MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

September 11, 2007

11 SEPTEMBRIE 2001 – TRAGIC INCEPUT DE NEW AGE

Filed under: Lumea de azi — Maria Barbu @ 12:04 am

Într-una din zilele care au urmat atacurilor din 11 septembrie 2001, am mers la Cotroceni şi, cu sufletul la gură, – căci aşa mă simţeam atunci, într-o stare de panică totală, – i-am spus preşedintelui Iliescu despre convingerea mea că aceste atacuri asupra turnurilor gemene de la World Trade Center înseamnă de fapt un sfârşit al unei lumi, o reformulare a simbolisticii şi a sintagmelor politice, diplomatice ori militare, pentru a se impune unele noi. Părerea mea era că trebuie să facem ceva, să ne plasăm în fruntea acestui val al noilor formule.

Atunci m-am gândit de altfel că vor urma decenii întregi de acţiune şi de diplomaţie militară şi că este de datoria mea să merg în sfera armatei şi să încerc să le predau studenţilor de acolo un curs de simbolistică. De aceea, am vorbit cu Gheorghe Tinca, fostul ministru al Apărării, care m-a recomandat rectorului de atunci al Universităţii Naţionale de Apărare, care se numea la momentul acela Academia de Înalte Studii Militare. Eu am considerat această mişcare a mea spre zona militară ca pe o problemă de destin, ca pe o întâlnire dintre destinul meu personal şi destinul naţional. Veţi spune că exagerez, dar asta e minunea sufletului unui poet!

Preşedintele Iliescu era oarecum obişnuit cu exagerările mele expresive şi m-a privit cu un zâmbet înţelegător, atunci când am început să perorez despre faptul că această tragedie este un moment istoric de răscruce, despre schimbarea simbolurilor lumii, despre felul în care ne-am putea noi, românii, planta interesele naţionale în sintagmele viitoare, etc, etc.

Cam la o lună de la acele atacuri teroriste, pe foarte multe site-uri americane apărea, scris cu litere de-o şchioapă: “A început războiul simbolurilor”, şi acest “war of symbols”, pe care eu îl prefigurasem dar nu m-a ascultat nimeni cu adevărat, a devenit profitabil numai pentru cei care au ştiut să îl analizeze şi să intre în noul curent.

Fusesem poate printre primii care sesizaseră acest lucru, dar nu îmi folosea la nimic. Ce păcat este că la noi nu sunt ascultaţi, măcar din când în când, unii nebuni cu imaginaţie, cum sunt şi eu şi alţii. Pentru că adevărul îl poţi găsi de multe ori în gura acestor nebuni vizionari, cu mult mai mult decât la cei care ascultă doar de glasul raţiunii şi al logicii.

Odată cu atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, eu cred că lumea a intrat abrupt în epoca postmodernistă, ale cărei simboluri suntem obligaţi să le învaţăm cât mai repede cu putinţă, pentru a putea să mai păstrăm ceva din averea noastră identitară.

Astfel încât, 11 septembrie 2001 reprezintă nu numai un oribil atac terorist, nu numai o teribilă tragedie, ci şi un moment istoric. Un moment care marchează sfârşitul unei epoci şi începutul alteia, noi, începutul mult anunţatei new age, în care, daca nu vom şti să ne înscriem, cu abilitate, cu subtilitate şi chiar cu înţelepciune, nu vom face nimic profitabil, ori semnificativ, nici în existenţa individuală, nici în cea naţională.

16 Comments »

 1. Sunt de acord cu faptul ca acest atac reprezinta inceperea unei noi epocii, dar cu “atacul terorist” nu sunt de acord. Cred ca nici americanii nu mai cred asta. Sa fim seriosi. Si-au facut-o cu mana lor avand mai multe scopuri:
  1. Au sters de pe fata pamantului niste acte care nu trebuiau sa iasa la lumina. Erau prea multe secrete in turnurile alea. Daca ar fi controlat cineva mai atent… ei, ar fi fost “naspa”, ca sa ma exprim asa.
  2. Isi doreau cu orice pret sa inceapa razboiul petrolului. Uneori, in paranoia lui Mircea Badea, tind sa-i dau dreptate. Bin Laden si americanii sunt mana-n mana. Ala mai apre din cand in cand pe post. Iete ca nu murii. Dar in era tehnologiei moderne, zau asa, pana acum il prindeau cum l-au prins si pe Sadam. Il scoteau eu dintr-o groapa, doar ca nu au nici un interes.
  Asta e parerea mea despre ce s-a intamplat atunci. Iar de plans nu ii plang. Tu esti prea idealista, nu ca ar fi rau, dar ai grija sa nu ramai cu un gust amar. Sa ajungi la batranete si sa-ti dai seama ca ai luptat pentru scopuri pierdute inca din fasa. Pe de alta parte, s-ar putea sa muti putin muntii, cine stie. Dar, momentan, asta e parerea mea despre tara asta si despre lume in general. Noi nu vrem decat putere. Nu stiu pe cati ii mai intereseaza si cei de langa.

  Comment by oanastoicamujea — September 11, 2007 @ 12:20 am

 2. Oana, stiu ca sunt multe chestii care nu par kosher acolo, in legatura cu atacul terorist, dar nu e treaba noastra. Pe mine ma interesa si ma intereseaza cum acest moment ar putea fi pus in slujba interesului national In rest, americanii fac ce cred ei ca e mai bine pt ei…. E problema lor

  Comment by mariabarbu — September 11, 2007 @ 12:38 am

 3. S-au tot lansat teorii pro si contra diferitelor evenimente atat pozitive cat si negative din istoria pamantului. Si unii si-au pastrat gandurile, altii s-au lasat convinsi de teorii. Asa si aici, alegem daca vom crede ca totul a fost real sau daca vom crede ca totul a fost o manevra de-a americanilor pusa la cale cu diferite interese ascunse.

  Comment by Aurel Dragut — September 11, 2007 @ 10:24 am

 4. sunt de acord ca a fost un moment de cotitura, ale carui urmari sunt greu de estimat inca…
  insa eu am 2 nelamuriri: care sunt simbolurile new age de care vorbesti si ce crezi tu ca deosebeste epoca asta de cea precedenta? merci.

  Comment by Horia Blidaru — September 11, 2007 @ 10:28 am

 5. @Aurel, chiar daca aceasta tragedie a fost provocata cu buna stiinta, pentru a justifica viitoarele interventii armate ale americanilor in teritorii care pot fi atacate sub stindardul luptei impotriva terorismului, acest moment reprezinta oricum inceputul une noi ere. Pe care au construit-o intai teoreticienii, la comanda mai marilor lumii. Sigur, este cinic sa gandim asa, dar tot cinici sunt si liderii care duc razboaie in numele pacii! Ce evoc eu in acest articol este faptul ca am inteles imediat ca e o schimbare de substanta, dat fiind ca simbolurile sunr esenta disimulata in formule speciale.

  Comment by mariabarbu — September 11, 2007 @ 10:33 am

 6. @Horia

  simbolistica new age este adecvata si promovata de noua spiritualitate. New age-ul refuza configurarile clar delimitate, atat in domeniul spiritual, cat si in cel cultural sau identitar. Deci, religii precum crestinismul si islamismul, cu delimitari stricte, sunt repudiate, in numele unei mixturi ecumenice pe de o parte si a reinvierii unoe elemente de spiritualitate straveche sau apartinand unor zone marginalizate altadata. Asa au irumpt in cotidian noi modele, amintind de samanism, voodoo, magie, etc. Stiintele exacte sunt si ele supuse unei presiuni new age, care a determinat aparitia teoiei haosului de exemplu, suspiciunea existentei gauilor negre in univers, exacerbarea teoriilor legate de relativitate si supra-realitate. Iar in domeniul identitatii, se refuza identitatile nationale sub pretextul discriminarii si se alimenteaza identitati dubitatve si aleatorii, se dau dreptruri speciale unor amalgamari etnice care erau la un momebnt dat bine absorbite in masa majoritara, cum sunt tiganii de la noi, de exemplu, al caror nou nume, acela de rromi, este de esenta new age, facuta sa induca incertitudinea delimitarii intre romani si rromi….. Mai sunt multe alte aspecte, pe care le voi expune evntual intr-o suita de articole dedicate acestui subiect. Simbolurile urmeaza si ele acest trend, incepand sa aiba preeminenta simbolurile comunitare de exemplu asupra celor nationale, s.a.m.d.

  Comment by mariabarbu — September 11, 2007 @ 11:05 am

 7. Felicitari pt post. La zi, la obiect, cu puterea de a ridica multe alte intrebari de a reactiva multe alte neclaritati, cu insistenta de a vedea in viitor. Dincolo de orice ar fi insemnat acest eveniment in toata derularea sa el va ramane – cum perfect ai punctat – un element generator de simboluri intr-o lume in care multe nu mai sunt asa cum erau inaintea sa. Iar acesta lume va prinde consistenta (pt noi) prin capacitatea noastra prin care vom intelege sa decodam, sa interpretam si sa jucam cu aceste simboluri, pline de sens…

  Comment by gmmail — September 12, 2007 @ 2:27 pm

 8. @gmmail
  Marin, ma bucur ca tu reusesti sa intelegi ceea ce, din pacate, foarte putini romani reusesc sa inteleaga. Este totusi o speranta faptul ca ne gasim, macar aici, in virtual, acei cativa care ar putea face o retea, si poate ca vom reusi chiar sa demaram si in realitate niste demersuri care sa ne duca pe noi toti undeva mai sus, in aceasta voluta a existentei!

  Comment by mariabarbu — September 12, 2007 @ 2:49 pm

 9. Doriti iesirea din era terorista? Cereti Patriarhiei Romane sa lucreze la unirea cultelor ce-si au originea in Vechiul Testament, printre care si cultul islamic, catolic si ortodox. Nu exista decat un Dumnezeu. Uite un inceput… cele trei admit cuvantul de drept-credincios şi, evident, admit ca dogma Vechiul Testament. Unirea celor trei culte (dar si a celorlalte secundare) ar stopa ura care duce la astfel de atentate. Dar cine vrea sa-si piarda fotoliul caldut… Poate preafericitul Daniel.

  Comment by Bibliotecaru — September 13, 2007 @ 3:04 pm

 10. @ Bibliotecaru

  asta in masura in care acest terorism nu este cumva creat si alimentat de forte oculte …. f laice!

  Comment by mariabarbu — September 13, 2007 @ 3:20 pm

 11. Este evident că terorismul acesta este cu petarde pentru ca fumul să acopere mirosul banilor. Dar măcar se va renunţa la religie. Nu cred că ar fi găsit nişte nebuni sinucigaşi dacă nu ar fi implicat religia în atentat. Atentatul economic are victime printre cei bogaţi, nu printre cei fără vină.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 1:13 am

 12. @Bibliotecaru

  au folosit tehnicile de manipulare ale religiei, dar i-au antrenat la CIA.

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 1:33 am

 13. :))
  Vorbim aici de foarte mulţi bani. Cei care vor să-i câştige îşi pot permite să facă un CIA a lor. Să nu uităm de Afganistan… un popor-armată plecând de la…, nu ştiu de unde a plecat dar banul este ţinta.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 10:01 am

 14. @Bibliotecaru

  atata timp cat banul devine scopul, nici nu mai conteaza mijloacele prin care se ajunge la el. Aceasta inversare a scopurilor cu mijloacele a atras dupa sine distrugerea ierarhiei valorilor, a idealului, a intereselor superioare, intronand in lume domnia unui haos controlat de cei puternici!

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 11:24 am

 15. Dacă eu sunt un om cu bani al cărui scop este să facă mai mulţi bani… să zicem că m-ar chema Osama, ar trebui să plătesc foarte mulţi oameni să-mi ating scopul, profitul ar fi minim. Dar dacă spun oamenilor că jihadul le cere să-şi dea viaţa pentru mine, aş scuti o tonă de bani. Nu exista nimeni care sa fure sume imense fără a fi lăsat de populaţie. Şi atunci iau o funcţie politică, o funcţie religioasă şi lumea mă lasă să fur pentru că sunt băiat bun. Un nea preot s-a dat cu capul de pereţi că este dat afară şi s-a încăpăţânat să nu plece din parohie… poporul l-a luat ca pe un atac la religie şi… a ieşit o revoluţie din asta. Nu paria că nu există peste tot puterea de manipulare a religiei în vederea satisfacerea nevoilor personale şi nici faptul că nu există o manipulare a credincioşilor. Vei pierde banii. Părerea mea. Aştept primul patriarh arestat pentru trafic de influenţă între credincioşi şi Dumnezeu.

  Comment by Bibliotecaru — September 14, 2007 @ 2:59 pm

 16. Nu imi fac iluzii in legatura cu manipularea religioasa in scopuri distructive, nu mai sunt chiar atat de naiva!

  Comment by mariabarbu — September 14, 2007 @ 4:43 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: