MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

October 29, 2007

SUFLETUL SI CULTURA

Filed under: Cultura,Lumea de azi,Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 9:44 pm

Între sufletul individual şi cultură există o legătură mai uşor decelabilă, pentru că din mica faptură umană a copilului se modelează până la maturitate un model sufletesc în funcţie de cultura la care are acces. Dacă am figura un triunghi, la baza acestuia ar sta sufletul şi cultura, dar ele s-ar întâlni în vârful triunghiului în Ideal, fără de care nici sufletul nu evoluează, nici cultura nu se coagulează. Şcoala ne prilejuieşte acest acces la cultură, dându-ne doar direcţiile de urmat, dar nouă înşine ne rămâne de făcut, în permanentă auto-contemplare, acest drum fără de care aproape că nici nu putem spune că fiinţăm cu adevărat. Sufletul se educă, dar asta o ştiu puţini oameni în România. Fără un suflet educat, fără să îţi apropriezi anumite modele culturale ale carităţii, ale milei faţă de oameni şi animale, ale generozităţii şi comunicării sensibile, nici nu poţi fi un om adevărat, chiar dacă ai toate averile din lume.

Pentru sufletul naţional, lucrurile sunt însă mult mai complicate. Intervin aici: tradiţiile, istoria şi nu în ultimă instanţă credinţa religioasă a majorităţii. De multe ori am spus cât de mult apreciez protestantismul, pentru că le-a indus credincioşilor protestanţi ideea mântuirii prin succesul personal în ACEASTĂ viaţă, nu într-o ipotetică existenţă post-mortem, aşa cum face ortodoxia noastră. Ortodocşii par să îşi permită să fie leneşi ori egoişti, lăsând parcă pe viaţa viitoare această desăvârşire lăuntrică pe care ar trebui să o parcurgă aici, în această existenţă, acum, în propriul lor prezent.

Cât despre tradiţii, ce să mai spunem! Românii s-au desprins prea repede şi au dispreţuit prea uşor modelul tradiţional de tip rural al relaţiilor familiale şi sociale, un model care cultiva un suflet cuviincios şi care promova un respect clar pentru ierarhia valorică. Urbanizaţi în viteză şi neadecvat, românii s-au trezit, în perioada interbelică de exemplu, că au dezvoltat un model extrem de pernicios, pe care G.M. Cantacuzino, mare arhitect şi gânditor al epocii, îl numea cu amărăciune modelul mitocanului, şi despre care credea că va infecta societatea românească în întregul ei, ceea ce s-a şi întâmplat.

Mitocanii de azi sunt foşti ţărani, se doresc orăşeni, dar accesul la cultura urbană este pentru ei dificil, dat fiind că nu îl cunosc sau nu îl respectă. Este mai mult un model al unei mahalale perpetue. Oameni cu suflet brutal, care nu au nici un respect pentru reguli. Mizeria pe care o produc este inevitabil urbană, fără a deţine însă secretul modelelor de adevarată urbanitate, care să le impună rigoare, curăţenie, politeţe, într-ajutorare. Pierduţi între sat şi oraş, într-o permanentă tranziţie de la rural la urbanitate, ori, mai nou, de la comunism la capitalismul postmodern, românul de azi, (chiar el şi nu neapărat bietul ţigan devenit brusc rrom!), sperie peste tot unde se duce, prin apucăturile lui grobiene, prin lipsa de respect, prin insalubra sa inserţie în civilizaţia severă a Occidentului şi, mai ales, prin incapacitatea de a se lăsa educat. Sigur că există şi excepţii, slavă Domnului! Dar ştiţi cum se spune: excepţia confirmă regula.

Cu un astfel de suflet, lipsit de educaţie, de cultură şi de repere, românii intraţi în Uniunea Europeană speră să îi păcălească pe toţi, dar mă tem că ei vor fi din ce în ce mai mult victimele regulilor unei culturi care se respectă pe sine şi pe ceilalţi, şi a unor modele care nu mai sunt dispuse să accepte să regreseze într-o imemorială grotă a fiinţării. Deci, singura soluţie care ne rămâne este să educăm acest suflet mitocănesc şi să îl transformăm în ceva suportabil, să obligăm şcolile româneşti să îi urbanize pe copii înainte chiar de a-i învăţa alfabetul, să le educe sufletul pentru respectul de sine şi al celorlalţi, ca şi în spiritul demnităţii personale şi al demnităţii naţionale. Fără acest efort conjugat, vom deveni un fel de figuri anacronice, cu un comportament “preistoric” într-o Europă pentru care sufletul şi cultura contează mai mult decât funcţia şi averea, adică exact invers decât este acum la noi!

25 Comments »

 1. In sfarsit un articol pe sufletul meu. M-am saturat de politica, dar articolul asta imi place si mi se pare foarte pertinent.

  Comment by oanastoicamujea — October 29, 2007 @ 10:19 pm

 2. Ma bucur foarte mult, Oana, ca iti place. E o tema la care ma gandesc mai demult, dar abia acum, abia venita de la UE, ca sa zic asa, am simtit ca trebuie sa scriu neaparat, pt ca ma doare pur si simplu!

  Comment by Maria Barbu — October 29, 2007 @ 10:24 pm

 3. Nu am inteles nimic. Sufet educat? Sufletul se educa? Modele culturale ale caritatii? Suflet national? Credinta religioasa a majoritatii? Ipotetica existenta post-mortem? Suflet cuviincios cultivat? Suflet barbar? Suflet lipsit de educatie, de cultura si de repere? Suflet mitocanesc? Scolile sa le educe copiilor sufletul pentru respectul de sine…?
  Daca Oanei i-a placut este ok. Mie nu. Asta nu inseamna ca eu am dreptate insa nu cred ca multi se vor bucura. Cred ca te-am necajit dar prietnii au oare voie sa taca si sa nu-ti spuna ceea ce cred,poate in mod gresit, ca ceva li se pare ca nu este in ordine?
  Prea multe intrebari?

  Comment by PELERINUL — October 30, 2007 @ 1:39 am

 4. cum a juns ‘mitocania’ la oras:
  “femaia se scoala dis de dimineata se spala se inchina la icoana, se duce la grajd mulge vacuta ,surplusul de lapte il pune in sticle cu care pleaca peste deal sa-l duca in oras la cuconitele ei, carora nu le place laptele subtiat care se vinde la alimentara ”
  cum se intoarce mitocania la sat:
  “pe pajistele unde pasteau vacutele se construiesc vile de prost gust iar paraul de munte in care traiau pastravi este plin de ‘murdarii’;prin cablu sau antene via satelit patrund in casele taranului de-a valama si bune si rele ”
  solutia? sa nu uitam oriunde am fi si orice am face sa spunem:”doamne Iisuse Cristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul”,:”doamne Iisuse Cristoase …

  Comment by omul — October 30, 2007 @ 8:40 am

 5. @Pelerinul

  chiar daca nu iti place nu e nici o problema. Asta e ceea ce cred si daca tu crezi ca e discutabil inseamna ca tu ai argumentele tale. De altfel, de aceea ne si exprimam opiniile pe bloguri, ca sa le comunicam si celorlalti ceea ce credem, ca sa starnim in ei acea reactie din care poate iese adevarul. Nu am de ce sa ma supar, stai linistit. Prietenii sunt cei care pot sa fie sinceri, iar sinceritatea este atat de rara incat chiar merita pretuita!

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 10:28 am

 6. @omul

  Nicu, ceea ce imaginezi tu este tocmai acest model care a devenit inadvertent in oricare dintre medii, dar care, in mod paradoxal, a capatat drept de existenta pt ca poate face fata realitatii de acum. In ce fel, asta ramane de vazut si de discutat.

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 10:30 am

 7. Esti deosebita asa cum stiu toti din jurul tau. m-as fi bucurat sa te fi cunoscut mai demult dar pentru mine e bine si asa. Sunt convins ca-i vei da gata pe toti.

  Comment by PELERINUL — October 30, 2007 @ 10:41 am

 8. @Pelerinul

  dragul meu prieten, intentia mea nu este sa dau gata pe nimeni, ci sa creez o opera, sa construiesc daca se poate institutii care sa reformeze realitatea romaneasca, sa elaborez proiecte care sa fie duse mai departe de multi dintre cei care vor mai binele acestei tari. Pe tine te simt alaturi de mine intr-un mod foarte special, si iti marturisesc ca imi doresc sa ne intalnim si in concret, pentru ca am convingerea ca poate fi o intalnire semnificativa.

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 11:13 am

 9. Toate la vremea cuvenita.
  Ii vei da gata, la asta m-am si referit: la opere, constructie, proiecte si la multe altele.

  Comment by PELERINUL — October 30, 2007 @ 1:10 pm

 10. urbanizarea,deruralizarea fortata a sec xx seamana in consecinte(pastrand proportia) cu fenomenul de aridizare,desertificare care a dus la valurile migratoare ale primului mileniu.urmarile sunt specifice epocilor,iar noi ne pregatim de referendum(ceea ce nu intra pe agenda celor din vechime)

  Comment by ingi — October 30, 2007 @ 5:17 pm

 11. sufletul si cultura..
  ai atins multa lume aici. si avem nume mari care n-au nici suflet si nici cultura..
  de la manele pana la injectiile cu gunoi cultural oferite gratis de sistemul de invatamant e ditai plaiul neinsamantat cu simtul “frumosului” (asa parca ii spune “artei”) ..
  ma bucur ca exista oameni buni ca tine care strioga in gura mare si arata cu degetul..

  Comment by blur — October 30, 2007 @ 5:37 pm

 12. @Pelerinul

  multumesc. Astept cu emotie momentul cuvenit!

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 7:12 pm

 13. @ingi

  da, fenomenul de urbanizare este un fenomen aproape dureros pentru o tara ca Romania, care a avut multa vreme o populatie majoritar rurala. Rezultatele acestei “suferinte” se vad acum cu ochiul liber!

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 7:14 pm

 14. @blur

  si eu, si tu, Catalin, si altii strigam in gura mare, aratandu-ne durerea pentru ceea ce se intampla in tara asta. Dar… mai sunt multe de facut pentru ca sa se si schimbe ceva.

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 7:17 pm

 15. @Pelerinul: Da, sufletul se educa. Totul e educabil pe lumea asta. Tratate pe tema asta exista si in cartile de psihologie.

  Comment by oanastoicamujea — October 30, 2007 @ 7:47 pm

 16. Oana, sufletul se modeleaza cel mai greu!

  Comment by Maria Barbu — October 30, 2007 @ 10:52 pm

 17. @oana
  Inainte de toate sufletul este respect, respectul de a fi, cu componentele sale: compasiune, libertate si adevar. Pana asta seara eu inca nu am aflat pe unde se zbenguie sufletul ca sa-l pot tara la ora de educatie. Noi putem si trebuie sa ne educam si sa-i educam si pe altii in ceea ce ne spunea poeta. Poate ai dreptate ca totul e educabil pe lumea aceasta, mai putin sufletul.
  Poeto, scuza-ma, Pelerinul nu trebuie sa comenteze dechat in legatura cu ce spui tu. Ii invit asadar pe toti prietenii tai sa intre pe blogul meu pentru dialog.

  Comment by PELERINUL — October 30, 2007 @ 11:59 pm

 18. @Pelerinul

  si tu esti prietenul meu si imi face placere sa fi aici cu raspunsuri si pentru mine, si, de ce nu?, si pentru altii.
  Oricum, invitatia ta ramane valabila.

  Comment by Maria Barbu — October 31, 2007 @ 12:13 am

 19. Bine. Atunci continuu si zic si comentez putin partea a doua a titlului nu pentru tine ci pentru seriozitatea temei propuse.
  Iata, ce spune NOI Pelerinul: Cultura este un mod de a gandi si de a trai. Tu poeto ne seduci prin stilul tau ingrijit ,punctezi cuvintul-pereche suflet-cultura si prin invaluire, ca o stralucita sarja de cavalerie, ne tai liniile frontului, facandu-ne sa percepem o componenta majora a culturii :transcendenta

  Comment by PELERINUL — October 31, 2007 @ 1:58 am

 20. Intra te rog si roaga-i si pe prietenii tai sa intre pe site Pelerinului. O sa vedeti cat de mitocan e Gramo. Chestia cu mitocania va rog sa mi-o scuzati dar acum nu gasesc un cuvant mai bland.

  Comment by PELERINUL — October 31, 2007 @ 4:06 am

 21. Ma impresioneaza faptul ca, in ciuda multora care constata cam aceleasi lucruri ca si tine si se lasa batuti, nestiind cum sa faca pentru ca situatia sa se schimbe, tu reusesti sa gasesti solutii si nu doar atat: solutii extraordinare, care binenteles sunt primite cu ignoranta .. “nu-mi place”, “nu cred”, “nu inteleg”. Cum putem sa ne educam sufletul daca am ajuns sa nu ne mai educam deloc? Scoliile sunt o bataie de joc … Se mai poate face totusi ceva? E usor de spus “haideti sa fim mai buni. haideti sa ne educam sufletul, sa devenim demni de UE” dar mai greu de pus in practica, pentru ca in majoritate, oamenii refuza si refuza si refuza sa coopereze. Motivele? Lene, dezinteres, enervare … Mie mi-a placut textul si m-a pus pe ganduri.

  P.S. Nu am citit ce s-a scris inaintea mea pentru ca, recunosc, m-a speriat un pic numarul de comentarii si mi s-a facut lene. :”>

  Comment by luckydreamer — October 31, 2007 @ 3:44 pm

 22. @Oana: zici ca exista tratate despre chestiile astea in cartile de psihologie ? Exista. Dar cine se apuca sa mai citeasca in ziua de azi ? :)))

  Comment by luckydreamer — October 31, 2007 @ 3:47 pm

 23. @luckydreamer

  multumesc pentru comentarii. Tu esti mereu acuta, atenta la ce se intampla, implicata, doritoare de a gasi acele solutii miraculoase care sa vindece realitatea. Asta ma impresioneaza enorm la o adolescenta ca tine.

  Comment by Maria Barbu — October 31, 2007 @ 6:55 pm

 24. Nici ţăranii de astăzi nu mai sunt ţăranii de altădată, acei ţărani născători de sfinţenie.
  Pedeapsa lui Adam dată de Dumnezeu pentru păcatul său a fost să “smulgă pământului” roadele sale. De aceea eu văd ţăranul român asemeni celui care vorbea cu Dumnezeu după cum vorbim noi între noi. Din păcate ţăranul acela care murea pentru pământ lasă astăzi ani de zile pământul nelucrat şi se ocupă mai ales cu afaceri din care iese în pagubă, mai un tăiat de pădure, mai un vândut de pământ pentru transformarea în intravilan…

  Comment by Bibliotecaru — October 31, 2007 @ 7:43 pm

 25. @Bibliotecaru

  nu am habar cand au fost taranii asa cum spui tu, dar probabil ca asta era in timpuri imemoriale,pe vremea lui “a fost odata ca niciodata…”
  Procesul de degradare a fiintei nationale a inceput de mult timp, de acum cateva secole chiar, dar s-a accelerat in prima jumatate a secolului XX , iar comunismul a distrus si ce mai ramasese din sufletul adevarat, iar noi suntem mostenitorii unei “averi” tarate, cu care nici nu prea stim ce sa facem. Din pacate!

  Comment by Maria Barbu — October 31, 2007 @ 8:04 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: