MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

November 24, 2007

SCHIZOFRENIA DIN ROMANIA

Filed under: Lumea de azi,Politica,Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 7:30 pm

Este evident pentru oricine contempla viata politica din Romania ca elementul dominant al acesteia este schizofrenia, ruptura, confruntarea, adversitatea. Intre puterile politice, cea executiva, cea legislativa si cea judecatoreasca este o tensiune marcata si datatoare de semnale ingrijoratoare. Fara coerenta si fara strategie, politica romaneasca a ajuns la mana unui singur om, care trage sforile intregului teatru politic pe care doreste sa il distruga, poate numai pentru propria satisfactie, ca sa ajunga la acel moment de placere absoluta cand poate hohoti in voie, spre disperarea noastra, a tuturor. Si totusi, poate ca este prost sfatuit.

Cine sunt ingerii ori demonii care il imping pe seful Statului spre aceasta actiune permanenta de dezagregare a sferei politice, cine si ce anume il impinge spre exacerbarea acestei stari de schizofrenie care va ucide pana la urma orice urma de structurare si orice capacitate de a rezista demn si curajos acestei amenintari care urca pana la gatul fiecaruia dintre romani? Cine ar putea fi cei care, din spatele cortinei, jubileaza vazandu-l pe presedintele Romaniei pus in situatii critice si periculoase pentru tara si poate chiar si pentru el insusi?

Oare chiar a trecut Razboiul Rece sau inca Rusia mai spera sa invinga, prin mijloacele cele mai murdare, aceasta Europa Unita care o irita si pe ea, ca si pe scumpa America? Din cate pot sa imi dau seama, daca se ajunge la conjugarea fortelor obscure ale celor doua mari puteri, foste adversare, Uniunea Europeana nu prea are mari sanse de supravietuire. Se vor monta crize dupa crize, se va dinamita Uniunea din interior, folosindu-se chiar diverse state membre in aceasta actiune de distrugere. Si, inevitabil, ne putem intreba daca nu cumva Romania este folosita de “marii licurici” impotriva acestei constructii politice europene care, prin coerenta ei, poate deveni un model pentru alte coagulari politice, in alte locuri din lume, ceea ce poate sa fie ingrijorator atat pentru Rusia cat si pentru America.

Si atunci, de ce acceptam noi, romanii, sa fim utilizati impotriva propriilor noastre interese? De ce Romania accepta schizofrenia asta perpetua care nu poate duce decat la disolutie si la o malignizare politica ce ne va dauna si noua si Uniunii Europene in intregul ei? De aceea, e foarte important sa facem din aceste alegeri pentru Parlamentul european un act de responsabilitate. Trebuie alesi numai acei oameni care pot apara interesele Romaniei, iar ceilalti n-au decat sa faca efortul sa evolueze si sa se responsabilizeze, pentru ca altfel nu numai ca nu pot fi numiti oameni politici, ci nici macar oameni pur si simplu nu pot sa fie!

16 Comments »

 1. Schizo sau nu tov. Basescu are o calitate care-l face sa fie un adversar redutabil.Stie sa puncteze prin orice nisa lasata in aparare de catre adversari (chiar daca sunt fosti camarazi – amintiti-va de debarcarea lui Petre Roman). Sunt nou in acest mediu (al blog-ului) si am iesit la rampa fiindca zi de zi, ceas de ceas nu-i mai suport. Cititi si urmariti va rog http://herdesm.wordpress.com iar daca va place vreo idee dati mai departe.
  Noi ca si electorat suntem de vina fiindca de scarba, scrutin dupa scrutin am refuzat sa ne mai exercitam dreptul de vot si i-am lasat sa-si faca de cap. Ne-am lasat tarati in mocirla in care ne-au tras. Pentru a le fi viata mai buna si-au votat propriile legi si privilegii si acum ne rad in nas: “asa e legea!!!!!” Sa incercam si altceva?

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 9:18 pm

 2. @herdesm

  Marian, tare ma tem ca te-ai molipsit si tu de limbajul de … cauciuc al noilor securisti.
  Am fost pe blogul tu care are si opinii valoroase si unele prefabricate, pe care parca le-ai fi luat din laboratoarele noilor servicii de informatii, dar asta e treaba ta!

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 9:43 pm

 3. wrong, dar pentru a ma convinge sa inmoi registrul dati-mi niscai exemple

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 9:56 pm

 4. Nu am nici o intentie sa te fac sa schimbi ceva, dar am incredere in tine pt ca am vazut inteligenta si coerenta in articolele tale. De aceea m-a si mirat prezenta unor clisee neo-securistice, sa nu te superi pe mine. Este o observatie facuta cu prietenie.

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 10:00 pm

 5. Poate ca sunt putin pornit, dar aceasta pornire deriva din faptul ca am stat in banca noastra in toti acesti ani ca acum sa ne rada in nas. Cred ca este momentul ca noi anonimii de astazi sa iesim si sa luam atitdine. Mie mi s-a urcat inima la gat cand un deputat justifica absenteismum din parlament pe motiv ca opozitia e cantitate neglijabila… bla, bla dar statul de plata-l semna.
  Mi-amintesc cu plcere de un profesor din facultate care ne spunea ca i-ar place sa fie in opozitie mereu, tocmai pentru a putea controla puterea in sensul constructiv. Constat ca acest spirit daca a existat vreodata cu siguranta acum e din pacate ….mort – in ciuda faptului ca cica spiritul nu moare. Sa fie un non sens?

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 10:15 pm

 6. Marian, te rog sa zabovesti pe blogul meu si sa citesti pagina intitulata “Strategii politice”, ori cele despre “Liderul prezidential postmodernist” si atunci ma vei intelege ca nu am nimic cu persoanele, ci ma intereseaza principiile, dar in realitatea politica concreta as vrea sa vad cum sunt promovate interesele Romaniei, nu sa mi se faca greata de cum se lupta intre ei liderii nostri, parca luandu-se la intrecere ca sa dovedeasca cine este cel mai nociv pentru tara.

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 10:51 pm

 7. Pai eu ca si tine am mers pe principii, dar cred din pacate ca aici e problema – pana acum am dat importanta principiilor si nu prea n-am interesat de oameni, si-n spatele principiilor s-au ascuns acesti “priculici” politici. Negresit o sa citesc cele recomandate.

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 11:01 pm

 8. Astept parerea ta. Si ca actiune, avem toate sansele, uninominalul ne permite sa candidam ca independenti, nu-i asa?

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 11:16 pm

 9. ar fi o solutie si asta cu toate ca probabil cu greu s-ar constitui un guvern pe acest model.
  din pacate partide politice avem dar la ideologii stam prost de tot. Dreapta intra peste stanga – stanga intra peste dreapta, nu conteaza, miza e puterea si apoi 4-5 ani esti linistit. Asta e imaginea politica a romaniei la 24 noiembrie 2007 orele 11.34 p.m.

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 11:33 pm

 10. Marian, curaj! Haide sa shimbam asta, ca independenti sau ca noua formatiune politica.

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 11:37 pm

 11. peste un an poate – mai trebuie sa-i mai inghitim un anisor

  Comment by herdesm — November 24, 2007 @ 11:45 pm

 12. Da, cam asa ma gandesc si eu. Dar nu e nevoie sa ii suportam cu obedienta stupida, ci in mod cat mai critic!

  Comment by Maria Barbu — November 24, 2007 @ 11:54 pm

 13. cica unu din Teleorman spunea pe vremea cand era prefect pe-acolo: “ce-am furat nu se mai da! sa le luam astora si zaharul din ceai!!!”(referindu-se la populatia din “parohia” lui), poti crede asa ceva? astia sunt demnitarii nostri?

  Comment by herdesm — November 25, 2007 @ 12:01 am

 14. Marian, Marian, cat oare este adevar si cat “legenda” din toate prostiile astea? Cert este ca multi dintre lideri, si cei de top si cei intermediari, sunt corupti si mizeri din toate punctele de vedere. Ce sa mai spun despre modul in care numeste chiar un f mare lider poporul, folosindu-si propria anatomie! Asa ca… sa nu mai continuam cu exemple triviale, te rog.

  Comment by Maria Barbu — November 25, 2007 @ 7:16 pm

 15. Si asta e chiar motivul pentru care trebuiesc indepartati din sferele puterii. In alte democratii pentru sa zicem “prostioare” mult mai mici cei cu pricina demisioneaza. La noi aceasta notiune, “a demisiona ” echivaleaza cu “silentio stampa” (tacerea e de aur!)

  Comment by herdesm — November 25, 2007 @ 7:45 pm

 16. Asa este. Ai dreptate.

  Comment by Maria Barbu — November 25, 2007 @ 8:12 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: