MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

July 3, 2007

PAGINA 222

Filed under: Uncategorized — Maria Barbu @ 11:55 am

Prietena mea din virtual, Alma, a acceptat un tag similar, dar tagul pe care mi l-am asumat eu presupune din start să ai la îndemână o carte cu mai mult de două sute de pagini şi să transcrii de la pagina 222 un cât mai larg pasaj. Cartea pe care o am acum la îndemână, şi pe care aproape am terminat-o de citit, este “ILUMINAŢII – Esoterism, teoria conspiraţiei, extremism”, de Pierre-Andre Taguieff.

La pagina 222 există următorul pasaj:

Temele esotero-complotiste nu sunt egal distribuite în acest vast spaţiu politic neomogen: ele sunt prezente, mai ales, în sfera tradiţionalismului şi a neonazismului, dar n-am putea trece cu vederea marea receptivitate a mediilor naţionaliste faţă de miturile conspiraţioniste, în special când acestea iau forma atrăgătoare a diabolizării Noii Ordini mondiale, prin intermediul căreia se exprimă antiamericanismul radical din ultimii cincisprezece ani. În plus, mai trebuie subliniate importante excepţii de la principiul afinităţii speciale între complotism, tradiţionalism şi neonazism, excepţii care se înmulţesc imediat ce este solicitată întrepătrunderea dintre politic şi intelectual: le întâlnim mai cu seamă în perpetuarea influenţei lui Julius Evola, de pildă, la un ideolog precum Alexandr Duguin.”

Cam ăsta este pasajul ales de mine. Transmit tagul prietenului Aurel Drăguţ, şi…. tuturor celor care au la îndemână o carte mai consistentă!

2 Comments »

  1. Am preluat tag-ul si l-am transmis mai departe. 🙂

    Comment by Aurel Dragut — July 3, 2007 @ 1:24 pm

  2. Foarte bine, esti ultra-rapid! Mie mi-a facut placere sa-ti dau acest tag, ca pe o confirmare a faptului ca imi esti cu adevarat prieten, sigur o confirmare simbolica!!!

    Comment by poeta1 — July 3, 2007 @ 5:32 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: