MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 23, 2007

STRESUL LOR SI STRESUL NOSTRU

Filed under: Politica — Maria Barbu @ 12:57 pm

 

Tocmai am primit nişte mailuri consistente de la una dintre marile organizaţii mondiale de leadership, documente în care se dezbate în buna parte stresul puternic la care sunt supuşi liderii, stres pentru care se cauta soluţii.

Foarte frumos, mi-am zis, sigur că liderii, şi ai lor şi ai nostri, sunt foarte stresaţi, pentru că exerciţiul puterii este unul dificil, iar elaborarea deciziilor politice mai ales este un proces cumplit de stresant se pare, dat fiind că el presupune şi competenţă şi responsabilitate.

Dar, bieţii de noi, cât de stresaţi suntem noi oare, noi cei asupra cărora se rasfrânge actul puterii şi deciziile luate de nişte lideri atât de stresaţi!

Tare mă tem că stresul nostru e mai profund şi mai greu de tratat, pentru că viaţa noastră în întregul ei este afectată de presiunea şi opresiunea exerciţiului puterii politice, pe care cei mai mulţi dintre scumpii noştri lideri foarte stresaţi îl fac să fie insuportabil, nefericit şi contorsionat din toate punctele de vedere.

Deci, între stresul lor şi stresul nostru este o foarte mare diferenţă. Ei, liderii, sunt plătiţi foarte bine pentru ceea ce fac, au toate cheltuielile plătite de stat, adică de noi toţi, şi tot o fac pe stresaţii, şi tot pe noi ne calcă în picioare şi ne pretind să îi înţelegem, să îi tolerăm, să îi suportăm, să îi votăm.

Ei, liderii, se hrănesc cu banii noştri, cu energia noastră, cu visurile noastre, cu iluziile noastre, pe care le terfelesc fără milă, doar pentru a ne vampiriza şi pentru a-şi umfla vanitatea lor stupidă.

Stresul lor este o neruşinare, în condiţiile în care activitatea lor este una care le satisface şi orgoliile şi buzunarele.

Cât despre stresul nostru, vai de noi, victime ale unor lideri avizi de putere fără limite, avizi de avere fără limite, avizi de adulare fără limite. Şi toată aviditatea lor este alimentată de munca noastră, de energia noastră, de viaţa noastră.

Uff, fir-ar al naibii de stres!

10 Comments »

 1. Scuzele nu schimba cu nimic realitatea, prezentul. Io zic sa le facem scoala de presedinti, prim ministrii si ce mai e nevoie. Cu cadre didactice, comisii si ce mai trebuie… toate din UE. Sa eliminam pe cat putem orice sansa de trecere frauduloasa a cursurilor.

  Comment by aureldragut — June 23, 2007 @ 7:38 pm

 2. Da, asta si trebuie facut, scoala de lideri, ca sa invete ce si cum trebuie sa faca si sa le iasa din cap fumurile astea de personaje providentiale.
  Ei trebuie sa fie doar niste inalti functionari care sunt obligati sa isi faca bine treaba si sa raspunda in fata celor care i-au pus in functie.
  Trebuie neaparat sa inceteze acest abuz de functie, aceasta bataie de joc la adresa natiunii. Si asta cat mai repede cu putinta!

  Comment by poeta1 — June 23, 2007 @ 8:26 pm

 3. Azi am facut un comentariu pe blogul lui Nastase, despre care scriam, intr-o carte publicata in 2000, cuvinte frumoase, dar nu pt a-i face lui placere – desi i-a facut – ci pt ca le credeam. Astazi insa, citind pe blogul lui un articol “Despre curaj” am simtit nevoia sa comentez. Cum nu am convingerea ca cel care modereaza acolo ma simpatizeaza prea mult, le voi reproduce si aici cele cateva randuri, pt ca ele contin opinii la care tin.
  “Cred ca ceea ce ii trebuie unui bun lider este competenta si responsabilitatea, pe care le-ati avut si le-ati exercitat, cred eu f bine. Cat despre curaj, haideti va rog sa nu exageram! Nu e nevoie de curaj sa spui enormitati de tipul celor emise de un lider iubitor de crize, si stiti la cine ma refer. Curaj ii trebuie unui lider in lupta, atunci cand spune “Romani treceti Prutul”, dar altfel, excesul acesta de “curaj” este f daunator in practica leadership-ului curent. Este dureros si penibil ca se apeleaza in continuare la sintagme marete pe care un lider actual nu are de ce sa le utilizeze, pt ca distorsioneaza si demersul real de leadership dar si imaginea liderului insusi. Cred ca cel mai bine ar fi sa terminam cu pretentiile astea de charisma pe care “curajosul” conducator le tot flutura deasupra natiunii! Mi-ar fi placut sa nu fim nevoiti sa asistam cu totii la spectacolul penibil al unei exhibari de personalitate bombastica si de “curaj” inadecvat, asa cum se intampla acum! Asa incat, va pretuiesc atat de mult incat va rog sa nu mai apelati la curaj ci la inteligenta dv reala si la acele calitati care va fac sa fiti un f bun lider!”

  Comment by poeta1 — June 23, 2007 @ 9:34 pm

 4. Eu nu vad in Nastase un lider. Si nici macar un care sa aiba gust. Sau cumva s-a schimbat de cand a inceput sa aiba probleme? Si acum vrea sa-si creeze o alta imagine?

  Comment by c|neva — June 24, 2007 @ 10:20 am

 5. Florin, incearca sa il privesti si pe Nastase, ca si pe altii, fara pasiune, si vei constata ca a fost un prim-ministru eficient , cee ce il indraptateste sa fie un bun lider. Eu pledez pentru debarasarea de pasiuni, sa nu ne mei “indragostim” de nici un lider, sa nu il mai vedem pe nici unul dintre ei ca pe un posibil “mantuitor”. Nu sunt decat niste functionari, si atat, dar ei trebuie sa fie f buni acolo unde sunt pusi, si sa nu incerce sa se salveze apeland la sustinerea noastra emotionala, ceea ce e dezgustator. Sigur ca si Nastase acum incearca sa apeleze la sentimentele noastre, de-accea i-am si spus ca nu are dreptul sa vorbeasca de curaj!

  Comment by poeta1 — June 24, 2007 @ 1:14 pm

 6. Putini oameni pot fi considerati adevarati lideri. Si printre ei sunt cel mult 2-3romani, insa nici unul din zilele noastre.

  Comment by c|neva — June 24, 2007 @ 1:29 pm

 7. Ai perfecta dreptate, daca te referi la acel model de lideri care au un magnetism al personalitatii cu totul exceptional si capacitatea de a conduce in sensul marilor optiuni istorice. Aceia sunt liderii pe care istoria i-a retinut si ni i-a transmis ca mari modele. Societatea de tip democratic nu permite insa formularea de mari lideri, pt ca autoritatea politica se imparte, astfel incat modelul de lider actual este mai aproape de un functionar f bun, cu capacitatea de a lua decizii corecte si adecvate contextului, deci asa cum spuneam mai sus, care sa aiba competenta si responsabilitate. Sa stii ca oricum si acestia sunt f putini, pt ca in general liderii de acum au tentatia de a abuza de functie si de a-si extinde exercitarea puterii si asupra unor zone care nu sunt incluse in “fisa postului”. Asta pt ca in general isi imagineaza ca primesc functia respectiva pt meritele lor de exceptie, ori, ai vazut f clar ca intr-o campanie electorala demagogia, deci minciuna politica, este la nivelul cel mai inalt! Asta este marea buba, imoralitatea politica in expresia ei cea mai oribila!

  Comment by poeta1 — June 24, 2007 @ 2:06 pm

 8. P.S. In luna august imi voi publica o noua carte, in care am preluat o parte din teza mea de doctorat. Cartea se intituleaza “Post-modernismul, liderii si crizele”. Daca esti interesat, iti voi pastra, cu placere, un exemplar!

  Comment by poeta1 — June 24, 2007 @ 2:10 pm

 9. E mare? 😀 Si cred ca ar merita sa citesc mai ales ca sunt la o facultate ce are legatura cu…asa-zisii lideri…

  Comment by c|neva — June 24, 2007 @ 8:01 pm

 10. Cartea nu va fi f mare. Este doar o parte din teza. Va avea mai putin de 200 de pagini. Oricum, daca te intereseaza domeniul de leadership, putem ramane in legatura pt ca eu pregatesc niste cursuri speciale pentru formarea de lideri ca si pentru specialisti, experti in domeniu. Cursurile mele vor fi pt nivelul post-universitar, asa ca oricum te astept cu placere!

  Comment by poeta1 — June 24, 2007 @ 8:12 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: