MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 21, 2007

JOS MASCA!

Filed under: Uncategorized — Maria Barbu @ 10:09 pm

Mi se întâmplă tot mai des în ultima vreme să renunţ de bunăvoie la masca mea îngăduitoare, prefăcută, diplomată, orientată şi să îi las pe interlocutori măcar să îmi întrezărească  faţa cea adevărată. Care e mai dulce, mai pură, mai exigentă, mai idealistă.

Am jucat o bună bucată de vreme, nişte ani chiar, rolul unei persoane pragmatice, interesate, poate chiar fără scrupule şi fără sentimentalisme. Ei bine, era doar o mască, arborată ca formă de auto-apărare. De teama brutalităţii şi prostiei multora din jurul meu, de teama agresiunii celorlalţi, de teama singurătătii poate. Mi se părea că inteligenţa singură nu numai că nu mă poate apăra, ci că ea însăşi trebuie apărată.

Cei care mă adulează pentru masca mea prefăcută si bine înfiptă în realitate, mă vor lăsa repede din braţe când mă vor descoperi sentimentală şi visătoare, dar pretenţioasă şi autentică.

Oare voi rămâne singură, voi ajunge pe stradă, fără prieteni şi fără sprijin? Orice ar fi, cu orice risc, îmi place să îmi dau jos masca din ce în ce mai des, până când figura mea purificată de păcatul prefăcătoriei se va arăta tuturor.

E ciudat poate, dar nu mi-e teamă că nu voi avea şansa de a-mi găsi de acum înainte bucurii şi împliniri care să răspundă năzuinţelor mele celor mai profunde ca şi celor mai înalte!

Abia de acum încolo vor începe să cadă de pe mine lipitorile, se vor îndepărta guzganii, ca şi cei lipsiţi de suflet si de personalitate reală. Voi rămâne singură poate, dar curată, şi cu un mare curaj de a mă avânta în viitor, ca spre o nouă existenţă, dorită, visată, meritată.

Poate că nici nu mai contează cine şi ce anume a declanşat în mine acest proces de revelare a adevărului, sigur, nu contează pentru alţii, dar pentru mine va fi întotdeauna la fel de importantă această minune, ca o a doua naştere.

Să mă nasc din adevăr şi din iubire este suprema împlinire. Aşa încât, jos masca!

8 Comments »

 1. Constienti sau inconstienti ne cam invartim in jurul subiectului “Ne tine sau nu ne tine sa ne aratam adevaratele fete?” Tu, pe o parte, poti da de inteles ca ai temeri iar pe alta ca ai curaj, ceea ce imi si place. Merita sa iti arati adevarata fata in cazul in care psihicul iti permite pentru ca sunt mult mai importanti cei care o vor place pe aceasta decat cei ce o placeau pe cealalta care era o masca falsa. O schimbare a caror posibile efecte negative s-ar putea sa apara repede, mai tarziu sau nu apara deloc. Cat de mult te va afecta fiecare situatie din cele trei ramane de vazut. Ramane de vazut cat de “obosit” iti va fi psihicul in acele momente.

  Comment by aureldragut — June 21, 2007 @ 10:47 pm

 2. Vreau sa fiu adevarata in primul rand pentru viata mea, pentru fiinta mea cea adevarata care sta prizoniera sub o masca falsa si inadecvata launtrului meu.
  Sper sa rezist in ciuda reactiilor eventual negative ale celorlalti, si o sa rezist pt ca imi doresc sa traiesc conform propriului meu adevar asumat! Iar tie Aurel, iti multumesc pt incurajare!

  Comment by poeta1 — June 21, 2007 @ 10:59 pm

 3. Noua ta infatisare “sentimentală şi visătoare, dar pretenţioasă şi autentică” tot o masca este, desi pare mai autentica, mai frumoasa, mai imbietoare. Alt nume, alt rol, alta interpretare.

  Dar cine esti Tu cu Adevarat ?
  Cand vei Descoperi Raspunsul, nici o masca din lume nu va fi suficient de convingatoare pentru tine.

  Comment by Darael — June 21, 2007 @ 11:14 pm

 4. Darael, Darael, de ce imi e atat de greu sa fiu adevarata? Am oare masti succesive, pana la piele, pana la suflet?

  Tot o sa scap de toate minciunile astea, pt ca vreau ADEVARUL.
  Vreau acest adevar al meu mai mult decat orice pe lume, vreau sa traiesc autentic, indiferent cu ce pret!

  Comment by poeta1 — June 21, 2007 @ 11:31 pm

 5. Am ajuns, cu timpul, să mă conving de faptul că până nu ne vedem sufletul, nu ştim cum suntem cu adevărat… Ca să ne vedem sufletul, avem nevoie de ceva mai mult decât scoaterea unei măşti. Problema e că nici eu nu ştiu exact ce trebuie să facem ca să ne vedem Sinele lăuntric, ce zace în noi, dar era treaz în copilăria noastră…

  Comment by eXstatic — June 22, 2007 @ 12:15 am

 6. Poate ca tocmai asta e secretul, sa ne intoarcem la sufletul de copil, la acea inocenta si puritate care ne permit sa daruim iubire si sa o primim cu o deschidere maxima; ca si toata realitatea, de altfel, pe care putem sa o contemplam fara acele nenumarate interese ascunse care viciaza comunicarea.

  Da, Andrei, de fapt e f greu sa stii cine esti cu adevarat!
  Dar eu vreau sa stiu si o sa aflu, sunt sigura!

  Comment by poeta1 — June 22, 2007 @ 1:14 am

 7. De ce ar trebui mereu sa folosim o masca? Cel putin asta se intampla pe internet, in lumea virtuala. Eu nu prea am asa multe persoanlitati desi as putea sa le dezvolt oricand si pentru oricine dar nu ma ajuta cu nimic. Chestia ca c|neva(nu eu) foloseste o masca cand tu ii dai totul pe fata deja putem spune ca e altceva, nu? si atunci se dezvolta aceste personalitati, poate uneori involuntare, cu dorinta de razbunare mai mult decat de autoaparare.

  Comment by c|neva — June 22, 2007 @ 6:01 am

 8. De obicei, masca principala este pt fiecare dintre noi asa-numita “masca sociala”, adica un model elaborat anume pt relatia cu ceilalti, la scoala, serviciu, etc, unde nu vrei neaparat sa iti dezvalui sensibilitatile sau temerile tale secrete. Mai poti elabora o alta masca, din nefericire, chiar si pt relatia de iubire, din dorinta de a-i face partenerului o impresie grozava, sau de a-i ascunde stiu eu ce preferinte ciudate. Nu stiu daca si din razbunare se poate sa faci asta. Oricum, ceea ce eu numesc “masca” e un comportament artficial, o ascundere premeditata, intentionata si calculata a unor adevaruri personale, sau a unor laturi ale personalitatii, uneori chiar din dorinta de a-i menaja pe cei din jur. Oricum o iei insa, e vorba despre o denaturare, de un fals. Si asta ma doare pe mine!

  Comment by poeta1 — June 22, 2007 @ 12:48 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: