MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

December 17, 2007

RE-NASTEREA

Filed under: Literatura,Naratiune — Maria Barbu @ 9:10 pm

Deschise cu grija uşa salonului, apăsând cât mai delicat posibil pe clanţa cam dură. Deîndată ce intră acolo, fu izbită de lumina care invada spaţiul mic, făcând ca toate obiectele din salon, inclusiv patul şi omul care zăcea acolo, să aibă un aer neverosimil, ceva între SF şi anime. Elena nici nu-şi dădu seama că păşea pe vârfuri, într-un efort total de a fi silenţioasă şi, dacă se putea, chiar invizibilă.

Se apropie de patul metalic cu teamă şi cu o emoţie atât de intensă încât îi tremurau genunchii, dădu perdeaua de hârtie la o parte şi… îl văzu pe Sorin, zăcând cu ochii închişi, cu pieptul gol şi plin de tuburi care îl legau la diverse aparate.

Simţi că ochii îi ard de lacrimile care îi şiroiau şi întinse mâna să îl atingă pe cel pentru care sufletul ei se înfiorase şi se făcuse străveziu, ca la îngeri. Elena îşi dorea să atingă gura aceea tristă şi atât de dragă, dar când degetele ei atinseră buzele lui Sorin şi le simţi reci şi uscate, izbucni într-un nestăpânit hohot de plâns.

Îi venea să alerge afară şi să dispară în lume, să nu mai ştie nimic, să nu mai aibă nici memorie şi nici sentimente. Parcă speriat de dorinţa ei neexprimată, trupul lui Sorin tresări şi, din pieptul frumos chiar şi acum când era prabuşit în somnul acela comatos, ieşi un suspin prelung.

În pragul uşii, printr-o ciudată coincidenţă, se oprise doctorul, care era complet siderat de faptul că, deşi nu răspunsese la nici un fel de medicaţie, trupul lui Sorin răspundea la plânsul Elenei, ca la o chemare la viaţă care era mai presus de orice.

“Doamne, ce miracol!”, – şopti doctorul şi intră în salon, apropiindu-se timid de cuplul acela straniu, alcătuit dintr-un bărbat care zăcea şi o femeie care plângea. Elena îi luase mâna lui Sorin şi îi săruta palma, cu o pioşenie şi o nesfârşită duioşie, iar mişcarea aproape insesizabilă a degetelor bărbatului îi părea doctorului un miracol neverosimil.

Îşi dădu seama că pacientul pe care îl crezuse irecuperabil începea să se trezească la viaţă, să reînvie, căci acestea erau simptomele revenirii din comă a bărbatului pe care el îl primise spulberat de accidentul acela cumplit, şi care, deşi conştient înainte de operaţie, intrase în comă abia după aceea, spre disperarea medicilor şi a tuturor asistentelor, care aveau un copleşitor sentiment de vinovăţie.

Femeia plângea fără oprire la căpătâiul iubitului ei şi îi mângâia în neştire mâinile şi pieptul, ca şi cum de mângâierile ei şi de intensitatea iubirii exprimate în acest fel ar fi depins viaţa lui şi a ei deopotrivă.

Tresăririle trupului lui Sorin deveneau din ce în ce mai vizibile, şi, parcă pentru a-l ului complet pe doctorul care înţepenise acolo fără să poată scoate nici un cuvânt, mâna dreaptă a bărbatului făcu un gest clar de a prinde mâna femeii, ţinând-o captivă.

“Iubitul meu, iubitul meu….”, – murmura într-o litanie fară sfârşit Elena, lăsându-şi mâna acolo, în mâna reînviată a lui Sorin, ca şi cum ar fi putut rămâne aşa pe vecie, într-o cununie dincolo de viaţă şi de moarte.

Între timp, doctorul ieşise din salon ca să îşi anunţe colegii de evenimentul fericit al revenirii la viaţă al celui pe care îl crezuseră pierdut. O stare de bucurie aproape frenetică se răspândi printre cadrele medicale care suferiseră profund de brusca şi complet inexplicabila intrare în comă a acestui pacient, despre care fuseseră convinşi că numai o minune îl mai poate salva, şi se părea că această minune se şi produsese.

(va urma)

31 Comments »

 1. Ce noroc pe el ca a venit Elena. 😀 Ce-mi plac descrierile tale, parca nu as mai vrea sa ma opresc din citit ! 😀
  Sunt tare curioasa ce zice prostul cand se trezeste, in cazul in care va mai fi acolo Elena. Hehe, ce-mi place !!

  Comment by Dana — December 17, 2007 @ 9:50 pm

 2. se pare ca intre ei exista un fir invizibil care-i leaga, oriunde ar fi si in orice stare, constienta sau nu.
  au nevoie unul de celalalt mai mult ca oricind.

  Comment by mda — December 17, 2007 @ 9:59 pm

 3. @Dana

  ma bucur f mult ca iti place. Asta ma face sa scriu cu si mai multa placere.

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 10:09 pm

 4. @mda

  Cum de stii atat de bine, cum de intuiesti atat de profund armonia extraordinara care ii leaga pe acesti doi oameni, dincolo de toate diferentele aparente, dincolo de spatiu si timp? E o poveste de destin si are ceva din substanta iubirilor care au ramas in memoria lumii. E ceva atat de rar si de greu de intalnit, incat imi doresc f mult ca personajele mele sa isi poata implini cu adevarat povestea lor de iubire!

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 10:14 pm

 5. cum de stiu?…
  sa zicem ca nu-mi sint straine astfel de sentimente, pe care le-am simtit si eu cu o intensitate necunoscuta mie pina acum.
  iubirea, oriunde si de oricine este traita, este identica.

  Comment by mda — December 17, 2007 @ 10:51 pm

 6. @mda

  ai dreptate, sigur ca iubirea e cea care trezeste divinul din noi, mai ales daca este traita la nivelul ei maxim, si daca ai norocul sa intalnesti acea fiinta speciala pe care o simti ca fiind asemenea tie. Este ca si cum ai fi alcatuit cu acel cineva o singura fiinta candva, in infinit, si cu siguranta ca vei reface acea unitate in eternitate. Cel putin eu asa simt.

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 10:56 pm

 7. Pe mine m-au trecut cumva niste fiori…poate mi-am imaginat prea bine senzatia creata de atmosfera din acel salon. Dana, Dana, Dana…”prostul”…of of of :).

  Comment by adragut — December 17, 2007 @ 11:15 pm

 8. @Aurel,

  serios ai simtit fiori ca si cand ai fi fost prezent acolo? Cat de mult ma bucur! Dar de ce ziceti voi “prostul”? Poate ca se va destepta din coma si se va destepta si inima lui si isi va vedea iubirea cu adevarat.

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 11:25 pm

 9. Da, prost. Pentru ca s-a purtat urat si uite cum l-a pedepsit Dumnezeu, in acest caz Maria. 😀

  Comment by Dana — December 17, 2007 @ 11:25 pm

 10. Eu m-am luat un picut de “dracusorul” asta mic care l-a denumit “prost” :). Nu l-am considerat prost…poate doar cu viziune ingusta.

  Comment by adragut — December 17, 2007 @ 11:27 pm

 11. daca asta simti tu, inseamna ca esti o norocoasa.

  Comment by mda — December 17, 2007 @ 11:27 pm

 12. @Aurel….ai dreptate. E cam prostanac, sau a fost. Poate ca o sa ii treaca! Sper din tot sufletul!

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 11:29 pm

 13. mda, la cine te referi?

  Comment by adragut — December 17, 2007 @ 11:29 pm

 14. ii raspunsesem Mariei.

  Comment by mda — December 17, 2007 @ 11:30 pm

 15. @Dana,
  tu chiar crezi cu adevarat ca asta e o pedeapsa? Pentru ca ma tem ca e ceva adevarat in chestia asta….

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 11:30 pm

 16. @mda

  imi doresc sa fiu asa de norocoasa cum spui. Sa te auda Doamne-Doamne!

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 11:31 pm

 17. @Maria: Daca speri din tot sufletul sa se destepte Sorin, si la propriu si la figurat, ar fi bine sa ia si el accidentul ca pe o lectie din care sa invete. 😀

  Comment by Dana — December 17, 2007 @ 11:34 pm

 18. @Dana, cred ca asa se va si intampla. E prea straniu altfel.

  Comment by Maria Barbu — December 17, 2007 @ 11:39 pm

 19. I-ar putea fi cumva redirectata gandirea prin niste idei aruncate cu subinteles.

  Comment by adragut — December 17, 2007 @ 11:44 pm

 20. @Aurel,
  din cate il stiu eu pe Sorin, el e un barbat cu o vointa puternica si cu o forta interioara deosebita. Nu poate fi manipulat in nici un fel, dar are o capacitate de a evolua cu totul exceptionala. El insusi se poate schimba si poate sa isi inteleaga iubirea si chiar, mai mult decat atat, sa ii dea noi dimensiuni, de care nimeni nu il credea in stare. Sorin e un barbat cu totul aparte, de aceea il si iubeste cu atata pasiune Elena, de aceea si cred ca aceasta iubire are nu numai o dimensiune fizica ci si una sufleteasca si una metafizica, aproape supraumana.

  Comment by Maria Barbu — December 18, 2007 @ 12:13 am

 21. Tocmai asta e si ideea, … ca redirectarea sa fie suficient de discreta astfel incat el sa nu isi dea seama de intentiile ascunse din spatele ideilor aruncate.

  Comment by adragut — December 18, 2007 @ 12:16 am

 22. @Aurel, Aurel,
  ce mare maestru al jocului emotional trebuie sa fie cineva pentru a face asta?

  Comment by Maria Barbu — December 18, 2007 @ 12:19 am

 23. Nu e vorba de joc emotional…ci de o inteligenta aparte care folosita intr-un mod propice poate da rezultate neasteptate.

  Comment by adragut — December 18, 2007 @ 12:24 am

 24. @Aurel,
  stiu ca numai un om superinteligent poate influenta cu adevarat emotiile unui alt om, mai ales daca aceasta din urma este coerent si puternic. Dar crede-ma ca mi-as dori ca Elena sa primeasca emotiile si sentimentele adevarate ale lui Sorin, neinfluentate de nimic si de nimeni, decat de propria lor bogatie si evolutie.

  Comment by Maria Barbu — December 18, 2007 @ 12:43 am

 25. Nu ma refeream la influentarea directa a sentimentelor sau a emotiilor. Ci la ceva de genu ca ii expui o idee pe care el poate o va dezvolta in prezenta sau in lipsa ta, dezvoltare a carei rezultat i-ar putea schimba modul de gandire intr-un mod pe care tu il doresti. Una e cand omul stie ca a ajuns intr-un punct constient ca tu il impingi acolo si alta e cand are impresia ca merge singur spre acel punct cand el de fapt e tot impins dar mai indirect.

  Comment by adragut — December 18, 2007 @ 12:52 am

 26. Da, stiu cum e, Aurel. Pana la urma, cred ca asta e o idee f buna, excelenta chiar…. Vom vedea daca Sorin va avea nevoie sau nu de asa ceva, dar voi retine sugestia ta.

  Comment by Maria Barbu — December 18, 2007 @ 1:32 am

 27. Iată de unde puteţi descărca şi discuta cele trei proiecte propuse pentru dezbatere de către ministerul învăţământului:
  Lege privind Statutul Personalului Didactic (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
  Articol nou Legea Învăţământului Superior (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
  Articol nou Legea Învăţământului Preuniversitar (proiect de lege aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
  AICI este locul de dezbatere.

  Comment by Bibliotecaru — December 18, 2007 @ 1:41 am

 28. Încerc să provoc o dezbatere pe problema pachetului învăţământului. Poate faci şi tu o promovare a forumului. 🙂 Dacă te interesează ideea, desigur.

  Iată de unde puteţi descărca şi discuta cele trei proiecte propuse pentru dezbatere de către ministerul învăţământului:
  Lege privind Statutul Personalului Didactic (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
  Articol nou Legea Învăţământului Superior (proiect aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)
  Articol nou Legea Învăţământului Preuniversitar (proiect de lege aflat în dezbatere publică începând cu data de 17 decembrie 2007)

  meiproiect.forumotion.com/index.htm

  Comment by Bibliotecaru — December 18, 2007 @ 1:43 am

 29. @Bibliotecaru

  iti promit sa ma documentez serios si apoi voi deschide o discutie bine argumentata. E ceva ce ma intereseaza, bineinteles, dar nu e o tema e care sa o dezbati asa, “la botul calului”. Hai sa trecem de sarbatori si facem un forum adevarat.

  Comment by Maria Barbu — December 18, 2007 @ 1:51 am

 30. Mulţumesc pentru interes.

  Comment by Bibliotecaru — December 18, 2007 @ 9:18 pm

 31. @Bibliotecaru

  voi participa cu toata inima.

  Comment by Maria Barbu — December 19, 2007 @ 1:37 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: