MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

November 30, 2007

TRISTETEA IUBIRII

Filed under: Ideal,Sinele ascuns — Maria Barbu @ 11:40 pm

Nu ti s-a intamplat, tie si oricui, sa te simti bolnav de iubire? Sa simti ca ai un fel de febra, care te face cand foarte vesel, cand foarte trist, trupul si sufletul deopotriva fiind supuse unor frisoane teribile? Exact aceasta boala cred ca ma pandeste si pe mine, un fel de suferinta dulce si amara, un soi de entuziasm aproape absurd, urmat de o prabusire totala intr-o stare de tristete profunda, de melancolie dureroasa pana la lacrimi. Numai ca eu stiu ca sunt indragostita de iubire, boala mea fiind metafizica, o boala a fiintarii mele. Am nevoie de iubire, asa cum am nevoie de aer, de apa, de lumina. Simt floarea sufletului cum se intoarce spre cel iubit, ca dupa soare, si sangele pare ca nu mai curge in vasele prestabilite organic, ci pare ca tasneste in jerbe incomensurabile, precum focurile de artificii.

De ce e atata tristete in iubire, de ce e atata suferinta inexprimabila si chiar inexplicabila? Ca si cand sufletul ar fi intalnit intr-un alt timp si un alt spatiu sufletul celui iubit si acum se cheama, se cauta si se frang impreuna, intr-o dureroasa dependenta de trup. Si nu exista limitare a iubirii, cum nu exista motivatie. Te duci inspre acel ceva, inspre acel cineva care te soarbe intr-un avant cosmic si cosmogonic, de parca impreuna ar trebui sa refaceti cerul si pamantul. Te doare si te bucura pana la extaz aceasta durere, de parca scopul ultim al sufletului ar fi tocmai aceasta suferinta, aceasta tristete a iubirii.

Din adancul tainic al fiintei noastre ne vin impulsuri misterioase, si acea fericire de o clipa este potopita de un noian de tristete din care noi extragem, ca pe-o esenta rara, suferinta sublima a iubirii. Parca te doare ca trebuie sa existi separat de celalalt, ca si cum cele doua trupuri nu-si mai gasesc justificarea fiintarii binare, ci se doresc reunite, asa cum au fost in clipa dintai a Creatiei originare. Te doare cand pleci si te doare cand stai, si-un hohot infinit de plans iti clatina existenta. De ce oare e atat de multa tristete si, in acelasi timp, atat de dureroasa fericire in iubire?

20 Comments »

 1. Nu este important timpul ci doar absenta si indiferenta celui drag sau draga .

  Comment by PELERINUL — November 30, 2007 @ 11:48 pm

 2. suferinta.. cred ca suferinta asta vine tocmai din faptul ca atunci cand iubesti iubirea, atunci cand idealizezi sentimentul, este mai greu sa te multumesti cu iubirea pe care o primesti si pe care ai putea sa o primesti.. imaginea despre iubire este una ideala, dar care din pacate este greu de atins. paradoxal, cei care sufera din cauza iubirii sunt tocmai cei care tin prea mult la ea.

  Comment by cupcake — November 30, 2007 @ 11:53 pm

 3. Exact febra asta care te aduce din punctul cel mai vesel in cel mai trist este cel care nu-mi place. Daca iubesti si asta din tot sufletul, trebuie neaparat sa suferi… Nu este adevarat. Adica eu refuz sa cred asta! Uneori am impresia ca daca unul din parteneri e trist si plange, si-l doare il face sa se simta mai aproape de celalalt, mai bine, mai… Well, chestia asta ar trebui sa fie limitata, pentru ca iubirea nu trebuie sa insemne totusi sa te distrugi! Desi in acelasi timp plansul te elibereaza de sentimentele negative… + cupcake is right !

  Comment by Dana — December 1, 2007 @ 12:00 am

 4. @Pelerinul

  indiferenta celui pe care il iubesti este ucigasa pur si simplu. Melancolia este o stare totusi pozitiva, e ca o criza de evolutie a iubirii, care trece de la o etapa la alta, superioara.

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 12:04 am

 5. @cupcake

  esti f exacta. Ai, din pacate, perfecta dreptate. Tocmai cei ce cauta cu atata ardoare iubirea sunt cei care sufera.

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 12:07 am

 6. @Dana

  cred ca ai explicat f bine felul in care tristetea asta de iubire te apropie de cel iubit, iti amesteca lacrimile cu ale lui, facand o singura fiinta. Este un fel de catharsis, pentru ca tensiunea insuportabila a sentimentului de iubire determina aceasta profunda tristete.

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 12:11 am

 7. Cati dintre noi intelegem plansul ?

  Comment by PELERINUL — December 1, 2007 @ 12:44 am

 8. @Pelerinule drag, pentru a intelege plansul e nevoie de multa curatenie launtrica, de multa puritate sufleteasca. Marii sfinti spun ca Dumnezeu primeste cel mai bine rugaciunile inlacrimate, stii asta, nu-i asa?

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 1:16 am

 9. acum inteleg si mai bine boala misterioasa in care se afla printul bolnav de prea multa iubire.
  iar medicamentele nu pot inlocui prezenta iubitei/iubitului.

  Comment by rumitza — December 1, 2007 @ 1:49 am

 10. scuze pt incoerenta.
  dar intelegi tu, in cele din urma 🙂

  Comment by rumitza — December 1, 2007 @ 1:52 am

 11. @rumitza

  exista o mistica a iubirii in care starea de melancolie si tristete, sau “boala” , off-ul, dorul, aleanul, ocupa un loc de electie. Niciunul dintre noi nu scapa de aceasta boala, care nu este a trupului si nici nu este o boala in fapt, ci e resimtita ca atare doar datorita caracterului ei exceptional.

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 11:49 am

 12. Fericirea vine greu si dureaza putin .Este o stare superioara a fiintei umane.Nu poti sa fii tot timpul fericit, ai fi intr-o stare de beatitudine , care de face sa te rupi de cei in jurul tau .Da, te poti izola si de prea multa fericire ca si de opusul ei, de prea multa tristete sau melencolie.In dragoste este ca si in atletism , alergi singur zi de zi pentru cateva momente cand trebuie sa lupti sa ajugi acolo unde nu ai ajuns niciodata.

  Comment by omu' — December 1, 2007 @ 4:28 pm

 13. @omu’

  Nicu, ceea ce mi se pare cu totul extraordinar in iubire este tocmai acest amestec de fericire si suferinta, derivat poate tocmai din constiinta evanescentei acestui moment de implinire sublima. Parca suferim dinainte de pierderea a ceea ce avem dar ne doare ca vom pierde! Ce straniu sentiment e iubirea, de parca nici nu ar fi facuta pt oameni, ci numai pt zei!

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 5:20 pm

 14. La rascrucea drumurilor noastre Noi Pelerinul iti stie : destinul , iubirea , flacara !

  Comment by PELERINUL — December 1, 2007 @ 5:43 pm

 15. Nu numai ca mi s-a întâmplat să fiu bolnav de şi din iubire, e starea mea de normalitate (un cuvânt introdus, în sfârşit, într-un dicţionar explicativ al limbii române)

  Comment by Bibliotecaru — December 1, 2007 @ 8:32 pm

 16. @Bibiotecaru

  tot ce pot sa sper este sa fii bolnav de ideal si nu fizic.

  Comment by Maria Barbu — December 1, 2007 @ 8:57 pm

 17. Idealul şi fizicul se contopesc în mine, spiritul şi materia, neştiinţa şi cunoaşterea, punctul şi universul. Sunt la sfârşitul experienţei, lumânarea vieţii mele a început să sfârâie simţind răceala de bronz a sfeşnicului. Vor spune bocitoarele că m-am stins “de inimă grea”.

  Comment by Bibliotecaru — December 2, 2007 @ 1:32 pm

 18. @Bibliotecaru

  eu cred ca sfaraie sfesnicul, nu lumanarea, pentru ca te urmaresc in comentariile pe care le faci pe unde mergi pe bloguri si am constatat ca ai o forta aparte a cuvintelor, a ideilor, a atitudinii. Asa ca, in urmatorii 5o de ani, te voi mai gasi cu siguranta, la fel de tare si de substantial.

  Comment by Maria Barbu — December 2, 2007 @ 2:37 pm

 19. Nu te contrazic Maria, poate mă vei regăsi, dar nu în acest trup… poate în altul. Viaţa mea este călătoria… din trup în trup în trup…

  Comment by Bibliotecaru — December 2, 2007 @ 7:21 pm

 20. Te voi gasi, in acest trup, si voi rade de ceea ce spui acum. Love u.

  Comment by Maria Barbu — December 2, 2007 @ 7:44 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: