MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

August 22, 2007

INTERVIU CU O ADOLESCENTA

Filed under: Lumea de azi — Maria Barbu @ 2:28 pm

1. Care crezi tu ca este marea problema a lumii de azi, din perspectiva adolescentilor?

Dana Cristiana: Pai sunt multe. Ar fi toate elementele care formeaza teribilismul lor: cu drogurile, tutunul si moda asta exagerata care ii face sa se piarda de ei insisi, copiindu-i pe altii, personalitatea lor pierzandu-se in vant. Asa si cei mai cuminti devin rebeli, dorind sa isi faca un cerc de “prieteni” in care sa fie acceptati, crezand ca numai atragand atentia prin prostiile astea pot deveni cu adevarat grozavi. Pe de alta parte, fiecare adolescent poate sa puna in prim plan o problema diferita ca fiind cea mai importanta si mare problema in lume. Dar eu cred ca asta e.
Ah, si cred ca tot acest teribilism este in urma educatiei scazute pe care au primit-o. Parintii nu se mai ocupa de ei, pasandu-le de serviciu mai mult si mai mult. Adica de bani. Cam asta patesc majoritatea pe care ii cunosc.

2. Cum crezi ca ar trebui sa actioneze si sa reactioneze adolescentii, astfel incat ceea ce gandesc si fac ei sa fie pozitiv si constructiv?

Dana Cristiana: In primul rand sa nu se panicheze. Multe din situatiile la care ii supune viata ii pot darama. Din pacate multi dintre adolescentii de azi sunt fragili si nici macar notele de la scoala nu ii mai mobilizeaza. Ca iau note mici sau mari , ori sunt daramati si traumatizati de situatie, ori nu ii intereseaza. Cred ca ar trebui in primul rand sa reflecteze cateva minute sau cateva zile la tot ceea ce fac, la cat de bine este pentru ei ceea ce urmeaza si ceea ce ii intereseaza si in functie de concluzia la care ajung, oricat de dramatica ar fi, sa se mobilizeze. Sa nu stea pe loc, asteptand de la altii, profesori, parinti, colegi (zisi prieteni) sa ii ajute, ca nici nu mai stim cine este cu adevarat de partea noastra.

3. Spune-mi, te rog, ce faci tu acum, si ce vei face in viitor, pentru ca aceasta problema sa fie solutionata?

Dana Cristiana: Acum eu ma straduiesc sa raman echilibrata, sa nu cad prada teribilismelor colegilor din liceu si sa incerc sa ii ajut pe cei care au probleme. Nu stiu cat de mult ii pot ajuta si daca ma asculta (atata vreme cat nu stiu sa isi asculte parintii sau profesorii…), insa pentru mine e important sa stiu ca macar am facut ceva bun pentru ei. Cat de putin. Pe viitor, nu stiu ce-as putea sa fac. Depinde si de cum se va remedia sau agrava problema.

4. Cum ti-ai dori sa participi la mersul societatii, astfel incat sa contribui la a face lumea mai frumoasa si mai buna decat este in acest moment?

Dana Cristiana: Desi mai am doar doi ani de liceu, nu stiu ce slujba mi s-ar potrivi cu adevarat. Cred ca ar trebui sa fie ceva care sa ma puna in contact direct cu lumea. Sa reusesc sa strang cat mai multe informatii de la oamenii din jur, pentru a-mi face o parere proprie si a ma gandi bine ce as putea face ca sa imbunatatesc societatea. Dar nu stiu acum ce ar trebui facut. Sunt prea multe de indreptat. Politica, atitudinea violenta in general, dar si in familie ori fata de animale, educatia, cam asta ma intereseaza pe moment si cred ca sunt unele din problemele importante care trebuie schimbate/indreptate.

Maria Barbu: Iti multumesc foarte mult, Dana Cristiana! Am sa redau raspunsurile tale intocmai, pentru ca ma intereseaza sa fie receptata o atitudine sincera si nedistorsionata a unei adolescente care a reusit, in mod aproape miraculos, sa ramana curata si sincera fata de ea insasi, fata de ceilalti si fata de lume. Iti doresc mult succes la scoala si in tot ceea ce vrei sa faci de acum inainte. Sa fii mereu un om minunat si cu idealuri inalte, asa cum se intrevede din ceea ce gandesti si exprimi acum! Bafta!

4 Comments »

 1. Merci. :”>

  Comment by Dana — August 22, 2007 @ 2:34 pm

 2. iti place, nu-i asa? Este f important sa vorbim despre ceea ce ne doare, pe fiecare in parte si pe noi toti. Numai asa vom putea actiona si poate vom reusi sa reparam ceva in lumea asta atat de degradata!

  Comment by mariabarbu — August 22, 2007 @ 4:04 pm

 3. Inca sunt de acord cu ce spuneam aici. Prezenta articolului asta aici ma face sa ma simt importanta intr-o oarecare masura, ceea ce e destul de amuzant. 😀
  Cred ca ar fi interesant sa mai incerci sa faci interviuri din astea, cum planuiai atunci…

  Comment by Dana — September 23, 2008 @ 10:51 pm

 4. Dana draga, ma bucur mult ca te regasesti inca in cuvintele tale de atunci. Poate ca o sa transform inmterviurile intr-un proiect adevarat!

  Comment by Maria Barbu — September 23, 2008 @ 11:00 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: