MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

October 8, 2007

MASCARICII SI JONGLEURII

Filed under: Leadership,Lumea de azi,Politica — Maria Barbu @ 3:53 pm

Haideti sa ne uitam in jurul nostru, la cei mai importanti oameni [politici] din societate, si spun importanti prin functiile pe care le detin, si nu importanti neaparat prin valoarea intrinseca. Veti descoperi cu stupoare tot felul de figuri, care, in mod surprinzator sau nu, isi au modelulul sub cupola circului. Imi pare foarte rau ca trebuie sa spun asta, dar, din nefericire, asta este adevarul.

Veti gasi printre vedetele zilei mascaricii de vocatie, indivizii facuti sa se plieze dorintelor unui ins mai puternic, dispusi sa il inveseleasca, sa ii faca pe plac, sa faca tumbe, grimase, gesturi, salturi, orice, numai si numai pentru a-l amuza pe acela pe care vor sa il uimeasca, pentru a obtine, ce stiu eu, unul sau mai multi banuti, unul sau mai multe portofolii, una sau mai multe functii. Acest tip de personaj devine din ce in ce mai bine reprezentat, si capata colorile cele mai diferite, aspectele cele mai inedite, procedurile cele mai originale.

Mascaricii sunt de cele mai multe ori oameni cu psihologie “subtire”, pe care ii depaseste cu mult functia pe care au obtinut-o prin sforile pe care le-au tras, sau prin intrigi murdare, a caror ocultare poate lua oricand sfarsit in urma unui santaj de care insii se tem ca de dracu. Mascaricii au existat si in alte epoci, dar ei erau bufoni oficiali pe la curtile imparatilor, regilor sau printilor, “nebuni” nerusinati care, de foarte multe ori, erau singurii care indrazneau sa le spuna acelor despoti adevaruri pe care nimeni altcineva nu mai indraznea sa le formuleze. Mascaricii de acum sunt tot nerusinati, dar nu sunt deloc si in nici un moment curajosi, si, sub masca lor de indivizi cu morga si importanta se ascund niste lasi, cu caracter de tradatori. Eram sa scriu “caracter de Iuda”, dar mi-am dat seama ca cel mai nou trend in analiza evanghelica promoveaza reconsiderarea apostolului Iuda, care se pare ca nu ar mai trebui considerat un tradator vulgar, ci un erudit si un habotnic, ce dorea cu ardoare revelarea misiunii divine a lui Isus Christos!

Ei, cu jongleurii insa, e cu totul alta poveste. Jongleurii sunt conducatori talentati, smecheri cu adevarat, abili si manipulatori, excelenti cunoscatori ai naturii umane si ai insilor pe care ii folosesc, exact asa cum jongleurii de circ folosesc obiectele in numerele lor de maiestrie. Cat de buni lideri sunt jongleurii, asta poate decide numai istoria, insa este cert ca ei se folosesc de mascarici ca de niste personaje secundare pentru a declansa crize, pentru intrigi de tot felul, pentru lovituri de palat sau chiar de stat. Jongleurii sunt stapani si maestri, mascaricii sunt servanti si tradatori. Conjugarea dintre cele doua modele este dinamica si necesara. Nici unul nu pare sa poata exista fara celalalt, si asta mai ales din cauza ca biata noastra societate, si mai ales mediul politic, este cu adevarat un circ fara sfarsit!

8-ball-clowns-print-c10055113.jpeg

8 Comments »

 1. jongleur- zoon politicon(eu nu stiu decat 2)
  mascarici-paine si circ,dar respectivii nici nu stiu ca sunt in arena,fiind convinsi ca stau in fotoliile de orchestra! (din pacate noi suferim,nu acesti figuranti)

  Comment by ingi — October 8, 2007 @ 5:32 pm

 2. Ai perfecta dreptate, Radu, ca cel putin mascaricii nici nu stiu ca sunt mascarici, iar cei care sufera suntem noi toti!

  Comment by Maria Barbu — October 8, 2007 @ 6:03 pm

 3. Credeti voi ca nu exista si mascarici care sunt constienti atat de faptul ca sunt niste mascarici cat si de faptul ca e cea mai buna varianta pe care o pot alege? Adica nu ar putea face ceva in sensul asta pentru ca ar ajunge mai rau.

  Comment by Aurel Dragut — October 8, 2007 @ 6:23 pm

 4. Aurel, tot ce se poate. Probabil ca sunt si mascarici inteligenti si abili, care se folosesc de aceasta postura si o fructifica la maximum! Sigur ca da.

  Comment by Maria Barbu — October 8, 2007 @ 6:41 pm

 5. Tu te referi aici la mascariciul sociopat. Ala care pare a fi ok, dar lipsit total de sentimente cand vine vorba de-a da. mascarici sau nu, tot gunoaie sunt. si sigur sunt si mascarici inteligenti si abili care se vand sub o imagine falsa. Fiecare testeaza mai intai ce merge la public.

  Comment by Oana — October 8, 2007 @ 7:26 pm

 6. Oana, mascaricii descrisi de mine sunt lideri, nu chiar de top, dar lideri care se zbat din rasputeri pt a obtine tot ce se poate. Jongleurii sunt mai mult lideri de top, sunt extrem de abili si manipulativi. Sigur ca, in mod exceptional, istoria ne-a aratat ca si mascaricii pot ajunge jongleuri, dar resentimentele lor fata de cei mai puternici ca ei sunt atat de puternice incat toata societatea poate ajunge sa fie devastata de nesfarsitele razboaie declansate de un asemenea personaj. Sigur ca eu aici ma joc, oferind cititorilor o astfel de tipologie, dar acest joc tine foarte mult de motto-ul “a face haz de necaz”!

  Comment by Maria Barbu — October 8, 2007 @ 7:32 pm

 7. Stiu la ce te refereai, dar tinand cont ca azi mi-a fost rau si am fost cu pluta, am vrut sa las un comentariu nasol :))

  Comment by Oana — October 8, 2007 @ 9:51 pm

 8. De ce, Oana? Tu, care esti atat de echilibrata, ai patit-o si tu? Lasa rautatea sa treaca pe langa tine. Multa sanatate!

  Comment by Maria Barbu — October 8, 2007 @ 9:58 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: