MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

September 28, 2007

BUCURESTIUL MEU – leapsa

Filed under: Lumea de azi,Sa facem lumea mai frumoasa si mai buna — Maria Barbu @ 3:22 am

Generos, Adrian Nastase mi-a dat o leapşă frumoasă, numai că el a formulat-o ca pe o întrebare: “ce ai schimba în administraţia locală din oraşul tău?” Eu aş schimba multe, dar, pentru că tot mă dau expertă în lideri şi leadership, hai să vedem dacă reuşesc să mă lămuresc asupra modelului de lider de care ar avea nevoie Bucureştiul.

Primarul Bucureştiului este, după şeful statului, liderul care are masa cea mai mare de alegători, dat fiind că Bucureştiul reprezintă mai mult de zece la sută din populaţia României. Dincolo de asta, Bucureştiul în sine este o mică patrie, ceea ce face ca acest lider să aibă nevoie de mai multe calităţi pe care, din păcate pentru acest oraş pe care îl iubesc, nu le-a avut nici unul dintre primarii de după 1989.

Cea mai importantă calitate pe care ar trebui să o aibă cel care conduce Bucureştiul este viziunea, pentru că, în lipsa unei viziuni coerente asupra marelui oraş şi a direcţiilor lui de dezvoltare şi de funcţionare, se ajunge în situaţia unor gesturi gratuite, aleatorii , stupide ori de-a dreptul demagogice, aşa cum a fost demolarea chioşcurilor, vânătoarea câinilor vagabonzi, etc. După viziune, liderul unui oraş cum este Capitala, trebuie sa fie capabil să elaboreze o strategie coerentă care să vizeze toate compartimentele , demersul urbanistic, problemele administrative si birocratice, circulaţia, serviciile publice, şi alte asemenea. În funcţie de nevoile individualizate se pot aplica tactici apropriate, şi aici specialiştii, pe post de consilieri ai edilului, au un cuvânt greu de spus. .

Bucureştiul este un oraş viu, dar construcţiile noi, amplasate haotic, ii acentueaza aerul dezordonat şi întâmplător. Eu aş miza, din punct de vedere urbanistic, pe construcţii-simbol, edificii-reper, pe care să le poţi recunoşte imediat ca fiind emblema oraşului, aşa cum este de exemplu Opera din Sidney. Sau să se construiască nişte zone-simbol, cum este cartierul Defense in Paris, să fie chemaţi cei mai mari arhitecţi contemporani să participe la re-subtanţializarea arhitecturii bucureştene, aşa cum s-a întâmplat la Berlin. Cât despre fenomenul încurajator al migrării bucureştenilor mai înstăriţi dinspre zona de blocuri spre zone rezidenţiale, aceasta ar putea da posibilitatea primăriei de a avea la dispoziţie locuinţe de valoare medie-mică utilizabile pentru rezolvarea problemelor locative ale celor aflaţi în situaţii critice.

Mai este un aspect pe care nu l-a exploatat nici unul dintre edilii oraşului. Bucureştiul poate fi un renumit oraş turistic, pentru că are istorie, locuri semnificative, trasee spectaculare. Palatul Parlamentului este, dupa clădirea Pentagonului american, a doua clădire ca mărime din lume. Nemaivorbind despre centrul istoric, despre urmele brâncovene, despre poveştile regale de iubire exprimate arhitectonic, cum este actualul Muzeu de Istorie a oraşului, Palatul Regal, edificiile comuniste, poveştile oraşului transpuse în piatră. Toate acestea pot transforma Bucureştiul într-o destinaţie turistică de neuitat. Sigur, cu condiţia să existe circulaţie fluentă, să dispară “vestitele” gropi din asfalt, să apară nişte parcări civilizate, să se dezvolte zone pietonale care dau alt aer oraşului, invitând la contemplare.

Fiecare dintre noi visează un Bucureşti în care să alterneze natura cu arhitectura, ca în toate marile capitale. Ori, ceea ce se întamplă de nişte ani buni este întristător, pentru că zonele verzi din patrimoniul Capitalei au fost comercializate iresponsabil de primari care nu aveau vocaţie de lideri ci de geambaşi. Lăsând însă umorul amar deoparte, vreau să-mi mărturisesc pasiunea reală pentru Bucureştiul meu, pentru lumina aurie a după-amiezelor care îl fac să fie asemănător Parisului, dar visez la un Bucureşti pe care să nu îl mai confundăm cu nimic altceva decât cu el însuşi. Bucureştiul meu cred că se poate înscrie printre cele mai frumoase oraşe din lume. Rămâne doar să aibă norocul de a fi condus de adevăraţi lideri, nu de primari de ocazie.

O SA DAU LEAPSA MAI DEPARTE CUI VREA SA NE ARATE CAT DE MULT ISI IUBESTE ORASUL: Mely, Dana, Oana, Bogdan, Cristi, Aurel.

30 Comments »

 1. ma cherie,
  dupa cum stii,implicarea politicului si a grupurilor de interese in adm.locala da rezultate…. imi aduc aminte de achizitia unei scule de asfaltat in 90-91 care era laudata pt. viitoare rezultate,pt motivarea pretului enorm.
  indiferent cine ar fi la cotroceni,victoria si vis a vis de cismgiu,banul public nu are miros.

  Comment by ingi — September 28, 2007 @ 7:32 am

 2. @ingi

  dn pacate asta este realitatea, si oricat de mult ne-am dori sa se schimbe acest stil fanariot, el inca persista.

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 11:45 am

 3. Bucurestiul, este un oras frumos in ciuda zonelor mai putin demne de amintit. Ar arata altfel daca s-ar acorda mai multa atentie imaginii pe care o emite acest oras. Sunt multe de facut dar rezultatul ar face garantat ca efortul facut sa merite. Daca nu gresesc parca in zona Floreasca pe undeva pe acolo fusesera rebagate in circuit niste tramvaie de epoca, care mie mi-au placut si despre care nu stiu daca mai exista. Dar ma intreb daca nu cumva s-ar putea face ceva sa se mentina designul si doar sa se lucreze la partea mecanica/electronica pentru a le aduce la functionalitatea tramvaielor de exemplu de pe ruta 41. Fantanile de la Unirii, intr-un timp erau colorate, fapt care nu mi s-a parut prea potrivit. Nu dadea bine “sorcova” aia cu arhitectura fantanilor. Se poate face ceva frumos si fara culorile alea. Totusi mai importante in momentul de fata, consider ca ar fi drumurile care trebuiesc reparate si suplimentate.

  Comment by Aurel Dragut — September 28, 2007 @ 12:56 pm

 4. @Aurel, asa cum ai simtit si tu, vorbind despre fantanile cu apa colorata, solutiie facile nu sunt cele de care are nevoie Bucurestiul, ci de solutii inteligente si gandite serios si profud. De aceea si spuneam despre o strategie coerenta si despre o viziune unitara. Exista si posibilitatea de a merge in paralel, cu solutii de reinviere a spiritului vechiului Bucuresti, prin refacerea centrului istoric ori chiar prin repunerea in circulatie a unor tramvaie care devin un fel de bijuterii urbane in stil vintage, in timp ce arhitectura si urbanitatea in general trebuie tratata la ce mai inalt nivel al esteticului.
  In plus fata de toate astea trebuie refacute strazile si recuperata circulatia fluenta si civilizata. Asa e. Bucurestiul este si poate fi minunat, dar trebuie iubit si ingrijit!

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 1:09 pm

 5. Pentru un strain, la prima vedere, apar cel putin patru aspecte care creaza discomfort: i) traficul rutier foarte aglomerat si nerespectarea regulilor de circulatie, ii) lipsa spatiilor de parcare, iii) imaginea trista a zidurilor ghetourilor ceausiste (murdare), iv)lipsa spatiilor verzi.

  Aceste aspecte de care te ciocnesti imediat, impiedica o apreciere corecta asupra orasului. Omul pierde din vedere partile bune, fiind stresat de trafic si de imaginea murdar-saracacioasa.

  Nu ma refer la viziunea de ansamblu asupra sistematizarii orasului pe noi criterii, caci nici nu ma pricep si nici nu cred ca mai am dreptul, fiind plecat de 16 ani. Vorbesc doar despre imbunatatirea aspectului de suprafata. Zugravirea pe dinafara a blocurilor, constructia de parcari etajate, imbunatatirea drumurilor si traficului rutier, amenajarea de spatii verzi – toate acestea ar schimba aspectul general. Ar da impresia de “curat”, de “civiizat”.

  Singurul lucru bun, anul acesta: n-am mai vazut gunoaie pe strazi ca in trecut (tot e ceva!). Orasul pare ceva mai curat. S-a mai redus si numarul cateilor vagabonzi (cel putin in centru). Altfel, nicio schimbare. In plus, m-a deceptionat lipsa acuta de profesionalism a prezentatorilor TV, emisiunile TV needucative pline de elemente de scandal, prezentarea denaturata, excesiv partinitoare a stirilor politice interne sau internationale. Pacat. Posturile TV ar trebui sa angajeze oameni cu pregatire profesionala solida, nu “amatori” obraznici. Multe din emisiunile TV lasa impresia de tara necivilizata.

  Comment by CJ — September 28, 2007 @ 5:51 pm

 6. @CJ

  exact asta simt si eu, intr-un mod dureros, desi locuiesc aici, dar am tot fost plecata si plec mereu si vad cum alte mari orase au aerul acela de curat, pe care Bucurestiul nu il are si asta ma irita. As vrea sa nu imi mai chinuiasca retina acet praf permanent, ori murdaria strazilor. Sigur, ceve-ceva s-a mai schimbat in bine, dar inca prea putin, Pe urma mai e problema unui boom imobiliar, se construieste enorm, dar haotic si incoerent si parca am dori cu totii sa simtim o gandire structurata ale carei rezultate arhitectonice care sa ne bucure si privirea si sufletul. Cat despre spatiile verzi, ce sa mai spun? Plamanul verde al Bucurestiului a fost aproape distrus, extirpat si mai e f putin pana cand ne vom sufoca de tot in acest infern de beton. Dar… sa ramanem optimisti. Mai vorbim peste vreo 10 ani si ne vom lauda cu reusitele si vom fi fericiti! Cel putin, asta imi doresc.

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 6:20 pm

 7. Am să răspund frumos, ca la şcoala.
  Eu aş schimba în administraţia oraşului meu toată administraţia.
  Oraşul nu merge bine pentru că sunt administratorii proşti. dacă aş fi primar într-un oraş ca Bucureştii, mi-aş da demisia pentru că, evident, aş fi incapabil. 🙂
  Ne mulţumim să schimbăm primarii şi lăsăm restul administraţiei la un loc. De ce? Pentru că sunt plătiţi foarte prost şi este un trafic de salariaţi prin primăria capitalei (oraşul meu este capitală, dar nu are nici o legătură cu capitalul financiar sau electoral) de trebuie să porţi veşnic cipilică şi vată în urechi să nu te tragă curentul de opinie format.

  Comment by Bibliotecaru — September 28, 2007 @ 6:59 pm

 8. @Bibliotecaru

  degeaba schimbi persoanele. Conceptia trebuie schimbata, viziunea, sistemul. Pentru ca daca nu schimbi fundamentele este imposibil sa obtii alte rezultate doar schimband oamenii.

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 7:44 pm

 9. Maria, draga…
  Postul tau ne propune si invita la solutii?
  Crezi ca le avem?
  “Bucureştiul poate fi un renumit oraş turistic, pentru că are istorie, locuri semnificative, trasee spectaculare.”…e o fraza la fel de spectaculaosa cat de adevarata.
  Stii ca eu am vata in urechi pentru tot ce inseamna politic.
  Administrativ vorbind, eu cred ca s-au facut pasi uriasi spre urbanizare.Sunt foarte incantata atunci cand observ ca nu ma mai impiedic pe traseu de chioscuri si chiosculete.
  Si stiu ca niciun oras european sau mondial nu tolereaza comertul stradal, exceptat fiind in zonele ce ofera suveniruri specifice traditiei locale.
  Imi doresc la fel de mult ca tine ca Bucurestiul sa poata oferi turistilor deliciul unei capitale cu traditie autohtona autentica si nu o facatura.
  Si totusi…
  Noi, cei multi care muncim si care ne “ajutam” pensionarii fara vina ca sunt mai multi ca noi…de unde sa facem rost de atatea parale…??? De unde Maria? Da-ne sursa si noi venim cu lopata! 😀
  Te imbratisez fiindca stiu ca-ti faci un mod de viata din a te preocupa binele si frumosul!

  Comment by gabitzubitzu — September 28, 2007 @ 9:58 pm

 10. @gabitzubitzu

  eu am incercat aici doar sa creionez niste trasaturi ale unui lider demn de Bucuresti si tare as vrea sa pot contribui la a face acest Bucuresti demn de noi, de Europa, de acest secol nou si inceput de mileniu.
  Banii pt Bucuresti exista, cu lopata chiar, dar se ascund in buzunare particulare si nu se regasesc in ceea ce s-a facut ori se face concret in Capitala. Se regasesc pe hartie, dar asta e alta poveste…..

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 10:05 pm

 11. Sunt convinsa de faptul ca poti contribui si te asteptam sa o faci. Am fi foarte fericiti cu totii sa fim mai mandri de capitala noastra si nu numai.
  Fara sa devin mai nationalista decat e cazul, am putea spera ca tinerii nostri sa ramana fideli natiunii lor si sa nu mai perceapa zarile supercivilizate ca pe ideala optiune de trai.

  Comment by gabitzubitzu — September 28, 2007 @ 10:21 pm

 12. @Gabitzubitzu, tu crezi ca nu se vor intoarce? Au nevoie acum sa se confrunte cu lumea cea mare, si noi am avut si avem aceasta nevoie. Si eu iubesc Parisul dar traiesc in Bucuresti cu un sentiment de atasament adanc, imi plac trotuarele belgiene si gardurile austruiece, stradutele italienesti si iluminatul englezesc, urbanismul american si tavernele greceasti ori pescariile spaniole si portugheze. Lasa-i sa plece. Se vor intoarce mai bogati interior si mai decisi sa faca ceva pentru a aplica si aici un model ideal.

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 10:29 pm

 13. Da, despre asta este vorba!

  Comment by gabitzubitzu — September 28, 2007 @ 10:38 pm

 14. Ma bucur f mult ca suntem de acord pe ceva atat de important.

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 10:52 pm

 15. Maria, ma pui la munca.

  Comment by Oana — September 28, 2007 @ 11:06 pm

 16. Da, asa iti trebuie! Oamenii inteligenti trebuie sa munceasca din greu, nu sa stea degeaba….. nu-i asa?

  Comment by Maria Barbu — September 28, 2007 @ 11:12 pm

 17. @CJ
  simt nevoia sa revin cu un raspuns pt ca m-ai intrigat cu criticile aduse televiziunilor. Ma simt intrigata nu pt ca nu ti-as da dreptate ci pt ca eu stiu ca doar f putini oameni din jurul nostru realizeaza faptul ca aceasta cantonare a televiziunilor romanesti in derizoriu, vulgaritate si violenta s-a extins de la faptul divers la cele mai importante teme ale societatii, inclusiv politice, si asta este cu adevarat intristator, anti-educativ si, in ultima instanta, asa cum spui si tu, un semn de retardare!

  Comment by Maria Barbu — September 29, 2007 @ 1:02 am

 18. Merci de leapsa. Am sa raspund cand imi vor veni ideile. Tre’ meditatie. 😆

  Comment by luckydreamer — September 29, 2007 @ 2:46 am

 19. Maria,

  criticile aduse televiziunilor din Ro nu-si aveau locul in discutia aceasta despre Bucuresti; insa, am incercat sa-ti redau ce mi s-a parut mie aiurea in cele cateva zile pe care le-am petrecut in Romania, vara aceasta. Trist este ca, nici proprietarii dar nici audienta nu sunt in stare sa discearna intre profesionalism si amatorism. Cum sa induci bunul gust cu personal necalificat?! Eu cand spun ‘educativ’ sau ‘de bun gust’ – nu ma gandesc neaparat la nivel academic – ci, fac apel la decenta, corectitudine, aducerea in prim plan a modelelor adevarate si nu a mascaricilor, angajarea unor prezentatori si reporteri spirituali, charismatici, inteligenti (nu monotoni, obraznici sau de-a dreptul inculti) Desigur ca, exista si oameni de valoare, insa, ca de obicei, ii ingroapa pleava.

  Pot sa-ti spun si lucruri bune:

  -Am putut cumparat carti de la Libraria Eminescu pe un Credit card Visa. Nu de alta dar nu aveam Ron-i la mine.

  -Am intrat in restaurante curate, civilizate cu aer conditionat si mancare foarte buna, personal de calitate, atent, preturi acceptabile, plata pe credit card.

  -Am vizitat parcul Herastrau care este inca frumos in zona televiziunii.

  -Am vizitat niste batranei care, desi locuiau in blocuri urate pe dinafara, inauntru erau OK.

  -Am vizitat de asemenea casele noi ale unor prieteni, care muncesc cinstit pt companii straine sau banci romanesti (ca specialisti) si castiga rezonabil; ei isi permit deja o viata decenta. Am mers cu ei prin magazine, mall-uri, si iar am vazut o schimbare in bine.

  -Am fost la Sinaia si..ca niciodata am reusit sa inchiriez o vila oferita pe internet. Mi-a fost drag sa stau in aceasta casa, care, a apartinut nasului de botez al regelui Mihai, Generalul Balanescu. Am vazut si atins obiecte istorice (as zice): mobilier, opere de arta, carti. Vila are o arhitectura deosebita, are de fapt izul unei case-monument istoric. Culmea, a rezistat peste ani. D-na general Balanescu a trecut in nefiinta in anii 90. Casa a avut multi chiriasi in timpul comunistilor, insa, dansei nu i s-a luat dreptul de a locui in propria casa. Intr-un apartament restrans, i-au lasat multe piese de mobilier de valoare si opere de arta. Pt mine a fost o surpriza placuta.

  -Apoi, traficul rutier pana la Sinaia a fost OK. Numai in apropierea Bucurestiului a devenit iar greoi.

  Impresiile mele pot fi subiective, deoarece am stat putin in Romania. Simt o schimbare in bine, dar este atat de evident faptul ca, majoritatea celor ajunsi in functii politice sau administrative se concentreaza numai pe afacerile personale, uitand complet de faptul ca sunt platiti din banul publicului… de care nu le pasa.

  Weekend placut.

  Comment by CJ — September 29, 2007 @ 4:16 am

 20. @Luckydreamer

  cu placere ti-am dat leapsa ,Dana. Ma intereseaza sa stiu cum vede un/o adolescent/a viitorul capitalei.

  Comment by Maria Barbu — September 29, 2007 @ 12:16 pm

 21. @CJ

  este f placut sa citetesc ce scrii tu. Sunt observatii inteligente si bine intentionate, ale unui om sensbil si bogat intelectual si afectiv. Poti sa te consideri prietenul meu si sa imi scrii de cate ori simti nevoia. Ceea ce ma sensibilizeaza si mai mult este faptul ca regasesc in observatiile tale inclusiv critici la adresa liderilor de la nivelele intermediare, administrative, care au facut si fac abuzuri impardonabile, in dauna tuturor cetatenilor comunitatii respective. Educatia,dragul meu prieten, formarea oamenilor este cel mai dificil demers!

  P.S. Simt ca ai inteles f bine ca toate criticile mele la adresa liderilor nostri ori a situatiei de fapt pornesc din uriasa mea iubire pentru spatiul romanesc si pentru tot ce tine de acesta.

  Comment by Maria Barbu — September 29, 2007 @ 12:24 pm

 22. multumesc pentru leapsa. acceptat, scris deja.

  Comment by lifeanthem — September 30, 2007 @ 12:08 am

 23. @lifeanthem

  Ma bucur, Mely, pt ca am citit articolul si este minunat.

  Comment by Maria Barbu — September 30, 2007 @ 12:14 am

 24. […] meu (leapsa) Posted by luckydreamer under chestiuni serioase   Am primit de la Maria Baru o leapsa noua. “Ce ai schimba in administratia locala din orasul tau?” Sincera sa fiu, […]

  Pingback by Bucurestiul meu (leapsa) « Dana Cristiana’s Blog — September 30, 2007 @ 1:48 am

 25. @Dana

  ma bucur ca te straduiesti sa faci fata provocarii. Eu stiu cat esti de grozava dar e bine sa stie si altii!

  Comment by Maria Barbu — September 30, 2007 @ 1:28 pm

 26. Nu am spus ca aş schimba persoanele, din contră. Aş schimba administraţia. Adică modul de funcţionare. Prea se limitează totul la bani, toţi se vaită ca nu au bani, dar se cheltuiesc milioane de euro pe prostii. Eu aş rearanja structura astfel încât să blochez contactul dintre cetăţeanul petiţionar şi funcţionarul public şi mai ales să desfinţez eternele cozi. Şi, mai important, aş aranja birourile din cadru primăriei încât să elimin redundanţă. Prea se ocupă multe persoane de acelaşi lucru. Sunt inspectori de peste tot. Nu prea ştiu eu să mă exprim, dar îmi este clar ce am în cap, desfiinţarea structurilor piramidale şi întinderea lor pe orizontală.

  Comment by Bibliotecaru — October 2, 2007 @ 8:07 pm

 27. @Bibliotecaru

  intr-un fel asemanator am tratat si eu problemele de conducere in teza de doctorat, pledand pt o renuntare la structura ierarhica extinsa si combinarea ei cu structura in retea, promovata de postmodernism, pastrand insa, pt o mai buna gestionare, ierarhia, numai in nodurile de retea. Nu stiu daca m-ai inteles.

  Comment by Maria Barbu — October 2, 2007 @ 9:29 pm

 28. La care să aplicăm, nu-i aşa, teoria grafurilor pentru fiecare problemă.

  Comment by Bibliotecaru — October 3, 2007 @ 1:10 pm

 29. @Bibliotecaru

  multumesc pentru analogie. Este interesanta si , cred eu, si valabila.

  Comment by Maria Barbu — October 3, 2007 @ 1:25 pm

 30. […] a incepe sa astern aceste cuvinte, am citit despre punctele de vedere ale lui Adrian Nastase si ale Mariei Barbu, care mi-a si inaintat aceasta leapsa, si le respect opiniile. Exista idei de schimbari la care ne […]

  Pingback by Schimbari pe care le as aduce Bucurestiului — July 17, 2008 @ 4:07 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: