MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

October 1, 2007

ROMANIA, CULTURA SI CERSETORIA

Filed under: Cultura,Lumea de azi — Maria Barbu @ 10:35 pm

V-am mai spus într-un alt articol, intitulat Fundaţia Noua Românie reloaded”, despre dorinţa mea de a relua activitatea acestei Fundaţii al cărei preşedinte-fondator sunt. Cred că v-am spus atunci că Fundaţia se ocupă de acţiuni culturale care să pună în valoare identitatea românească, inclusiv cu concursul românilor de pretutindeni. Printre alte chestii interesante (sic!), în statut se spune că preşedinte de onoare al Fundaţiei este şeful statului român, indiferent cine este el, pe perioada mandatului/mandatelor acestuia, ca simbol al unităţii românilor.

Dorinţa mea este să folosesc această Fundaţie chiar ca fundaţie/fundament pentru alte demersuri, printre care mă gândesc la un model de învăţământ de tip post-universitar care să formeze lideri. Şi mai am multe alte proiecte în care aş vrea să vă cooptez şi pe voi, prietenii mei din virtual. Ce mă oripilează însă la tipul de funcţionare al organizaţiilor non-profit este faptul că ai nevoie de sponsori, de bani pe care trebuie să îi cerşeşti pur şi simplu pe la porţile celor bogaţi ori ale firmelor ai căror patroni te privesc de parcă ai fi extraterestru.

– “Cultură? Aha, da. Şi vreţi bani? Aşa de mulţi? Serios? ” – cam aşa se desfăşoară o întrevedere cu câte un magnat proaspăt alfabetizat, dar licenţiat direct şi MBM-at deja.

Eh, grea mai este treaba asta culturală în România de azi, umilitoare, cumplită. Şi nici măcar nu am curajul să mai apelez din nou la cei care mă tratează aşa, deşi îi mai pleznesc şi eu câteodată cu câte o replică spusă în aşa fel încât să li se taie cogitaţia! Ceea ce nici nu e foarte greu, dat fiind că cei mai mulţi o folosesc intermitent! Totuşi, sper sa nu fiu nevoită să mă apuc din nou de cerşetorie în scumpa noastră Românie, ca să fac şi o rimă, că doar tot sunt poetă! Am speranţa că voi primi nişte bani de la Uniunea Europeană, că doar UE are nevoie de expertiza mea în leadership şi în mediere politică, pentru că ei, oficialii de la Bruxelles chiar ştiu să aprecieze asemenea excelenţă intelectuală, în timp ce ai noştri rămân complet insensibili!

– “Hai, fi serioasă “, – par să îmi spună ochii lor plictisiţi de existenţă. “Ce vrei să faci? Evenimente culturale? Hai mă, lasă cultura, ori, ce-ai mai spus? leader.. şi mai cum? Hai măi, fată dragă, fă şi tu ceva mai folositor societăţii. Hai cucoană, fă copii!”

– “Păi, ştiţi”, – le răspund eu, – “am făcut şi copii, dar tot mă mai doare problema culturii şi tot mai cred că inteligenţa chiar e o valoare, iar leadership înseamnă arta de a conduce”.

– “Ha, ha ha”,- râd ei de se clatină scaunele pe care stau, scaune din alea shmekere, la vreo 3000 de euro bucata.

Iar eu ies, cu sentimentul unei superiorităţi care îmi va folosi în posteritate dar care pentru moment, în acest prezent istoric, şi în această ţară, îmi este aproape inutilă. Sau este chiar un defect.

34 Comments »

 1. Da, stiu si eu cum se intampla. Daca le propui sa furati ceva impreuna, e bine. Daca le propui sa dea bani pentru cultura – explicandu-le ca sponsorizand scapa de impozite, pentru o luna – nu inteleg la ce foloseste.
  Ce o fi aia cultura? E de mancare? Imi iau audi?
  Nu stiu, poate doar un scriitor bogat – lucru cam inexistent pe la noi – sa te inteleaga. Sau unul care are aceleasi idealuri cu tine.
  Sau UE, asa cum ai spus si tu.
  Dar, pana una alta, cultura se poate face si fara bani. Si Schimb de carti e un eveniment cultural, fara cheluieli prea mari.

  Comment by Oana — October 1, 2007 @ 10:47 pm

 2. Cei despre care povestesti aici sunt oameni care nu dau doi bani pe ceea ce tine de tara. Sunt oameni egoisti, ingusti. Au ajuns in pozitii “smechere” care le confera putere suficienta sa considere ca pot sa se lipseasca de cele pe care le aduci in discutie atunci cand ii contactezi pentru sponsorizare.

  Comment by Aurel Dragut — October 1, 2007 @ 10:55 pm

 3. Da, Oana, exista si astfel de evenimente, dar cele mai multe au nevoie da bani pt a fi organiyate cum trebuie si pt a avea impact. Dar nu o sa imi pierd nici entuziasmul, nici optimismul si cred ca va fi bine.

  Comment by Maria Barbu — October 1, 2007 @ 10:56 pm

 4. Aurel, trebuie sa ii vezi ce moaca pot sa faca? Dumnezeule mare! ce le pasa astora de cultura, cu ce se mananca asta? De aceea ma impresioneaza gesturile unora ca Patriciu sau Voiculescu, care indraznesc totusi sa faca si altceva cu banii, ceva mai inalt. Nu am nici o atingere politica cu acestia, dar nu pot sa nu vad ca in aceasta mare de nesimtire imbuibata exista si oameni care vor sa isi foloseasca altfel banii,in scopuri culturale ori educative. Si asta ma bucura, chiar daca nu am nici un folos din asta!

  Comment by Maria Barbu — October 1, 2007 @ 11:00 pm

 5. Imi imaginez ce expresie a fetei ar putea sa afiseze. Ei nu au nevoie de asa ceva deci prin urmare ce rost are sa faca o investitie in ceva nefolositor? La ei nu exista caritatea, nu au spiritul de echipa (si cand spun echipa ma refer la tara). Poate ca reactia asta este creata si de o concurenta ciudata (“poate daca fac asta, altuia o sa ii prinda si o sa ajunga mai tare ca mine”).

  Comment by Aurel Dragut — October 1, 2007 @ 11:08 pm

 6. replici de genul asta imi amintesc de ce vreau sa plec din romania. din nefericire se pare ca in pozitiile-cheie din aceasta tara ajung numai idiotii, cei ingusti la minte si cei care nu stiu decat valoarea banului (pentru buzunarul lor, evident). mi se face greata numai cand incerc sa imi imaginez cum arata asemenea personaje. mda… deja ma trec fiorii 😆 . e pacat.. e pacat de oamenii care chiar gandesc si care vor sa faca ceva pentru lume, pentru posteritate.. pentru ceilalti. tare imi doresc sa se schimbe acest sistem de (non)valori din romania, pentru ca altfel.. eh, dar hai sa nu punem ce e mai rau in fata.

  Comment by lifeanthem — October 1, 2007 @ 11:09 pm

 7. @Aurel

  da, poate ca ai dreptate, uite ca nu m-am gandit la asta. Intr-adevar prostia poate sa fie mult mai vasta decat pot eu sa banuiesc!

  Comment by Maria Barbu — October 1, 2007 @ 11:14 pm

 8. @lifeanthem

  Mely draga, e f greu si umilitor dar pe mine ma lasa rece prostia asta uriasa, si nu ma descurajeaza nimeni si nimic. Pe fereastra o sa intru, pe gaura cheii, dar tot o sa construiesc ceva minunat in lumea asta, in tara asta, in viata asta!

  Comment by Maria Barbu — October 1, 2007 @ 11:17 pm

 9. poti sa ai nspe mii de mba, mbm si ce dracu o mai fii…cat timp gandirea de tip “cultura mea n-o impart cu nimenea” inca functioneaza..in posturi cheie…cam greu..dar nu imposibil…eu am inca speranta ca va fi…ca se poate face…cat timp se arunca bani cu caruta pe alte chestii nefolositoare…poate gasim portita sa arunce pe cele folositoare…la tipii de genul asta trebuie sa le gasesti punctul slab…ce ii iese…iar aici e discutabil si nu ma refer la spaga si alte chestii de acest gen…ci un fel de guerilla marketing…bine pus la punct…e de discutat…o sa ma gandesc…oricum..daca eceva..pe mine poti conta..cu ceea ce imi sta in puteri..

  Comment by monoloage — October 1, 2007 @ 11:34 pm

 10. @monoloage

  Multumesc Dragos pt oferta. Sunt convinsa ca vom reusi cu eforturi concertate!

  Comment by Maria Barbu — October 1, 2007 @ 11:39 pm

 11. Ma bucur sa constat ca exista si o incapatanare a binelui in tara asta. Ajunsesem sa cred ca doar raul persevereaza, iar binele se da – de regula – batut in Romania. Maria, du-te inainte si nu uita ca nu esti singura!;)

  Comment by Horia Blidaru — October 2, 2007 @ 10:01 am

 12. @Horia
  niciodata nu ma voi descuraja si nu ma voi da batuta, niciodata. Multumesc pt solidaritate.

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 12:48 pm

 13. Momentan, pe teme culturale, in Romania nu se poate urca mai sus de un schimb de carti printr-o terasa plina de praf sau pe treptele de la TNB. Si asta e valabil oricat de mult te-ai zbate tu sa convingi niste becalizati de efectul benefic pe care il poate avea ceva de genul asta asupra romanilor…. obisnuieste-te cu asta!

  Comment by Buddha — October 2, 2007 @ 2:08 pm

 14. Si nu, nu ma dau batut usor, daca la asta s-ar gandi domnul Horia Blidaru … dar am incetat sa mai visez atunci cand am realizat ca visele nu tin de foame 🙂

  Comment by Buddha — October 2, 2007 @ 2:09 pm

 15. am renuntat demult sa inventez injuaturi clasei acesteia “speciale” de oameni cu bani si fara urma de cultura. oameni care nu stiu sa conjuge verbul “a fi”, care nu stiu sa articuleze in vorbirea libera. uite ca iar imi pierd cumpatul.
  respect mult proiectul tau, “Noua Romanie”, sunt in alerta. cu prima ocazie cu care pot misca un deget, poti conta pe el. 🙂

  Comment by blur — October 2, 2007 @ 3:21 pm

 16. @blur

  da, ai mare dreptate in legatura cu cei care nu stiu sa conjuge verbul “a fi” ci numai verbul “a avea”, sunt absolut infernali. Multumesc mult pentru sustinere.

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 6:09 pm

 17. @Buddha

  asa cu te stiu eu, sunt sigura ca nu te dai batut, iar realismul tau, care este nu numai critic ci si un semnal de alarma, imi este util pentru a nu-mi face iluzii perdante, dar are si darul de a ma ambitiona si mai mult. Multumesc mult.

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 6:17 pm

 18. Am reuşit şi eu să intru, în sfârşit, pe http://www.nouaromanie.ro/. Era o problemaă de aplet java.
  Un lucru foarte bun acest site. Chiar foarte foarte bun. Lucruri foarte interesante se găsesc aici. Pot pune acest link pe blogul meu?
  Dacă acest site se dezvoltă pe această linie, ar putea deveni poate cel mai accesat site pentru referate. Şi acest lucru este bun, pentru că atrage implicit elevii. Eu aş provoca totuşi profesorii să fie membrii activi ai acestui site, să apară un fel de concurenţă, de dezbatere pe evenimente (în cazul istoriei, de exemplu). Ar fi ideal găzduirea unui fel de forum academic, o portavoce a spaţiului intelectual românesc. Cred că Noua Românie trebuie să înceapă prin a redescoperii România în esenţa sa, în fiinţa sa.

  Comment by Bibliotecaru — October 2, 2007 @ 7:33 pm

 19. Doamne, cum îi ştiu pe cei cu scaunul de mii de euro cu vibromasaj!
  Abordarea lor este greşită. La aceşti oameni nu trebuie să te căciuleşti, trebuie să îi învălui încât să se roage ei de tine să-ţi dea bani. De ce fac oamenii bani?, ca să-i etaleze, desigur. Omul cu bani trebuie să rămână cu impresia că e de fiţe să fie sponsor la aşa ceva. De aceea, pentru sponsor, trebuie să existe o zonă specială unde să fie o mare fiţă să ajungi acolo. Nu te duci şi spui “un ban pentru site-ul meu” 🙂 ci… “ai locul ăsta de fiţe pentru 10 mii de euro”. Cu tupeu şi cu cât mai multă aroganţă.
  Scrie în statut că preşedintele este preşedinte de onoare? Atunci… o audienţă la preşedinte:
  “Domnule preşedinte, conform statutului sunteţi preşedinte de onoare. Noi vrem să facem asta şi asta. Ce vă rog eu, să ne daţi şi nouă un mesaj pentru a-l posta pe site, un mesaj prin care să îndemnaţi la cultură sau aşa ceva.”
  Cum ar putea Băsescu să refuze, doar nu-i ceri bani :)) În ceri un gest uman. Nu uita că preşedintele este acum implicat în învăţământ, e în plină campanie. Are două sau trei referiri pe lună relativ la învăţământ… cu puţin noroc vă apare şi numele la TV ca exemplu.
  Pac 1: poză şi cuvinte pe o zonă specială cu PERSONALITĂŢI. Acolo frontispiciu, preşedintele de onoare, preşedintele.
  Pac 2: o stire la ziar, la Realitatea, la Pro, la mediafax. Dacă este acolo preşedintele o să fie o ştire de genul Preşedintele îndeamnă la cultură.
  Pac 3: “Auzi gorobete cu scaun de 5000 euro, vrei sa ai poza langa presedinte? O luna 1 mie euro.”

  Până la urma aceasta este politica. Fiecare are de câstigat, fiecare primeşte ce vrea. Nu are nimeni de pierdut. Dacă te duci de exemplu la Becali şi îi spui că va sta lângă preşedinte… sunt convins ca faci fond pentru 1 an întreg. De ce? Pentru că are nevoie de expunere. Ce ar spune un PD-ist, vrea să stea lângă preşedinte, sau nu.
  Ştiu că este grea politica, nu o poate face oricine… dar merită.
  Este o cale, mai sunt si altele 🙂
  Totul este să nu te ploconeşti pentru bani, asta nu aduce rezultate când e vorba de cultură.

  Era să uit… Mulţi oameni politici publică carţi. Oferă mediatizare pentru cărţi politice, o rubrică de recenzie literară. Foartă multă lume doresc o astfel de mediatizare.

  Comment by Bibliotecaru — October 2, 2007 @ 7:52 pm

 20. @Bibliotecaru

  in primul rand iti multumesc pentru aprecierile la adresa Fundatiei si site-ului, pentru ca ideile de acolo merita cu prisosinta laude. Acolo sunt materiale pe care mi le-au adus oameni pasionati, ramasi nestiuti in lumea lor.
  La momentul crearii acestei Fundatii lucram cu presedintele Iliescu, si ideile pe care il le-am prezentat ca sa facem un forum cultural pt toti romanii se regasesc in Institutul Cultural Roman, unele dintre ele distorsionate deja.
  Si Traian Basescu m-a sustinut, el fiind la acel moment (2001) primar general al Capitalei.

  In al doilea rand, constat ca esti un f bun consilier. Nu vrei sa imi fi alaturi? As avea nevoie de ideile tale si, Dumnezeule, parca ai inflorit deodata! Ce curaj, ce atitudine, ce idei! Poate ca tocmai asa ceva lipsea din scopurile tale. Astept sa imi dai un semn, pt ca as avea mare nevoie de cineva ca tine!

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 9:42 pm

 21. @ Bibliotecarule…subscriu…genial!
  Te ajut cu ce pot Maria!

  Comment by gabitzubitzu — October 2, 2007 @ 10:22 pm

 22. @gabitzubitzu

  esti minunata. Multumesc.

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 10:29 pm

 23. Înfloresc de la foame :)) Lipsirea organismului de elemente vitale induce creierului o senzaţie de panică. El va consuma ultimele resurse accelerat. Şi atunci gândeşti mai repede ca să poţi pune mâna pe ceva de mâncare. Un intelectual se poate folosi de o astfel de stare pentru a oferi spre exterior gândirea fantastică. Deci… starea de foame mă înfloreşte. 🙂
  Poate de aceea ceream mai de mult imperativ să nu-l scoată nimeni pe artist din mizeria vieţii sale.

  Comment by Bibliotecaru — October 2, 2007 @ 11:18 pm

 24. @Bibliotecaru

  nu se poate. Razi de mine? De viata, de ce?

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 11:55 pm

 25. NOI Pelerinul cred ca tu vrei sa necajesti-sleahta-.Daca crezi ca-ti poate servi la ceva,intra te rog pe blogul meu si vei gasi pe el, ordonanta privitoare la cultura ,semnata de CONSILIUL DE MARE INTRANSIGENTA MORALA.
  Buna dimineata, cel putin cu acest salut NOI Pelerinul ar fi trebuit sa-nceapa.

  Comment by PELERINUL — October 3, 2007 @ 4:17 am

 26. Rectificare.A se citi CONSILIUL DE RARA INTRANSIGENTA MORALA. NOI Pelerinul iti multumeste anticipat pentru intelegere.

  Comment by PELERINUL — October 3, 2007 @ 4:22 am

 27. @Pelerinul

  am citit. Foarte, foarte verosimil a se intampla intr-un viitor extrem de…. prezent!
  Teribil cat de bine ai surprins dezmembrarea morala, culturala, spirituala in niste formule ce imita limbajul oficial!.

  Comment by Maria Barbu — October 3, 2007 @ 9:41 am

 28. @ Pelerinul
  Mă adaug şi eu cuvântului Teribil.
  @ Maria Barbu
  Când mă refer la “foame”, încerc să prezint artistic o chiorăială prin zona mediană a omului însoţită de dureri acute… Cei mai sensibili, care nu recunosc această senzaţie degradantă în condiţia artistului, spun lumii că au cancer la colon, metastază şi de aici esenţa dramelor ascunse înţelegerii, dimensiunea implacabilă a morţii… cuvinte artistice fără rost, sensibilitate delicată plantată într-o zonă a penitenţei primare, lipsa de hrană. Eu o numesc simplu: FOAME! Mie nu-mi este ruşine să spun asta cui întreabă. Să se ştie că nu am murit de cancer şi nici de altă boală cumplită ori banală… moartea îmi va fi provocată de inaniţie.

  Comment by Bibliotecaru — October 3, 2007 @ 11:38 am

 29. Agonie fara extaz.

  Comment by PELERINUL — October 3, 2007 @ 12:20 pm

 30. Cântecele. în marea lor majoritate sunt indecente, spurcate, aruncă în aer bunul simt, pudoarea, prin mesaje pornografice, îndemnuri la violentă si anarhie si refrenuri ce se lipesc imediat de mintea tânărului. Sunt posturi de radio si televiziune care de dimineata până noaptea nu transmit decât asemenea soiuri de muzică, prin care se demonizează mai ales mintea tinerilor (viitorii adulti). Cu umoru-i inegalabil, în “Jurnalul fericirii”, Părintele Nicolae Steinhardt a numit-o muzica lui “bughi-mambo-rag”… Ca si filmele sau modul de prezentare al stirilor , si cântecele, produc o americanizare a poporului român si a lumii întregi. Tinerii si tinerele de pe stradă arată prin hainele lor cum sunt echipate starurile muzicii de astăzi.
  Extrase din “TELEVIZORUL – O NOUA CETATE A SODOMEI” de Parintele Toma

  Comment by cvasiloxodroma001 — October 3, 2007 @ 12:24 pm

 31. @cvasiloxodroma

  ai dreptate in legatura cu imbecilizarea intelectuala si cu pervertirea culturala si morala a tinerilor. Si a adultilor deopotriva. E un proces de regresie fortata a fiintei umane, dar noi trebuie sa ne opunem si sa continuam sa sustinem evolutia omului spre Bine si Frumos.

  Comment by Maria Barbu — October 3, 2007 @ 1:37 pm

 32. ma cherie,
  dupa cum ai ajuns sa ma cunosti,nu pot comenta pe tema propusa pt ca ma ard degetele ref. prev. caderii motiunii.
  de banuit noua structura guv. va include si psd in deconcentrate.
  poate saptamana viitoare ajung in orasul cu ministrii,asadar daca se poate vom posta mai de aproape.

  Comment by ingi — October 3, 2007 @ 6:45 pm

 33. @ing

  Radu draga, motiunea, din fericire, a cazut.
  Daca vii in Bucuresti, da-mi un semn. Iti voi trimite pe mail datele utile pentru a ne putea auzi si, desigur, vedea.

  Comment by Maria Barbu — October 3, 2007 @ 7:38 pm

 34. cu siguranta!

  Comment by ingi — October 3, 2007 @ 7:42 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: