MariaBarbu Blog – IDEAL şi CREAŢIE

June 11, 2007

IUBIRE SI VIS

Filed under: Uncategorized — Maria Barbu @ 12:40 am

Realitatea virtuală a visului ocupă în iubire un loc primordial. Visul dă putere absolută celui care viseză, dar, în acelaşi timp, îi şi consumă energia. Forţele lăuntrice, ale trupului şi ale sufletului, sunt solicitate la maximum, lăsându-l pe visător într-o fericire a epuizării, în timp ce în realitatea concretă ar fi putut avea fericirea împlinirii.

Visul de iubire este pe de o parte erotic şi pe de altă parte un substitut al realităţii, o formă a desăvârşirii sentimentale, dar exprimă, în acelaşi timp, şi o anume frică de realitate, o teamă disperată de dăruirea neîmplinită.

Visătorul care iubeşte se întruchipează în vis pe sine dar şi pe fiinţa iubită cu o ardoare pe care nu o foloseşte în nici o altă împrejurare concretă. Forţa vitală şi dăruirea de sine sunt maxime. Sentimentul este profund şi puternic. De ce este eludată realitatea?

Pentru că ritualul visului şi împlinirea lui par suficiente în perfecţiunea lor. Ce se întâmplă cu un asemenea visător atunci când fiinţa iubită chiar intră în realitatea lui? Dispare visul? Se derutează visătorul? Ce se întâmplă cu iubirea?

Convingerea mea este că iubirea va supravieţui. Visul se va modifica, făcând ca iubirea să devină substanţă reală pentru visătorul însuşi.

Visul de iubire aparţine umanităţii ca formă de dăruire ce anticipează iubirea concretizată, împlinirea supremă. Visul de iubire poate fi considerat o formă de jertfă personală a celui ce iubeşte şi aprinde cu întreaga lui fiinţă flacăra încă nesigură a iubirii incipiente, nascânde, hrănind-o cu substanţa sufletească a sentimentelor sale. Acest tip de vis de iubire a făcut să se nască cele mai minunate capodopere ale artei, cele mai frumoase proiecţii ale idealului erotic.

Visătorul şi fiinţa iubită, care este visată, stau închişi în visul de iubire ca într-o boabă de chihlimbar. O sferă imaterială care va duce în eterul cosmic imaginea destinului uman şi a capacităţii omului de a transcende realitatea prin iubire şi vis.

(text scris în august 2003 şi dedicat unui prieten visător)

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: