MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

September 12, 2007

PATRIARHUL ECUMENIC

Filed under: Lumea de azi — Maria Barbu @ 11:57 pm

Mă bucur cu adevărat că Daniel Ciobotea este noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Vreţi să ştii de ce? Pentru că Daniel va şti să reducă semnificativ aşa-zisul nostru handicap ortodox, într-un club select alcătuit din protestanţi şi romano-catolici. Şi va şti, deasemenea, să profite de marele trend ecumenist pentru a face ca Biserica Româna să aibă un rol proeminent.

Oricum am lua-o, Daniel este exact Patriarhul providenţial de care avea nevoie Biserica Ortodoxă Română. Că este aşa, veţi putea vedea şi singuri, citind presa străină din următoarea perioadă. În această lume postmodernistă, numai Preafericitul Daniel va putea să ne facă şi pe noi, românii, ceva mai fericiţi! Nu am putea să îl alegem şi Preşedinte, pentru că, aşa cum scria Spinoza, în minunatul său “Tratat teologico-politic”, Statul ideal este acela care fuzionează cu Biserica?

Serios, sunt fericită că Daniel este noul Patriarh. Avem şi noi, în sfârşit, un patriarh ecumenic! Să vedem cum rezolvăm şi cu partea laică a statului, şi, vă asigur, că ne aşteaptă un viitor cu adevărat strălucit!

22 Comments »

 1. Ce straniu mi se pare ca interesul nostru sa se rezume doar la curiozitate, si nu la esenta acestui nou inceput pt Biserica. Cat putem fi de superficiali si de nemernici!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 1:23 pm

 2. Mi-a fost întotdeauna scârbă de Biserică. Nu neapărat pentru că nu cred, asta nu are nici o legătură. A nu crede nu înseamnă neapărat a fi potrivnic acesteia. Ci pentru că sunt sătul să văd că BOR a îndepărtat, cât a putut de mult, populaţia de credinţă. Într-o ţară ce-şi pierde zilnic busola, BOR-ul ar fi trebuit să fie magnetul care să echilibreze balanţa.
  Şi nu cred, Maria, că ÎPS Daniel va reuşi să facă exact acel lucru de care este nevoie, adică să aducă Biserica alături de oameni. Reţine, nu aproape. Asta este uşor. ALĂTURI. Şi ştii de ce nu cred? Pentru că zilele în care credeam în epoleţi au trecut.
  Sper să mă înşel. Echilibrul meu sunt eu însumi, dar sunt foarte mulţi cei care ar avea nevoie de un alt echilibru.

  Comment by DeMaio — September 13, 2007 @ 1:45 pm

 3. @DeMaio

  imi doresc sa te contrazic si sa se adevereasa ce spun, adica si eu as vrea ca Biserica sa fie alaturi de oameni, sa iasa in lume, sa ii sustina pe cei rataciti in hatisurile acestei lumi complicate, care este lumea de azi. As vrea sa renunte popii ca retorica potrivita unui secol anterior si sa se adapteze limbajului si problematicii actuale si sa isi ia in serios roul de indrumator spiritual. Indraznesc sa imi pun sperante in Daniel, desi… cred ca ai sesizat si o anume ironie amara in textul meu!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 1:56 pm

 4. Între aparenţă şi substanţă… este mult spaţiu gol care poate înghiţi avid orice. Nu am încredere în înalţii prelaţi tocmai pentru la vârf este bătălie. Aş fi fost mult mai mulţumit cu un preot dintr-un sătuc uitat de timp sau chiar un actul Petrache Lupu de la Maglavit, asta dacă mai există sfinţi în ţara asta.

  Comment by Bibliotecaru — September 13, 2007 @ 2:59 pm

 5. @Bibliotecaru

  dragul meu, esti mult mai idealist decat te banuiam!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 3:11 pm

 6. Eu nu am fost curioasa absolut deloc cu privire la aceasta problema. Am tot spus ca nu ma intereseaza. Ori ala, ori ala, tot una imi e. Da, ii doresc succes noului Patriarh. E posibil sa si faca, dar e la fel de posibil sa nu faca. Vom vedea.

  Comment by oanastoicamujea — September 13, 2007 @ 3:13 pm

 7. @Oana

  si eu sper, dar simt, cu amaraciune, ca optimismul meu poate sa fie disproportionat!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 3:24 pm

 8. Foarte frumos post! Felicitari draga mea!

  Comment by gabitzubitzu — September 13, 2007 @ 5:13 pm

 9. @gabitzubitzu

  ma bucur mult ca ti-a placut, si sunt convinsa ca ai simtit si ce nu a fost neaparat explicit exprimat!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 5:19 pm

 10. Maria…normal. Şi eu îmi doresc să fiu contrazis în aşteptările mele.
  În sfârşit.
  Vom vedea ce va fi.

  Comment by DeMaio — September 13, 2007 @ 9:05 pm

 11. @DeMaio

  haide sa ramanem optimisti, macar in ceea ce priveste Biserica, pt ca Statul vad ca o ia razna de tot!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 11:19 pm

 12. Când idealul este apropiat lui Dumnezeu… sigur că da. Păi dacă nici în minunea Divinităţii nu găsim idealul, unde să-l căutăm.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 1:10 am

 13. @Bibliotecaru

  e adevarat ca Idealul e acolo, dar sunt slujitorii de acum ai Bisericii in relatie cu acest Ideal?

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 1:36 am

 14. Un sfânt ca Petrache Lupu nu are nevoie de slujitori ca să iasă la suprafaţă. Trebuie să cerem încuvinţarea unui preot Caiafa ca să-l recunoască şi poporul? Pentru că nimeni nu înţelege că de fapt Iisus din Nazareth nu şi-a dorit o altă biserică ci evoluţia bisericii evreieşti. Nimeni nu înţelege că, privind în urmă, Iisus a adus cel mai mare deserviciu evreilor. Şi asta te pune pe gânduri. Pe urma a mai fost şi Muhammad ibn Abdalla de la Mecca care a mai adus alt mare deserviciu evreilor, deşi nici el nu vroia decât o altă cale pentru evrei. De ce aceste schizme? Pentru că preoţii vremii nu au vrut să aibă scaunul periclitat şi sau ferit total de profeţii bisericii lor. De aceea văd eu războaiele astea la vârful preoţimii ca ceva foarte grav. Nu uita că a fost vorba ca Ardealul să devină independent faţă de patriarhia Română. Aş putea şi eu să fiu îngăduitor cu ei, dar tare îmi este frică că istoria mă va judeca pentru tăcerea mea.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 9:58 am

 15. @Dragul meu, Isus, – iarta-ma ca nu scriu cu 2 i, dar eu il vad in minte acest nume scris cu litere ebraice= Yeshua Mashiah -, El a adus Legea Noua care era completarea, pe o voluta superioara, a Vechiului Testament, care este Legea Veche. Preotii iudei, fie ei farisei ori saduchei, nu erau interesati de o Lege spirituala pt ca nu le-ar fi permis imbogatirea si exercitarea puterii, adica exact ce se intampla si acum. Iti aduci aminte dialogul dintre Marele Inchizitor si Isus, imaginat de Dostoievski? Exact asa va fi mereu, atata timp cat Legea Noua este preluata doar formal si nu in spiritul ei. Concluzia sinistra ar fi ca traim un crestinism fara Cristos, adica fara spiritul cristic,ceea ce este, ma tem, adevarul adevarat! Doar unii, f putini, adica aceia care se apropie de sfintenie, se apropie de Calea deschisa de Isus, sau, cum scriam acum cativa ani, crestinismul este o religie a omenirii viitoare. Deocamdata este doar o Litera acoperita subtil sub un strat gros de ….. ipocrizie!

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 11:34 am

 16. De ce nu înlocuieşti creştinismul cu un Iudaism în care Iisus este un capitol din Vechiul Testament. A trecut prea mult timp pentru a realiza ca exista un creştinism total rupt de iudaism pentru ca, spre deosebire de palestinieni, creştinismul s-a aplicat unor popoare care nu au fost niciodată iudaice. Când creştinismul a făcut prozeliţi pe teritoriul României nu a venit cu Vechiul Testament plus Noul Testament ci direct cu Noul Testament. S-a ajuns în situaţia absurdă, chiar dacă nu este recunoscută, încât instituţia Orotdoxă îl pun pe Iisus deasupra lui Dumnezeu. Dacă întrebi un preot un lucru, primul său imbold este să citeze din Noul Testament. Chiar am intrebat pe cineva… De ce Vechiul Testamet este un pic dat la o parte, de ce valorile desrise acolo devin secundare? Dar discuţia e prea lungă si nu îşi are locul aici.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 2:52 pm

 17. @Bibliotecaru

  hai sa declansam o dezbatere pe aceasta tema. Pe mine m-a invitat, acum cativa ani, ambasadorul Israelului de atunci, sa tin niste prelegeri despre Legea Veche vazuta dinspre Legea Noua, la Universitatea din Ierusalim. Cred ca o dezbatere de acest fel am putea face si aici.

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 4:32 pm

 18. Astept dezbaterea.

  Comment by Bibliotecaru — September 15, 2007 @ 12:18 pm

 19. m-am gandit si eu la parabola marelui inchizitor!dar nu pot sa trec cu vederea nici una din invataturile lui mahomed:”ai incredere in Dumnezeu(Allah),dar leaga-ti camila”

  Comment by ingi — September 15, 2007 @ 6:59 pm

 20. @ingi

  Radu draga, ma faci sa ma gadesc la povestea cu Itzik si biletul la lotto. Stii probabil, cum Itzik s-a rugat la Dumnezeu sa il faca sa castige la lotto iar dupa o vreme, Itzik ii reproseaza Domnului ca nu a castigat. Iar Dumnzeu, excedat, ii raspunde: “Itzik, cumpara-ti totusi un bilet!”
  Asa suntem si noi. Am vrea ca totul sa fie rezolvat de Dumnezeu insusi, dar ce facem noi pt noi insine?

  Comment by mariabarbu — September 15, 2007 @ 8:33 pm

 21. apropos de vechi popoare care au contribuit la valorile de astazi:
  care este parerea ta ref la declaratia pres. pe treptele s.m.c.?

  Comment by ingi — September 15, 2007 @ 10:47 pm

 22. Radu, probabil ca voi fi in mare masura subiectiva, pt ca am o admiratie aparte pt armeni, pe care ii consider a fi unul dintre popoarele supreme.
  Dar declaratia in sine este iresponsabila, dincolo de faptul ca este neintemeiata. Un sef de stat nu are voie sa-si dea drumul la gura fara sa gandeasca ce spune, in general Basescu ar tb sa vorbeasca f putin, cat mai putin si, sigur, avand o baza rationala.
  Oricum toata scena respectiva era suspecta, operatia care nu a lasat urme, slugarnicia doctorilor care faceau totul la comanda, momentul ales, etc, etc.
  Sunt sincer ingrijorata de faptul ca presedintele a ramas fara consilieri seriosi!

  Comment by mariabarbu — September 15, 2007 @ 10:58 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: