai rabdă!

  Comment by Mihnea Georgescu — January 13, 2008 @ 9:21 pm

 7. @Mihnea,

  se pare ca presedintele Basescu e impermeabil (sic!) la principii, ca si la idei. Pacat pentru el, dar, mai ales, pacat de noi!

  Comment by Maria Barbu — January 13, 2008 @ 9:36 pm

 8. Maria,
  pentru a glossa puţin pe marginea inspiratului tău titlu:

  VOTUL este un act de iubire,
  dar Băsescu răspune cu un act de VIOL.
  Al Constituţiei, evident! 😉

  Comment by Mihnea Georgescu — January 13, 2008 @ 9:44 pm

 9. @Mihnea, Mihnea,

  esti in forma, nu gluma!

  Comment by Maria Barbu — January 13, 2008 @ 9:50 pm

 10. Draga Maria Barbu, am citit articolul, ai atins un punct foarte important adica cele zise de Basescu fara sa le luam in serios. Adevarul ca trebuie sa-l suportam pe basescu, doar sa-l criticam , practic nu se poate facea absolut nimic, eu am prevazut ca basescu va duce tara in prapastie, era o fata care a scris la mine pe blog o numeste Maria, zicea de ce basescu nu a publicat dosarele lui Monica Macovei , Morar, etc. ceva e putred. As fi curios cum ar fi reactiona, se simtea Basescu daca se publica dosarul lui ? Din arhivele Anvers ?

  Comment by Ovidiu — January 13, 2008 @ 11:10 pm

 11. @Ovidiu,

  din pacate pentru noi toti, lucrurile sunt mult mai serioase si mai periculoase decat ne putem imagina. Aceasta modalitate de manipulare a oamenilor prin santajul cu dosare este o practica a securitatii din epoca bolsevica, despre care noi doar am citit, dar asta a fost epoca ce a umplut puscariile Romaniei cu toti intelectualii si cu marile personalitati ale tarii. Atunci a fost distrusa elita romaneasca, iar Basescu mi se pare ca face parte din acest model de lider bolsevic, in ciuda faptului ca se da drept democrat. Romania nu are nevoie de asa ceva, si cred ca nici o tara nu poate suporta acest model politic insalubru!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 12:06 am

 12. P.S. Sper din tot sufletul sa nu am dreptate, dar…. ma tem ca realitatea va dovedi ca am analizat corect situatia!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 12:07 am

 13. Draga Maria Barbu, te rog sa treci pe la mine, am actualizat, ca sa vezi cum se poate distruge un om nevinovat.

  Comment by Ovidiu — January 14, 2008 @ 12:59 am

 14. Draga Maria, totusi cum explici ca basescu are o multime de fani. In sondaje e pe primul loc. Are priza la popor ? Te rog sa scrii un articol despre “succesul lui Traian Basescu”
  Si sa ma anunti.

  Comment by Ovidiu — January 14, 2008 @ 1:04 am

 15. @Ovidiu,

  iti promit ca o sa trec si o sa citesc cu atentie.

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 1:19 am

 16. @Draga Ovidiu,

  desi iubesc cu pasiuna aceasta tara si acest neam, nu pot sa nu vad cata prostie, cata credulitate, cata mitocanie si cata servilitate zace in acesti oameni. Iar asta explica multe, inclusiv multimea de nenorociri istorice, din trecut si din prezent.

  Lasa-ma sa cred ca exista si oameni destepti , care isi dau seama ce e bine si ce e rau si care vor ca aceasta tara sa nu fie mereu si mereu calcata in piciore de copitele unor nesimtitoare cornute!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 1:22 am

 17. Radoveanu ne face oameni pe toţi, ne implică în proiectele sale. Maestre, când vii în Bucureşti, hai să ne întâlnim la o cafea… Plătesc eu!
  Scuze Maria, dar până îşi face individul blog, îl abordez la tine!

  Comment by Mihnea Georgescu — January 14, 2008 @ 10:21 am

 18. In primul rand de acord votul nu e un act de iubire. In al doilea rand presedintele este ales cu majoritatea celor care voteaza. Deci peste 50% din romanii care s-au prezentat la vot au ales un presedinte. Nu un sfert din populatia cu drept de vot. Din pacate cei care nu voteaza nu prea conteaza.

  Presedintele are dreptate cand face diferenta intre cei alesi si cei numiti. Exista aici o diferenta calitativa. Nu are insa dreptate cand presupune ca faptul de a fi ales reprezinta un mandat in alb…

  Comment by moromete — January 14, 2008 @ 1:47 pm

 19. Eu am crezut ca ne-am obisnuit toti cu declaratiile lui. In fine, Base poate sa zica orice, imi e greu sa-l mai bag in seama.

  Comment by Oana — January 14, 2008 @ 3:54 pm

 20. Hehehe… Relaxati-va. Omul a constatat doar ca e ales, ceea ce e trist si adevarat. Problemele alea mari vor incepe cand va constata ca e “Cel ales”. Abia de atunci va incepe veselia. Si momentul e aproape. Chestiune de timp si boc.

  Comment by Mordechai — January 14, 2008 @ 4:03 pm

 21. @Mihnea,

  nici o problema.
  Sunt insa convinsa ca ne va invita dl. Radoveanu!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 6:34 pm

 22. @Oana daga,

  temerea mea este aceea ca noi, romanii, ne obisnuim cu raul si nu mai putem scapa dupa aceea de el!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 6:35 pm

 23. @Mordechai,

  bate-te peste gura, pentru ca, daca se intampla asta…. atunci e vai de tara asta! Dar, poate ca ne fereste Dumnezeu, Baruch Hashem!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 6:37 pm

 24. @MOromete,

  ai perfecta dreptate, nu este un mandat in alb, ci este, asa cum spun si eu, un vot de incredere. Pe care il poate onora sau… dezonora!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 6:40 pm

 25. De data aceasta nu am sa mai întreb “Cine e cel care poate să fie în locul lui Băsescu?”, am să adresez o altă întrebare: “De ce stârneşte politica atâta patimă în popor, când se vede de la un kilometru că nu este nimeni în vârf interesat de popor?”
  Ca să iau un citat din Realitatea TV (unde un ziarist spune “cele două procuroare”, of of măi măi), un realizator de emisiune întrebă, “te-a căutat cineva la dosare?… Cred că ouăle de la Cornu poartă vina, “cauzează” la ficatul capului. (PS, un reporter Realitatea TV citeşte o mapă profesională afară, în frig… cooooool)

  Comment by Bibliotecaru — January 14, 2008 @ 7:37 pm

 26. @Bibliotecaru,

  esti atent, critic si plin de umor subtire, intr-o tara in care, asa cum vezi, se poarta umorul gros si imbecilitatea sforaitoare!

  Comment by Maria Barbu — January 14, 2008 @ 7:43 pm

 27. Şi iar îmi doresc ca opinia publică să aibă posibilitatea de iniţiativă legislativă. Dacă văd şi asta în România, pot să mor liniştit. Nu ştiu dacă ai citit astăzi pe blog meu postarea Virtualitatea bibliotecilor virtuale, am rămas mut când am văzut că un minister îşi bate joc, informativ, de un membru al parlamentului. Este cumplit. Trebuie schimbat totul de la rădăcină şi este neapărat nevoie de o şcoală de foarte lungă durată în care politicienii să înveţe bunul simţ… unii fac control la dosarele de cadre în loc să facă control la bunul simţ. Aceasta ar trebui să fie deviza de azi înainte, “Nici un om politic fără bun simţ!”. Ar trebui făcute dosare publice de monitorizare a încălcării bunul simţ.

  Comment by Bibliotecaru — January 14, 2008 @ 8:06 pm

 28. @Bibliotecaru,

  hai sa facem asociatia aia cu initiativa legislativa, vrei? Sa schimbam lista de criterii dupa care sunt promovati oamenii politici. TREBUIE sa facem asta!

  Comment by Maria Barbu — January 15, 2008 @ 12:58 am

 29. Să o construim… trebuie mai întâi să realizăm statutul şi organigrama. Eu, tu şi… mai cine?

  Comment by Bibliotecaru — January 16, 2008 @ 10:38 pm

 30. @Bibliotecaru,

  mai avem la dispozitie, in cel mai scurt timp, vreo 30 de oameni, pentru o organizare sistematica. Dar am nevoie de vreo doua luni, timp in care am de lucru pentru Bruxelles ceva f dificil,si dupa aia pornim cu entuziasm, iti promit solemn!

  Comment by Maria Barbu — January 16, 2008 @ 10:43 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: