MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

July 26, 2007

VREAU FAPTE, NU VORBE!

Filed under: Politica — Maria Barbu @ 12:24 am

Am început să am oroare de toată vorbăria fără rost pe care o oferă de exemplu forumurile ad-hoc, create pe unele bloguri de excepţie, cum este cel al fostului premier, Adrian Năstase! Vorbe, vorbe, vorbe! Dispute sterile şi… cam atât! Am scris şi eu destul acolo, dar m-au atacat unii “deştepţi” care ţin în mod iraţional partea preşedintelui Traian Băsescu, deşi eu nu am nimic împotriva acestuia, ci împotriva modelului de lider pe care pare că doreşte să îl reprezinte, şi anume modelul liderului charismatic, pe care îl consider anacronic şi periculos, aşa cum a şi dovedit istoria recentă. Dar este posibil ca eu să mă înşel şi să nu fie acesta modelul pe care preşedintele doreşte să îl întruchipeze şi atunci este perfect!

Dar ceea ce vreau să spun aici poate fi sintetizat în felul următor: a trecut vremea vorbelor goale, e nevoie de fapte. Cine vrea să schimbe ceva în mentalitatea societăţii româneşti sau în societatea însăşi trebuie să se apuce de treabă, concret, aplicat, din toate puterile. Sigur că sunt foarte importante şi formulările pe care un teoretician, cum mă consider şi eu, le face pentru a putea să dea expresie unor adevăruri, de care oamenii chiar au nevoie. Dar politicienii trebuie să acţioneze, să facă în aşa fel încât să ralieze în jurul lor cât mai mulţi susţinători pentru a schimba ceva in peisajul politic românesc.

Iar când spun asta mă gândesc chiar la un politician cum este Adrian Năstase, care a fost mazilit de proprii oameni din partidul pe care l-a condus. De ce a fost îndepărtat cu atâta înverşunare de la conducerea partidului un om politic de talia lui Năstase, după ce îşi câştigase funcţia prin alegerea sa la congres, asta e într-adevăr o problemă. Eu nu găsesc altă explicaţie decât aceea că modelul de lider pe care îl reprezintă Adrian Năstase deranjează extraordinar. S-a spus şi se mai spune încă despre el că este arogant, şi poate că şi este, dar este ceva firesc pentru modelul lui, de intelectual care s-a străduit să obţină competenţe de excepţie. Însusi faptul ca este un intelectual adevărat printre atâţia politicieni agramaţi deranjează.

Şi cel mai tare îl deranjează cred pe Traian Băsescu, dar asta deja nu mă miră. Preşedintele Băsescu este un model de lider puternic şi vindicativ, şi marele pericol cu un astfel de om este acela că nu ştii când îl va apuca spasmul ce conduce la lovitura finală! Sigur, nici Adrian Năstase nu este vreun blajin şi molatec bard! Nu, doamne fereşte! Doar că lovitura lui poate fi mai previzibilă, pentru că este raţională, în timp ce lovitura unui lider ca Traian Băsescu este pornită din impulsurile cele mai adânci şi mai stihiale ale fiinţei! Dar asta este poate arma lui cea mai de preţ, cea care îl face să fie admirat de popor şi adulat de unii intelectuali subţiri, care şi-ar dori să îi semene!

Îmi este foarte clar că cei doi sunt modele de lider complet opuse, dar se întâlnesc totuşi într-un punct, şi anume în felul în care utilizează puterea. Şi Adrian Năstase ca şef de partid şi de guvern a fost mână-forte, liderul indiscutabil şi indisputabil. La fel şi Traian Băsescu. În ciuda conţinuturilor intelectuale şi de personalitate diferite, ei sunt totuşi asemănători în relaţia cu puterea. Este posibil ca puternica raţionalitate a unui politician cum este Adrian Năstase, ca şi competenţele intelectuale, să îl fi făcut un preşedinte mai avizat în problematica politică reală, decât pare să fie Traian Băsescu. Dar, asta este deja o chestiune pe care o va rezolva istoria.

Pentru moment însă, pe mine mă preocupă alt aspect, şi anume faptul că in peisajul politic românesc domină acum doar partidele de dreapta sau de pseudo-dreapta, în timp ce stânga a rămas oarecum vidată de conţinut, ceea ce nu este deloc bine nici pentru echilibrul politic şi nici pentru democraţie.

Am declarat de multe ori că sunt fascinată de lideri şi leadership, de puterea politică şi de modul cum este aceasta pusă in operă, dar în această perioadă mă întristează să văd cât de grotescă este lupta politică în România, cât de primitive sunt mijloacele, cât de ignorat este interesul naţiunii, în timp ce interesele personale sau de clan sunt sacrosancte!

Ar fi de dorit, în mod obiectiv, ca un lider cum este Adrian Năstase să îşi facă un partid, sau să contribuie în alt mod la reconfigurarea stângii politice românesti. Oare mai sunt destui oameni care să îl urmeze dacă ar declanşa acest demers? Oricum PSD-ul pierde atat de mult teren, încât trebuie neapărat susţinut de o nouă formaţiune politică având aceeaşi direcţie ideologică. Sigur, în măsura în care în peisajul politic românesc mai contează cu adevărat ideologiile!

Oricum ar fi însă, ajunge cu vorbele. Să trecem la fapte, adică la renovarea politicii româneşti. Este prea trist ce se întâmplă acum şi parcă prea murdar!

27 Comments »

 1. Am fost nevoita sa sterg niste comentarii absolut jenante, scrise de niste magari de securisti care mi-au furat datele si care incearca sa ma discrediteze!!!
  Niste animale infecte care ar trebui starpite fara mila, imbecili care nu au alta treaba decat sa ii murdareasca pe altii cu excrementele lor verbale!
  Numai ca pe mine nu ma intereseaza ce fac ei, eu am propriile mele idei, in timp ce ei spun doar ce li se ordona. Poate ca ma duc intr-o zi la Cotroceni sa ma plang chiar presedintelui Basescu, cu care am avut si am o relatie minunata, spre stupoarea acestor dobitoci fara creier!!!

  Comment by poeta1 — July 26, 2007 @ 4:52 pm

 2. cred că te agiţi degeaba cu politica, nici măcar în democraţie nu e democraţie.

  Comment by dante — July 26, 2007 @ 8:20 pm

 3. Cum adica ai avut o relatie minunata cu Traian Basescu? Si Elena Udrea unde era?

  Apropo ce te tot ambalezi atata daca nu te intereseaza, plus puteai sa ne lasi si noua sa vedem ce atacuri absolut jenante ai primit!

  Cat despre securisti, eu zic sa intri pe blogul lui nastase si sa ii spui lui asa:)

  @dante

  perfect deacord!

  Comment by Bobi Dick — July 26, 2007 @ 9:34 pm

 4. @nene Bobi

  ti-am vazut IP-ul si e acelasi cu al unuia dintre cei care atenteaza la identitatea mea virtuala, dar in afara de faptul ca nu ai nici un fel de personalitate, ca sa ma imiti pe mine in vreun fel ar fi trebuit sa inghiti multe mii de carti si sa faci atata scoala cata nu au facut probabil toate generatiile care te-au produs. Dar mai ai timp!

  Comment by poeta1 — July 26, 2007 @ 10:10 pm

 5. @Dante

  Nu ma va descuraja nici macar lipsa de democratie, cum nu ma descurajeaza nici agresivitatea unora ca cel de mai sus, omul fara identitate.
  Nici pe tine nu ar trebui sa te descurajeze, si pe nici un roman inteligent!
  Trebuie sa facem o Romanie mai buna si mai performanta.
  M-am saturat de prosti!

  Comment by poeta1 — July 26, 2007 @ 10:18 pm

 6. Bietul Om fara insusiri intreaba ce este IP-ul? Ha-ha-ha!
  Nu stie saracul ca numarul computerului de pe care scrie apare vizibil acolo unde trimite mesajul si ca poate fi depistat fara nici o problema de catre organele abilitate!!!

  Comment by poeta1 — July 26, 2007 @ 10:46 pm

 7. Maria Barbu,
  Din curiozitate am intrat pe blogul tau ,pentru a-ti lectura propunerea de dezbatere . Nu m-am inselat in ceea ce te priveste , dovedindu-te o fana a lui Adrian Nastase . Nimic incorect pana aici ! Numai ca ,mi se pare cel putin nelelocul ei imaginea pe care ti-o asumi ,concluzionand cum ca Adrian Nastase ( cel cu ouale nenumarabile ,pe timpul lui !) ar putea sa coaguleze ceva care sa insemne stanga romaneasca. Este nefiresc deoarece , acest personaj este duplicitar ,in sensul in care imbogatit din politica socrului sau , continuand cu acumulari de cateva zeci de milioane de euro ,din politica postrevolutionara , iar asta nu prea cadreaza cu doctrina de stanga , pe care ti-ai dori tu,ca ‘mnealui sa o reprezinte. Crede-ma, stiu ce ii poate pielea deoarece viata mea, a fost tulburata temeinic de “famiglia” Nastase, parte mai putin etalata in presa a prim-ministeriatului sau, din perioada 2000-2004 . In ceea ce priveste articolul din Gandul ,exprimarea sa tradeaza teama si mai ales frustrarea cea mai profunda ,deoarece nu este usor nimanui sa constate ca a devenit un personaj politic de mana a saptea , ca din omul atotputernic al perioadei susamintite a ajuns un justitiabil egal cu ceilalti care isi cauta dreptatea pe la sereleurile justitiei romanesti . Justitie care obedienta fiind banului ,sau puterii a ajuns sa ii deceleze matrapazlacurile ,tocmai lui ,celui cu ouale nenumarabile ! Iti urez succes si sa ai cat mai multe accesari pe blogul pe care ti l-ai “tras” !

  Comment by daemon_690 — July 27, 2007 @ 4:22 pm

 8. Nu sunt neaparat o fana alui Adrian Nastase. Am si eu f multe sa ii reprosez, nu-ti fa griji, dar cred ca este nevoie in Romania si de partide de stanga. Gandeste-te totusi ca dupa 50 de ani de comunism aceasta tara are nevoie de o politica sensibila la problemele sociale, ale cetatenilor defavorizati, care nu sunt intreprinzatori si nu au venituri mari. Cu ei ce facem? Daca ii tratam numai cu liberalism, iar ei nu pot face fata, ii lasam sa moara de foame? Sau ii lasam la mila democratilor deveniti populari si crestin-democrati?
  Hai, raspunde-mi? Ce facem cu acesti oameni amarati?
  De aceea ma intereseaza politica de stanga, nu pt Adrian Natase, pe care pot sa il pretuiesc ca intelectual si despre care cred ca, mai ales dupa ce a trecut prin purgatoriul despre care stii, ar putea fi un lider mai bun. Acum imi intelegi punctul de vedere?

  Comment by poeta1 — July 27, 2007 @ 10:46 pm

 9. in primul rand cred ca este inutil sa lupti cu oamenii lipsiti de caracter (asta apropo de furtul identitatii).
  in al doilea rand, simt nevoia sa comentez si eu acest articol. o prima idee ar fi aceea ca am impresia ca inca nu ti-ai dat seama ca in romania nu se stie exact ce inseamna stanga si dreapta. nu au existat niciodata (dupa 1989 adica) partide cu adevarat de stanga si de dreapta, ci fiecare partid este un amestec care, in functie de curentele europene migreaza un pic intr-o parte sau in alta. de aceea si exista migratia politica la noi, fara jena. pentru ca nu exista ideologii politice bine definite. asta este o chestiune la care ar face bine sa lucreze cu totii, pentru ca este mult prea evidenta confuzia populatiei.
  apoi.. noi nu avem oameni politici adevarati. la ce te asteptai? din moment ce parlamentarii se duc acolo numai ca sa aiba ce baga in buzunar nu vad cum sa avem o clasa politica de calitate. nu stiu cum sa se mai atace intre ei si sa scoata la iveala marsaviile facute de unul sau de altul, insa uita complet ca ei au misiunea de a face ceva pentru tara asta amarata in care traim cu totii.
  mi-e o greata infinita de tot ce inseamna politica, insa martusisesc ca prefer un lider ca nastase decat unul ca basescu (si este dreptul meu sa am o anumita preferinta). prefer liderul arogant si intelectual liderului carismatic si popular. tin la valorile morale si personale.
  intr-adevar, romania are nevoie de fapte. si eu m-am saturat de vorbarie inutila, de spalat creiere doar pentru obtinerea puterii, fara ca aceste vorbe sa aiba o finalitate practica. tara asta are nevoie de oameni de actiune, nu de lideri care stiu doar sa dea din gura si sa amageasca oamenii. din pacate sunt mult prea putini acesti oameni care pot sa faca intr-adevar ceva si nu stiu daca au sanse sa treaca prin “filtrul” miseilor din jur. sa speram ca viitorul ne rezerva surprize placute.
  pana la vesti mai bune, stay strong! cheers!

  Comment by catharsis — July 28, 2007 @ 7:26 pm

 10. @Maria Barbu
  am venit in vizita ca urmare a postarilor de pe blogul lui a.nastase si a invitatiei facute.
  1 despre coagularea stangii,cu totul deacord.intelighentia franceza,de regula de stanga.la noi dupa 1990,s-a freferat dreapta.inca nu pot sa-mi raspund de ce?
  2 nu m-am dumirit ce este cu securistii?
  3 succes

  Comment by ingi — July 28, 2007 @ 7:31 pm

 11. erata: s-a preferat

  Comment by ingi — July 28, 2007 @ 7:32 pm

 12. @Catharsis

  Este pacat ca ideologiile sunt atat de exploatate de partidele de la noi incat PD-ul, desi facuse parte din internationala socialista a ajuns asa, peste noapte, partid de dreapta de orientare crestina, numai ca sa faca parte dintre popularii europeni si sa ia banii care vin de la UE pt un astfel de partid!!!
  Iti respect preferintele politice si imi place cum le argumentezi. Felicitari!

  Comment by poeta1 — July 29, 2007 @ 12:42 am

 13. @Ingi

  Am mai comentat si altadata despre stupefactia mea in legatura cu tendinta de dreapta a intelectualitatii romanesti! Iti dau dreptate ca este absolut straniu ca la noi, spre deosebire de Franta de ex, inlectualitatea prefera dreapta politica si nu stanga, dar ma tem ca unele coagulari, de tipul GDS, au fost facute pe comanda politica imediat dupa 1989 si au primit fonduri grase de la Fundatia Soros, tocmai pentru a monopoliza titlul de elita politica si de societate civila. Si asta poate sa fie tot o “facatura” a vajnicei securitati care a organizat repede acest nucleu dur din oamenii care il pazisera cu misiune pe Constantin Noica. Nu stiu daca este folclor sau adevarat, dar eu am auzit ca si Plesu si Liiceanu au facut acest lucru la ordin. In aceste conditii, este f greu sa mai decelezi valori intelectuale! Cat despre cele politice, pana la urma va trebui sa le inventam!!!

  Comment by poeta1 — July 29, 2007 @ 12:49 am

 14. Un lider trebuie sa aiba si charisma. Depinde si ce altceva mai are. Ce caracter, cata pricepere, cat patriotism (daca e vorba sa conduca o tara).

  Pentru a trece de la vorbe la fapte iti trebuie curaj. In ziua de azi, mult curaj. Nu e vorba de mentalitati (nu cred ca exista o mentalitate colectiva decat in situatii rare si se manifesta pentru scurt timp), e vorba de puterea de a iti asuma riscul. Fortele care domina azi in lume sunt necrutatoare. Daca doriti fapte care sa produca efecte pozitive de durata, atunci cei care trec la fapte vor trebui sa se opuna acestor forte. De preferinta in mod inteligent. Pentru asta ar fi nevoie de incredere si de solidaritate intre cei care sunt dispusi sa-si asume riscurile. In ziua de azi e tot mai greu sa ai incredere, mai ales pentru proiecte/lupte de durata. S-a sapat adnc, s-a subtiat o fibra esentiala din sufletul oamenilor. Replica nu poate fi decat individuala – refuzul transformarii in noul tip de “om nou”. Cand vor fi destui cei care gandesc singur, care isi vor dezvolta simtul prin care detecteaza imediat inselatoria, cand vor avea principii clare si de neclintit, atunci vor aparea si faptele pe care le asteptati si le doriti. Altfel, musuroi scrie pe noi.

  Comment by conu' Mishu — July 30, 2007 @ 5:42 am

 15. M-au intrebat mai multi de ce sunt impotriva modelului de lider charismatic. Raspunsul meu tine pe de o parte de ceea ce ne arata istoria si pe de alta parte de faptul ca aceasta charisma poate fi o capcana. Asa cum se vede si din exemplele istorice ale unor lideri super-charismatici cum au fost Hitler, Stalin si chiar Ceausescu, ei au avut puterea de a transforma uriase mase de oameni in mase de manevra dupa bunul lor plac. Acesti lideri pot fi profund periculosi pentru natiunea din care fac parte. Sigur ca un anume grad de charisma are orice lider care indrazneste sa se arunce in lupta politica. Dar, daca vom prefera mereu sa alegem doar lideri care sa aiba charisma si sa fie oricat de deficitari ca morala personala si publica, atunci intr-adevar vom ramane un musurori, ceea ce ar fi mare pacat pentru noi toti!

  Comment by poeta1 — July 30, 2007 @ 1:47 pm

 16. ce balacareala este pe gandul.ro despre trecerea la CELE SFINTE a P.F
  mi-a fost scarba sa intervin.dar oare nu am gresit?

  Comment by ingi — July 31, 2007 @ 6:15 pm

 17. Nu, mai bine sa ne tinem deoparte, pentru ca numai Dumnezeu stie de fapt ce rol a avut cu adevarat acest om! Marii capi ai bisericilor fac si ei multe compromisuri asa cum fac si liderii politici, pt ca biserica este totusi o putere lumeasca, nu divina.
  Petre Tutea era chiar impotriva auto-cefaliei bisericii ortodoxe romane pe care o considera mai mult o afacere si o numea chiar, rautacios, “auto-fecalie”!
  Eu nu indraznesc sa fac asemenea afirmatii dure, dar imi este clar ca Preafericitul Patriarh Teoctist era un om f puternic, care stia sa ii manipuleze pe liderii politici. Poate ca ii si avea cu ceva la mana si oricum el isi dorea pozitia suprema pe care poate ca o si merita. Vanitatea este totusi si pacatul ierarhilor religiosi la fel ca si al mirenilor.

  Comment by poeta1 — July 31, 2007 @ 6:39 pm

 18. cred ca stii,raposatul P.F. Iustinian a fost poreclit”‘patriarhul rosu”.dar ar trebui sa se stie ca relatia sa aparte cu gh.gh.dej,a facut posibil ca B.O.R. sa fiinteze.serviciile pe care iustinian le-a facut in august 1944,lui dej cu prilejul evadarii din lagarul tg.jiu au facut ca la noi sa nu se intample ce a fost posibil in rusia bolsevica sau in albania lui enver hodja.as vrea sa vad jumatatea plina a paharului.
  referitor la lipsa de atitudine fata de mascarici si mascariile lor,poate ca retragerea in carapace face posibila aparitia unui nou becali(care s-a inconjurat de oameni de valoare care s-au vandut pe bani buni-pe unii ii am in biblioteca si imi pare rau pt ei) sau este vorba de o falsa valoare?

  Comment by ingi — July 31, 2007 @ 7:12 pm

 19. Stiu ca ai dreptate, si incerc si eu sa lupt cu aceasta dilema: sa ies in arena si sa incasez toate magariile sau sa stau in turnul meu de fildes!? Incerc sa fac un compromis, dar se pare ca nu este cea mai buna formula, desi daca spun in clar tot ce stiu si ce gandesc….. risc sa nu mai stii nimic de mine. Imi doresc sa fim cu totii, cei care gandesc pozitiv si constructiv, mai activi, mai ofensivi, mai determinati. Daca tu crezi ca exista modalitati pt a face asta, spune-mi si mie!

  Comment by poeta1 — July 31, 2007 @ 7:25 pm

 20. O adaugire necesara la postarea de mai sus: cei care incep sa linga talpile celor puternici sunt false valori.
  Sunt mai tentata sa ii sustin pe cei cazuti, decat pe cei aflati in exercitiul puterii, pt ca ei oricum sunt dictatoriali, brutali, si gata sa plesneasca de orgoliu si vanitate.

  Comment by poeta1 — July 31, 2007 @ 7:27 pm

 21. nu mege,pt ca fiecare iese singur iar ei ataca un haita.

  Comment by ingi — July 31, 2007 @ 7:56 pm

 22. Bine, de acord, dar pe astia cine ii antreneaza de sunt atat de agresivi? Ce anume ii motiveaza? Asta ma face sa fiu uimita mereu cand ii vad “la lucru”, cum de reusesc cei care le sunt traineri a ii faca atat de performanti si de activi?

  Comment by poeta1 — July 31, 2007 @ 8:14 pm

 23. nu au nevoie de traininguri,sunt instincte primare.vezi pierre boulle “planeta maimutelor” sau alegoria din “ferma animalelor”.dar lasandu-i pe acestia trebuie sa traim in lumea reala. nu vom fi niciodata in casa lui solomon,decat intr-o lume paralela,cu alte noi dimensiuni.dar asta nu ne va ajuta in relatia cu ceilalti indivizi care au cel putin aceleasi drepturi si libertati.pe cei multi care si ei posteaza si merg la vot ii intereseaza f.putin de bacon sau sartori

  Comment by ingi — August 1, 2007 @ 1:35 pm

 24. Nici eu nu vreau sa traim sau sa actionam intr-o lume paralela ori iluzorie.
  Cred insa ca ii putem influenta pe cei care merg la vot in directia unei mai mari luciditati si a utilizarii unor criterii morale mai severe in alegerea liderilor.
  Asta este ceea ce ma intereseza in principal!

  Comment by poeta1 — August 1, 2007 @ 3:33 pm

 25. merg si eu pe ce ai spus.dar practica(am activat in2 campanii electorale,la localele din 2004 am condus la nivel de judet una din acestea si realitatea mi-a dat peste cap toate teoriile pe care le doream aplicate)

  Comment by ingi — August 1, 2007 @ 6:05 pm

 26. Eu sunt interesata in declansarea unui tip de invatamant de formare a liderilor de top, dar cred ca principiile sunt aceleasi si pentru liderii intermediari. De aceea ma intereseaza in ce judet ai activat tu?
  Poate reusim sa coroboram ceea ce facem mai multi dintre noi, teoretic si practic (eu am lucrat si cu presedintele Iliescu) si reusim cumva sa declansam un proces real, concret, de schimbare a societatii romanesti, de sus in jos, de la lideri, pentru ca masele se schimba mai greu si depind f mult de decidentii politici.

  Comment by poeta1 — August 1, 2007 @ 6:28 pm

 27. arad.dar in ultimul an prefer sa raman in zona teoriei,adica sisteme politice,inceputul gandirii politice si p.politice

  Comment by ingi — August 2, 2007 @ 6:37 am


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: