MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

November 17, 2007

POLITICIENII SI BLOGOSFERA

Filed under: Lumea de azi,Politica,Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 3:38 pm

Trebuie sa marturisesc sincer ca ma bucur de aparitia in blogosfera a unor lideri politici de top, cum ar fi presedintele Ion Iliescu ori fostul premier Adrian Nastase, pentru ca in acest fel realitatea politica si realitatea virtuala pot cunoaste un proces de fuziune aproape miraculoasa. Se poate vorbi cu acesti lideri, le poti urmari firul ideilor, le poti raspunde cu propriile tale opinii, iar comunicarea, desi in virtual, devine reala si , intr-un anume fel, captivanta. Inevitabilele poticneli sunt rezultatul unor rezerve ale omului politic respectiv, sau, poate chiar si a unei puternice presiuni din partea comunitatii comentatorilor, ceea ce arata ca si in virtual, ca si in realitate, tensiunea persista, chiar daca ia forme specifice.

Sigur ca are si Traian Basescu un blog, un fel de foetus virtual, mort inainte de a incepe sa traiasca, un blog care isi dezvaluie, – din pacate! – intentiile de manipulare si chiar o anume sfidare. E un blog pe care apar diverse texte in mod evident interesate de suscitarea unei atitudini a celorlalti si asta numai in acele momente in care liderul are nevoie de un anume tip de reactie, in restul timpului neexistand nici un fel de dorinta de a comunica, semn ca ceilalti oameni sunt practic o fictiune pentru acel lider. Ceea ce este chiar trist, dar asta poate sa fie si vina unor administratori inabili?!

Are si Mircea Geoana blogul lui, Cristi Diaconescu, ori Cozmin Gusa. Dar sunt un fel de spatii semi-abandonate, din care locatarul a plecat de mult sau poposeste uneori, dintr-o obligatie care nu ii face deloc placere. In timp ce Adrian Nastase de exemplu este absolut fenomenal ca blogger: pasionat, activ, deschis, chiar spectaculos. Iar presedintele Iliescu, desi abia sosit in blogosfera, e deja un campion al comunicarii in virtual. Ma fascineaza acest specatacol al personalitatii politice care isi dezvaluie virtuti aparte de comunicare, care emana in virtual un magnetism, neasteptat poate dar extrem de stimulativ pentru ceilalti. Nu mai apare nici linguseala penibila din presa traditionala, nu se mai exhiba nici o retorica greoaie, ci se poate surprinde viata liderului ori ideile acestuia intr-un fel mai spontan si mai proaspat. Imi place.

Iar satisfactia mea personala merge mai departe, pentru ca cei doi lideri ai politicii romanesti si ai blogosferei, Ion Iliescu si Adrian Nastase imi sunt, as putea spune, intr-un fel special, apropiati. Am scris despre ei si mi-am asumat, inca din anul 2000, creionarea unor portrete politice pe care cei doi le-au implinit si in realitatea politica, dar reusesc sa le intregeasca si in realitata virtuala! Oricum, aparitia politicienilor in blogosfera este un eveniment important. Un semn de evolutie, un semn ca se poate face mai mult pentru comunicarea complexa dar, mai ales, un semnal clar ca se poate scapa de chingile vreunei posibile dictaturi prin intrarea curajoasa intr-o sfera in care virtualul poate schimba realul, iar realul poate salva virtualul. Sper din tot sufletul ca blogosfera va ramane libera mereu, atat pentru liderii politici cat si pentru noi toti.

28 Comments »

 1. “Am scris despre ei si mi-am asumat, inca din anul 2000, creionarea unor portrete politice pe care cei doi le-au implinit si in realitatea politica, dar reusesc sa le intregeasca si in realitata virtuala!”

  Eu nu prea am inteles exact ce vrei sa spui aici. Daca poti te rog, sa detaliezi sau sa reformulezi putin. mc

  Comment by aprozarnet — November 17, 2007 @ 10:10 pm

 2. In anul 2000 am publicat o carte de eseuri, dialoguri si portrete politice, carte intitulata “Romania in pragul mileniu;lui III. Renasterea optimismului”. Partidele de stanga nu erau la putere ci Conventia democrata, dar eu credeam si atunci si cred si acum, fara sa fiu membra a niciunui partid politic niciodata in viata mea, ca Romania are nevoie de o politica de stanga, mai ales ca vine din comunism. Sigur ca nu ma gandesc la socialism ci la un fel de centru-stanga europeana. In cartea de atunci am portretizat pe cei 4 lideri ai partidelor de stanga de la acel moment: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Petre Roman si Teodor Melescanu. Cartea in sine a fost un experiment interesant pentru ca era alcatuita din 3 sectiuni distincte: prima era de eseuri ale mele; a doua de dialoguri si portrete politice; si a treia sectiune cuprindea texte ale unor scriitori invitati. A fost momentul in care s-a coagulat in mine propensiunea spre zona puterii desi inca nu ma ocupam de leadership, dar era prima mea iesire din zona poeziei. Cam asta e.

  Comment by Maria Barbu — November 17, 2007 @ 10:22 pm

 3. ma rog.. ca i-ai portretizat i-ai portretizat.. acuma in ce mod, nu apare; insa din postul tau.. daca ai avut aceeasi atitudine si atunci cand ai facut portretizarile, pot presupune doar ca ai zis “de bine” oarecum de ei si acolo. pt ca in postu asta, nu cred ca o sa fiu dur in ce spun acum ci doar concret, este o propaganda spicuita si fina pt iliescu,nastase(ma rog..psd), fiind flagranta schimbarea “tonului” de la basescu la cei doi.

  acuma, partea pe care o spui tu in coment cu “politica de centru-stanga europeana”, asta e cu totul altceva decat sustinerea celor doi intr-un mod nefatis. politica de centru-stanga europeana” nu e legata si nu sta in niste persoane anume; si mai ales nu inseamna ca trebuie sa li se stearga cu buretele pacatele si raufacaturile anumitor persoane doar pt ca altfel nu va exista “politica de centru-stanga europeana””, si trebuie sa facem compromisu asta. insa acum sigur, poate tu nu consideri ca au pacate cei doi sau cel putin nu mai mari decat ale restului politicienilor.

  dar mai mult, pe blogul meu la un post care il critica pe iliescu(fara a vorbi de bine pe altcineva), ai spus:”Pai daca tot au fost toti comunisti, sa se dea toti, dar TOTI, la o parte, daca nu, sa ne lase in pace sa construim ceva, ca altfel pare ca avem o istorie blestemata, iar noi toti suntem un fel de Sisifi intr-un infern national. Si e pacat”;
  pai comunisti au fost cam toti oamenii adulti din perioada aia care nu erau clar disidenti si aveau vreo functie in sistem. comunism, comunist.. sunt niste termeni cu incarcatura care pot sa manipuleze usor, daca sunt folositi intr-un mod priceput; asa ca s-o lamurim: normal, asa ar fi fost: ca dupa rev sa nu ajunga la putere cei care sa fi avut functii de conducere chiar in pcr(pt ca membrii partid era multi, fiind obligati). insa cum asta nu s-a facut, exact cum zici tu: sa mergem inainte; insa iliescu a avut sansa sa “construiasca ceva” timp de 10 ani, iar in loc de asta doar a adus o “istorie blestemata”(un singur caz concret: mineriada, mineriadele, semnarea decretului de gratiere al lui cozma in ULTIMA(vezi? cu majuscule! la fel cum si-a pus si el numele la blog:) zi de presedintie.

  Comment by aprozarnet — November 17, 2007 @ 11:12 pm

 4. Dragul meu, eu nu le iert celor doi nimic asa cum nu pot ierta niciunui lider politic care face rau Romaniei, prin anumite demersuri personale.Sa nu ma banuiesti de nici un fel de preferinta nesustinuta, iar schimbarea tonului era f mult si in legatura cu blogul dar si cu liderul, eu avand insa inclusiv cu presedintele Basescu personal o anumita relatie pe un proiect anume, pe care nu il voi mentiona aici. Cred ca trebuie sa fim detasati de Putere si sa fim cu atat mai critici cu cat cei care au puterea politica sunt mai tentati sa o foloseasca discretionar. Si…. dincolo de orice, eu iubesc Romania asta din al carei destin fac parte cu toata fiinta mea.

  Comment by Maria Barbu — November 17, 2007 @ 11:29 pm

 5. pai atunci, dc nu le ierti nimic, insa legi de iliescu “politica de centru-stanga europeana” si vorbesti de bine msg lui de pe blog neconsinderandu-l ipocrit.. te cam contrazici
  draga mea:)

  Comment by aprozarnet — November 17, 2007 @ 11:36 pm

 6. Dragul meu Lucian, nici unul dintre noi nu stie adevarul despre acele evenimente, si poate peste niste zeci de ani, cand vom afla acest adevar, poate ca vom descoperi ca Romania a fost salvata tocmai de acel om de stat pe care l-au injurat atat de mult cei nestiutori. Am invatat ca miscarile politice sunt atat de paradoxale incat un lider care pare ca apara interesele natiunii poate sa fie mai putin loial decat unul care apare ca fiind faptasul a cine stie ce. Asta ma face sa fiu f prudenta, te rog sa ma crezi!

  Comment by Maria Barbu — November 17, 2007 @ 11:47 pm

 7. atat de prudenta incat sa negi anumite actiuni concrete.. pe baza “ca se poate” sa nu fie asa:)
  pai draga mea maria, asa se poate orice:) si putem sa folosim/spunem asta oricand avem nevoie; dar pana una alta noi ca sa ne ducem viata folosim(sau ar trebui) rationamente

  Comment by aprozarnet — November 18, 2007 @ 12:44 am

 8. Lucian, daca prin logica loialitatii mele fata de idealul national ma simt obligata la prudenta, crezi ca poate fi ceva rau? Eu nu cred ca este, iar tu, daca imi esti prieten, asa cum cred eu ca esti, ar trebui sa ai mai multa incredere in mine. Te rog sa ai incredere si rabdare si iti voi spune in timp mai multe despre ceea ce stiu si ce cred.
  Merit aceasta incredere, te asigur!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 12:53 am

 9. este diferenta mare intre “a sti” si “a crede”. plus ca chiar ce stie cineva, poate fi manipulat.
  insa cel mai important, nu cred in sintagma “trebuie sa sufere si sa moara acuma oamenii astia/niste oameni, ca sa fie bine mai tarziu, sau, ca altfel ar fi si mai rau”; oricine se poate crede o minte si un suflet luminate, chiar si gigi becali, si in urma propovaduitor. asta ca sa incepem si de “baronii locali” si de furaciunea din afacerile cu statul la nivel mare. insa nu te banuiesc de rea vointa, fiecare are dreptul sa creada ce vrea si sa nu i se Impuna altceva

  Comment by aprozarnet — November 18, 2007 @ 1:24 am

 10. Stiu ca ai dreptate, ca idealurile noastre pot si chiar sunt manipulate cu cea mai cinica “maiestrie”, dar exista anumite elemente de leadership la cei pe care tu spui ca ii favorizez care au vizat fie stabilitatea politica (I.I.) fie dezvoltarea economica (A.N.) care sunt reusite concrete.
  Aceasta permanenta insiruire de crize care se produce insa in urma leadership-ului actual nu poate fi benefica nici tarii si nici noua ca indivizi. asta ca sa raman in sfera acestei stiinte, destul de informale inca, a leadership-ului.
  Eu sunt loiala prin constructie interioara, si nu pt ca as fi avut vreun fel de avantaje de la nimeni, tot ce am este obtinut si realizat prin eforturile mele, prin ideile mele, ba chiar mi s-au pus piedici ori mi s-au minimalizat ori furat ideile. Stiu, sunt o idealista, sau, chiar, asa cum spunea un lider cunoscut, o natura utopica!
  Sunt insa convinsa ca pot coagula prin entuziasmul meu energii enorme, care pot fi benefice natiunii, si sunt hotarata sa imi utilizez aceasta vocatie.Asa incat, te invit sa vii langa mine!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 2:01 am

 11. `90-`96

  Comment by aprozarnet — November 18, 2007 @ 2:04 am

 12. Nu ma pune sa spun despre ceva ce nu stiu. Atunci habar n-aveam de nimic altceva deca poezie…. Hai mai bine sa facem noi si altii ca noi o constructie cu adevarat pozitiva. Sa o luam de la zero, de la fundatie si sa o ducem in viitor. Crezi ca suntem in stare? Eu cred ca da.

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 2:17 am

 13. mai.. daca ai ceva in cap ce vrei sa faci si vrei sa-mi propui si mie, poti sa-mi dai pe mail ca sa vb mai mult si mai pe caz. luc_rockit@yahoo.com

  Comment by aprozarnet — November 18, 2007 @ 2:21 am

 14. msg predent e cu nr13, nr cu ghinion:)

  Comment by aprozarnet — November 18, 2007 @ 2:23 am

 15. Maria, am să te rog să mă scuzi de off-topic. Vroiam să te anunţ că am mutat blogul meu la http://www.demaio.info, şi să te rog să schimbi adresa în blogroll-ul tău. Mulţumesc mult.

  Comment by DeMaio — November 18, 2007 @ 1:41 pm

 16. Tare aş mai fi vrut să fie astfel de posibilităţi de comunicare prin anii ’90. Câte lucruri s-ar fi reparat între timp!

  Comment by Bibliotecaru — November 18, 2007 @ 1:54 pm

 17. iliescu ca si multi dintre aceia..care au bloguri ar fi trebuit sa scrie din spatele gratiilor….parca il si aud pe tata ilici zicandu-mi “nu-l bagati in seama, e un golan destibilizator care se leaga de meandrele si sacralitatea faptelor, sa chem gradinarii”….

  Comment by monoloage — November 18, 2007 @ 2:02 pm

 18. Eu chiar m-am bucurat cand Nastase si-a facut bLog … si in continuare n-am nimic cu ideea ca un politician sa-si faca blog … insa sa-si faca blog intr-o categorie aparte de “Politica” … sa nu intre peste noi.

  Comment by Sky-Hunter — November 18, 2007 @ 2:02 pm

 19. @monoloage

  Dragos, in ceea ce il priveste pe Iliescu…. e mai complicat…. poate ca altii ar trebui sa fie dupa gratii!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 3:40 pm

 20. @Sky-Hunter

  e o formula inteligenta asta pe care o propui tu, sa existe adica o sectiune politica a blogosferei, poate ca nu ar strica!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 3:42 pm

 21. nici la iliescunici la altii nu e complicat….dar au facut sa para…cu jocurile lor…politce…si o justitie creata dupa asemanarea…”vajnicilor” nostri conducatori…

  Comment by monoloage — November 18, 2007 @ 3:42 pm

 22. @bibliotecaru

  in anii ’90 nu prea intelegea nimeni nimic, poate doar securistii. Oricum, mie mi se pare ca lupta se da tot intre cele 2 securitati: cea nationalista, mostenita – culmea- de la Ceausescu, si cea bolsevica, ce a revenit in forta in ultimii ani. Ce straniu! Sau, poate ca nu am dreptate….

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 3:59 pm

 23. @monoloage

  analizele simpliste nu duc la nici un rezultat, in conditiile in care avem a face cu profesionisti, cu mari maestri ai manipularii. Noi suntem mici copii pe langa acesti tipi fara scrupule, fara morala, fara idealuri.
  Dar cred totusi ca exista o distinctie pe care trebuie sa o facem obligatoriu intre politicieni si securisti, iar presedintele Iliescu a fost si este om politic!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 4:04 pm

 24. @DeMaio

  Bogdan, multumesc de atentionare. Voi face modificarea, bineinteles.

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 4:05 pm

 25. Eu zic ca e bine ca si-au facut bloguri. Cui ii place citeste, cui nu… asta-i viata. Eu nu am nimic cu oamenii politici care isi fac bloguri, din contra, ii admir. Gandeste-te numai cate injuraturi isi iau. E un act de mare curaj. Tocmai de aceea ii si apreciez. Si apoi, Nastase scrie foarte bine. Ca ne place sau nu de el, ce e al lui e al lui. Trebuie sa recunoastem. Cu Iliescu inca incerc sa ma obisnuiesc. Voi vedea pe parcurs daca imi place sau nu.

  Comment by Oana — November 18, 2007 @ 5:18 pm

 26. Bravo, Oana. Imi place ca nu ai prejudecati si ca nu te-ai molipsit de formulele 2standard”, pe care au avut unii grija sa le bage adanc de tot in mintile oamenilor.

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 5:22 pm

 27. Să sperăm că prin intermediul blog-urilor vor reuşi să fie mai sinceri…dacă se poate…:)

  Comment by Dacy — November 18, 2007 @ 5:57 pm

 28. @Dacy

  si eu cred ca este o sansa extraordinara. Sa speram ca va da roade!

  Comment by Maria Barbu — November 18, 2007 @ 6:02 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: