MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

July 20, 2007

DRAGOSTE SI POLITICA (II)

Filed under: Literatura — Maria Barbu @ 4:10 pm

 

Se părea că nu mai era nimic de făcut, după ce bătrânul politician, fost preşedinte al unui stat est-european, făcuse o comoţie cerebrală chiar în timpul unei foarte importante întâlniri internaţionale, organizate undeva în Alpii elveţieni, căci Seniorul fusese un foarte apreciat om de stat şi avusese relaţii speciale cu toţi liderii importanţi de pe mapamond.

Era însă imposibil să mai fie resuscitat, iar medicii, reticenţi, încă ezitau să îl declare decedat până când nu primeau şi asentimentul soţiei acestuia. Menţinerea Seniorului în stare de comă supravegheată era nu doar o decizie de familie ci şi o decizie politică. Oricum, din punct de vedere medical, nu se mai putea interveni, iar creierul, aflat în moarte clinică, nu mai era util nimănui.

Bătrâna doamnă, soţia marelui om politic, plângea la căpătâiul celui alături de care trăise mai mult de jumătate de secol, şi întreaga ei făptură, de femeie mărunţică şi micşorată parcă de suferinţă, era atât de fragilă şi de umilă, încât nu puteai să nu te înduioşezi.

Elena veni în fugă la spital, pentru că fusese foarte apropiată de Senior, pe care îl consiliase, la solicitarea acestuia, în legătură cu discursul şi cu retorica pe care marele om se hotărâse la un moment dat să şi le îmbunătăţească şi să le modernizeze. Tânăra îi devenise în scurt timp foarte ataşată, pentru că Seniorul era foarte tandru cu ea şi era dispus să o iniţieze la rândul lui în domeniul atât de delicat al deciziei politice.

Ajunsă la spitalul specializat în tratarea liderilor, Elena trecu de gărzile numeroase care îl păzeau cu străşnicie pe Seniorul al cărui trup zăcea acum inert într-o rezervă dedicată doar şefilor de stat, şi care avea un sistem extrem de strict de supraveghere. Odată intrată acolo, o zări pe bătrâna doamnă care suspina lângă trupul soţului ei.

Fata mea, ce bine că ai venit! Tocmai am semnat că sunt de acord să îl deconecteze de la aparate! – spuse printre suspine fosta primă doamnă, şi lacrimi mari îi curgeau pe obrajii ofiliţi.

Doamnă Sonia, liniştiţi-vă! Vă rog! Acum Seniorul stă de vorbă cu istoria, nu mai are nevoie de noi! – încercă Elena să o consoleze.

Da, da, ai dreptate. Dragul meu, iubitul meu, eroul meu! – şoptea, copleşită de durere, bătrâna doamnă.

În foarte scurt timp, trupul Seniorului a fost luat din rezerva în care stătuse cât timp s-a aflat conectat la aparatele care îl mai ţinuseră în viaţă, şi mai mulţi oficiali au venit să inspecteze locul, şi au plecat şuşotind, după ce s-au înclinat ceremonios în faţa văduvei şi a Elenei.

Escorta fostului preşedinte a venit să o preia pe fosta primă doamnă, şi să o conducă la o întâlnire cu preşedintele în exerciţiu, care ţinea să îi prezinte personal condoleanţe şi să îi transmită un mesaj mai special, despre care nimeni nu ştia ce conţine.

Tânăra femeie se retrase şi ea spre maşina care urma să o ducă într-o altă direcţie, la o întâlnire cu câţiva parlamentari europeni care voiau să ştie mai multe amănunte despre relaţia ei aparte cu Seniorul. În după-amiaza aceleiaşi zile, toată mass media vuia de ştirea morţii marelui om politic, iar Elena nu mai termina de dat interviuri unor ziarişti care, sub imboldul unei curiozităţi irepresibile, voiau neapărat să cunoască detaliat relaţiile seniorului cu ordinul cavalerilor de Malta, ori rolul jucat de fostul mare lider în revoluţiile din est, ori în formularea unor strategii destul de controversate privind dezvoltarea durabilă.

Însă Elena se hotărâse să fie mai circumspectă, şi dădea răspunsuri oarecum zgârcite în amănunte, simţind că e nevoie de timp pentru a înţelege în ce fel urma să se configureze posteritatea Seniorului, omul care dominase o epocă importantă în evoluţia estului european, şi care reprezentase un model de lider, cum din păcate contemporaneitatea nu părea dispusă să promoveze prea curând….

 

(va urma)

4 Comments »

 1. La solicitarea unuia dintre comentatori, si mai ales dim necesitatea naratiunii insasi care imi pretindea o dezvaluire mai mare a relatiei dintre Elena si Senior, am scris acest fragment. Aceasta relatie are multe alte nuante, care se vor dezvalui in roman, colorand personalitatea Elenei si conturandu-i complexitatea.

  Comment by poeta1 — July 20, 2007 @ 4:45 pm

 2. Complexitate. Exact. Desi fragmentul l-am citit mai greu, actiunea fiind mai dificila (politica, frate! :))), este interesant si imi place. 😀

  Comment by dreamcatcher — July 20, 2007 @ 7:12 pm

 3. Ah, esti f draguta! E si politica dar si dragoste, chiar si intre cei batrani, ai vazut? Pentru ca iubirea nu tine cont de varsta, nu face parte din timp. Cat despre politica, da, Seniorul este un personaj care are ca model un mare lider, real. Ce bine ca ti-a placut! Asta ma incurajeaza si mai mult, merci!

  Comment by poeta1 — July 20, 2007 @ 7:16 pm

 4. Prietenul meu, Aurel, mi-a scris pe mess ca a citit fragmentul dar ca nu l-a prea inteles, sau, poate ca nu i s-a parut lui suficient de inteligibil, ceea ce m-a pus pe ganduri. Sigur ca zona asta a relatiilor politice este oarecum exclusiva si destul de arida, dar este f important pentru mine sa dezvalui cititorilor si aceasta parte a realitatii, care a jucat si joaca in viata mea, ca si in cea a personajului Elenei, un rol foarte important si semnificativ.
  Din pacate, multi oameni ii vad pe lideri ca pe niste oameni diferiti de restul lumii sau traind intr-un mediu aseptic, cand de fapt este exact contrariul, mediul poitic fiind unul al pasiunilor adeseori josnice si al manevrelor murdare. Trebuie ca cititorul sa ajunga sa inteleaga si partea superioara a sferei politice, aceea unde se concep  strategiile politice, dar si acea parte a luptei fara scrupule si a loviturilor nemiloase, cu scopul de a accede la putere. Puterea este fascinanta si ii face pe unii sa isi piarda mintile cu adevarat.
  Eu voi continua sa dezvalui cate ceva din lumea politicii si a liderilor, cu convingerea ca cititorilor le va placea!

  Comment by poeta1 — July 21, 2007 @ 11:14 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: