MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

August 28, 2007

COMUNICAREA IN VIRTUAL

Filed under: Lumea de azi — Maria Barbu @ 11:55 am

Există în fiecare dialog virtual, mai ales cu o nouă cunoştinţă, un farmec aparte. În aceste împrejurări, comunicarea se ridică la cele mai înalte cote ale sale, iar interlocutorul tău, care există fizic dincolo de bariera ecranului de calculator, ţi se pare a fi mai aproape de tine decât oricine altcineva.

Care să fie oare misterul acestei comunicări în virtual? Faptul că ne simţim apăraţi de privirile scrutătoare ale celuilalt ne face oare să ne deschidem mai uşor petalele sufletului? Sau este vorba doar de un simulacru de comunicare, pe care cei implicaţi se străduiesc din răsputeri să îl transforme într-o realitate viabilă?

Mă pasionează cu adevărat comunicarea, şi cea reală şi cea virtuală dar, în amândouă cazurile, mă fascinează să decelez în desişul cuvintelor spuse ironic sau “în doi peri”, cu intenţie sau fără, tocmai acele pattern-uri pe care le caut mereu şi mereu. Oamenii se subscriu unei tipologii eterne, fiecare dintre noi aparţinând unui model ideal ce poate fi regăsit în schemele noastre de gândire şi trăire, de comportament şi expresie.

Îmi place să găsesc de exemplu modelul Don Juan, ascuns în virtual şi folosind practic de fiecare dată aceleaşi tactici de seducţie. Îmi place Intelectualul, cel care îşi etalează imediat într-o discuţie, indiferent de subiect, bibliotecile cu care şi-a încărcat mintea. Îmi place Sentimentalul, trăiristul la maximum, cel care iese în întâmpinarea ta cu inima deschisă, ca un fruct oferit fără ca tu să îl ceri. Îmi place şi Seriosul, omul sobru şi exigent, pragmatic, lucid şi aproape sumbru. Îmi place şi Problematicul, cel care transformă realitatea într-un eveniment permanent neliniştitor, dar şi Haiosul, şi chiar Stupidul.

Găsesc aproape miraculoasă această modalitate de comunicare în virtual, care îţi extinde experienţa personală până la limite de neconceput altădată. De aceea, pentru mine, orice discuţie în virtual, cu un nou amic, este o şansă de a explora natura umană şi de a-mi completa acest tablou al modelelor arhetipale, ceea ce pentru un Artist reprezintă o experienţă cu totul şi cu totul excepţională!

46 Comments »

 1. Yeap, asa este. Daca nu exista persoanele care sa isi bata joc, comunicarea in virtual poate fi chiar frumoasa. 🙂 Eu n-am prea multe de zis cu privire la acest subiect, pentru ca majoritatea celor cu care am schimbat vorbe pe messenger au fost niste idioti dornici doar sa isi bata joc de natura mea naiva. Dar probabil daca esti inteligent si stii cum sa profiti, poti sa te alegi cu experiente interesante.

  Comment by Dana — August 28, 2007 @ 3:39 pm

 2. pardon, nu naiva. firava :))

  Comment by Dana — August 28, 2007 @ 3:40 pm

 3. Cred ca este valabil si “naiva” si “firava”, pentru ca si naivitatea este o forma de fragilitate interioara. Dar tu esti mult mai puternica decat esti dispusa sa crezi!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 4:22 pm

 4. Felicitari pentru noul blog, Maria. E mai… aratos, mai bine structurat, mai complex si mai incisiv din punctul de vedere al continutului. Succes!

  Comment by Horia Blidaru — August 28, 2007 @ 4:44 pm

 5. Multumesc, Horia! Esti oricand binevenit!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 4:51 pm

 6. Foarte interesant subiectul deschis cat si descrierile/parerile expuse la fiecare specimen de individ. Eu ma pot gasi in mai multe ipostaze prezentate aici si cred ca nu sunt singurul cu aceasta parere. Pot fi si Sentimentalul si Intelectualul dar DonJuan(?) mai degraba un Cassanova, si chiar si Haiosul uneori zic eu. Problematic nu cred ca am ajuns si nici nu vreau sa ajung.

  Comment by Aurel Dragut — August 28, 2007 @ 5:56 pm

 7. Da, e adevarat ca suntem niste mixturi, dar exista un anume model predominant. In ceea ce te priveste, as zice ca Sentimentalul este cel care te defineste cel mai mult, dar nuantat, desigur!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 6:07 pm

 8. […] azi la Maria Barbu un articol in care face o mica clasificare a barbatilor in spatiul virtual … Ea agasit acolo in jur de 7 tipuri , eu cred ca’s mai […]

  Pingback by Tipuri de femei in virtual… » Buddha’s Blog — August 28, 2007 @ 6:52 pm

 9. da mi-a placut subiectul postului dar as vrea sa discuti o parere mai pe larg despre aceasta si chiar mi-a dat niste idei sa scriu si eu despre asa ceva … mai zilele viitoare, iti imprumut ideea daca se poate 🙂

  P.S. felicitari pentru noua achizitie, orice inceput e mai bun decat orice ar fi fost inainte (teoretic)

  Comment by psaico — August 28, 2007 @ 7:00 pm

 10. Eh… o sa te plictisesti pana la urma de-a descoperi tipuri umane in virtual. Ti-o spun din experienta. Si, ca sa fiu sincera, oamenii sunt aceeasi. De cele mai multe ori vei ramane cu un gust amar. Oamenii dau acest efect, indiferent ca sunt in fata ta sau in spatele unui calculator. Dar imi place optimismul tau.

  Comment by oanastoicamujea — August 28, 2007 @ 7:06 pm

 11. Oana, imi place sa imi generez singura o stare de bine, si atunci transform chiar si cele mai banale evenimente, prin raportare la un model superior, in ceva important. Dupa aceea, am incredere ca in alambicurile mele artistice se va distila esenta tuturor trairilor, si ceea ce va ramane, va fi minunat!

  P.S. Dincolo insa de entuziasmul meu fara sfarsit stiu ca ai dreptate!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 7:16 pm

 12. @psaico

  te rog sa imprumuti fara grija orice idee de aici, doar cu simpla mentionare a sursei. In rest, iti doresc sa fi cat mai inspirat si mai argumentat!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 7:27 pm

 13. @ raspunsul 3, ce e asta: “Dar tu esti mult mai puternica decat esti dispusa sa crezi!” ?? Autosugestie?
  @ eu, din discutiile avute prin comenturi, dar si prin posturile de pe blogul meu in care categorie intru?

  Comment by c|neva — August 28, 2007 @ 7:48 pm

 14. E foarte frumos la tine in noua casa. Ma bucur ca sunt si eu printre invitati.
  Te citesc cu bucurie!

  Comment by alma — August 28, 2007 @ 7:50 pm

 15. @Buddha

  ma bucur foarte mult ca te-ai incumetat sa faci aceasta clasificare, desi o sa aiba nevoie de mai multe completari viitoare, ca si la mine de altfel!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 8:04 pm

 16. Alma, bine ai venit! Ma bucur de fiecare vizita a ta.

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 8:14 pm

 17. @cIneva

  Tu, Florin, esti cred o combinatie de Don Juan inca nesigur pe el si un Hazos oarecum reprimat, nu-i asa?

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 8:21 pm

 18. De Hazos nu am auzit dar banuiesc ca are legatura cu “haz” insa cred ca ai uitat sau poate nu ai vrut sa pui Seriosul si Problematicul insa nu stiu daca exact cum ai descris tu acolo, dar sincer cred ca ma regasesc cate putin in fiecare.

  Comment by c|neva — August 28, 2007 @ 8:34 pm

 19. Zau? Nu mi s-a parut! Nu am scris corect mai sus, nu Hazosul ci Haiosul trebuia sa scriu, dar ca Serios nu te-am perceput decat f putin iar ca Problematic…. cred ca nu am stat de vorba inca in asa masura incat sa te vad in aceasta postura. Vino pe mess si poate ca te descopar ca fiind un Problematic, desi nu prea cred!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 8:39 pm

 20. Acuma nu prea am timp de discutii adica nu in sensul ca te evit ci pentru ca ma pregatesc si eu ca sunt roman sa ma uit la meci sa beau o bere, sa scuip seminte si sa trag basini insa dupa aia discutam. Presupun ca vezi mailul si automat stii si id-ul. Si asta nu trebuia sa-ti dai seama pentru ca nu prea am avut ocazia sa discutam PROBLEME SERIOASE ca sa zic asa incat sa includa cele doua tipuri.

  Comment by c|neva — August 28, 2007 @ 8:47 pm

 21. Sorry, dar asta este un comment oribil!
  Te astept intr-o dispozitie mai…. elevata!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 8:55 pm

 22. Da, stiu! Probabil din cauza genunchiului care tot la fotbal mi l-am bulit rau de tot, dar si a fostului prof de romana care caracateriza tineretul din ziua de astazi…”Hai la caminul culutral, scuipam niste seminte, mai tragem niste basini”. Da, oribil!

  Comment by c|neva — August 28, 2007 @ 8:58 pm

 23. Esti intr-adevar oribil. Hai, pleaca la fotbal sau unde vrei tu! Poate ca iti trece pasa proasta! Eu am alte lucruri, mai destepte, de facut!
  Si sa stii ca m-am suparat pe tine, pt ca nu reusesti sa te stapanesti. Tii neaparat sa-ti dai in petec!!! Pacat!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 9:05 pm

 24. Prefer sa spui ca am un umor negru decat ca sunt oribil.

  Comment by c|neva — August 28, 2007 @ 9:13 pm

 25. Frumoasa casa… Si frumos mobilata!!!!! Si interesante cuvinte se revarsa in ea… Felicitari!

  Comment by gmmail — August 28, 2007 @ 9:35 pm

 26. Multumesc de vizita, chiar daca a fost cam… fulger. Te mai astept, oricand, cu deosebita placere!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 9:42 pm

 27. Imi place ce vad si citesc aici! divesificat, pertinent si problematizant! O sa am de lucru citindu-te 🙂 Dar chiar imi face placere.

  Comment by gmmail — August 28, 2007 @ 9:42 pm

 28. Wow! It’s music for me! Simt ca rosesc de placere!

  Comment by mariabarbu — August 28, 2007 @ 9:44 pm

 29. Cred ca senzatie de incognito pe care ti-o lasa spatiul virtual, iti ofera siguranta pentru a iti deschide sufletul… E la fel cum i-ai spune cel mai mare secret al tau unui necunoscut, pe care stii ca nu-l vei mai vedea niciodata…

  Comment by idaho — August 28, 2007 @ 11:55 pm

 30. @idaho
  cu sguranta ca acest aparent incognito joaca un rol important, numai ca in virtual se leaga si niste prietenii aparte, niste relatii in care partenerii se dezvaluie atat de mult incat uneori nu le ramane decat sa rupa relatia, pt ca au dat prea mult!

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 12:16 am

 31. Este intr-adevar foarte interesant cum s-a trecut de la chat/messenger la blog-comments, cu mentiunea ca aici in blog iti postezi gandurile, ideile, problemele existentiale si ai doua optiuni:
  1-stai cu ochii pe ecran si interactionezi cu interlocutorii virtuali, sau
  2-inchizi calculatorul iti vezi de treburi, iar cand il deschizi: voila, e plin de comentarii!
  Sa vedem ce mai urmeaza..

  Comment by forevergreen — August 29, 2007 @ 12:33 am

 32. Frumos articol! Mi-a placut muuult. Problema ridicata de tine este foarte interesanta. Sunt total de acord cu ce spune Idaho, asa ca nu repet…

  Comment by ellaida — August 29, 2007 @ 12:45 am

 33. Ma bucur mult ca ti-a placut! Chiar ma pasioneaza tiplogiile, iar aceasta raportare la modele ma face sa simt ca ceea ce pare a fi banalitate se poate ridica la un nivel superior.

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 1:42 am

 34. @forevergreen
  este intr-adevar fascinant sa vezi cum evolueaza comunicarea in virtual. Eu am sesizat, acum ceva timp, o anume tendinta de comunicare, mai ales de idei, pe forumuri care se creeaza ad-hoc pe unele bloguri, atunci cand sunt subiecte interesante si/sau pornind de la acestea, multe off-topicuri. Sa urmaresti, te rog, si sa imi spui daca am dreptate!

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 1:48 am

 35. Este perfect adevarat, oamenii simt nevoia sa comunice, am constatat ca provocarile de orice natura atrag o multime de comentarii. Unele au devenit deja rutina. Este un domn pe WeBlog care posteaza lucruri interesante despre si pentru femei, mai ales. Fetele bloggerite, abia asteapta sa se napusteasca cu comentarii, care uneori au legatura cu subiectul, alteori, nu.
  Este o preocupare care ne tine ocupati, printre altele.
  Pentru altii este un job, iar asta este un aspect interesant.

  Comment by forevergreen — August 29, 2007 @ 11:09 am

 36. Cel mai interesant aspect este acela ca oamenii au iesit din rezerva traditionala si comunica mult mai mult sub protectia virtualului.
  Deasemenea, faptul ca s-a facut un job din comunicare arata ca cea mai buna terapie pt a trata lipsa de comunicare este profesionalizarea comunicarii, ca si de-subiectivizarea ei.

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 1:04 pm

 37. bine te-am gasit si aici draga maria…

  Comment by monoloage — August 29, 2007 @ 3:28 pm

 38. Hei, bine ai venit, dragul meu prieten! imi face o reala placere!

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 4:26 pm

 39. Mi-a placut foarte mult acest post. Aproape ca m-as fi amorezat de tine (ca tot ne cautam fiinte simpatice-n virtual cu care sa schimba impresii despre viata extrauterina) daca nu as fi avut probleme la lectura. Ma dor ochii. Cred ca este ceva care trebuie sa schimbi. Imi dau si eu cu pararea, dar imi dau lacrimile numai cand ma uit la ecran. Poate si din cauza ca sunt racit. In rest, doar felicitari si multe posturi la fel de simpatice.

  Comment by autorul — August 29, 2007 @ 4:27 pm

 40. Ma bucur ca ai venit si ai facut efortul de a rezista la lectura! Te-am vizitat si eu. Misto blogul tau si f istet. Mai trec pe acolo si te mai astept si eu.

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 4:35 pm

 41. Saru’mana Maria!

  Comment by autorul — August 29, 2007 @ 4:59 pm

 42. Esti intotdeauna binevenit!

  Comment by mariabarbu — August 29, 2007 @ 5:18 pm

 43. […] azi la Maria Barbu un articol in care face o mica clasificare a barbatilor in spatiul virtual … Ea a gasit acolo in jur de 7 […]

  Pingback by Tipuri de femei virtuale - blog fara nume dar cu renume — October 14, 2007 @ 10:41 am

 44. Dar asta este articolul scris de Buddha. De ce a fost reluat aici? Este un fel de antologie on-line? Misto, oricum.

  Comment by Maria Barbu — October 14, 2007 @ 5:40 pm

 45. […] de femei pe net 01Sep07 Citeam azi la Maria Barbu un articol in care face o mica clasificare a barbatilor in spatiul virtual … Ea a gasit acolo in jur de 7 […]

  Pingback by Tipuri de femei pe net « SuperStar Blog — March 7, 2008 @ 10:45 pm

 46. […] azi la Maria Barbu un articol in care face o mica clasificare a barbatilor in spatiul virtual … Ea a gasit acolo in jur de 7 […]

  Pingback by Tipuri de femei pe net pe SuperStar Blog — March 29, 2008 @ 8:25 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: