MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

December 9, 2007

INTRE VIATA SI MOARTE

Filed under: Literatura,Naratiune — Maria Barbu @ 12:05 am

Sirena ambulanţei suna îndrăcit, si prin traficul demenţial din oraşul supraîncins reuşea cu greu să îşi facă loc. În ambulanţă, întins pe o targă, cu faţa tumefiată şi plină de sânge, cu braţele rupte de se vedeau oasele, şi cu ceva sfâşiat foarte probabil prin abdomen, zăcea Sorin.

Îl pusese naiba să încalece un motor splendid şi, cum nu era genul foarte voinic, la o curbă din aia rea, motocicleta s-a răsturnat peste el, târându-l într-o mişcare grea de inerţie diabolică, aproape sfărâmându-l .

Dincolo de toate, Sorin era şi beat, dar aşa, tare de tot, beat mort. Băuse toată noaptea la un bar deochiat, votcă amestecată cu martini şi tequila, de ziceai că vrea să-şi ia zilele şi alta nu! Ei bine, uite că era chiar să se întâmple asta, şi încă nu era sigur doctorul de pe ambulanţă că bărbatul care zăcea desfigurat pe targă o să se mai ridice vreodată de acolo.

Pe retina lui Sorin se făcuse însă lumină, o lumină roşie, profundă, de parcă fusese brusc transportată pe planeta Marte, sau în cine ştie ce alt loc în care roşul este predominant. Nu îşi simţea deloc trupul, decât poate ca pe o durere surdă ori ca pe o greutate de sub care nu se putea mişca. Auzea un ţiuit sinistru în urechi şi nu realiza că acesta venea de la sirena ambulanţei care se străduia să îl ducă mai repede la spitalul de urgenţă.

Odată ajunşi acolo, brancardierii scoaseră trupul tânărului bărbat din ambulanţă şi, cu nişte mutre blazate şi împietrite într-o grimasă de durere, îl cărau în spital, aproape trântindu-l pe masa salonului de urgenţe operatorii grave.

Ce faceţi, mă, aţi înnebunit? Nu vedeţi în ce hal e săracul? – ţipă la ei doctorul de gardă, care se uita speriat spre trupul însângerat al lui Sorin.

Hai, nene lasă-ne, să trăieşti matale o sută de ani, ca ăsta de aici, săracu’ e-aproape mort!

Ce stiţi voi, băi, muhaielelor, fir-ar mama voastră-a-dracului de bolovani nesimţitori!- zise doctorul necăjit şi, întorcându-se spre trupul zdrobit: Hai, bărbate, las’că te fac io la loc, o să fii ca nou!

Sorin încerca să zâmbească, pentru că auzise discuţia, dar nu se mişca nimic pe faţa lui tumefiată. Oricum, prinsese puţin curaj şi se gândea că doctorul ăla pe care nu avea cum să îl vadă, pentru că nu putea deschide ochii de umflaţi ce erau, o să îl facă bine. Încerca să nu se gândească la starea de jale profundă care îl făcuse să-şi bea minţile şi să vrea să se ducă dracului de tot, şi să dispară în zare.

Din piept parcă îi disparuse ceva esenţial, pentru că nu îşi simţea inima, iar abdomenul era ca o peşteră. Sorin nici nu îşi imagina însă cum arăta văzut dinafara lui, ce trup torturat şi înfiorător avea!

În seara dinaintea beţiei, primise de la Elena un telefon, pe un ton dur, rece şi definitiv, ea reproşându-i că nu e în stare să ţină legătura cu ea nici măcar la modul politicos, dar el era paralizat de tristeţe şi de furie împotriva lui însuşi. Era într-o stare de mortificare a sufletului, şi, în loc să facă efortul să îi răspundă Elenei ceva delicat, care să mai repare ce se mai putea repara în această relaţie atât de sfâşiată de fapt, el i-a trântit telefonul şi apoi s-a dus şi s-a îmbătat ca un dement. Să uite, să se întunece totul. Să dispară durerea din suflet.

Lui Sorin îi scăpă un oftat, profund ca un geamăt. Asistentele şi doctorul care erau lângă el l-au privit plini de compătimire, convinşi că era un geamăt de durere. Numai că nu era de durerea trupului, ci de durerea sufletului. Sorin simţea nevoia să se mişte, dar era imposibil. Trupul lui era un morman dezarticulat de oase rupte, o masă de carne sângerândă.

Prin faţa ochilor minţii îi trecură scene de dragoste, momente de iubire pe care nu a fost în stare să le împlinească… Între timp, era dus la sala de operaţie, spălat cu grijă şi pregătit pentru reparaţii capitale. Numai sufletul lui, din păcate, nu mai putea fi reparat!

(va urma)

32 Comments »

 1. e dement, intr-adevar…sorin, de el este vorba.

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 3:28 pm

 2. Sorin este intre viata si moarte;un chirurg cu har il va aduce la viata ; cine ii va repara durerea din suflet ? prin chirurgie nu se poate; ce-i viata aceasta ? este posibil ca tocmai Elena sa-i oblojeasca sufletul ? se va mai uita la un Sorin dupa o reparatie capitala sau il va regreta pe primul ?
  p.s. nu am intrat bine in pielea personajelor tale ;la prima citire m-a impresionat pedeapsa pe care i-ai dat-o.

  Comment by omu' — December 9, 2007 @ 4:15 pm

 3. Nicu, Nicu, ma impresioneaza extraordinar faptul ca ai simtit ca e o pedeapsa! dar este oare recuperabila iubrea in conditiile in care unul dintre parteneri a avut asemenea resentimente?

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 4:24 pm

 4. eu nu stiu daca in cazul asta se mai poate vorbi de iubire. de mandrie, da. de obsesie, probabil. dar de iubire nu cred. atunci cand iubesti cu adevarat nu actionezi in halul asta. durerea lui sorin a depasit deja limita suferintei amoroase.

  Comment by cupcake — December 9, 2007 @ 4:30 pm

 5. @cupcake

  eu cred ca patima/pasiunea este forma exacerbata pana la absurd a iubirii. Exista o fascinatie morbida a unui astfel de sentiment exagerat, nu stiu de ce. E in noi toti aceasta tentatie, cel putin asa cred.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 4:40 pm

 6. @mda

  raspunsul pe care i l-am dat lui cupcake ar putea fi valabil si pentru tine. Se poate ca Sorin sa fie dement, cum spui tu, dar e o dementa indusa de pasiune, sau de o contradictie profunda intre ceea ce simte si ceea ce este in stare sa exprime. Nu crezi?

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 5:18 pm

 7. Ce idiot! 😡 Desi nu-mi plac personajele care mor, mai bine iesea complet din viata Elenei, decat sa i-o complice cu porcaria pe care o face. Inca nu stiu sigur daca il omori, dar la cum te stiu, ai sa-l lasi in viata. Si eu sunt de aceeasi parere cu Mely.
  Omu’, n-ai urmarit povestea probabil. 😀
  Cat despre fragment in mare, imi place la nebunie. Imi plac scenele astea extreme. 😆

  Comment by Dana — December 9, 2007 @ 6:13 pm

 8. @Dana
  wow, n-am stiut ca esti pasionata de scenele tari! O sa mai fie destule in romanul asta, asa ca pregateste-te!

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 6:16 pm

 9. Maria, eu nu am inteles, din ceea ce ai scris si din toate descriile lui Sorin, de ce se impotriveste sentimentelor pe care le are. Poate ar trebui sa detaliezi mai mult acest personaj…poate ceva din adolescenta/copilarie il marcheaza…intr-adevar, ai relatat, dar prea succint, ceva legat de o suferinta pe care Sorin a avut-o cu mult inainte de a o cunoaste pe Elena.
  Ce anume il determina pe acest barbat sa o respinga pe Elena?

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 6:53 pm

 10. poate este vorba de ceva patologic?
  poate sorin simte o repulsie, inconstienta, fata de femei?
  poate elena nu stie/nu poate sa il inteleaga/cunoasca, sa-i vina in intimpinare?
  poate faptul ca nu sint impreuna mai mult timp?
  din ceea ce ai scris tu despre Sorin, eu nu pot sa deduc altceva decit urmatoatele: Sorin este dement sau are un comportament schizoid.

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 6:56 pm

 11. @mda

  nu stiu inca, dar o sa ma lamuresc in curand si voi transmite personajului meu toate motivatiile de care are nevoie. Sigur ca unele trasaturi vor fi ideale, pentru ca realitatea poate sa fie uneori insuficienta, din pacate!

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 7:46 pm

 12. P.S. O suferinta anterioara ar putea fi explicatia unui comportament schizoid. Oricum, nu-mi doresc sa fie dement!

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 7:47 pm

 13. atunci nu trebuie sa fie blamat, ci doar compatimit. iar daca elena nu poate/nu vrea sa mai aiba vreo legatura cu el, cel putin sa-l convinga sa mearga la un psiholog si sa spere ca se va putea recupera….atit cit se va putea.
  in ceea ce-o priveste pe elena, sa fie mai atenta in ceea ce priveste relatille cu barbatii…nu de alta, dar nu e bine sa sufere nici ea prea mult, pt ca, Doamne fereste, cei doi vor deveni in curind si colegi de tratament la psiholog…sa speram ca nu va fi Relu 🙂

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 8:13 pm

 14. @mda

  Eeeeeeeeeeei! Nici chiar asa

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 8:15 pm

 15. scuze Maria
  continuare: nu cumva cei doi, dupa ce vor incepe sa-si depene amintirile/frustrarile/supararile, etc…sa nu-l innebuneasca si pe Relu (sper ca am memorat bine numele acestui personaj) 🙂
  scuze daca am exagerat 🙂

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 8:16 pm

 16. @mda

  nu e nici o problema.
  In ceea ce o priveste pe Elena, cu ea nu e nici un pericol de depresie majora. E o natura prea puternica, iar jocul erotic o stimuleaza si nu prea e in pericol sa isi piarda “muza” ratiunii!

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 8:24 pm

 17. adevarul este ca personajele sint complexe, insa tu nu le-ai descris indeajuns. ma gindesc ca elena sa nu-i aminteasca lui sorin de vreo dragostea de-a lui, din tinerete, dragoste care poate ca s-a sfirsit din vina lui…si el se gindeste sa nu se intimple la fel si acum…si poate ca o iubeste atit de mult pe elena, incit nu vrea sa se intimple si acum ce s-a intimplat in trecut….
  maria, pentru elena, tot ce i se intimpla acum, este doar un joc erotic?

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 9:26 pm

 18. Nuuuuuuuuuuuuuuuuu, nici voba.
  Din nefericire este cam prea adevarat ce i se intampla, si asta nu ii convine, pentru ca nu e invatata sa sufere! E invatata doar sa domine.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 9:43 pm

 19. P.S. E amuzant sa vad ca spui despre ceva ce i s-a intamplat in tinerete unui barbat care are sub 30 de ani!

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 9:53 pm

 20. Relu nu este numai un psiholog pentru Elena, ci si un prieten la care poate apela ori de cate ori e nevoie. Cel putin asa am inteles eu din ce am lecturat pana acum. Cat despre Sorin, sunt sentimente compatibile si sentimente incompatibile cu dragostea. La el sunt prezente unele incompatibile…precum un oarecare orgoliu care il face sa evite sa faca anumite compromisuri care la momentul potrivit ar fi putut schimba radical situatia dintre cei doi.

  Comment by Aurel Dragut — December 9, 2007 @ 10:03 pm

 21. @Aurel, cred ca ai reusit sa decodifici din cateva miscari/cuvinte ghemul atat de incalcit al relatiei dintre Sorin si Elena.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 10:07 pm

 22. Maria, daca are sub 30, este, intr-adevar, un barbat tinar, dar daca a trait o poveste mare de dragoste , sa zicem cind era abia iesit de pe banile liceului….zic ca atunci era tinar, acum poate fi un adult tinar 🙂
  in alta ordine de idei…Aurel, inteleg ca sorin poate fi si orgolios, posibil ca nu vrea sa cedeze prea repede si prea mult, dar poate ca nici Elena nu a excelat la acest capitol… oare nu cumva s-au intilnit doi orgoliosi?
  este posibil sa sucombi din prea multa dragoste? ma intre si io…

  dar, Maria stie toate raspunsurile, pentru ca, nu-i asa, este “mama” lor :d…a personajelor.

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 10:33 pm

 23. Nu stiu toate raspunsurile. Stiu doar persoanele care au inspirat personajele, dar cartea incepe sa aiba viata ei.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 10:41 pm

 24. @mda
  as putea sa spun ca ai perfecta dreptate. Da, s-au intalnit doua naturi dominante si atunci ies scantei, sufera amandoi, iar iubirea….. vom vedea ce va fi cu aceasta iubire. Inca nu stiu nici eu.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 10:45 pm

 25. “este posibil sa sucombi din prea multa dragoste? ma intre si io…”…pe care o porti? sau care iti este purtata?

  Comment by Aurel Dragut — December 9, 2007 @ 10:46 pm

 26. @Maria, doi oameni orgoliosi si dominatori……..dar si cind lasa amindoi … referitor la ce ai spus despre Elena, ca este invatata sa domine, poate ca ar fi bine pentru ea, si pentru ceea ce simte pentru sorin ( cit mai simte), sa inteleaga ca intr-o relatie echilibrul este de preferat.
  @Aurel, poate ca ceea ce simt cei doi ii copleseste…poate ca amindoi sint surprinsi de ceea ce se intimpla in sufletul lor si, la prima vedere, par a avea un comportament nefiresc. ma gindesc , ca nici unul dintre ei nu a mai simtit cu a asemenea intensitate iubirea, si e posibil ca actiunile lor stinghere sa poata strica ceva deosebit.
  Aurel, la ambele cazuri m-am referit.

  Comment by mda — December 9, 2007 @ 11:23 pm

 27. @mda

  Doamne, ce frumos ai spus: “poate ca ceea ce simt cei doi ii copleseste”! Sa stii ca e adevarat, teribil de adevarat….. dar promit sa nu ii las sa piarda iubirea… nici pe cei din realitate, nici pe cei din carte.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 11:27 pm

 28. @Aurel

  si tu stii ca poti sucomba sub povara iubirii, si cred ca fiecare dintre noi a simtit asta, simte sau va simti la un moment dat. Tocmai asta este si miracolul iubirii, ca striveste ego-ul, facandu-l sa primeasca minunea iubirii, adica fiinta celuilalt.

  Comment by Maria Barbu — December 9, 2007 @ 11:30 pm

 29. Maria, ar fi cazul ca cei doi sa discute cit se poate de serios despre relatia lor…insa acum, cind sorin este intr-o stare atit de grava, elena are ocazia sa-i arate daca si cit il iubeste.,..
  scuza-ma, nu am nici un drept sa dau sfaturi chiar autoarei 🙂
  m-a luat valul.
  nu mai fac, promit.:)

  Comment by mda — December 10, 2007 @ 12:00 am

 30. Multumesc de sfaturi, sunt excelente, si in viata si in carte.

  Comment by Maria Barbu — December 10, 2007 @ 12:11 am

 31. Ai scris tare,tare frumos…o sa stau cu sufletul la gura sa aflu tot. 🙂
  E iubire, e nebunie, e dementza de aia trecatoare, nascuta din prea multa patima.
  E clar aici; Sorin refugiat in aburii exceselor, cade victima neputintei de manifestare a tumultului ce-l domina, nestiind cum sa-i arate calaului zona dureroasa. El sufera, dar nu trebuie sa stie nimeni. Mai ales Elena nu trebuie sa stie…fiindca oricum nu-i pasa. Dar acum, pe patul de spital, el isi va linge un pic si ranile sufletesti fiindca Elena se va simti vinovata si asta se va citi pe chipul ei.
  Semnat: o imaginatie bolnava 😀

  Comment by gabitzubitzu — December 12, 2007 @ 5:03 pm

 32. @gabitzubitzu

  foarte frumos ai interpretat ce simt si traiesc personale, mai ales Sorin. Dar ceea ce cred eu ca il viruseaza inca este neincrederea pe care o are in Elena, desi ea il iubeste cu mult mai mult decat poate el sau vrea sa creada. …. Vom vedea ce se va intampla mai departe!

  Comment by Maria Barbu — December 12, 2007 @ 7:31 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: