MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

January 3, 2008

MUZICA SFERELOR

Filed under: Literatura,Naratiune — Maria Barbu @ 8:44 pm

“Niciodată nu trebuie să subestimezi puterea unei femei”, – îşi spuse Sorin zâmbind, cu gura aceea a lui cu buze conturate puternic dar trist, ca şi când ar fi fost mereu în pragul unui suspin. Elena îi tăiase pur şi simplu respiraţia, făcându-l să renunţe la morga lui rece şi să se abandoneze, să accepte să se prăbuşească într-un sărut ameţitor…. şi tot ce a mai urmat acelui sărut.

Stăteau întinşi unul lângă altul, cu trupurile goale şi liniştite, parcă eliberate de o tensiune adunată de prea mult timp şi care îi contorsionase într-o aprigă şi prelungă îmbrăţişare. Dar odată eliberaţi de acea povară se transfiguraseră parcă, zâmbeau senini şi fericiţi, cu o expresie de desăvârşire pe figură. Se ţineau de mână, incapabili de vreo mişcare, de parcă toată energia lor fizică s-ar fi consumat complet în iubirea aceea năucitoare.

Încet-încet se dezmeticeau şi reintrau în realitate, dar erau deja schimbaţi, de parcă ar fi venit de pe altă planetă. Se priveau zâmbind şi atât. Era suficient pentru ei acum acest zâmbet care le dovedea că există şi că sunt fericiţi. Nici nu mai aveau nevoie de altceva. La un moment dat, Sorin se întoarse şi îşi aprinse o ţigară şi, după ce trase din ea cu sete un fum lung, i-o dădu şi Elenei, care o prinse cu buzele încă umflate de atâta sărut, simţind atingerea ţigării aproape ca pe o arsură.

“Stai, nu te ridica”, îi spuse Sorin Elenei care ar fi vrut să se ducă la baie, dar renunţă şi se ghemui lângă el, lipită de coasta lui, poate chiar coasta aceea din care se spune că ar fi fost făcută prima femeie. Zâmbea acestui gând, simţind că ei amândoi erau Adam şi Eva în Paradisul adevărat al iubirii, de altfel singurul mod în care poate fi refăcut paradisul.

“Nu plec nicăieri, nu vreau să mai plec nicodată”, – îi răspunse Elena, zâmbindu-i larg bărbatului de lângă ea, pe care simţea că îl iubeşte copleşitor, contopirea trupurilor lor fiind încă o dovadă a acestei iubiri de care amândoi fugiseră ca doi nebuni.

“Mai vrei?”, – o întrebă Sorin, şi ea dădu din cap în semn că da, chiar dacă nu ştia sigur la ce se referă întrebarea lui, la îmbrăţişarea aprinsă ori la ţigară. Nici nu conta. Voia oricum. Voia să fie mereu, etern, acolo, cu el, ca şi când timpul s-ar fi spulberat şi n-ar mai fi rămas nici o urmă din desfăşurarea temporală.

“Off, Doamne, Doamne”, – şoptea încet Elena, prelingându-se peste trupul iubitului ei, ca şi cum delimitarea dintre ei nu ar fi fost în nici un fel relevantă, ei reuşind să trăiască un fenomen inedit al topirii şi amestecului fizic între două trupuri şi două suflete care îşi doreau cu ardoare să refacă unitatea primordială şi nu mai puteau să oprească această dorinţă fundamentală.

Totul se petrecea parcă în apă, se mişcau în ralenti, erau grei de fericire şi se lipeau şi dezlipeau greu, ca şi cum ar fi fost făcuţi din miere, nu din carne pur şi simplu. “Ce bine este…  să exişti în celălalt”, – murmura Sorin, fără să fie neapărat conştient de ceea ce spunea.

Nici nu conta ce spunea ori ce gândea, el nici nu mai era el însuşi, era ea, ori ea era el, ori amândoi erau una şi aceeaşi fiinţă, a cărei năzuinţă spre infinit nu mai putea fi oprită de nimeni şi de nimic.

(va urma)

38 Comments »

 1. Si nu mai ramane loc de cuvinte. 😀 😀 <33

  Comment by Dana — January 3, 2008 @ 8:54 pm

 2. Frumos fragment. Cum de in momente ca acesta cei doi par atat de indragostiti, insa in afara lor nu reusesc sa treaca peste diferentele dintre ei?

  Comment by cupcake — January 3, 2008 @ 8:58 pm

 3. @Dana,
  ma bucur ca ti-a placut.

  Comment by Maria Barbu — January 3, 2008 @ 9:03 pm

 4. @cupcake,

  cred ca neintelegerile lor deriva mai mult din diferentele sociale, din prejudecati. Cel putin asa mi se pare mie.

  Comment by Maria Barbu — January 3, 2008 @ 9:05 pm

 5. Stimata Doamna,

  Va rog sa scuzati pentru lansarea mesajului initial pe blogul Domnului Mihnea GEORGESCU.
  Dar dupa câte am inteles apropierea intelectuala consider ca degaul nu este asa de mare.

  Iata mesajul in continuare.

  Cu stima,

  Stefan RADOVEANU

  “Buna Seara Domnule Mihnea GEORGESCU,

  Sunteti un type inteligent si susceptibil la comunicatie.

  Va propun un nou indicator,
  BUNATATEA NATIONALA BRUTA sau altfel BNB un sort de PIB.

  Va rog sa lansati in blogul Dvs ce inseamna in cinci cuvinte acest BNB.

  Va dau câteva exemple :

  1. sanatate
  2. amor
  3. securitate
  4. familie
  5. fara coruptie

  Dupa care va rog sa masurati gradul de satisfactie pe scara 1 la 6

  Transmiteti salutarile mele Distinsei Doamne Marie BARBU

  Merci si o seara buna.”

  Cu stima,

  Stefan RADOVEANU

  Comment by Stefan RADOVEANU — January 3, 2008 @ 10:12 pm

 6. @Dle Radoveanu,

  multumesc de salutari.

  Si initiativa dv. mi se pare interesanta. O putem lansa cu prima ocazie.

  Comment by Maria Barbu — January 3, 2008 @ 10:34 pm

 7. Si a propos de, cei care constata :

  Celui qui voit un problème, mais ne fait rien,
  fait aussi partie du problème.
  (Gandhi)

  In ROMANIA avem multi constatatori, unul este si acest Dan ANDRONIC.

  Cu mult respect,

  Stefan RADOVEANU

  Comment by Stefan RADOVEANU — January 3, 2008 @ 11:25 pm

 8. @Stefan Radoveanu

  a spune=a face, pt ca ce care scriu iau atitudine, nu se poate spune ca nu fac nimic.
  Dar, poate ca a venit si timpul actiunii politice, simt si eu asta.

  Comment by Maria Barbu — January 3, 2008 @ 11:55 pm

 9. se pare ca iubirea adevarata reuseste sa stearga diferentele dintre iubiti … oricare ar fi aceste diferente.

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 1:42 am

 10. @mda,

  da, da, asta este adevarul-adevarat. Iubirea e miracolul absolut, care poate orice. Cu o singura conditie: sa iubesti cu toata fiinta, pentru ca numai asta e iubire adevarata.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 2:08 am

 11. Alzheimer,

  am avut dreptate.

  Adrian NASTASE vine sa confirme,

  “Astazi, cartea se adreseaza atat celor care au uitat cat si celor care se prefac ca au uitat.”

  Si, ajut eu si mai 1990.

  Merci, Domnule Adrian NASTASE

  Comment by Stefan RADOVEANU — January 4, 2008 @ 2:13 pm

 12. Domnule Radoveanu, articolul imediat anterior acestuia este despre politica. De ce nu postati acolo aceste comentarii? Haideti sa nu amestecam literatura cu mizeriile politice, pentru Dumnezeu!

  Comment by cupcake — January 4, 2008 @ 4:03 pm

 13. Dacă “se mişcau în ralenti” are legătură cu mersul “în gol” al motoarelor sau cu înregistrarea cinematografică accelerată (se vede mişcarea încetinită), se scrie “ralanti” sau, mai vulgar, incorect, dar româneşte, “relanti”. Citind acea frază mi-am născut un nou cuvânt /mişcare “relantă”/. Cuvântul bănuiesc că nu există dar s-ar putea impune pentru că este foarte aproape de relexantă, relaxată… şi ca sens este apropiat. Tare mult îmi place să inventez cuvinte. O să-l folosesc şi precis o sa-mi iau capace :)) Tocmai asta este frumuseţea. Cum spunea Pruteanu, limba română este o limbă vie. În degetele mele reacţionează sălbatic, ca un mustang neobişnuit cu potcoava, frâul sau şaua.

  Comment by Bibliotecaru — January 4, 2008 @ 4:30 pm

 14. @Bibliotecaru

  dragul meu prieten, “ralanti” este chiar un cuvant care inseamna “miscare incetinita a motoarelor cu ardere interna”, nu trebuie reinventat. Dar daca vrei sa inventezi un alt cuvant, be my guest!

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 4:58 pm

 15. Maria, intr-o postare anterioara vorbeai despre un dar pe care trebuia sa-l ofere Sorin Elenei… si urmarea este ca au suferit amindoi …
  acesta trebuia sa fie darul?

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 5:44 pm

 16. @mda,

  povestea aia cu darul se referea chiar la un dar, o prostioara, un cadouas. Acesta, descris acum, este marele dar, darul iubirii in trup, darul contopirii si al unirii atat de perfecte incat ei amandoi pot ajunge in infinit si pot auzi muzica sferelor. Numai atunci cand iubesti mult de tot poti sa simti asta!
  Si cred ca Elena asteapta sa primeasca mereu, toata viata, acest minunat dar, de la iubitul ei cel mai iubit, Sorin!

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 5:49 pm

 17. Muzica sferelor sau cand Dragostea si Iubirea se intalnesc . Elena si Sorin sau Sorin si Elena.
  p.s. fara volanta nu-i nici ralanti, fie la noi fie la francezi .

  Comment by omu' — January 4, 2008 @ 6:32 pm

 18. @omu’

  da, Nicu, asa este! Sa inteleg ca exista in ce spui o rafinata si nuantata distinctie intre dragoste si iubire, nu-i asa? Trupul si sufletul.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 6:38 pm

 19. interesant cum a evoluat relatia dintre ei … ma gindesc la cum i-ai prezentat in prima ta expunere … si starea de acum … ma gindesc ca relatia dintre ei ar trebui acum sa fie mai consistenta, mai responsabila …

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 7:09 pm

 20. @mda

  relatia dintre Sorin si Elena a fost extrem de complicata si poate ca mai este inca. Pe de o parte, Sorin este un barbat hiper-moral, un gen foarte aparte si extrem de exigent, ceea ce a fost chinuitor pentru Elena, care este, sau a fost, genul femeie-fatala, care colectioneaza iubiti pe care apoi ii abandoneaza. Intalnirea cu Sorin reprezinta trezirea Elenei la realitatea iubirii si asumarea unei complet neobisnuite pentru ea morale personale. Elena devine fidela, ceea ce era greu de presupus inainte. Mai are inca de facut un pas, renuntarea definitiva la Mike, pe care il pastreaza mai mult ca pe un purtator de trena decat ca iubit. Sorin o va astepta oare si o va accepta asa cum este ea? O iubeste cu adevarat incat sa o vrea de tot? Elena, la randul ei, va putea sa ramana langa el? …. Vom vedea. Poate imi spui tu ce crezi. M-ar interesa in mod deosebit sa iti stiu parerea.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 7:32 pm

 21. 🙂
  Mai citeşte o dată ce am scris.
  🙂
  Ei vorbeam despre: mişcare “relantă”. Sunt absolut convins că acest cuvânt, “relant/relantă” nu există. 🙂
  “miscare incetinita a motoarelor cu ardere interna”, definiţia dată de DEX, este uşor greşită. Nu este vorba de mişcarea încetinită ci de mişcarea fără sarcină a motorului. Spre deosebire de un motor electric, motorul cu ardere internă nu poate porni în sarcină. De aceea trebuieşte învârtit înainte, fără să fie în viteză (adică în sarcină). Din acest motiv există acest mers în gol, o turaţie reglată la condiţiile consumului minim şi ţinerii motorul în mişcare. Acest lucru se face cu un regulator de turaţie, mecanic sau electronic. Ea (funcţionarea la ralanti) se întâmplă banal atunci când stai la stop şi aştepţi cu motorul pornit.

  Nu mă lansam în această dizertaţie fără rost, poate, dar astfel de cuvinte îmi trezesc amintiri vechi. Sper să-mi scuzi logoreea.

  Comment by Bibliotecaru — January 4, 2008 @ 7:51 pm

 22. Maria, din descrierea pe care i-ai facut-o lui Sorin, reiese ca el doreste in primul rind fidelitate. Ai si spus la un moment dat ca este un tip care nu inseala. E bine ca Elena sa inteleaga acest lucru: Sorin ofera fidelitate, si are pretentia ca iubita sa-i fie fidela… de altfel, si tu mi-ai spus, zilele trecute, ca iubirea adevarata cere exclusivitate.
  Elena sa nu fie mirata cind va afla ca Sorin ii stia excapadele .. si cu toate acestea, iata, este alaturi de ea. Daca acum Sorin ii este alaturi, inseamna ca o iubeste cu adevarat. Si daca a avut rabdare pina acum, de ce nu ar avea si de acum inainte? Cred insa ca Elena ar trebui sa-l faca pe Sorin sa simta ca il iubeste cu adevarat. El nu mai trebuie sa aiba nici o indoiala, pentru a nu mai incerca sa faca ce a facut pina acum.
  Cred ca ei, Elena si Sorin, trebuie sa devina mai responsabili fata de ei doi, fata de iubirea lor.
  Eu cred ca ce a fost mai dificil in relatia lor a trecut. Ar trebui sa inceapa sa-si traiasca iubirea.

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 8:04 pm

 23. @Bibliotecaru

  nu te suspectez niciodata de logoree gratuita. Stiam ca daca te-ai lansat in sustinerea unui cuvanyt ai ceva anume pt/cu el. Am incredere in tine.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 8:14 pm

 24. completare: trecutul trebuie lasat deoparte pentru a incepe sa-si traiasca cu adevarat iubirea.
  Maria, m-ai luat prin surprindere cu cererea ta de a-mi spune parerea… sint emotionat :).

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 8:14 pm

 25. @mda

  cred ca Elena inca se teme de severitatea lui Sorin. A suferit din cauza lui, a refuzurilor lui, si acum isi exprima iubirea pastrand inca o anume tama. Poate ca ai dreptate si ar trebui sa nu mai aiba nici o retinere in a-i arata cat de nesfarsit de mult il iubeste!

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 8:17 pm

 26. @mda

  e poate ciudat, dar parerea ta reprezinta f mult pentru mine.

  Te voi asculta: trecutul trebuie lasat deoparte! numai asa poti construi fericirea.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 8:19 pm

 27. Maria, eu cred ca adevarul este urmatorul: fiecare are un trecut care l-a marcat intr-o masura mai mare sau mai mica … mai exista si frica de schimbare … insa iubirea totala asta si face: transforma omul intr-o fiinta superioara … sau il readuce la matca primordiala, cum bine ai spus in aceasta postare: doi iubiti redevin Adam si Eva.
  Iubirea adevarata eludeaza teama/frica/retinerea.
  Maria, ma opresc … ma ia valul’.
  Mi-a facut placere sa vorbesc cu tine si sa-mi dau si eu cu parerea.

  Comment by mda — January 4, 2008 @ 8:32 pm

 28. @mda
  iti multumesc din toata inimioara mea. si te astept sa imi mai spui. imi place ce spui.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 8:38 pm

 29. Maria…tu stii cel mai bine ! Restul…actori de culise!
  Inima Elenei si inima Sorinului vor duce istoria spre iubire sau spre dezastru…Eu asa cred 😛
  Ce sa mai inventezi atunci cand exista deja contopire in unul ?

  Comment by gabitzubitzu — January 4, 2008 @ 11:27 pm

 30. Stefan RADOVEANU: “Celui qui voit un problème, mais ne fait rien,
  fait aussi partie du problème.
  (Gandhi)”

  Asta nu e franceza? Ghandi vorbea in franceza?.. cui? 🙂
  sau e alt Ghandi?:)

  Comment by aprozarnet — January 4, 2008 @ 11:27 pm

 31. @gabizubitzu

  nu exista cale spre dezastru, sunt convinsa de asta. Numai ca iubirea, ca tot ce e viu, are propriile ei etape de devenire si aceasta contopire nu ramane la fel. Va evolua. Se va schimba. Vor mai fi elemente dramatice poate, dar iubirea va ramane.

  Comment by Maria Barbu — January 4, 2008 @ 11:44 pm

 32. Sunt intru totul de acord Maria !
  Desi…nu poti exclude niciodata ca toboganul are toate nivelele.
  Iubirea trebuie sa reziste, chiar daca protagonistii ei sunt pe panta sau in aval 🙂

  Comment by gabitzubitzu — January 5, 2008 @ 12:04 am

 33. AM sters din greseala acest comentariu, semnat de NICU POSTAVARU.
  Am reusit sa il recuperez totusi.

  Comment:
  @
  No.30

  Celui qui voit un problème, mais ne fait rien, fait aussi partie du problème.

  – Auteur : Gandhi

  Este o exprimare corecta en franceza.
  Ma scuzati, dar faceti o confuzie intre personaje

  Comment by Maria Barbu — January 5, 2008 @ 4:35 pm

 34. @Nicu Postavaru,

  amicul Apozarnet voia sa sublinieze cred faptul ca nu crede ca Ghandi s-ar fi exprimat in franceza, pentru ca intr-adevar nu a facut asta. Era si o atentionare pentru o anume aroganta a lui Stefan Radoveanu, care poate sa deranjeze.

  Comment by Maria Barbu — January 5, 2008 @ 10:08 pm

 35. nu poate sa deranjeze, poate sa amuze? 🙂

  si nu intr-un mod de rau.. ci amuzant:)
  ..ne mai amuzam si noi unii de altii si chiar de noi, ca sa nu ajungem sa ne luam ..prea in serios. atunci ar fi rau(putin cate putin):)

  Comment by fanteziamea — January 6, 2008 @ 1:20 am

 36. @fanteziamea

  cred ca ai dreptate. Nu e bine sa fim pea scortosi, pt ca devine grotesc tot ce facem.

  Comment by Maria Barbu — January 6, 2008 @ 1:30 am

 37. “Dragostea, asemeni unui rau, isi va crea o alta cale ori de cate ori va intalni un obstacol” Crystal Middlemas

  Comment by Aurel Dragut — January 6, 2008 @ 11:02 pm

 38. @Aurel,

  ce frumos e citatul asta! E minunat!

  Comment by Maria Barbu — January 6, 2008 @ 11:48 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: